TASOS - u reči i slici

Imam dva pitanja za upucenije...

1.Gde se nalazi selo Panagia, koliko je daleko od Potosa i vredi li ga obilaziti?

2.Ukoliko mi agencija ne organizuje nikakve izlete tj.krastarenja ostrvom, ima li toga u Potosu u reziji lokalnih organizacija? I da li organizju obilazak ostrva autobusom ili brodicima?? Kakvi su utisci sa istih...?

Hvala vam svima na informacijama o Mermernoj plaži. Ja ću taj kraj da obiđem sigurno kolima ili peške zavisno od stanja puta. Idemo od 10 avgusta, nosimo foto aparat normalno, obećavam opširnu foto reportažu, ne samo o mermernoj plaži nego i šire koliko stignemo da obiđemo.

Imam dva pitanja za upucenije...

1.Gde se nalazi selo Panagia, koliko je daleko od Potosa i vredi li ga obilaziti?

2.Ukoliko mi agencija ne organizuje nikakve izlete tj.krastarenja ostrvom, ima li toga u Potosu u reziji lokalnih organizacija? I da li organizju obilazak ostrva autobusom ili brodicima?? Kakvi su utisci sa istih...?

I bre Dereče, nije moguće da nisi do sada proučio mapu Tasosa.
Ok, ovaj put ti se oprašta ;)

Dakle Panagija ti je na totalno kotra kraju ostrva u odnosu na Potos. Ako je Potos jugozapad onda je Panagija severoistok.

Kada je u pitanju unutrašnjost ostvra, ono što svako treba da obiđe i ako nije neki veliki avanturista su sigurno Teologos, Kazaviti i Panagija. Sva tri sela su pristupačna i odišu autentičnom grčkom atmosferom.

Panagija je možda najnašminkanija od ova tri. Vredi je obići zbog lepih trgova i kućica, izvora vode koja se sliva sa planine i kulja svuda ulicama Panagije. Selo se nalazi u podnožju najvišeg vrha Ipsariona 1200m, a ispod se pruža pogled na zaliv Golden Beach.
Sjajan položaj za škljocanje foto aparatom.

Ima i neki kao mostić ljubavi u centru sela i te fore.

Ima i radionica i muzej maslinovog ulja, vrlo duge tradicije. Vlasnik uz grčku na zidu drži i našu zastavu. Tu se turistima puštaju filmovi kako se nekada pravilo ulje, prikazuje proces proizvodnje danas. I naravno u prodavnici obavezno pazariti njihovo ulje. To je po mom, ali i mišljenju mnogih drugih koji su ga probali - daleko najbolje ulje koje se može naći ne samo na Tasosu nego i mediteranu.

Meni su prijatelji baš sad naručili da im donesem sa ostrva jednu kanticu od 5 litara.
Kažu da umaču hleb u njega i to im je večera.

2. Ako si vozač, za 25 do 30 eura možeš iznajmiti auto, to je jeftinije nego cena izleta za dvoje i sigurno ćeš se bolje provesti nego na tim organizovanim izletima.

bus je ipak čini mi se bolji izbor nego brodić, napraviš pun krug oko ostrva, budeš neko vreme na 2-3 najpoznatije plaže i obiđeš Panagiju.
sa brodićem mislim da obiđeš samo jug ostrva, isto 2-3 plaže, nema ulaska u sela u unutrašnjost.

Hasek, zašto mrziš Skiatos?

Ma to je mala interna šala. Ne mrzim ga, zašto bi ga mrzeo, kad nikad na njemu nisam ni bio.
Nego bile su neke priče na forumu kako se skijatoski domaćini ustežu da izdaju apartmane Srbima jer mi navodno arčimo struju u i vodu pa im se ne isplati da im budemo gosti.
Tako da je to jedam mali izraz revolta na tu priču i ništa više.

Pozdrav za Dr.Kg i želim ti lep provod

Hvala Zvoncice
juce u 16h stigli iz Limenarije
evo nekih utisaka
put do od kragujevca do limenarije preko keramotija (776km) 11h sa pauzama samo na gr. prelazima i trajekt 1h 20min, u povratku (781km - deo autoputa Egnacija Odos bio zatvoren zbog radova) isto 11h sa dve pauze od po 30min i trajekt 1h i 3min i oko 500km po ostrvu ukupno 2065km. za ovu kilometrazu potroseno 110 lit. euro dizela (Reno Megane). putarina (390+190)din x2 kroz Srbiju i 3.2 € x2 kroz Makedoniju. Cene goriva u Makedoniji 50 denara 1 lit evrodizela (1€ = 61.5 denar), benzin oko 60denara, u Grčkoj evrodizel od 0,939€ (Aegean) do 1.045€ (EKO), benzin 1.1-1.25 €. cena trajekta 20 € + 3€ po osobi
vreme u Grckoj od 22.06 do 02.07: temperatura nije prelazila 28°C, more još uvek prilicno hladno, ali to nam nije smetalo da uzivano u suncanju i kupanju.

cene u supermarketima:
paradajz 1 - 1.4
kajsije 2.2
breskve 2
lubenica 0.5
dinja 1.2
nektarine 1.6
hleb 0.8
pecivo 1.2 - 1.4
voda (6 x 1.5lit) 1.3 - 1.9

cene u restoranima
giros 2 - 2.5
giros porcija 5.5
coca cola limenka 1.2
suvlaki 2.5
palacinka sa nutelom (jedna) 2.5
palacinka sa nutelom i dodacima 2.8
komplet meni (corba, gl jelo, salata, casa vina) 5.5 - 7
jagnjetina u teologosu 1kg 19
grcko vece u teologosu (pojedi i popi koliko mozes) 20
grcka salata 3.5 - 5
fish mix 10.5
gril mix 8
pivo 2-3
gril mix za 2 osobe sa 2 salate 9.5

limenarija: smestaj vila Akrogiali (pogled na more) na plazi potpuno OK osim premalog plahara, soba se cisti svaki drugi dan, posteljina se menja peti dan, bili smo 2 puta na limenarijskoj plazi - za izbegavanje. u ponedeljak 29.06. oko 14h po povratku sa Alikija u limenariju oseca se smrad, sledi pogled na more i neverovatan prizor: izliv kanalizacije negde kod hotela Ralitsa, braon mrlja u moru duzine 300m i sirine 100m, isti prizor u manjoj meri ponavljao se i narednih dana. zakljucak: ako vec niste uplatili svakako izbegavajte limenariju. jedina prirodna lepota limenarije je nasa nikana. mnogo bolji izbor je potos, limenas, pefkari ili skala potamia.

o plazama: obisli smo plaze rossogremos, psiliammos, tripiti, notos, metalia, atspas (nikanina secerna plaza), aliki, paradise, pahis, glifoneri, glikadi, saliara (mermerna plaza), vathi, pefkari. bili smo i na prirodnom bazenu giola i na putu do giole na plazi ispod hotela aeria. po nasem ukusu najlepse su: aliki. notos, psiliammos i naravno pahis (sa hladom ispod borova), a najgore su: atspas koja je bila puna trave u truljenju koja smrdi kao kanalizacija ili je to stvarno kanalizacija i plaza ispod hotela aeria koja je puna jezeva i prazna je sto me nimalo ne cudi. put do bazena giola je naporan u oba smera (po pola sata) ali vredi otići, neki rumuni su se kolima popeli do kraja makadama prema gioli, ja nisam hteo da lomim kola. do mermerne plaze je 4.2 km makadama promenljivog kvaliteta od skretanja za makriamos. na plazi troje ljudi i 3 auta pored plaze sa ljudima koji su dosli samo da je vide, u nastavku puta na nekih 2.5 km je vathi prelepa plaza i uvalica u kojoj je bila usidrena jedna jahta i 4 brodica. na vecini plaza lezaljke i suncobrani su po 2€, a na alikiju ispred kafica koala besplatno a ispred ostalih restorana "besplatno" uz uslov da rucate.

u unutrasnjosti smo obisli teologos, maries, jezero i vrh ipsarion. od jezera do vrha je 12 km makadama koji je mestimicno vrlo los, ali vredelo je pomuciti se jer je pogled sa vrha fantastican.

trosak:
smestaj sa popustom 10% (uplacen 01. februara) 360
vize, osiguranje, zeleni karton, medjunarodna 120
gorivo, putarina 120
trajekt 52
trosak na tasosu 500
ukupno za dve osobe 1152

ako vas jos nesto interesuje pitajte
slike kasnije

giola
p6240176.jpg

aliki
270620092349.jpg

Hvala Zvoncice
juce u 16h stigli iz Limenarije
evo nekih utisaka
put do od kragujevca do limenarije preko keramotija (776km) 11h sa pauzama samo na gr. prelazima i trajekt 1h 20min, u povratku (781km - deo autoputa Egnacija Odos bio zatvoren zbog radova) isto 11h sa dve pauze od po 30min i trajekt 1h i 3min i oko 500km po ostrvu ukupno 2065km. za ovu kilometrazu potroseno 110 lit. euro dizela (Reno Megane). putarina (390+190)din x2 kroz Srbiju i 3.2 € x2 kroz Makedoniju. Cene goriva u Makedoniji 50 denara 1 lit evrodizela (1€ = 61.5 denar), benzin oko 60denara, u Grčkoj evrodizel od 0,939€ (Aegean) do 1.045€ (EKO), benzin 1.1-1.25 €. cena trajekta 20 € + 3€ po osobi
vreme u Grckoj od 22.06 do 02.07: temperatura nije prelazila 28°C, more još uvek prilicno hladno, ali to nam nije smetalo da uzivano u suncanju i kupanju.

cene u supermarketima:
paradajz 1 - 1.4
kajsije 2.2
breskve 2
lubenica 0.5
dinja 1.2
nektarine 1.6
hleb 0.8
pecivo 1.2 - 1.4
voda (6 x 1.5lit) 1.3 - 1.9

cene u restoranima
giros 2 - 2.5
giros porcija 5.5
coca cola limenka 1.2
suvlaki 2.5
palacinka sa nutelom (jedna) 2.5
palacinka sa nutelom i dodacima 2.8
komplet meni (corba, gl jelo, salata, casa vina) 5.5 - 7
jagnjetina u teologosu 1kg 19
grcko vece u teologosu (pojedi i popi koliko mozes) 20
grcka salata 3.5 - 5
fish mix 10.5
gril mix 8
pivo 2-3
gril mix za 2 osobe sa 2 salate 9.5

limenarija: smestaj vila Akrogiali (pogled na more) na plazi potpuno OK osim premalog plahara, soba se cisti svaki drugi dan, posteljina se menja peti dan, bili smo 2 puta na limenarijskoj plazi - za izbegavanje. u ponedeljak 29.06. oko 14h po povratku sa Alikija u limenariju oseca se smrad, sledi pogled na more i neverovatan prizor: izliv kanalizacije negde kod hotela Ralitsa, braon mrlja u moru duzine 300m i sirine 100m, isti prizor u manjoj meri ponavljao se i narednih dana. zakljucak: ako vec niste uplatili svakako izbegavajte limenariju. jedina prirodna lepota limenarije je nasa nikana. mnogo bolji izbor je potos, limenas, pefkari ili skala potamia.

Molim te da ovaj opis stavis i na temu mesta za izbegavanje

Molim te da ovaj opis stavis i na temu mesta za izbegavanje
Hm... i gde se tu spominje hotel Thalassies i plaža na još 50-tak m dalje od njega?
Koliko vidim spominje hotel Ralitsu, a on je pored onog kanala, tako da nije uopšte čudno da je tu more prljavo i da je to najgori deo limenarijske plaže.

Žao mi je @kamili ali ne možeš me ubediti u suprotno. Ona moja slika demantuje sve. ;)

Hm... i gde se tu spominje hotel Thalassies i plaža na još 50-tak m dalje od njega?
Koliko vidim spominje hotel Ralitsu, a on je pored onog kanala, tako da nije uopšte čudno da je tu more prljavo i da je to najgori deo limenarijske plaže.

Žao mi je @kamili ali ne možeš me ubediti u suprotno. Ona moja slika demantuje sve. ;)

A Thalassies se nalazi na samo 30m od Ralitse pa moze li da se toliko razlikuje i nemoj tako ne ubedjujem samo iznosim moje vidjenje plaze u Limenariji

Poslednja izmena:
A Thalassies se nalazi na samo 30m od Ralitse pa moze li da se toliko razlikuje i nemoj tako ne ubedjujem samo iznosim moje vidjenje plaze u Limenariji
I ja iznosim svoje viđenje i ono nije tako SIVO kako ga ti predstavljaš. I činjenica je da ti odgovara svaki komentar koji podržava "tvoje viđenje", zato si ovo i napisala... "Molim te da ovaj opis stavis i na temu mesta za izbegavanje"! Potpuno nepotrebno i suvišno, a rekla si da nećeš više da se vraćaš na to.

.Trebalo mi je malo vremena da se snađem da zakačim sličice.Prvo jutro 07;15. Nahranili smo galebove.Nadam se da se dobro vidi kako u letu hvata smoki.Jedan je našeg klinca malo ćapio za prst tako da više nije smeo da drži smoki u ruci nego im je bacao.

@ zvoncica_kg

uputstvo za postavljanje slika:
idi na http://www.imageshack.us/index.php, otvoriće ti se ovaj prozor:

imageshacka.png

u ovom prozoru potvrdi check box "resize image" , a u padajucem meniju desno od check boxa izaberi opciju "640x480 for message boards", zatim klikni na "Browse"

otvorice se novi prozor, pronadji sliku koju zelis da umetnes i potvrdi sa Open
klikni na "start upload"
videces ovo

imageshack1.png

posto se slika upload-uje otvorice se ovakav prozor

imageshack2.png

iskopiraj "Direct link to image"

vrati se na postovanje klikni na ikonicu "Umetni sliku"
insertimage.gif

otvorice se novi prozor

imageshack3.png

u okviru "Molim unesite URL vase slike" paste-uj iskopirani "Direct link to image" i potvrdi sa OK

Poslednja izmena:

Back