U okviru manastirskog kompleksa se nalaze dva konaka: sa leve strane od centralnog ulaza je konak koji koristi bratstvo
manastira Svetog Prohora Pčinjskog (mislim da je gramatički ispravno ovako napisati, neka me neko ispravi ako nije), dok se sa desne strane nalazi komercijalni objekat koji se zove Vranjski Konak. Ova zgrada je monumentalnih razmera s obzirom da je sagrađena pre 150 godina. Gradili su je trgovci iz Vranja i sada ima sličnu namenu kao i onda kada je sagrađena. Nekoliko puta je do sada renovirana, poslednji put leta 2009. je jedna gospođa iz Vranja uložila novac i većim delom renovirala objekat - možete videti ovde:
http://www.prohorpcinjski.com/
Zgrada je renovirana pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture tako da je sačuvana autentičnost pa, pored ostalog, treba imati u vidu da se u zgradi poštuje manastirski red a da bi se sprečio požar, nigde nije dozvoljeno pušenje.
Uloženo je mnogo truda da se pokaže gostoljubivost, osoblje je više nego ljubazno, restoran i kuhinja su ODLIČNI. Pogledajte jelovnik, samo jedan deo je predstavljen na sajtu, supruga i ja smo probali neka jela, salate, pogaču pod crepuljom, vino, ujutru kačamak sa kajmakom i slaninom, kiselo mleko... ljudi, hteo sam da se raspuknem, ono je carstvo dobre hrane u divnom ambijentu...
U sobama, za sada, nema TV-a a ko je poneo laptop i treba mu internet konekcija dobiće USB Telekomov stick na korišćenje, bez naplate. Tamo nema 3G signala i spora je veza ali dovoljna da se pogledaju mail-ovi i sl. Rečeno mi je da će se verovatno uskoro i to poboljšati jer treba da dobiju fiksnu tel. liniju (nemaju sada ni jednu) pa onda može i npr. ADSL wireless ruter.
Napravljen je, inače, potpuno nov granični prelaz koji se sada nalazi blizu granične linije na (istom) putu prema Makedoniji, a to je 3 km od manastira. Čeka se tehnički prijem pa će ga pustiti za koji dan.
Iako najtoplije preporučujem ovaj smeštaj i restoran na putu za Tasos, treba znati da, ukoliko prenoćite ovde i doručkujete (što je uključeno u cenu), zbog dva granična prelaza koji vam slede, kilometraže i trajekta, na Tasos nećete stići pre 16h po grčkom vremenu.