TASOS - u reči i slici

Nema covek pojma o apartmanima,ali ne verujem da se tu nesto menjalo...
Mislim da preterujes...opusti se!Mi ovim dopisivanjem pomazemo ali i odmazemo jedni drugima,jer svako meri svojim arsinom pa prihvatamo frke koje su samo odraz necijeg gledanja na stvari.Ja uvek nosim raspolozenje sa sobom(i cela mi je porodica takva),i samo bi,ne daj Boze teske stvari(teza bolest,nesreca itd)mogle da mi pokvare odmor.Zato mi je lepo bilo i pod satorom,a i u luksuznijim hotelima.Sta sad npr.odemo u te bungalove,a ono rupa...?Rekli bi"ala nas zaj....se ove godine..."i opet bi uzivali-jer more bi i dalje bilo lepo,grcka nebi izgubila ono nesto sto ima za nas,i obisli bi sta smo hteli,planirali...Ono sto nosimo u sebi tesko nam mogu pokvariti,a i popraviti dozivljaji na letovanju!

Pokusavam da pretrcim po ovoj temi, ali puno je toga za citati. Isla sam na poslednju stranu, na stranice pri kraju, ali tamo ima svega, sem Tasosa. Odgovaram na vas post ( ili kako se kaze) iz prostog razloga. Ne snalazim se najbolje, nisam do sada bila aktivna, a zanima me puno toga. Inace, imam fb profil, radim na radiju i koristim komp maksimalno, ali u tajne forumiranja nisam usla. Od svega procitanog, najvise mi se dopada vas stav ( kao sto stoji u ovom citiranom tekstu, na primer) i jos nekoliko forumasa je u mojoj "uzoj konkurenciji". Zato se prilepih za vas, pa da pitam...
Vratila sam se s Krfa-suprug i ja bili posle duuugo vremena sami na letovanju. Bilo nam je predivno, agencija "Spirit travel" je za svaku pohvalu. Sad bih na Tasos. To "sad" je sledeceg leta, ali ja volim da se natenane pripremam, mastam informisem i odlucim. Moja filozofija je--Svakim danom sam bliza moru i to me drzi. Dvoumim se, ako ne i troumim, ali molim sta preporucujete-Potos ili Limenas? Veliki pozdrav.

slatkoodoraha.jpg

interesuje me kakav je Limenas ja idem preko argusa 12.8. i nadam se da cu se lepo provesti.Interesuju me cene nekih glavnih izleta,namirnica po prodavnicama kao i najblize plaze.Da li moze da se stigne do njih pesaka ili nekim prevozom jer ne nameravam da vozim na odmoru ,dosta mi je voznje.Hteo bi da se lepo odmorim i po nesto obidjem .
Pozdrav svima koji su pisali do sada o Tasosu i nadam se da ce mi neko pojasniti jos po nesto
Hvala

Zanima me samo jos da li su vile solidno snabdevene kuhinjskim posudjem? Posto u aranzman nije ukljucena hrana, pa cemo morati sami da spremamo.
Ne mora da bude nesto ne znam ni ja kako, ali da ima osnovne stvari.

Свака вила има основне ствари. Е, сад..вила у којој смо ми били (нова и скупа :) ) није имала варјаче у прибору. Али смо их купили, и то квалитетне, па смо их и донели кући. :) До прошле год. смо носили вееелику шерпу, јер смо кували за седморо. Ако идете аутом, није поблем да понесете нешто што сматрате да ће затребати.

Ma, nama su potrebne samo neke neophodne stvari. Jedna serpa do dve, tanjiri, pribor za jelo, case ili solje, dzezva. Ide nas 4, pa nam i ne treba mnogo. A posto smo svi mladji, nismo bas nesto ni vesti u kuhinji, pa nam i ne treba mnogo. :)
:) Све то имате, не брините! Обавеза је да постоји онолико тањира, делова есцајга, чаша и шоља, за колико људи је студио или апп.

interesuje me kakav je Limenas ja idem preko argusa 12.8. i nadam se da cu se lepo provesti.Interesuju me cene nekih glavnih izleta,namirnica po prodavnicama kao i najblize plaze.Da li moze da se stigne do njih pesaka ili nekim prevozom jer ne nameravam da vozim na odmoru ,dosta mi je voznje.Hteo bi da se lepo odmorim i po nesto obidjem .
Pozdrav svima koji su pisali do sada o Tasosu i nadam se da ce mi neko pojasniti jos po nesto
Hvala
Лично никад не бих изабрала Лименас као одредиште, али је то мој став. Цене су по ресторанима као код нас, а у продавницама је доста скупље. Хлеб је од 90 центи до 1,10 евра пола килограма, млеко 1,25, месо нешто скупље него код нас, пиво око 1,25 лименка од пола литре :) ... У Потосу је месо било прескупо, између 7 и 9 евра кг, у осталим местима није тако скупо.

Došao sinoć sa Tasosa. Što se tiče jagnjetine i jaretine obavezno idi u restoran Kleoniki kod gazde Koste. Topi se u ustima. Ni grama loja. Čovek obožava nas Srbe. Kilogram jeste 25 eur, a kod drugih 19, ali vredi svaku paru. Opširniji raport u sledećih 48 sati.

Dakle, kao što sam obećao, sledi opširniji izveštaj sa ostrva Tasos. Prvenstveno namenjen onima koji prvi put idu na Tasos, ali i onima koji se dvoume između Crne Gore i Grčke. Nemam sa kojom drugom državom da upoređujem jer sam letovao samo u Crnoj Gori i Grčkoj, zato nemojte da mislite da imam nešto specijalno protiv Crne Gore iako u ovom izveštaju neće proći mnogo dobro u odnosu na Grčku.
PUT - krenuli u 20:00, a u Keramotiju bili tačno u 6:00 ujutro po srpskom, odnosno 7:00 po grčkom vremenu. Taman za prvi trajekt koji kreće u 7:30 po njihovom vremenu. Putovanje nam je prošlo bez ikakvih problema. Sa 4 pauze po 10-tak minuta i ukupnim zadržavanjem na obe granice od 20 minuta. Gorivo jeste jeftinije u Makedoniji, ali je malo poskupelo od zadnje SAT patrole, mislim za nekih 10 centi ako se dobro sećam. Na benzinskim pumpama nemaju letnje terase kao na našem autoputu ( OMV i MOL), a parkinzi pored auto puta su im kao na našoj Ibarskoj magistrali ( udubljenje od 2-3 metra), tako da je moj predlog da osim stajanja da sipate gorivo planirate da vam zadnje zaustavljanje i odmor budu u Srbiji, a prvo sledeće u Grčkoj, a da kroz Makedoniju samo prođete.

trajektthassoszakeramot.th.jpg
[/URL][/IMG]

Slika 1. Trajekt kojim dolazite na Tasos

Slika 2. Malo hranimo galebove na trajektu

Poslednja izmena:
SMEŠTAJ Ladikas Apartments, Skala Panagia na Golden Beach. Savršeno, odlično. Više nego zadovoljni. Nova vila, sagrađena prošle godine. Sve čisto, sve novo. Klima, kuhinja, spavaća soba sa francuskim krevetom, dnevni boravak sa mini kuhinjim ( podpultni frižider i 2 plotne na struju), krevetom na razvlačenje i malim kuhinjskim stolom sa 4 stolice. Terasa velika ( 10-12 kvadrata) sa 4 stolice i drvenim stolom. Od posuđa u kuhinji imate sve što vam treba. Imate 6 malih, 6 velikih i 6 dubokih tanjira, velike šolje za čaj, male za kafu, 2 đezve za kafu, lonac od 5 litara, tava za prženje, ketler za vodu, šejker, sav escajg, otvarači za flaše itd. Dobijete i 2 kuhinjske krpe, sunđer za pranje posuđa, 0.5 litara tečnosti za sudove. U kupatilu vas čeka nova doza tečnog sapuna i par vrsta hemikalija za čišćenje kupatila kao i džoger. Dobijete 1 mali i 1 veliki peškir po osobi. Čista posteljina, peškiri i kuhinjske krpe, kao i nadopunjavanje sa toalet papirom i kesama za đubre je svaki treći dan.Golden Beach je baš kao što su i rekli na 2 minuta hoda.

ladikasapartments.th.jpg
[/URL][/IMG]

Slika 3. Ladikas Apartments

Poslednja izmena:
PLAŽE – obišli smo neki 6 ili 7 plaža. Najlepši utisak na nas i decu su ostavile Golden Beach, Paradise Beach, Livadi Beach i Skala Marion Beach ( ili kako je lokalno zovu – Beba Beach). Svaka iz svojih razloga.
Golden Beach - kao što mnogi znaju najduža plaža na Tasosu, duga oko 4 km. Sve čist pesak. Na pojedinim mestima i preko 70 metara nakon što uđete u more možete da stojite ( ja sam 1.90 visok). proteže se između Skala Potamias i Skala Panagias. Barove na plaži imate na početku i kraju plaže dok u sredini plaže nemate ništa. Tuševi i kante za otpatke su retki, ali ih ima.Nisam pitao za cenu ležaljki ali mislim da su 2 ležaljke i suncobran 6-7 eur. Pedaline, paraglajding, surfovanje itd. Oni koji idu sa kamp prikolicom imaju i kamp koji se nalazi 50 metara od plaže.

goldenbeach.th.jpg
[/URL][/IMG]

Slika 4. Golden Beach

Paradise Beach - još jedna čisto peščana plaža, ali nekih 700-1000 metara se spuštate putem od nabijene zemlje do parkinga koji je odmah iznad plaže. Veoma čista i održavana. Na plaži postoji jedan restoran na jednom kraju i jedan grill na drugom kraju plaže. Na 2/3 plaže se nalaze ležaljke sa suncobranima a srednji deo plaže odnosno 1/3 je slobodna. Cena za 2 ležaljke, suncobran i mali plastični stočić je 7 eur. Na svakom stočiću se nalazi piksla kako bi plaža ostala što čistija, ali za svaki slučaj tu šeta jedan dedica koji čim vidi pikavac ili neko drugo smeće odmah to kupi sa peska.Kao i na Golden Beach vise od 50-60 metara u daljinu je plićak.

paradisebeach.th.jpg
[/URL][/IMG]

Slika 5. Paradise Beach

Livadi Beach – jedna od retkih plaža gde je prvih 4-5 metara nakon što uđete u vodu kamenje. Ali vrednim ljudima nije bilo teško da verovatno spuste mali bagerčić na plažu i na svakih 10-tak metara naprave u moru stazicu ( uklone kamenje) kako biste lako došli do peska koji počinje odmah nakon tih 4-5 metara kamenja. Plićak se takođe proteže 50-tak i više metara u daljinu.Na plaži postoji mali bar.Cena za 2 ležaljke i suncobran je 5 eur.Do plaže se dolazi zemljanim putem, nekih 600-1000 metara sa glavnog puta.

Slika 6. Livadi Beach

Beba Beach – se nalazi nekih 500 metara nakon mesta Skala Marion kada idete iz pravca Limenarie. Nemožete da je vidite sa glavnog puta. Zato morate da uđete u samo mesto i kada ga prođete videćete tu plažicu. Dugačka je nekih 300 metara, nema mnogo ljudi na njoj. Najvećim delom lokalni ljudi. Sve je pesak, voda veoma čista. Takođe nekih 60-80 metara u daljinu je plićak. Na plaži se nalazi bar. Cena za 2 ležaljke i suncobran je 3 eur ( dobro ste pročitali, 3 eur). Nije dozvoljeno na plažu dovoditi pse.Ta plaža je na nas ostavila najlepši utisak zbog mirnoće i zbog toga što nije pretrpana sa gostima.

Slika 7. Beba Beach

Poslednja izmena:
RESTORANI
Što se restorana i taverni tiče ovde ću spomenuti 3 koja su ostavili na nas naveći i najlepši utisak i 2 za koja preporučujem da zaobiđete u širokom luku.U neke restorane smo otišli slučajno, negde po preporuci Nikane, a negde po preporuci prijatelja koji godinama idu na Tasos.
Restoran Aphrodite – Skala Potamias na samom šetalištu pored plaže. Fantastična pizza. Na tabli iznad restorana piše da se tu jede najbolja pizza u Evropi. Po rečima ljudi iz restorana, pre 3-4 godine je u New York Times-u izašla kritika koja je njihovu pizzu proglasila najboljom u Evropi. Hrskava spolja, meka i sočna iznutra ( šunka, slanina,kobasica, gauda sir, pečurke i tanki kolutovi zelene paprike). Pizza je klasične veličine ( 28 cm), ali mi verujte da je mene,koji imam 120 kg i koji mogu bika da pojedem u potpunosti zasitila ( u kombinaciji sa pivom naravno).U restoranu imate i širok izbor jela sa roštilja, jela od morskih plodova itd. Osoblje veoma ljubazno, brzo. Već između 19:30 – 20:00 počinje gužva u restoranu dok su ostali oko njih poluprazni. Cena pizza je između 8.5 - 11 eur.

Slika 8. Aphrodite special pizza

Restoran Armeno – Skala Marion, nalazi se na samoj obali, u samom centru tog malog mesta.Zahvaljujemo se Nikani na preporuci.Sveža riba, izuzetno ljubazan gazda i osoblje. Gazda je mlad čovek i on i jedna devojka govore engleski, a drugi kelner samo nemački.Obično smo dolazili oko 10-11 ujutro, izabrali ribu koju je on nabavio tog jutra dogovorili se sa njim da dolazimo oko 19 sati i otišli na plažu. Hrana fantastična. Kao pošten čovek nas je upozorio da je sve kod njega sveže osim lignji i škampa koji su zamrznuti. Poseban specijalit su krakovi od hobotnice sušeni na suncu i samo bačeni na roštilj.Sveži odresci od sabljarke, zubatac i orade na roštilju, sardele na roštilju i dagnje kao predjelo su za svaku preporuku. Normalno to zavisi od ulova. Na kraju – jastog. Desert, kao svakom restoranu na Tasosu koji drži do sebe – besplatno. Cene: Jastog – 65 eur za kg, riba 1. klase – 60 eur za kg. Preporučujem uz to domaće belo, hladno točeno vino – 7 eur za litar.

Slika 9. Sušenje krakova od hobotnice

Slika 10. Objašnjenje nije potrebno

Taverna Kleoniki – Theologos, nalazi se u samom centru tog mesta. Po preporuci prijatelja koji već godinama letuju na Tasosu i poznaju svaki njegov deo otišli smo u tu tavernu. Poslušajte moj savet i ne idite u restorane koji se nalaze na ulazu u Teologos. Na V raskrsnici koja se nalazi na ulazu u Teologos idite desnim krakom i nakon max. 1000 metara naći ćete se i uskoj uličici i sa desne strane je taverna.
Gazda Kosta je izleteo pred nas čim je video srpske tablice na kolima “Gde ste braćo Srbi”. Odmah je poslao momka da nam pokaže gde da parkiramo, slikanje sa decom ispred i unutar restorana gde čim uđete udarate u srpsku zastavu.Kad smo pozvali kelnera da naručimo, prvo što je uradio je da ispiše na stoljnjaku da imamo 10% popusta kao srbi. Jagnjetina i jaretina se tope u ustima.Nigde grama loja kod jagnjetine, korica lagano prelazi iz žute u narandžastu boju. Čim smo videli popa da sedi sa svojim porodicom 2 stola od nas, znali smo da se ovde dobro jede ( neće pop da se hrani tamo gde nevalja). Kelneri samo lete po taverni, veoma ljubazni i uslužni.Velika terasa sa pogledom na okolna brda i veliki ventilatori koji duvaju napolje tako da vas i hlade i teraju mušice dozvoljavaju vam da se u potpunosti opustite i uživate u odličnoj hrani. Na kraju, kada smo platili račun i krenuli prema izlazu, kao poklon gazda Kosta nam je spremio litar crnog domaćeg vina i 2 flašice sa njihovom domaćom lozovačom, a deci set jako lepih razglednica sa slikama Tasosa. Sigurno kod njega dolazimo i sledeće godine sa velikim veseljem.

Slika 11. Gazda Kosta sa decom ispred taverne

Slika 12. Gazda Kosta sa decom unutar taverne

Mamas kitchen – Skala Potamias, šetalište, sam centar. Običan grill restoran, gde se po cenama kao u boljim restoranima ( gore navedenim) prodaje ono što se kod nas prodaje na kioscima brze hrane ( giros, suvlaki, pljeskavice, itd.). Nemam zamerke na ljubaznost i brzinu posluženja, ali po tim cenama ili 10% većim cenama možete mnogo bolje i kvalitetnije da jedete.
Cavo D’oro – Skala Panagias, cafe, pizzeria beach bar. Zaobići u širokom krugu. Espresso mlak i bljutav, nema one jačine, kao da je nasuo mlaku vodu u soc. Pizza – 1 cm debelo testo, čisti hleb, ali ne bilo kakav hleb, nego podgrejani hleb od prethodnog dana pa se sve mrvi i raspada. Šunka, sir, pečurke su OK, ali testo na skali od 1-10 zaslužuje ocenu -5 ( minus 5 )

Poslednja izmena:
OPŠTA SLIKA I POREĐENJE
Niko od ljudi koje smo sretali nije školovan turistički radnik, i to im nije ni potrebno. Sa svojim radom, ljubaznošću, iskrenim odnosom prema gostu, sa svojim pravim domaćinskim odnosom prema ostrvu na kojem žive, stanovnici Tasosa postižu i tek će postići mnogo više nego mnogi koji su završili škole za turizam.
U svakom restoranu, prodavnici, benzinskoj pumpi, kiosku, dočekuje vas osmeh.
Kada nešto nije sveže, konobar ili gazda restorana će vam dati preporuku za neko drugo jelo ako zatražite preporuku.U svakom restoranu gde smo bili, desert je bio na račun kuće. Kada smo kupovali med kod prodavca na Beba Beach, dobili smo i dodatnu teglicu meda besplatno jer smo Srbi.
Kada smo se vozili oko ostrva, veoma često su se sporiji vozači ( Grci) pomerali u stranu ili stajali sa strane kako bi automobili iza njih mogli proći jer je na najvećem delu tog puta oko ostrva ( 93 km) dupla puna linija. Policiju sam video 2 puta kad su išli po nekom pozivu. Nema ih iza svake krivine da čekaju sa radarima. Kad kupujete u prodavnici i racun vam je naprimer 45.16 eur, prodavac neće da vam uzme tih 0.16 eur. Kad završite sa večerom, gazda koji je načuo da sledećeg dana krećete nazad za Srbiju izlazi pred vas, pozdravlja vas i želim vas sretan i siguran put.Kada uveče najavljujete domaćici apartmana da rano ujutro odlazite i pitate gde da ostavite ključ, dobijete odgovor (sa punim poverenjem da nećete ništa ukrasti i odneti) da nikoga neće biti tako rano ujutro i da slobodno ključ ostavite u bravi sa spoljne strane. Kada dođete na plažu i hoćete da iznajmite ležaljke, prvo što se dešava da vam pritrčava momak sa četkom i istrese ležaljku od peska, poravna je sa drugom ležalkom, tek onda naplati i poželi vam ugodan dan na plaži.Uredno obeleženi KRAJEVI plaža sa plovcima, kako bi samo na ta mesta mogli da dođu čamci.Na putu koji ide oko ostrva, na svakih 5-10 km, nalazi se odmorište sa kamenom šestouganom kućicom gde turisti mogu da stanu, sednu,pojedu,popiju ono što nose sa sobom ( to su po crnogorcima takozvani “paradajiz turisti”)i uživaju u pogledu na more. Med slobodno kupujte od prodavaca koji imaju tezge pored puta ( 6-7 eura tegla). Imaju cvetni, lipov, narandžin i borov med.Slobodno parkirajte na ulici, ili pola na trotoaru a pola na ulici. Neće vas zateći kazna ili prazno mesto bez kola koje je odneo pauk. Bitno je da ostavite dovoljno mesta da može autobus da prođe.Policija vas nedira, jer ste došli na njihovo ostrvo da trošite novac. Normalno, to neznači da možete nekome da parkirate pred kapiju, ili baš tamo gde stoji znak zabranjenog parkiranje, ali se toleriše mnogo toga što se tiče parkiranja što se nebi tolerosalo u Crnoj Gori
A, ovo su suprotnosti koje sam doživljavao u Crnoj Gori
- redovno donošenje OTVORENE flaše sa vodom, sokom ili pivom za moj sto, nako čega je sledilo vraćanje kelnera nazad i njegovo čuđenje o čemu se radi ( sipa vodu iz česme, sok iz velike flaše u malu flaši i prodaje mi to po skupljoj ceni)
- pre bi mi se žena porodila nego što ću u restoranu da dočekam da kelner dođe ( bolje rečeno da se dovuče) do mene.
- kao nekoga ko je po rodu, krvi, historiji mnogo bliži Crnogorcima nego Grcima, niko me nikad nije dočekao sa “Dobrodošli braćo Srbi” u , iako sam godinama letovao u Crnoj Gori, ali Grci jesu
- redovno uletanje brodica,čamaca, jahti, skutera na plažu među kupače ( Drobni pijesak naročito)uz urlike i povike “Pomeraj se u stranu”, “Miči se u stranu” itd
- neočišćene plaže pune sitnog smeća i pikavaca
- svađe sa zakupcima plaže, kada sam u blizini njegovih ležaljki ( ne između njih, nego 2-3 metra od njih ) postavio svoj suncobran, pa gazda šalje svakih 15 minuta svoje zaposlene da me uznemiravaju sa porukama da gazda traži da se pomerimo “jer mu narušavamo vizuelni izgled njegove plaže”. Sve dok mu nismo poručili po tim momcima da prestane da ih šalje nego ako ima m..da neka dođe sam da nas otera.
- životinje i divljake sa crnogorskim tablicama koji divljaju sa svojim kolima po putevima ( preticanje u tunelu, preko pune linije, uletanje u makazice između nas i kamiona, uletanje ispred nas pa naglo kočenje i ubrzavanje nebi li nas iznervirao, itd, itd...)
- i nakon svega gore nabrojenog još za sve to moram da platim 10 eur ekološke takse na ulazu i da trpim da me zovu paradajiz turistom
Mogao bi da nabrajam još mnogo toga, ali mislim da ste stekli sliku šta hoću da kažem.
POVRATAK – bez ikakvih problema, sa ukupnim zadržavanjem na graničnim prelazima od 25 minuta
ZAKLJUČAK – što se tiče cena, skoro sve je skuplje nego u Beogradu ili Crnoj Gori. Nektarine i breskve su 1.7-1.9 eur, sladoledi od 1.5-2 eur, aloma porodični sladoled od 1 lit. je 6.5 eur, hleb 0.9 eur ( ali manji nego Sava hleb), dugotrajno mleko 1.5 eur.......
Ali isplati se. Netreba sve gledati kroz pare. Ako ste na Tasosu potrošili 100 eur, u Crnoj Gori bi potrošili 80 eur. Ali 100 eura potrošenih na Tasosu vredi tih 100 eura. A 80 eura u Crnoj Gori po meni ne vredi ni 50 eura u usluzi i doživljaju. Zato “braćo” Crnogorci, ove i sledećih 50 godina ( ako bog da) ostali ste bez 4 turista više srednje platežne moći.

Poslednja izmena:
maki u redu je sve to

plaze golden bic i paradajs bic su tzv `plitke plaze`, sto znaci da je odraslim ljudima potrebno mozda i 200m da im voda dolje do glave

a takve plaze su idealne za malu decu do 10-12 godina. moja su 5,5 i 8,5, i izgirali su se kao nigde. prelepo i bezbedno, mozes da sedis na obali, deca u vodi...milina

takodje ima i dosta dana sa talasima. e, to je tek zabavno za decu, i opet bezbedno.

paradajsbic.jpg

paradajs bic

Poslednja izmena:

Back