Tajland

Inače gledajući sad stanove i cene primećujem da su stanovi u ponudi uglavnom studio aka garsonjere i jednosobni i poneki dvosobni. Iskreno malo mi sićušno deluju....neki dvosobni su veličine 45 m2 znači da su sobe veličine plakara verovatno :lol:
Pattaya i Chiang Mai znatno povoljniji od Phuket-a i Bangkoka po cenama.
Lično bih uzeo neki u Jomtienu ili Naklui (južno i severno od centralne zone) ali dovoljno blizu i povezani sistemom bahtbuseva jer iako Pataja nije za kupanje zbog blizine i Bangkoka i nekoliko ostrva koji jesu pre bih tu uzeo da mi bude baza, a Pataja ima svoju stalnu publiku pa je i za izdavanje dobra opcija. Jedini problem je što znam da su cene niske pa bi se jedino izdavalo u smislu da ne zvrji džaba kada ja nisam tamo.
Bangkok bi verovatno bio isplativ samo u poslovnim četvrtima a tamo su cene....svetske.

Iskreno ako bih uzimao nekretninu više bi bilo zarad mog gušta nego što bih računao na isplativu investiciju.

Poslednja izmena:
e hvala na detaljnim informacijama
nehsto slichno sam i ja pronashla, ali ne ovako detaljno, tj pitanje poreza i sl
da, to bi bila neka varijanta za povremeni boravak tamo, a preostali deo godine za izdavanje , znachi ne neki poslovni deo nego blize obali

Bio sam od 2013. naovamo tacno deset puta na Tajlandu,cene su dosta otisle nagore,pogotovo za "zabavu" a kurs je katastrofa tako da ko ocekuje neku jevtinocu nek zaboravi.Doduse,smestaj se jos uvek moze naci povoljno (mada i ne bas toliko na ostrvima) kao i prevoz,ali ako niste ljubitelj thai kuhinje (moj slucaj) moracete dobro da odersite kesu za neku ok klopu.Alkohol je takodje dosta skup,zbog velikih taksi,tako da najjevtinije malo pivo u supermarketu kosta tipa 120-150 din.

Da, svaki put kad odem piće je za nijansu skuplje i već smo u fazi da je skuplje nego u Srbiji. Ulična hrana se još drži a ja sam srećom lud za njom toliko da nosim sriraču i tamarind pastu u koferu kad se vraćam da me ovde želja mine za istom(juče sam baš pad thai gai pravio).

Što se tiče zabave....pa recimo kome je to primarni motiv a nije iskusan u toj priči tj zapuca pravo u Soi Cowboy ili Walking Street u Pataji i pusti isanske devojke iz barova da ga "vode" kroz njihove šeme mislim da će biti neprijatno iznenađen na više nivoa a naročito kada shvati koliko je ta priča "jeftina kao na Tajlandu" istinita u stvari. Ko je prošao "toplog zeca" kod njih zna otprilike da se snađe i da to ne (pret)plati i Tajland je i dalje jako jako zabavno mesto :aha2:...mada opet daleko od priča koje smo slušali pre 10-20 godina i legende koja još traje kod skoro svih koji nisu bili....to se više neće vratiti verovatno. I na neki način mi je drago, ovi ljudi zaslužuju bolje od penzionerskih sex turista džimrija.

Smeštaj....pa recimo u odnosu na apartmane preko agencija na Halkidikiju je definitivno nepovoljno, ali poredeći hotel na grčkom ostrvu ili bilo kom evropskom gradu sa tajlandskim u istoj klasi ili čak klasi iznad mislim da se i dalje može reći da je dosta jeftino.

Ali džaba svaka racionalizacija...ja sam navučen :lol:

Apropo priče o cenama.....kurs THB-a na današnji dan

thai baht.JPG

33,5 za €. Baht je ozbiljno ojačao. Kada sam bio 2016-te prvi put kurs za € je bio blizu 39, pre dve je bio 37 za € a pre desetak godina ranije kažu da je bio oko 50 thb-a za € ...
Svo vreme cene u THB ili miruju ili još češće rastu, što znači da je danas Tajland ozbiljno skuplja destinacija nego što je bio ranije i ako se ovako nastavi zaista ne vidim kako će im to pomoći turizmu. Pivo u baru je sad već 2,5- 3€, u noćnim klubovima 5...sobe za 35€ sada su 40+....

Poslednja izmena:
druga polovina marta i prva polovina aprila

Etihad 450€
Qatar 460€

U iskušenju sam :mrgreen:
U principu niže od 420€ mislim da tri godine već nisam video tako da je ovo optimalna vrednost.

A i voleo bih Songkran tj tajlandsku novu godinu da zakačim jednom....13-15 april

songkran-2.jpg

LPT0317_111_EDITED-218409d99894.jpg

:mrgreen:

Poslednja izmena:
Iskušenje je bilo preveliko....:lol:
Uzeo karte ali za mart jer nisam mogao obaveze drugačije da uskladim. Isto tako ostajem samo dve nedelje ovaj put. Letim za Tajland čisto da me želja mine pa za Singapur koji mi je i glavni cilj.
Usput će obići i aerodrome u Dohi ( Hamad) i Singapuru (Čangi) koji spadaju među top 5 aerodroma u svetu što je razlog zašto ovaj put idem Qatar Airways-om

Pošto sam kupio kartu onako instiktivno, i pošto su 3 dana Bangkoka i 3 Singapura rezervisani ostaje mi da vidim gde da provedem preostalih nedelju dana. Nisam nešto preterano željan izležavanja na plaži iskreno a i izbegao bih dodatne letove na Samui,Krabi ili Phuket, iz istog razloga i Chiang Mai otpada,Pataju sam izgustirao već kao neko all inclusive rešenje da ne kažem siguricu pa mi se ne ponavlja , ne želim da u vožnji izgubim dva dana do Koh Changa ili Koh Maaka....sve u svemu predstavu nemam gde ću ovaj put :lol:

Gledam malo Hua Hin kao neki kompromis...blizu je Bangkoka na tri sata vožnje,ima plažu ima i nešto da vidiš i da pišeš o tome kad se vratiš a i ima kažu odličan noćni food market mada je više orijentisan ka plodovima mora...ali opet nije onaj "vau" efekat zbog kojih putuješ....

Ozbiljno ako neko ima ideju i iskustvo odatle otvoren sam za predloge :ok:

Poslednja izmena:
Pratim situaciju zbog korona virusa i trenutno je Tajland sa 19 obolelih prva zemlja posle Kine po broju zaraženih. Poslednji slučaj je i prvi Tajlanđanin, taxista koji je vozio prve obolele u bolnicu. Svi ostali su kineski turisti. Srećom niko nije umro a sedmoro od 19 su već pušteni kućama nakon izlečenja. Međutim ovakav razvoj događaja ide ka tome da će broj rasti u samom tajlandu među populacijom.

Međutim ono što me je zaprepastilo je da su avioni redovno leteli ne samo sa Kinom nego baš konkretno sa Vuhanom i da se trenutno provlače kritike da je ministarstvo zdravlja rizikovalo zdravlje nacije zbog prihoda od turizma. Takođe se više pažnje u mrdijima posvećuje gubicima u turizmu nego samoj bolesti i sa setom računaju da 11 mil kineskih turista potroši 50.000 thb-a po čoveku i koliko će to uticati na lokalne ekonomije.

Sad znajući kako razmišljaju tj prateći njihovu biznis logiku svih ovih godina oni verovatno neće privlačiti nove turiste ili zadržavati stare tako što će sniziti cene ili poboljšasvati kvalitet robe/usluga za istu cenu, nego čini mi se baš naprotiv gledaće da izvuku od ovih što im dođu ako mogu više :lol:

Sve to me ozbiljno navodi da promenim kartu za neke druge krajeve ili ako nije moguće odložim ili čak potpuno odustanem od ovog puta i prežalim uloženo za kartu. Singapur je srećom primenio potpunu zabranu ulaska Kineza tako da bi tamo trebalo da se iščisti za tih mesec ipo do mog polaska. Srećom da nisam još bio napravio dodatne planove. Dakle sve je trenutno na stand by i prati se.

I formalno sam otkazao put u martu.I zbog virusa i zbog privatnih nekih obaveza koje su iskrsle i pomogle da prelomim. Čekam razvoj događaja za novi datum. Nadam se Uskrs-Prvi maj period.
Vraćam se skeniranju cena letova od aprila ovog puta pa nadalje.

Po ovom liku koji živi tamo, definitivno je jasno da ovi i ne misle da puste turiste do kraja godine.
Dakle samo iz određenih zemalja sa vizom od 3 meseca, uz obavezan karantin 14 dana u hotelu koji oni izaberu na teret turiste sa cenom od 2.500-6000 $ i unapred plaćenim smeštajem naredna 2 i po meseca....znači "ne dolazite" na fin način.

Ništa idemo u 2021.

Evo pozdrav ekipa, šaljem pozdrave iz Tajlanda pošto živom na Tajlandu. Vidim da se ovdje pruža veliki broj informacija. Nadam se da nije kršenje pravila :) pa da iskoristim priliku i postam moj putopis u Vlog formi
koji veoma friški iz Prachuap Khiri Khan provincije. Meni jako drage provincije iako sam imao prilike proputovati više od 40 provincija na Tajlandu.

Toliko pricate o tom Tajlandu da bih se sutra vratila tamo :D
Volela bih ovog puta da ga dozivim na drugaciji nacin.
Kada sam bila jurila sam tamo, vamo, da obidjem sto vise.
Mnoge stvari mi nisu legle a mnoge su mi se jako svidele.
Zaista imam kontradiktorne utiske o toj zemlji.

Toliko pricate o tom Tajlandu da bih se sutra vratila tamo :D
Volela bih ovog puta da ga dozivim na drugaciji nacin.
Kada sam bila jurila sam tamo, vamo, da obidjem sto vise.
Mnoge stvari mi nisu legle a mnoge su mi se jako svidele.
Zaista imam kontradiktorne utiske o toj zemlji.

Daj mu još jednu šansu. Možda te naknadno osvoji :heart:
Ima svoje mane i to kakve...ali opet pozitivan duh i da je uvek ostalo nešto drugo da se doživi i vidi...uvek hoćeš još. Zaista retko gde se u stranoj zemlji osećam potpuno svoj kao tamo.

Oh kako ne bih :) Rekoh sutra bih zapalila tamo :) Jakooo puno stvari mi se mnogoooo svidelo :)
Htedoh sada da napisem ono i sta mi se nije svidelo ali se predomislih.
Prosto svako mesto ima nesto i pro i kontra. Licno ja volim da cujem i taj manje lepi deo neke kulture,mentaliteta, bilo cega.
Na kraju krajeva nesto sto je meni lepo drugom nije, nesto sto je meni lose, drugom nije a sve informacije i dozivljaji daju sarenolikost i kompletnost dozivljaja :)

Oh kako ne bih :) Rekoh sutra bih zapalila tamo :) Jakooo puno stvari mi se mnogoooo svidelo :)
Htedoh sada da napisem ono i sta mi se nije svidelo ali se predomislih.
Prosto svako mesto ima nesto i pro i kontra. Licno ja volim da cujem i taj manje lepi deo neke kulture,mentaliteta, bilo cega.
Na kraju krajeva nesto sto je meni lepo drugom nije, nesto sto je meni lose, drugom nije a sve informacije i dozivljaji daju sarenolikost i kompletnost dozivljaja :)

Ima kao što rekoh negativnih stvari i u mentalitetu i u društvu i u vidu nekih navika. Ali jednostavno zbir svih utisaka bez obzira da li su obojeni i vođeni emocijom ili suvim racionalnim razmišljanjem, daje toliko neki pozitivan bilans da mi izgleda besmisleno sada razlagati i porediti jer se sve svodi na sledeće....jedva čekam da se vratim ;) A to je glavni utisak po meni i nekako bi bilo nepravda skoncetrisati se na nešto što mi smeta jer bih onda sve sveo na suvo taksativno poređenje i izgubilo bi efekat koji sam želeo da prenesem dok sam pisao. Zato samo uzgred spomenem.

Ti naravno samo udri...imam neki osećaj da bi smo se prilično složili :lol:

Poslednja izmena:
Ima kao što rekoh negativnih stvari i u mentalitetu i u društvu i u vidu nekih navika. Ali jednostavno zbir svih utisaka bez obzira da li su obojeni i vođeni emocijom ili suvim racionalnim razmišljanjem, daje toliko neki pozitivan bilans da mi izgleda besmisleno sada razlagati i porediti jer se sve svodi na sledeće....jedva čekam da se vratim ;) A to je glavni utisak po meni i nekako bi bilo nepravda skoncetrisati se na nešto što mi smeta jer bih onda sve sveo na suvo taksativno poređenje i izgubilo bi efekat koji sam želeo da prenesem dok sam pisao. Zato samo uzgred spomenem.

Ti naravno samo udri...imam neki osećaj da bi smo se prilično složili :lol:
Tako i treba :) Kao sto se kaze nije bitno sta neko prica vec kako ucini da se osecas pored njega, tako i sa mestima :) Bitno je kako se osecamo negde :)
Ne bih se ponavljala, kao sto rekoh i meni se mnogo svidelo tamo :)
A o drugim stvarima mozda drugi put, nemam sada vremena za to :D

Državljani Srbije opet mogu da ulaze na Tajland ali procedura je suludo komplikovana i čitava priča po meni daleko od isplative.
Dakle za samu vizu:

1. Formular za aplikaciju koji nakon online popunjavanja treba da snimite na Vaš računar u PDF formatu i da ga odštampate na papiru. Napomena: U polju gde treba da unesete Vašu adresu u Tajlandu, samo upišite “ASQ” (u nastavku je detaljnije pojašnjenje ove skraćenice). Popunite ovde elektronski formular
  2. Original pasoš koji mora da važi još najmanje 6 meseci od datuma ulaska u Tajland (neophodno je da u pasošu budu najmanje dve prazne strane, jedna naspram druge)
  3. Fotokopija strane pasoša gde se nalaze Vaši podaci i fotografija
  4. Fotokopija rezervisane povratne avio karte (fotokopiju kupljene avio karte morate nam dostaviti mailom, nakon dobijanja “Certificate of Entry” – više detalja u nastavku)
  5. Kolor fotografija 4 x 6 cm
  6. Iznos od 40 eura u gotovini
A onda za ulazak:

1. Sledeći korak je da obezbedite dokument pod nazivom CERTIFICATE OF ENTRY (COE) za koji se isključivo aplicira putem interneta (online), a izdaje ga Ambasada Kraljevine Tajland u Atini, Grčka. Link za COE: https://coethailand.mfa.go.th/ Prilikom apliciranja za COE biće Vam naznačeno da treba da kupite polisu putnog zdravstvenog osiguranja, avio kartu, kao i da rezervišete karantin.
  2. Potrebno je da kupite POLISU PUTNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA, izdatu bilo gde u svetu na Vaše ime, koja pokriva troškove lečenja u Kraljevini Tajland u minimalnom iznosu od 100.000 američkih dolara, uključujući obavezno pokriće lečenja oboljenja izazvanim virusom COVID-19.
    Preporučujemo Vam da polisu osiguranja kupite preko zvaničnog sajta “Thai General Insurance Association” koji omogućava strancima da preko interneta (online) kupe polisu osiguranja.
    Kada pristupite ovom sajtu, pojaviće Vam se opcija “Buy COVID-19 Insurance – For Inbound Travellers” i izaberite nju. Nakon toga otvara Vam se naslovna, promotivna strana osiguranja, gde idete na opciju “Buy now”. Zatim se otvara sledeća strana sa elektronskim formularom, gde unosite svoje podatke. Naglašavamo da prilikom izbora “Statusa” izaberete opciju “Travel to Thailand under a special arrangement” (uskoro se očekuje da bude ubačena i opcija za običnu turističku posetu i ako se ona pojavi, izaberite nju). Dalje, redom popunjavate polja i kupujete polisu Vašom kreditnom karticom. Link za kupovinu polise: https://covid19.tgia.org/
  3. Sledeći korak je da kupite povratnu avio kartu i da izvršite rezervaciju ALTERNATIVE STATE QUARANTINE (ASQ) smeštaja, odnosno hotela u kojem ćete provesti obavezni karantin u trajanju od 14 dana. Napominjemo da ovaj smeštaj jedino možete rezervisati direktno preko hotela (na njihovom sajtu) i da to ne možete uraditi preko internet portala za rezervaciju hotela, poput Booking.com i drugih. U ovom trenutku snažno preporučujemo da u Kraljevinu Tajland ulazite isključivo preko aerodroma Suvarnabhumi u Bangkoku (očekuje se i potpuna normalizacija ulaska preko aerodroma na Phuketu). U tom smislu, potrebno je da izvršite rezervaciju ASQ smeštaja u jednom od hotela u Bangkoku koji se nalaze na ovom spisku: Latest ASQ hotel list
  4. Pošto ste dobili COE, pre polaska na put, potrebno je da uradite PCR TEST na prisustvo virusa COVID-19, koji mora biti negativan i ne sme biti stariji od 72 sata pre poletanja u Tajland.
  5. Nakon dobijenog negativnog PCR testa, potrebno je da kod lekara opšte prakse (u državnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi) izvadite potvrdu koja se zove FIT TO FLY CERTIFICATE (FTF), a koja podrazumeva da ste zdravstveno opšte sposobni za putovanje i da nemate nikakvih ozbiljnijih simptoma koji bi mogli da utiču na Vaše putovanje. Ova potvrda mora biti na engleskom jeziku, mora nositi naslov “FIT TO FLY CERTIFICATE” (ne postoji unapred pripremljeni formular, tako da može biti u slobodnoj formi) i takođe ne sme biti starija od 72 sata pre poletanja u Tajland.
  6. Polisu osiguranja, kao i sve potvrde (ASQ, COE, PCR, FTF) treba da odštampate i ponesete sa sobom na aerodrom.
Uz to:
Nosioci TOURIST vize, prilikom ulaska u zemlju, moraju imati kod sebe novčana sredstva u iznosu od najmanje 20.000 Bahta (oko 560 eura) po osobi ili 40.000 Bahta (oko 1.120 eura) po porodici – u gotovini ili na kreditnoj kartici!

Inače ovo osiguranje koje pokriva 100.000$ i COVID-19 lečenje je u rangu 150€ hajde da kažemo da nije problem,karte mogu da se nađu za 500€ kao i ranije ali suludi karantin od 15 dana je i dalje problem. Na listi hotela za karantin ako neko i dalje uopšte razmatra odlazak najjeftinija varijanta su neki od 800-900€ sa 3 obroka. Svi ti "jeftini" hoteli u normalnim uslovima su u rangu 15-25€ dnevno ako i toliko pa je ovo žešći rip-off.

Retko ko ima luxuz da može na odmor 45-dana a kamoli da je lud da 15 od njih bukvalno provede u kućnom pritvoru da bi se posle mesec dana brćkao i šetao po džungli. Ako se uzme u obzir da mnoge zemlje imaju karantin i u povratku(nije isključeno da i naši ovih dana uvedu) onda dodajte još 7-14 dana karantina pa čitava priča izgleda suludo na kvadrat.

Ipak milimetarski ali pomak napred,kada ukinu taj karantin ili smanje na 3 dana max imaće možda neki efekat,naravno vakcina bi mogla da pomogne ali definitivno do proleća nema turizma.

Evo ovako...mali apdejt. Manje više stanje je nepromenjeno, osim vesti da su mogući pomaci na bolje negde od jeseni. Neka mesta kao Puket su donela planove da završe vakcinaciju svoje populacije i podignu obavezni 14-dnevni karantin za vakcinisane turiste negde u trećem kvartalu i smanje ga na 3 dana. Takođe vrši se pritisak na vladu da to usvoji na nacionalnom nivou što ne znači da će ovi to i uraditi..ali...ovo je prvi kakav takav pomak,makar na nezvaničnom nivou posle dužeg vremena.

Opa...ima nade sada već ozbiljne :klap:

Thailand to reduce quarantine period for vaccinated travellers

BANGKOK (Reuters) - Thailand will from next month reduce its mandatory quarantine from 14 to seven days for foreigners arriving in the country who have been vaccinated against the coronavirus, its Health Minister said on Monday.

Vaccinations must be administered within three months of the travel period and visitors will still be required to show negative COVID-19 test results within three days of their departure, Anutin Charnvirankul told a news conference.

Those not yet inoculated but with coronavirus-free certificates would be quarantined for 10 days, he said.

“Foreigners travelling to Thailand with vaccination certificates in accordance with the requirements of each brands, will need to quarantine for only seven days,” Anutin said, referring to the doses needed to be effective.

Thailand’s flight limits, its strict entry requirements and mandatory quarantine for all arrivals have been central to its success in limiting the spread of the virus to just over 26,000 cases and 85 deaths.

...................................

U principu sve ide kao onome što se pretpostavlja, da će do nove sezone to biti redukaovano na prihvatljiva 3 dana...taman jet lag da se odrobija...:lol:

Back