TASOS - u reči i slici

Veruj, veruj, ima nas :) Upravo tako, za prvomajske praznike smo skoknuli do Tasosa (moja supruga i ja). Krenuli smo iz Beograda u četvrtak 29.04. ranije popodne, sjajno večerali i prespavali u novorenoviranim konacima manastira Prohora Pčinjskog, a ujutru posle izuzetnog doručka nastavili put i popodne se obreli na Tasosu. U ponedeljak 03.05. oko podneva smo krenuli sa Tasosa nazad i stigli nešto posle ponoći u Beograd....
Е па, свака вам част и баш вам завидим кад сте макар и на 3 дана скокнули до Тасоса. :super:

Veruj, veruj, ima nas :) Upravo tako, za prvomajske praznike smo skoknuli do Tasosa (moja supruga i ja). Krenuli smo iz Beograda u četvrtak 29.04. ranije popodne, sjajno večerali i prespavali u novorenoviranim konacima manastira Prohora Pčinjskog, a ujutru posle izuzetnog doručka nastavili put i popodne se obreli na Tasosu. U ponedeljak 03.05. oko podneva smo krenuli sa Tasosa nazad i stigli nešto posle ponoći u Beograd.

Vreme nas je poslužilo, sve vreme sunčano i bez vetra ali ne i tako toplo kao u Beogradu - noću se temperatura spusti do 12-13 oC, preko dana najviše do 22-23 oC, dakle divno vreme za obilazak Tasosa, za roštiljanje sa prijateljima Grcima (pošto i oni to isto rade za 1. maj) ali ne i za kupanje.

Objekti se sređuju, restorani uglavnom rade, cene su iste kao prošle godine, nisam primetio razliku. U supermarketima takođe, ono što smo kupili da donesemo ovamo - masline, maslinovo ulje, kozju i ovčiju fetu, tasoski med, džemovi, cipuro, vino... sve je isto kao i prošle godine. Mala napomena: masline su slabo rodile prošle godine, tasoskog ulja i maslina će malo biti u prodavnicama, ili će biti skuplje u sezoni.

Ono što je ZNAČAJNO poskupelo je gorivo, dizel je od 1‚23 - 1,29€, benzin 95 je oko 1,45€, benzin 100 je 1,60€ i više a Shell-ov V-power Racing 100 je od 1,76€ u Solunu do 1,80€ na Tasosu. Nisam video pošto je TNG, ima ga u Solunu i ta cena možda ne odstupa od cene u Makedoniji gde je TNG 0,60€... ali nisam proveravao.

Cene usluga (najam apartmana i sl.) će najverovatnije pasti - za prvu polovinu juna, a za kasnije ćemo videti... još se ne zna. Kriza na ostrvu, kao i na ostalim grčkim ostrvima, se još uvek ne oseća.

Sta reci, osim blago vama!
Mali off: mozes li mi reci kako moze da se prespava u tim konacima u Prohoru? Da li moras da se najavis ili ne? I da li je to odvojeno, muski i zenski deo?

Sta reci, osim blago vama!
Mali off: mozes li mi reci kako moze da se prespava u tim konacima u Prohoru? Da li moras da se najavis ili ne? I da li je to odvojeno, muski i zenski deo?
U okviru manastirskog kompleksa se nalaze dva konaka: sa leve strane od centralnog ulaza je konak koji koristi bratstvo manastira Svetog Prohora Pčinjskog (mislim da je gramatički ispravno ovako napisati, neka me neko ispravi ako nije), dok se sa desne strane nalazi komercijalni objekat koji se zove Vranjski Konak. Ova zgrada je monumentalnih razmera s obzirom da je sagrađena pre 150 godina. Gradili su je trgovci iz Vranja i sada ima sličnu namenu kao i onda kada je sagrađena. Nekoliko puta je do sada renovirana, poslednji put leta 2009. je jedna gospođa iz Vranja uložila novac i većim delom renovirala objekat - možete videti ovde: http://www.prohorpcinjski.com/

Zgrada je renovirana pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture tako da je sačuvana autentičnost pa, pored ostalog, treba imati u vidu da se u zgradi poštuje manastirski red a da bi se sprečio požar, nigde nije dozvoljeno pušenje.

Uloženo je mnogo truda da se pokaže gostoljubivost, osoblje je više nego ljubazno, restoran i kuhinja su ODLIČNI. Pogledajte jelovnik, samo jedan deo je predstavljen na sajtu, supruga i ja smo probali neka jela, salate, pogaču pod crepuljom, vino, ujutru kačamak sa kajmakom i slaninom, kiselo mleko... ljudi, hteo sam da se raspuknem, ono je carstvo dobre hrane u divnom ambijentu...

U sobama, za sada, nema TV-a a ko je poneo laptop i treba mu internet konekcija dobiće USB Telekomov stick na korišćenje, bez naplate. Tamo nema 3G signala i spora je veza ali dovoljna da se pogledaju mail-ovi i sl. Rečeno mi je da će se verovatno uskoro i to poboljšati jer treba da dobiju fiksnu tel. liniju (nemaju sada ni jednu) pa onda može i npr. ADSL wireless ruter.

Napravljen je, inače, potpuno nov granični prelaz koji se sada nalazi blizu granične linije na (istom) putu prema Makedoniji, a to je 3 km od manastira. Čeka se tehnički prijem pa će ga pustiti za koji dan.

Iako najtoplije preporučujem ovaj smeštaj i restoran na putu za Tasos, treba znati da, ukoliko prenoćite ovde i doručkujete (što je uključeno u cenu), zbog dva granična prelaza koji vam slede, kilometraže i trajekta, na Tasos nećete stići pre 16h po grčkom vremenu.

Dobro vece svima.
Upravo sam rezervisala Vilu Teodora u Limenariji, a prvi put idem na Tasos, pa bih volela da mi neko kaze da li je bio u toj vili i kako je u Limenariji za porodican odmor.
Hvala unapred.

Nisam bila u toj vili, ali sam prosle godine letovala u Limenariji. Ako idete svojim kolima, to je odlicno, ako ne, savetovala bih vam da iznajmite kola i obidjete prelepe plaze ovog ostrva. Posle godina letovanja u cg i kontinentalnom delu Grcke, bila sam odusevljena morem kao sa razglednica:lol:. U samoj Limenariji postoji gradska plaza, ali je znatno bolja Metalia koja je relativno blizu i uz malo pesacenja se moze stici do nje. Obavezno posetite plaze Psiliamos, Alyki, gde se nalaze iskopine mermera i Paradise Beach. Sto se tice same Limenarije, to je jedno malo mesto. Cene su nesto vise nego kod nas i u kontinentalnom delu Grcke. Nema puno mesta za izlaske i soping, ali ako zelite beg od gradskog zivota, more i plaze u pravom smislu te reci, onda je Tasos idealno mesto za to.

U okviru manastirskog kompleksa se nalaze dva konaka: sa leve strane od centralnog ulaza je konak koji koristi bratstvo manastira Svetog Prohora Pčinjskog (mislim da je gramatički ispravno ovako napisati, neka me neko ispravi ako nije), dok se sa desne strane nalazi komercijalni objekat koji se zove Vranjski Konak. Ova zgrada je monumentalnih razmera s obzirom da je sagrađena pre 150 godina. Gradili su je trgovci iz Vranja i sada ima sličnu namenu kao i onda kada je sagrađena. Nekoliko puta je do sada renovirana, poslednji put leta 2009. je jedna gospođa iz Vranja uložila novac i većim delom renovirala objekat - možete videti ovde: http://www.prohorpcinjski.com/

Zgrada je renovirana pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture tako da je sačuvana autentičnost pa, pored ostalog, treba imati u vidu da se u zgradi poštuje manastirski red a da bi se sprečio požar, nigde nije dozvoljeno pušenje.

Uloženo je mnogo truda da se pokaže gostoljubivost, osoblje je više nego ljubazno, restoran i kuhinja su ODLIČNI. Pogledajte jelovnik, samo jedan deo je predstavljen na sajtu, supruga i ja smo probali neka jela, salate, pogaču pod crepuljom, vino, ujutru kačamak sa kajmakom i slaninom, kiselo mleko... ljudi, hteo sam da se raspuknem, ono je carstvo dobre hrane u divnom ambijentu...

U sobama, za sada, nema TV-a a ko je poneo laptop i treba mu internet konekcija dobiće USB Telekomov stick na korišćenje, bez naplate. Tamo nema 3G signala i spora je veza ali dovoljna da se pogledaju mail-ovi i sl. Rečeno mi je da će se verovatno uskoro i to poboljšati jer treba da dobiju fiksnu tel. liniju (nemaju sada ni jednu) pa onda može i npr. ADSL wireless ruter.

Napravljen je, inače, potpuno nov granični prelaz koji se sada nalazi blizu granične linije na (istom) putu prema Makedoniji, a to je 3 km od manastira. Čeka se tehnički prijem pa će ga pustiti za koji dan.

Iako najtoplije preporučujem ovaj smeštaj i restoran na putu za Tasos, treba znati da, ukoliko prenoćite ovde i doručkujete (što je uključeno u cenu), zbog dva granična prelaza koji vam slede, kilometraže i trajekta, na Tasos nećete stići pre 16h po grčkom vremenu.

Hvala na detaljnom odgovoru.

Cao svima,
Sredinom jula idem sa devojkom i prijateljima u Limenariju, vila Kiparisiou... Da i neko ima vise informacija o ovoj vili, recimo vezano za lokaciju a pogotovo kakve su sobe, posto ima samo jedna oskudna slika, a dosta su ishvalili ove apartmane.

Hvala unapred

Ove godine idem treći put na Tasos sa familijom i društvo.Put kolima nije naporan.vodite racuna da od Solun do kavale ili Keramotijka nema pumpi na auto putu, koji je savrsen, tako eda benzin sipajte odmah posle granice.Do Keramotija idete samo pravo posle skretanja za Kavalu i putokazi Vas vode,Vrlo je jednostavno.Uživajete u putu i provodu:super::super:

Pozdrav svima koje vole letovanje u grčkoj, a naročitu na Tasosu.Moja porodica i ja već treću godinu idemo u Limenas i mogu vam reći da jedva čekamo da krenemo.Ove godine smo pojačani sa rodjacima iz USA i provod će sigurno biti fenomenalan.Letujemo stalno u Vili Teresa u Limensau koja se nalazi na kraju grada pored.Ima malu plaže koje je dosta široka ,ali plitka Prednost je što su Vam apartmani na 2 m od plaže,što ima hladovina i kao da sekupate u dvorištu.Pored nas100m) je plaža Tarsanas koja je ok sa svim pratećim sadržejima za zezenje i lep provod.Cewlo ostrvo je prelep i što je bitno jako malo,100 km u krug tako da se na svaku destinaciju stiže vrlo brzo.Popnite se i u planine,obiđite teologos, gradić sa milion taverni i fenomelnanom hrano, manastir svetog Arhangela Mihajla i obavezno skočite do Kavale koja ja na kopnu, preko puta tasosa.Uživaćete bez opterećenja i svako će naći neki svoj štimung.Ovo Vam pišem pošto je sastav naše grupe vrlo razlnolik, mala deca, tinejdžeri,i mlađa srednja generacija 30-45 god.Verujte da će te uživati.svima želim ugodan i lep provod.Stari Tasosdžija

Zavisi odakle. Iz Beograda od 12 do 16h, kako kad, zavisi gde sve staje posle da pokupi putnike, kolika je guzva na granici, koliko se ceka na trajekt itd itd.... Tako da nema sanse za manje od 12-13h a ne bi ni trebalo vise od 16h. To je moje iskustvo...

Mi smo prosle godine putovali 20 sati ali je to bila smena 01.08. i bas je bila ogromna guzva na granicama a na trajekt smo cekali skoro 2 sata....tako da smo na tasos stigli tek posle 20 sati a povratak za bg je trajao oko 16-17. Pretprosle god smo putovali oko 17-18 sati, tako da mislim da ispod 16 sati se ne moze stici autobusom

pozdrav svima ,ako moze pomoc,da li je neko boravio u hotelu Romantik ili Romantika u Makedoniji opis,cene i gde se odvaja put za hotel,hvala.
Kada putuješ prema Grčkoj, odvajanje za hotel Romantique je odmah iza druge naplatne rampe. Znači, platiš putarinu 1€ (ili 60 denara) i nakon par stotina metara videćeš malu tablu - putokaz "Veleško Ezero" (do prošle godine je stajao putokaz Hotel Romatntique, sada ga nema). Tu skreneš, prođeš ispod tesnog mostića i nastaviš 1,2 km do hotela - ne možeš da se izgubiš. U povratku na autoput za Grčku, vratiš se istim putićem.

Hotel ima, po mom mišljenju, odličan restoran, jeftiniji nego prosečan restoran u Beogradu. Cene se nisu menjale od prošle godine, npr. 10 ćevapa je 3,2€ supe/čorbe su oko 1,2€. Nas četvoro odraslih prošle godine, full ručak 19€. Ovog maja, supruga i ja takođe ručak sa supama i roštiljem - oko 900 dinara (plato sam karticom - primaju većinu kartica, denare i evre). U sobama nisam bio, verujem da su vrlo pristojne, pogledaj ovde: http://www.hotelromantik.com.mk/ Ako budeš slao mailove i raspitivao se za cene prenesi nam ovde, ne znam kolike su aktuelne cene smeštaja.

Hotel ima odličan, besplatan i brz wireless pristup Internetu, ko ima laptop ili telefon sa WiFi, dobra prilika da se preko Skype javi kome želi i zaobiđe bezobrazno skup roaming (ne samo u Makedoniji, nego svuda).

Kada se vraćaš iz Grčke i želiš da dođeš do hotela, to baš ne bih hteo da preporučim jer nije isti put, odnosno deo puta je jako loš. Za one koji imaju "visoke" automobile i žele da u povratku svrate u hotel Romantik, evo uputstva:

Prođete skretanje za Veles i nastavite autoputem 10-ak km. Na nekih 300-400m pre druge naplatne rampe treba da izađete s autoputa. Nema nikakvog putokaza, nego kad ugledate u daljini naplatnu rampu videćete i znak ograničenja brzine 80 km/h i tu u blizini znaka se može izaći sa autoputa. Krenete asfaltnim putem koji savija, pa prođete "ispod" autoputa i nastavite asfaltnim putem do kraja, dokle ga ima. Tu skrenete levo i lošim zemljanim vijugavim putem idete oko 500 metara vrlo pažljivo da ne oderete auto, dok ponovo ne naiđete na asfaltni put gde treba skrenuti desno i onda nastaviti oko 2 km do hotela Romantik. Vraćate se istim putem nazad.

Poslednja izmena:
Zdravo svima,idemo u julu na Tasos u Limenas prvi put,jedva čekam,rezrvisali smo smeštaj u vili Versa preko Sabre,ako neko zna nešto o smeštaju ,javite ......Vec nekoliko dana čitam ovaj forum i odličan je ,za nekoga ko prvi put ide puno znači,u nekim opisima ste tako detalljni ,da mi se čini kao da sam već bila tamo.Veliki pozdrav svima .Hvala unapred

Back