Tamis 2008

E tu si u pravu zgodni28. Nisu zapadnjaci nešto mnogo kulturni (bio, video) nego udri po džepu, pa kultura samo kulja iz njih. Šalim se, ali ništa drugo osim dobrih zakona koji se sprovode u praksi nije tako delotvorno protiv svih oblika kriminala (uključujući sve od onog sa dinamitom do fabrikanta koji nekažnjeno truje vodu).

Znam puno ljudi koje mrzi da malo pesace, pa se onda naguraju svi na mesta na kojima mogu da stanu kolima na dva metra od reke. Ja pesacim i po pola sata sa opremom da bih dosao na mirno mesto. Ne kazem da mi smeta ako neko sedi na 10 metara od mene, naravno da mi to ne smeta, nego mi smeta nedostatak ljudskosti, opste i domacinske kulture.
Ima nekoliko mesta na Tamisu u okolini Opova koja su lepa, ali mora malo da se ide peske i nekako se potrefilo da su ljudi koji tamo dolaze normalni, pa ne ostavljaju djubre na sve strane.

Jel neko cuo kakav je vodostaj?

Tamis je konacno pao na normalan vodostaj. Svi se zale da slabo radi riba, osim sitne bele i retkog bucova. To je bilo pre ovih vrucina, pre oko nedelju dana... Ja sam bio jos u Maju, ali sam gazio tekucu ladnu vodu na putu do mesta da bih video da mogu da pecam samo belu, koje mi je preko glave! Idem uglavnom kod Jabuke.
Kad budem isao za nekih 15ak dana, javicu kako je...

Ja odrastao tamo, a opet nisam bio na Tamišu "100 godina". Ranije sam išao stalno kod familije u Uzdin i Kovačicu, a sad odem samo kad neko umre Bože me oprosti !?

Bio sam zadnje dve nedelje u Barandi i imao 5 šarana od kilo do kilo ipo.Inače šaran je slabo radio pa sam ovo uhvatio "na silu".Sve je došlo na stari kukuruz i na mesto koje sam hranio samo taj dan,ništa unapred.Bilo je i par lepih protfiša i deverika.Šaran je udarao uglavnom oko jedan, dva sata po najvećoj vrućini.U petak mi je jedan savio štap u vodu bukvalno do mašinice ali sam na neki način uspeo da promašim.
Sinoć sam bio u Farkaždinu.Poneli smo rovce da pecamo soma i bacili kedere za smuđa.Ništa nije radilo mada smo malo promačili mesto.Bili smo na krivini uzvodno od mosta gde ima dubine ali je Tamiš nosio razna s...nja tako da nam je non-stop skupljao najlone.Više vremena sam proveo u odmrsivanju nego u pecanju.

P.S.
Samo da kažem da sam nekoliko puta odneo po džak đubreta sa mesta u Barandi ali stoka za dan uspe da napravi đubreta za tri puna džaka.Izlepiću im po drveću natpise ne baš prijatne sadržine.

Ljdi jel moze neko da mi kaze nesto o Mackovom viru...cini mi se da je mesto odlicno za sarana...ima dosta krsa...gde da pecam sarana pre ili posle krivine? jel ima mnogo panjeva na dnu? Cini mi se da je sama krivina cista na sredini...Pozdrav svima i ne zaboravite da pustate ribe kako bi imali i sledeci put sta da upecate!

Mozes da pecas i pre i posle krivine. I pre i posle ima mesta sa granjem i panjevima, a ima i cistih mesta. Pre krivine (uzvodno od krivine) je po recima jednog mestanina Barande malo plica voda i ako hoces babusku i deveriku bacas malo blize, a ako hoces sarana bacas malo dalje. Ja idem nizvodno od krivine i tu je malo obala strmija i voda je dublja. I tamo i ovamo ima i sarana i bele ribe. Jednostavno probaj pa sta ti bude lepse.

Juče sam na Tamišu uhvatio dva šarana od 3 i 5,5 kila.Palo je i oko 15 protfiša i to sve na stari kukuruz.Manji šaran je uspeo da izvali štap iz držača i da ga odvuče na pola Tamiša.(prizor je bio neverovatan,virio je samo kraj štapa iz vode,mislili smo da nas neko zeza)Uspeli smo sa drugim štapom da izvučemo i pribor i njega.Imali smo i jedno kidanje.Oko nas uglavnom niko nije ništa ulovio dok nam neki matori nije rekao da je na tom potezu u zadnja dva dana izručio 20 kila kukuruza pa i nije čudo da smo dobro prošli.Inače pokidali smo jedno 20 sistema i to dovoljno govori koliko ima granja u vodi.

Bio sam ja pre par dana na Tamisu, opet Sakule. Nista osim babuske nije radilo. Doduse ovaj put sam od kukuruza nosio samo secerac (obicno kupim i neki od ovih konzerviranih za sarana). Babuska je radila na kukuruz, crvenu glistu, crnu glistu, crvice, valjak i hleb. Nisam imao drugih mamaca da probam jos nesto. Mislim da cu morati da predjem na boile :)

bravo, bravo... na shta doshao...?

Ubedljivo je najbolji stari kukuruz.Ne udara često ali bar dodje nešto dobro.Ja sam u početku bio dosta skeptičan po tom pitanju ali sad sam ok.Svim protfišima koje sam uhvatio bila su puna creva kukuruza.Zanimljivo je da na Cukk sa školjkom ništa nije htelo da udari.

Poslednja izmena od moderatora:
Tacno tako.
Ima jedan manijak koji obicno pre vikend i u toku vikenda podize i spusta vodu na brani u Opovu, zeleci tako da, nama radnim i porodicnim ljudima, koji mozemo samo vikendom na pecanje, pokvari zabavu. Jedan od mojih komsija pecarosa i njegovo drustvo su ga mlatili nekoliko puta, ali bezuspesno. On i dalje spusta, dize, dize, spusta...
Bez obzira na to, Tamis je "mama" za pecanje. Priroda je isto super. Bar se naodmaram k`o covek. Takav spokoj nema nigde...

Jel to onaj sa onim kučićima što laju kao šuntavi? 'Bem li mu seme, tri puta me smarao kako ne mogu da pecam uz branu, ali pet metara nizvodno, preko zidića mogu. Pa sam krišom mlatio bucove, dok me nije opet oterao. A i oni kao za inat sve se nabili gde ovaj ne da. Za deset udaraca u samoj brani, imam jedan do dva iza zida. Više ne idem tamo da se nerviram.
Mislim da je Peca u pravu kad kaže da samo tražimo razloge, ali je glavni razlog što se generalno ne hvata riba - RIBOKRAĐA! Ja sam baš na Tamišu u sred bela dana dva puta video kako mrežare...

Što se tiče kontrole ima ih kao pleve.Od Sefkerina do Barande kontrolišu neki likovi koji rade kao volonteri,nisu stalno zaposleni.Onaj deo od Sakula pa uzvodno kontrolišu pravi kontrolori i oni uvek idu čamcem dok ovi dole idu obalom.Uvek me opominju za jedan ili dva štapa više ali su generalno ok i ne zezaju mnogo.Ima neka ekipa kontrolora, ne znam da li su iz Novog Sada ili Zrenjanina (mislim NS) ,i oni su jako zajebani.Idu naoružani i uvek u dva čamca.Jednom su mi u punoj brzini pristali na pola metra od štapova i iskočili kao da je desant.Odmah kreće priča kako će da mi zaplene dva štapa viška i te fore kao da sam dete.Posle toga prođu pored lika koji ima zabačenih 19 štapova (lično sam brojao) i pošto im je ortak samo mu mahnu i nikom ništa.

Back