TASOS - u reči i slici

Ја највише волим комшије које неће да се комшијају! И пошто је ове године Тасос био пун оних који су хтели добросуседске односе, са све звоњењем на врата :eek:, не верујем да ћу више ићи тамо. Хоћу место са што мање Срба!
Не зато што ми Срби сметају, него, нећу да се упознајем на мору, тамо одем да одморим са својима!!!!

Da znas da si u pravu. Prvih nedelju dana mi je bilo super. Tu i tamo po neki Srbin. Ali, ova druga nedelja...au...strasno... kao da se spremamo za novi proboj solunskog fronta. Sve Srbin do Srbina, i naravno nezaobilazno seljacenje, bahacenje i galama da se privuce paznja. Cure su nam posebno odvratne u pokusajima da skrenu paznju na sebe.

@Maki71

Brate, kud me nagovori na tog gazda Kostu i njegovu tavernu?

Moram da te pitam, kako mozes da mi kazes da je kod njega najbolja jagnjetina? Jesi li ti nekada jeo pirotsko jagnje ili ono sa Pestera ili bosansko ili licko...?
I jos da te pitam, znas li ti razliku izmedju jagnjeta i ovce...mislim kad je peceno... Covece, uvalio mi je ovcetinu...i to, hebes mi sve, ako to nije bio ovan. Hvala Bogu pa nisam narucio jaretinu. Ovcu jos i mogu da jedem, ali kozu nikako.

Sereem mu se ja na 10% popusta sto mi je dao. Bolje da mi je naplatio 10% skuplje, ali da mi je posluzio jagnjetinu, a ne matoru ovcu.

ko ne zeli da gleda puno nasih na odmoru ne treba da ide na tasos, i ostale nase destinacije

postoji lako resenje za to

do atine pa na trajekt pravac neko zbaceno ostrvo...i sto dalje to bolje

moze i avionom, ali gde ide avion idu i nase agencije

meni je plan da sledeci odmor provedem u okolini atine, letovanje +par dana u atini, a onaj tamo da postupim po trecoj recenici ovog posta. akobogda

@Maki71

Brate, kud me nagovori na tog gazda Kostu i njegovu tavernu?

Moram da te pitam, kako mozes da mi kazes da je kod njega najbolja jagnjetina? Jesi li ti nekada jeo pirotsko jagnje ili ono sa Pestera ili bosansko ili licko...?
I jos da te pitam, znas li ti razliku izmedju jagnjeta i ovce...mislim kad je peceno... Covece, uvalio mi je ovcetinu...i to, hebes mi sve, ako to nije bio ovan. Hvala Bogu pa nisam narucio jaretinu. Ovcu jos i mogu da jedem, ali kozu nikako.

Sereem mu se ja na 10% popusta sto mi je dao. Bolje da mi je naplatio 10% skuplje, ali da mi je posluzio jagnjetinu, a ne matoru ovcu.

***, šta da ti kažem. Jagnjetinu i jaretinu jedem ceo život. Ono što je meni servirao je bilo fantastično. Šta se tebi zalomilo ( izvini na izrazu ) nemogu da komentarišem, ali nemam razloga da ti ne verujem. Izgleda da je kod njega lutrija, kako se kome zalomi. Ja sam kod njega išao na osnovu preporuke prijatelja koji 6 godina već letuju na Tasosu i koji su obišli na desetine restorana i taverni tamo.

Донкихоте, кад ме ниси слушао, па отишао у таверну ,,Стелиос''... :sad2:

Ma, ko zna na šta bih i tamo naišao. Vidiš da su se i ti grčki seljaci obezobrazili, pa počeli da uvaljuju mooda za bubrege.

Verujem ja Makiju da je jeo kod Koste super jagnjetinu, ali je Kosta izgleda u međuvremenu skontao (možda družeći se sa nama Srbima) da može za manje para da nabavi veću kilažu "jagnjetine". Samo, nastavi li tako, neće mu taverna dugo biti puna kao što je bila kada sam ja bio u njoj.

Dakle, pošto se ovde daju utisci i saveti onima koji tek nameravaju da prvi put idu na Tasos, evo ja savetujem svima, kada odete u Teologos zaobilazite gazda Kostinu tavernu u širokom luku, i nemojte padati na njegove fore "braćo Srbi" i sl.! Kostu ćete prepoznati po tome što stoji ispred svoje taverne u uskoj uličici, i sa pištaljkom u ustima izigrava saobraćajca. Samo prođite kolima pored njega, i izaberite neku drugu tavernu! Možda Stelios, koju je Vanda preporučila.

I još nešto... Ne kupujte med kod one bradate grkinje (slika postavljena na prethodnoj strani), jer dere. Skuplji joj je med 2-3€ od onoga koji možete da kupite od seljaka pored puta na istočnoj strani ostrva, a koji je izvrsnog kvaliteta.

Poslednja izmena:
***, šta da ti kažem. Jagnjetinu i jaretinu jedem ceo život. Ono što je meni servirao je bilo fantastično. Šta se tebi zalomilo ( izvini na izrazu ) nemogu da komentarišem, ali nemam razloga da ti ne verujem. Izgleda da je kod njega lutrija, kako se kome zalomi. Ja sam kod njega išao na osnovu preporuke prijatelja koji 6 godina već letuju na Tasosu i koji su obišli na desetine restorana i taverni tamo.

Ma, verujem ti. Eto, sad i ti da znaš da se ne vraćaš više kod njega.

Inače, Tasosom sam zadovoljan za prvi put, a posebno Limenariom, i vraćaću se tamo.

Još sam imao sreću sa gazdama apartmana u kome sam boravio. Brzo smo se sprijateljili. Oni su nama dali njihove domaće marinirane masline. Nešto fantastično što nema nigde da se kupi, pa ni u Grčkoj. A, mi smo im uzvratili sa našom domaćom dimljenom kobasicom, šunkom i kulenom, čime su se oni oduševili.
Od gazde Dimitrisa sam dobio flašu najboljeg uzoa i poziv da na povratku kući skrenem na Atos da budemo gosti u njegovom letnjikovcu, prelepom imanju u Uranupuliju, gde je on otišao par dana pre našeg polaska. Dočekao nas je i ugostio kao najrođenije. Decu je zatrpao poklonima i slatkišima. Sjajan lik. Žao mi je što nismo mogli ostati duže od dva dana. Zbog posla sam morao kući, uz obećanje da ćemo sledeće godine ostati više dana, iako je on insistirao da ostanemo do kraja meseca.

Донкихоте, дивна прича! :heart: Баш си ме разнежио, али заиста!
Ја волим те животне приче, зато и волим да одем тамо где није све уштогљено, зато и волим контакте са мештанима, било где..осим у ЦГ...

Можете да прођете са 500 евра, а може и са 1000 :)
Хлеб је бар евро, млеко 1,25, саламе од 7 до 15 евра кг, месо у Потосу 7 евра, осталог се не сећам. Ако сте летовали негде у Грчкој, рачунајте да вам изађе на исто, Халкидики и Тасос.

I posle 5 godina i ja letovah na Tasosu.
Da ne kazem potpuno, ali svakako razocarenje. Sva sreca pa je drustvo bilo dobro te ublazilo shok.
Prirodne lepote, rajsko ostrvo, rajske plaze, romanticni gradici...svega toga na Tasosu nema.
Najvece razocarenje su plaze koje su kamenite, retko koja je pescana sa pescanim ulazom u vodu. Te koje jesu, prekrcate su suncobranima za ciji najam se placa 5-6-7 evra bez uracunatog pica. Na Aliki, najcuvenijiu plazu ostrva, nije mi palo napamet da se spustim jer tamo, bukvalno, nemas gde iglu da spustis. Paradiso plaza je, mogu slobodno da kazem, jedina normalna plaza, bar po kriterijumima nekog ko je cesto letovao na Halkidikiju. Mermerna plaza, carobno mesto, sada sa tresteceom muzikom, najmom suncobrana, prekrcata. Izmedju onog Tasosa na koji planirah da idem pre 5 godina i ovog kog letos doziveh, ocigledno da postoji ogromna razlika.
Vise tamo ne bih letovala, ostrvo nema dusu.

Da dodam, mozda nekom koristi, neke informacije o Vila IAOTROU. Ja sam trazila pa nisam nasla nikakve komentare ljudi koji su tamo letovali, ko da vila ne postoji, samo ono sto stoji na sajtovima agencija.
Vila je super !!! Udaljena od centra Potosa nekih 14-ak min peske, izvan cele one uzasne vreve, u maslinjaku. Cista, uredna, prijatna, tacnije, sastoji se od 3 objekta. Bazen u dvoristu je izuzetan, domacin Janis, iako po ceo dan tresten pijan, vrlo prijatan i simpatican covek :) Posteljinu i peskire menjaju 3 puta za 10 dana a cistacica svaki dan cisti apratman i izbacuje djubre. Potpuni mir i tisina, pravo mesto za odmor. O vili, samo reci hvale.

Збуњена сам постом о плажама. Сама Потос плажа је пешчана и има пешчани улаз у воду.
На Алики плажи је пусто од 7 до 10 ујутру. :)
А не знам ко је дао инфо о уређености Тасоса. :confused: Није уређен, прилично је ,,дивљи'' и није ни тако чист као већина места на Халкидикију. Тасос је припадао Турцима све до 1914. што нам много говори... ;)

Za neki dan idem na Tasos, pa me zanima koliko novca poneti za hranu za deset dana, jer nije uracunata u aranzman. Ide nas cetvoro, a niko nije bio tamo, pa nemamo predstavu o cenama sto se hrane tice.

Ako ćete samo da se hranite u apartmanu, bez jela po restoranima i sl., ne treba vam puno para. Par stotina evra. I to zavisi od toga šta ćete poneti sa sobom iz Srbije. Preporučujem da ponesete luk i krompir pod obavezno, jer je na tasosu odvratno i jedno i drugo. Kao kod nas kada promrzne zimi, napola trulo. Takođe, ako volite paprike, ponesite ih iz Srbije, jer su na Tasosu odvratno skupe. Pogotovo ljute papričice. Jedna ljuta papričica, koja na našim pijacama košta 3-5 dinara, na Tasosu košta oko 1.30€. Kud ne ponesoh ceo džak da prodam trgovcima za pola evra. :lol:

Можете да прођете са 500 евра, а може и са 1000 :)
Хлеб је бар евро, млеко 1,25, саламе од 7 до 15 евра кг, месо у Потосу 7 евра, осталог се не сећам. Ако сте летовали негде у Грчкој, рачунајте да вам изађе на исто, Халкидики и Тасос.

Hleb je u Limenariji 0.90 do 1 evro, pola količine od našeg hleba. Salamu nisam kupovao. Nosio sam od kuće, kao i viršle, paštete, nareske... meso od 7 (svinjsko) do 9 (goveđe). Riba u ribarnicama: orada 9€, cipal 7€, srdele 5-6€. Pivo 1.10-1.50. Ima neko nemačko u konzervi 0.5l za 0.60€. Sokovi 1.10-1.60. Mleko 0.95 trajno uvozno, pa do čak 2.5 neko grčko dnevno. Voda, pakovanje od 6 flaša po 1,5l 1.30€ po pakovanju. Ako uzimaš rashlađenu iz njihovih frižidera, čak 0.50€ po flaši, ista ta voda.
To su cene po marketima.

U gradu, na rivi je druga priča.
Pica 7.5-10€, sokovi 2-2.5, pivo 3-3.5, sladoled kugla (ogromna) 1-1.5, giros mali u tortilji 2.30-2.50, veliki na tanjiru 5, suvlaki (ražnjići) 2.50-3, riba porcija 5-12, kafa 1.5, kolači 0.50 - 3, itd.

Išao sam jedno veče u Potos. Tamo je po lokalima nešto skuplje nego u Limenariji, ali su prodavnice sa raznom robom jeftinije.

Ne bih se složio da su iste cene kao na Halkidikiju, bar ne na Atosu (3. prstu). Sve je skuplje. Npr. kugla sladoleda je skuplja za oko 1-1.50€, što nije mala razlika.

Mi smo planirali da ponesemo nesto od kuce, neku testeninu, supe iz kesica i slicno tome, pa da tamo dokupimo sta nam treba. A nismo bas nesto vesti u kuhinji, svi smo mladi i neiskusni. Neka komplikovanija jela ne umemo da spremimo, tek nesto ovako da prezivimo. :)

lepo ti je covek napisao

ponesi da narezes za dorucak, suhomesnato sto vise, ne zali, moze i kackavalj, testenine obavezno, ne bi bilo lose ne flajka dve zestkog pica, da se nadje predvece na terasi ili ujutru da se prekrstis, supice obavezno, moze i par gotovih jela, mlatilicu za muve, aparat za komarce, nesto lekova radi eventualnosti. ulje za suncanje

ja bih poneo i prostirke za plazu i suncobran. ne skodi a moze da posluzi. cak i nesto deterdzenta za ves i za pranje sudova

ja imam spisak, i skoro da se ne menja godinama

Mi smo planirali da ponesemo nesto od kuce, neku testeninu, supe iz kesica i slicno tome, pa da tamo dokupimo sta nam treba. A nismo bas nesto vesti u kuhinji, svi smo mladi i neiskusni. Neka komplikovanija jela ne umemo da spremimo, tek nesto ovako da prezivimo. :)

A jesi li razmišljala možda o gotovim jelima ( ako ih voliš). U svakom apartmanu imaš veliki lonac, pa gotova jela podgreješ za 10 minuta.

Пре пар година Тасос је био изненађујуће јефтинији у односу на Халкидики. Ове године је скупљи, очигледно. Ми смо са Тасоса отишли у Калитеу, али је она јако скупа, много скупља од Ханиотија, Полихрона..тако да сам зато рекла да су цене сличне као на Халкидикију. Уствари немам праву представу за ову годину.

I posle 5 godina i ja letovah na Tasosu.
Da ne kazem potpuno, ali svakako razocarenje. Sva sreca pa je drustvo bilo dobro te ublazilo shok.
Prirodne lepote, rajsko ostrvo, rajske plaze, romanticni gradici...svega toga na Tasosu nema.
Najvece razocarenje su plaze koje su kamenite, retko koja je pescana sa pescanim ulazom u vodu. Te koje jesu, prekrcate su suncobranima za ciji najam se placa 5-6-7 evra bez uracunatog pica. Na Aliki, najcuvenijiu plazu ostrva, nije mi palo napamet da se spustim jer tamo, bukvalno, nemas gde iglu da spustis. Paradiso plaza je, mogu slobodno da kazem, jedina normalna plaza, bar po kriterijumima nekog ko je cesto letovao na Halkidikiju. Mermerna plaza, carobno mesto, sada sa tresteceom muzikom, najmom suncobrana, prekrcata. Izmedju onog Tasosa na koji planirah da idem pre 5 godina i ovog kog letos doziveh, ocigledno da postoji ogromna razlika.
Vise tamo ne bih letovala, ostrvo nema dusu.

Verovatno nisi bila na južnoj ili istočnoj strani ostrva. Tamo je 90% plaža peščanih. Na zapadnoj strani je mnogo više kamenitih i šljunčanih plaža. A što se tiče broja kupača na plažama, niko me nemože ubediti da su na Tasosu plaže krcate više nego na Halkidikiju.

Ne, ne, nisam rekla da su sve krcate, samo Aliki. Bila sam na svim plazama. Presli smo kolima na samom ostrvu 450 km sto znaci da smo zaista sve obilazili. Ne kazem ni da su sve kamenite. Cak, kad sam videla kamenite plaze ja sam se obradovala zbog ronjenja. Ali, svo to kamenje u vodi je prekriveno nekim sitnim braonkastim muljem tako da ugodjaj nije bio bas neki. Jos, da se ne pomisli da sam neko zakeralo, na ostrvo sam otisla u najboljoj mogucoj varijanti, sa svojim dragim, prvo letovanje, sto znaci da je sve trebalo da mi bude bar duplo lepse i romanticnije :-) Ali nije :-s Dopada mi se jer na plazama ne tresti hip-hop i tehno muzika kao na Halkidikiju vec su mirne i privatnije. Ipak, ja sam ostrvo zamisljala kao jednu malu oazu borove sume, predivnih uvala sa mirnim pescanim plazama i tirkiznom vodom. Verovatno sam previse ocekivala.

Ne, ne, nisam rekla da su sve krcate, samo Aliki. Bila sam na svim plazama. Presli smo kolima na samom ostrvu 450 km sto znaci da smo zaista sve obilazili. Ne kazem ni da su sve kamenite. Cak, kad sam videla kamenite plaze ja sam se obradovala zbog ronjenja. Ali, svo to kamenje u vodi je prekriveno nekim sitnim braonkastim muljem tako da ugodjaj nije bio bas neki. Jos, da se ne pomisli da sam neko zakeralo, na ostrvo sam otisla u najboljoj mogucoj varijanti, sa svojim dragim, prvo letovanje, sto znaci da je sve trebalo da mi bude bar duplo lepse i romanticnije :-) Ali nije :-s Dopada mi se jer na plazama ne tresti hip-hop i tehno muzika kao na Halkidikiju vec su mirne i privatnije. Ipak, ja sam ostrvo zamisljala kao jednu malu oazu borove sume, predivnih uvala sa mirnim pescanim plazama i tirkiznom vodom. Verovatno sam previse ocekivala.

Pa šta drugo da ti kažem, nego da ti je to verovatno bilo najispunjenijih mesec dana na Tasosu. Jer otprilike bi ti toliko bilo potrebno da obiđeš "sve plaže" čak iako si obilazila po 2 dnevno. Tako da nemogu da verujem da si obišla sve plaže, jer sigurno nisi bila mesec dana tamo. Ili možda grešim? Što se tiče toga kako si ti zamišljala Tasos, ja ti tu nemogu pomoći. Ova tema ima 312 strana i ja sam ih sve pročitao pre nego što sam ove godine otišao na Tasos. I tačno sam znao šta da očekujem.Trebala si i ti da pročitaš. S obzirom da za tebe Tasos nije "oaza borove šume" ( Tasos je prepun borovih šuma, možda ne na samim plažama), nema "uvala sa mirnim peščanim plažama i tirkiznom vodom" ( ja od 12 plaža koje sam obišao nigde nisam video ništa drugo nego peščane uvale i tirkiznu vodu), mogu samo da zaključim da nas dvoje nismo bili na istom ostrvu.

Пре пар година Тасос је био изненађујуће јефтинији у односу на Халкидики. Ове године је скупљи, очигледно. Ми смо са Тасоса отишли у Калитеу, али је она јако скупа, много скупља од Ханиотија, Полихрона..тако да сам зато рекла да су цене сличне као на Халкидикију. Уствари немам праву представу за ову годину.

Halkidiki, bar onaj 3. prst, je skuplji od Tasosa.

Back