Quantcast

Tajland

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
U samom hramu u principu uglavnom će te spolja da slikate pošto nisam video da puštaju unutra. Hram je sa vrlo strmim i visokim stepenicama, čisto da upozorim one sa slabijim kolenima :p Motiva i detalja ima zaista mnogo. Izuzetno lep hram sve u svemu.

DSC_0113.jpg


- - - - - - - - - -

DSC_0135.jpg


DSC_0117.jpg
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
U samom srcu Sukhumvita par minuta hoda udaljen od Asok stanice BTS-a nalazi se jedan lep parkić koji je manji od prethodno opisanih i Lumpini i Čatučak parkova ali je jako popularan kako zbog lokacije tako i zbog trim staze za džogere. Takođe dosta profi fotografa ovde dolazi da napravi dobru cityscape fotografiju naročito predveče. Šta god vam je motiv ovo predstavlja lep beg od sparnog grada i šansa da predahnete,ako ste locirani u tom delu Sukhumvita svakako posetite.

Ovde sam prisustvovao sceni koju ranijih godina nisam video iako sam čuo da postoji, a to je da u 6 sati uveče na javnim mestima se emituje nacionalna himna, čuvar u parku je zviznuo u pištaljku sa razglasa su krenuli taktovi himne i svi su stali kao ukopani i prekinuli šta god su radili....kad je himna završena opet je čuvar dao znak i svi su nastavili džoging ili šta su već radili. Drugi put se ovo desilo na stanici BTS-a, tako da čisto znate ako vidite da svi stoje kao ukopani ispoštujte domaćine i ispratite njihovu himnu dostojanstveno. Znajući tajlanđane i koliko su osetljivi na naciju,dinastiju i svoj ponos ne bi me čudilo da ima i nekih kazni....ali ipak ispoštujte iako i nema. Ovo se odvija na javnim mestima kao što su stanice,parkovi i sl. Na ulici toga nema ili recimo u tržnim centrima.

DSC_0219.jpg


- - - - - - - - - -

DSC_0253.jpg


- - - - - - - - - -

DSC_0273.jpg


- - - - - - - - - -

DSC_0302.jpg


- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 520996
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Da bi se došlo do ostrva najbolje je izabrati neku agenciju koja radi transfer mini kombijem iz Bangkoka ili Pataje,ali ko baš ide na budžet varijantu može i redovnoim prevozom. Potrebno je doži do grada Rajong tj njegovog pristaništa Ban Phe odakle kreću mali trajekti do ovog ostrva(ili gliseri). Put trajektom je nekih pola sata manje više i ostavlja vas u luci Ostrvo je prilično malo u površini i praktično se može prepešačiti. Ima samo jedno naselje Na Dan. Ostrvo je dugo bio bekpekerski raj koji je onda komercijalizovan kao i skoro celi Tajland, ali ovo ostrvo zbog blizine postalo je i glavno vikend izletište stanovnika Bangkoka pa je preporučljivo izbeći vikend kada je malo ostrvo pretrpano ako vam je želja pravi odmor.

Izbor na oivo ostrvo je pao upravo zbog blizine Bangkoku tj Pataji odakle sam ja krenuo sa istom agencijom sa kojom sam išao na Koh Chang pre dve godine i izašlo je 700thb povratna karta i trajekt. Nakon nekoliko promenjenih aviona u Vijetnamu (sa sve čekiranjima na aerodromima i svime što to nosi) koji mi je bio glavni cilj ovog putešestvija i već odrađenog transfera do Pataje nekako mi je bilo transporta preko glave bilo bi mi zaista mnogo da potrošim još 7+7 sati do Koh Kood-a ili 5+5 do Koh Changa tako da mi je ovo bilo kompromisno rešenje i nisam zažalio.

20181130_130610.jpg


20181130_115350.jpg


Ova ljupka dama vas dočekuje i ispraća sa pristaništa. Lik iz nekog lokalnog epa i mitologije :lol:


Ostrvo u glavnom selu, tačnije pre prve plaže ulazi u nacionalni park za čije korišćenje morate platiti 200THB (malo više od 5€). Karta koju kupite traje 5 dana i iskreno niko nikad mi je nije tražio kad sam ulazio oli tokom boravka ali uniformisani čuvari su tu i više puta sam ih video da patroliraju tako...ne komplikujte sebi za te male pare iako sam video neka "uputstva" na netu kako izbeći ovu taksu.

- - - - - - - - - -

Pogledajte prilog 521573
 

Prilozi

Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Samo mesto ima dva 7eleven, nekoliko hotela i veći broj restorana. Od pristaništa do bilo kog dela treba 5-6 min peške da se ne bi prevarili da uzimate songthaew koji je bezobrazno skup ako ste u selu ili glavnoj Sai Kaew plaži. Ako ste u nekom resortu prvo vidite da li ima prevoz direktno iz Rajonga (Ao Phrao ima svoje mini pristanište) a ako ne onda ste osuđeni na ove derikože. Kada se jednom smestite moja preporuka svakom ko je vičan dvotočkašima je da iznajmi skuter(300-500thb dnevno) da bi se provozao po ostrvu i obišao sve plaže, a ko je u formi može i peške jer kao što rekoh ostrvo je zaista malo.

DSC_0761.jpg
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
20181128_200145.jpg


DSC_0750.jpg


20181128_200150.jpg


20181128_200659.jpg


- - - - - - - - - -

20181128_201103.jpg


- - - - - - - - - -

U samom mestu nema mnogo aktivnosti, sve od zabavnog života dešava se na plaži gde restorani iznose stolove skoro do mora pale sveće i lampione i kreiraju romantičnu atmosferu. Takođe tu su i barovi otvorenog tipa, neki sa performansima kao npr likova koju rade neke akrobacije sa vatrom...što je izgleda jako popularno jer su ti lokali puni. Iznad na putu ima i nekih klubova ali nisam zalazio. Pošto je ovo popularna destinacija i ostrvo cene su znatno više nego na kopnu,čini mi se najviše na Tajlandu što sam dosad video.
 
Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Ono zbog čega sam išao ipak su plaže. Na severnoj strani glavna plaža je Sai Kaew koja se nastavlja na selo,malo dalje je Ao Phai a odmah iza Ao Tubtim. Na neki način one su spojene,uz malo prelaska preko ne naročito problematičnih za preći stena s tim što je Sai Kaew mnogo veća ali i popularenija pa je veća i gužva. Ao Phai i Tubtim su male plaže više vezane uz neke resorte, praktično sve zauzeto ležaljkama.

Kao što vidite bio sam u toku najezde kineskih turista,tako da je Sai Kaew bila zaista pretrpana i kontaminirana zvukovima glisera,skutera,dovikivanja i sl. Plaža bi verovatno bez tog detalja bila pristojna gradska plaža. Deo levo od ulaza je znatno prostraniji i ima mesta za peškir, sa desne strane su restorani i resorti sa svojim inventarom. Plima često skrati plažu u ovom delu.

20181128_101724.jpg


20181128_102000.jpg
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Dalje ka jugu imate nekoliko plažica uglavnom uz resorte,kao i vidikovac sa koga je zalazak sunca kažu fenomenalan. Ovo sam propustio nažalost zbog nedostatka opcija za prevoz jer po mraku kroz džunglu bi ipak bilo previše avanturistički za moj ukus.(nije da ima tigrova ili kobri ali mani ti to :lol: )

Međutim najbolji utisak mi je ostavila Ao Prao plaža do koje sam se malo pomučio. Kao što rekoh putevima su sve plaže povezane i ovih 3km ne deluje možda mnogo ali imajte na umu da je ipak u pitanju jako sunce na 35°C uz užasnu vlagu vazduha i da mi tajming(podne) sa suncem direktno iznad nije bio najsretniji pa mi je delovalo kao marš smrti već na pola puta :lol: Ko hoće sebe da poštedi ovog sporta i plati taxi on košta 350THB-a od pristaništa, ili ako ste na Ao Phai onda 200THB. Za vožnju od par minuta bukvalno ipak malo mnogo ali...
U principu bolje ujutru ranije da krenete dok još temp nije previsoka. To je 30-45 min šetnje,put ide kroz džunglu.

Jedina realna opasnost su kučići lutalice kojih baš onako ima dosta i nekoliko čopora mi je preseklo put....srećom izgleda da su doručkovali :lol: ali pročitao sam da je bilo par ujeda turista a cene za vakcinu protiv besnila su baš paprene tamo. Osiguranje vam možda i pokriva i refundiraće vam kući, ali na licu mesta će te morati izdvojiti par stotina evra.

Kad i ako ste sve preživeli ;) dobijate nagradu:

20181129_121511.jpg


20181129_120956.jpg


DSC_1016.jpg
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Ao Prao plaža ima nekoliko solidnih resorta ako tamo želite da provedete vreme na ovom ostrvu(preporučujem). Nisu baš budžetski ali vredi.

20181129_113656.jpg


20181129_120649.jpg


DSC_1003.jpg
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Gde ljudska noga kroči, "tu trava ne raste"

"Tajlandska uvala koja je nakon filma "Plaža" postala poznata širom sveta, ostaće zatvorena do 2021. godine, jer su njena flora i fauna teško narušene zbog prevelikog broja posetilaca.

Uvala Maja, na ostrvu Fi Fi Le, privremeno je zatvorena prošle godine. Pre toga ju je svaki dan posećivalo do 5.000 ljudi.

Kao rezultat toga, većina korala je uginula, objavio je Bi-Bi-Si.

Vlasti su sada produžile zabranu za posetioce na još dve godine, kako bi dale više vremena ekološkom oporavku uvale...."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I treba:

Film:
<<<<realnost:

 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
"Bangkok -- Tajlandska vlada planira da do kraja godine svim stranim turistima koji dođu kod njih uvede taksu od 100 bahta, odnosno 2,7 evra, za zdravstveno osiguranje..."

-------------------------------------------------------------

Plaćam i 1.100 samo me puštajte :lol:
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Još uvek 450€ u Etihadu....svrbe me prsti iako znam da ne bih trebao :rotf:

I to se drži cena do nove godine što je zaista odličan dil. Ko planira novembar,decembar sad bi trebalo da reaguje jer sumnjam da će ovo ići još dole.
 
Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Na tu sumu,koliko jos treba za hotel za 10 dana?
Smeštaj je prilično jeftin.

Za dvokrevetnu sobu u zavisnosti od dela Tajlanda,sezone i luxuza koji se očekuje cene mogu da se nađu za bukvalno 10€ po noćenju(za sobu ne po osobi) pa do par stotina za najbolje resorte na najboljim plažama.

U principu sa 30-40 evra po noćenju je neka sigurica, može bez ikakvih problema da se nađe soba u jako jako pristojnom hotelu ili bungalov za dvoje(3* pa i 4*). Još ako se ubode neka akcija na Booking.com ili goda mogu baš dobre ponude da iskoče pa da odete u resort na plaži sa 4*-5* za zaista pristojne pare.

Samo toliki put potezati za deset dana je zaista gre'ota :lol:
 

AAnakonda

Domaćin
Poruka
3.671
fort jesi ti chesto na tajlandu ili su ovo utisci od ranije
pitam zato shto me zanima neshto konkretno
kupovina nekretnine tamo, chula sam da po njihovom zakonu ne moze stranac posedovati deo zemlje, pod to spada i kuca
medjutim, koliko sam shvatila, moze se kupiti apartman u zgradi
da li znash neshto o tome i ako ti nije probl napishi
 

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
fort jesi ti chesto na tajlandu ili su ovo utisci od ranije
pitam zato shto me zanima neshto konkretno
kupovina nekretnine tamo, chula sam da po njihovom zakonu ne moze stranac posedovati deo zemlje, pod to spada i kuca
medjutim, koliko sam shvatila, moze se kupiti apartman u zgradi
da li znash neshto o tome i ako ti nije probl napishi
Prvi put sam bio kada sam počeo ovu temu i od tada 4 puta za tri godine po 3 nedelje i nemam ambiciju da prestanem. Može se reći da je često.

Raspitivao sam se pre svega za uslove osnivanja firme tamo i ispostavilo se da je prilično komplikovano jer pored uloga u bankama od 50-ak hiljada evra što nije toliko problem(mislim jeste ali ima veći :lol: ) koliko što imaju uslov da firma mora imati tajlandskog partnera sa 51% učešća a to zahteva baš onda veliko poverenje u njega. Naravno dotakao sam se i pitanja nekretnina i iz mog istraživanja mogu potvrditi ovo što si napisala.

Za zemlište si u pravu, samo iznajmljivanje na 30 godina osim ako se prethodno ne uloži neka sumanuta cifra u njihovu ekonomiju
Ali stranci mogu kupiti stan, tačnije do 49% stanova u kompleksima apartmana (condominium) mogu biti u vlasništvu stranih državljana pri čemu isti ne sme biti u prizemlju jer se smatra "zemljom". Dakle ako condominium ima 100 stanova strancima pripada max 49 pa čak iako ostatak zvrji prazan investitor ne sme da proda nijedan preko tog broja bilo kom stranom licu. Koliko znam taj stan kad je jednom u vlasništvu može da se iznajmljuje drugim licima sasvim regularno ali koliko je isplativo ako se uzima sa tom namerom to je već pitanje i zahteva ozbiljno istraživanje jer rastu nenormalnom brzinom(mislim na te komplekse apartmana aka condomium) a ne poznajem poreski sistem i koliki su troškovi..
 
Poslednja izmena:

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
27.946
Evo sad sam malo istraživao i dobra vest je da ne postoji porez na imovinu tj da se porez plaća samo na transakciju prilikom kupovine/prodaje, a postoji i porez na prihode u iznosu od 15% u slučaju rentiranja koji se plaća godišnje.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.