Tai Chi Chuan

• Začetnik teme Začetnik teme flavor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@blnsq
Delim tvoje razumevanje ove terminologije.

Samo da dodam da mislim da su mnoge "slučajne" greške u prevođenju smisla razni magijaši namerno ostavili da bi profitirali držanjem ljudi u zabludi. Istovremeno ništa više ne zaslužuju oni koji u neku salu dolaze da bi kupili fantaziju: "Diši, energizuj se i svi će padati." To ne biva.

@starwriter
Preko 100 ljudi je stvarno impozantan broj. Kapa dole Mariju Topolšeku. Prvi put čujem za taj seminar. Istovremeno se iskreno nadam da on ne obara ljude ovako kao na prethodnom videu, pošto to ne pije vodu.

Cica treba da poradi na prezentaciji pocev od oblacenja, pa do nacina na koji demonstrira tehnike, ali sam njega izdvojio da prikazem drugu prizemniju stranu tai chia bez spektakularnih odbacivanja i drago mi je da si primetio da slicne tehnike postoje u brojnim drugim vestinama, sad znas odakle su preuzete :)

@pandkungfu

Da, ima jedna lepa stvar o preuzimanju - tu se ne zna koje od koga sta preuzeo vise ;) Ko Gejts i Džobs (Microsoft i Apple) , IBM i Xerox itd...
Ista je situacija i sa ovim - Da Mo, Kalaripajatu, Šaolin, Kenon boxing, Koton boxing, Tai či, Aikido, Okinawa karate, Sambo, Sanda, Sistema... Bitno je da se čovek nađe tamo gde mu je dobro kako god da se zove veština.

@milosmalic

Veliki majstor Yang Sau Chung je rekao - "Bez dodira(protivnika) - nema pomeranja(bacanja, udarca, lomljenja itd...) !"

@starwriter

Može li malo više informacija o tome - šta se radi na seminaru, cene itd...?

hvala svima

@starwriter
Preko 100 ljudi je stvarno impozantan broj. Kapa dole Mariju Topolšeku. Prvi put čujem za taj seminar. Istovremeno se iskreno nadam da on ne obara ljude ovako kao na prethodnom videu, pošto to ne pije vodu.[/QUOTE]

Ne preko :) vec oko 100, toliko nas je bilo na proslom seminaru na Jezevici.
Koliko ce nas tacno biti ove godine (zbog ekon. krize), ne znam tacno, ali verujem da ce nas biti priblizno oko tog broja.
Ne...nema takvog obaranja,:)...radi se Chi Gong i naravno Tai Chi Chuan, uci se forma koja se radi samo na seminarima
Treninzi su dvaput dnevno, ujutro i uvece.
A one koje zanima borilacki deo...od 26.07 do 02.08.2009, takodje u Beloj Crkvi...Sensei Mario Topolsek vodi seminar Savrsene umetnosti tj Yi Quan-a.
evo o cemu se radi;
http://www.yiquan.fr/
pa ako je neko zainteresovan, neka se javi:)

@pandkungfu

Da, ima jedna lepa stvar o preuzimanju - tu se ne zna koje od koga sta preuzeo vise ;) Ko Gejts i Džobs (Microsoft i Apple) , IBM i Xerox itd...
Ista je situacija i sa ovim - Da Mo, Kalaripajatu, Šaolin, Kenon boxing, Koton boxing, Tai či, Aikido, Okinawa karate, Sambo, Sanda, Sistema... Bitno je da se čovek nađe tamo gde mu je dobro kako god da se zove veština.

Verovatno si me pogresno razumeo, ne omalovazavam druge vestine i slazem se sa tobom da svako treba da vezba onu vestinu koja mu odgovara, ali vestine koje je on naveo su sve mladje od Tai chia i sve su istrpele snazan kineski uticaj, tako da mi je smesno da kritikuje vestinu iz koje je preuzimao. Inace Gejts se najvise nakrao ;)

sto se tice cena...
60 eura kosta Tai Chi Chuan seminar a seminar Savrsene umetnosti 75 eura
Ukoliko se prijavite na oba seminar a cena je 110 eura.
To su seminarske takse.
Inace smestaj u hotelu, pun pansion za prih 6 dana je 8760 din a za drugi seminar cena punog pansiona je 10.220din
Takodje postoji mogucnost privatnog smestaja , cene su veoma pristupacne.

Verovatno si me pogresno razumeo, ne omalovazavam druge vestine i slazem se sa tobom da svako treba da vezba onu vestinu koja mu odgovara, ali vestine koje je on naveo su sve mladje od Tai chia i sve su istrpele snazan kineski uticaj, tako da mi je smesno da kritikuje vestinu iz koje je preuzimao. Inace Gejts se najvise nakrao ;)

:) Nisam te pogresno razumeo smo je pisana rec malo teska za komunikaciju. Da, pretrpele su snazan uticaj iz Kine, a kineske borilacke vestine pretrpele, po prici, uticaj iz Indije :)

Lm, chi kao chi postoji - akupunktura je dokaz za to. Samo preveliko potenciranje na Chi-ju u borbi malo "labavo" :zper:

Ok, da se ponovim, ne omalovazavam nijednu vestinu, ni onu koja se praktikuje u Indiji. U svoje vreme Indija je odigrala veliku ulogu u formiranju kineskog drustva, pre svega kroz Budizam, a onda verovatno i kroz citav niz drugih oblasti, ukljucujici i borilacke vestine. I Bodidarma koji se vodi kao osnivac Saolinske tradicije kung fu-a je ili bio Indus ili je proveo puno vremana Indiji, tako da to nije samo prica.
Kakvo je stanje borilackih vestina u Indiji danas, ne znam, ali iz prica cujem da su razvijene.

Nisam zagovornik "chi" borbe, ali jesam zagovornik mekoce u radu.

Ok, da se ponovim, ne omalovazavam nijednu vestinu, ni onu koja se praktikuje u Indiji. U svoje vreme Indija je odigrala veliku ulogu u formiranju kineskog drustva, pre svega kroz Budizam, a onda verovatno i kroz citav niz drugih oblasti, ukljucujici i borilacke vestine. I Bodidarma koji se vodi kao osnivac Saolinske tradicije kung fu-a je ili bio Indus ili je proveo puno vremana Indiji, tako da to nije samo prica.
Kakvo je stanje borilackih vestina u Indiji danas, ne znam, ali iz prica cujem da su razvijene.

Nisam zagovornik "chi" borbe, ali jesam zagovornik mekoce u radu.

"ne omalovazavam nijednu vestinu" - ni ja :D
Zašto sam rekao "po priči" - sve je to neprovereno, sistem usmenih prenosa priča nije bio baš pouzdan, mnoge stvari se izvitopere itd...

Evo dela prepiske sa jednim mojim poznanikom na temu istorijskog porekla TCC-a :

"Hi,

i think the only source of knowledge of before Yang days, are the Chen`s.
Jan Silberstorff ( 20. generation Chenstyle ) studied a lot of historical sources and dokuments, so in his book "Chen", Jan told, that historical ensured is, that Tai Chi Chuan was created in 1644 by general Chen Wangting. He was a very battle proven general. In his older days, he saw that all his fame was worthless and secular sucess isn`t worth anything, so he studied Daoyin and Tuna health exercises. Then he took the idea of Daoyin to combinate it with the two of this time popular shaolin routines ( Longboxing and cannon fist routine ). That was the beginning, but still not called Tai Chi Chuan ( this name was given after 1900 - before that, they just call it "cotton boxing".

So i don`t know, which sources he got, in every case he set Zhang Sangfeng in the category legend."

Sami koreni veštine idu sigurno daleko u prošlost, ali kako je ko dobijao zvanje majstora, menjao je veštinu shodno svojim interesovanjima, fizičkoj građi i/ili dubljem razumevanju veštine.
Dobar primer za to je i Bruce Lee koji je tek nakon nekoliko izučenih stilova borbenih veština osmislio JKD.

Da, iako pokusavaju da se povezu sa ranijim majstorima dokumenti dopiru samo do generala, ali i ja mislim da je neki oblik vestine postojao i ranije i da je ona u nesto drugacijoj formi i pod razlicitim imenima postojala i pre generala.

Deluje mi da je tema mrtva, ali cu ipak da napisem nesto jer me je taici oduvek zanimao :D

Kako vi vidite ovu plemenitu vestinu ? Kao borilacku vestinu ili kao vezbe za zdravlje, spokojstvo i miran duh ?

A da, neko je pomenuo Yi Quan. To je neka nova varijanta, ima dosta iz boksa.
Bez uvrede, ali ne vidim zasto bi bilo ko vezbao to, bolje da ide na stari,dobri boks.

Pozdrav Messatsu, oko vidjenja Tai Chi Chuana mogu da govorim samo u svoje ime. Iako TCC jeste borilacka vestina, percipira se na zapadu kao vezba za zdravlje, fitnes i/ili antistres terapija zato sto je tako serviran od strane kineza- to jesu neki od rezultata treninga, ne i svi.

Za to postoji nekoliko razloga - jedan je taj sto je TCC predstavljen na taj nacin bio prijemciviji od strane zapadnog sveta i donosio vise para, drugi je bio taj sto, zbog razvodnjavanja vestine, ljudi nisu mogli da izvedu ono sto su pricali itd.

Qi Gong vezbe koje su sastavni deo vestine imaju zdravstveni karakter i mnogi pokreti u formi podsecaju na te vezbe ukoliko se izvode sporo. Medjutim, pogled na Chen stil ukazuje na borbeni karakter TCCa, ukoliko vidite borbenu formu Yang stila bice veoma jasno da ti pokreti nemaju veze sa zdravljem i antistresom. Zdravstvena dobrobit ce biti evidentna cak i samo nakon 2h setnje po prirodi a kamoli nakon bavljenja bilo kojim sportom. Zdravstvena dobrobit od svakodnevnog vezbanja TCCa je takodje prisutna-ipak koreni Qi Gonga sezu oko 3000 godina u proslost-mora da je dobro zar ne?

Pravi efekat Tai Chi Chuana se dobija SAMO ako se vezba kao borilacka vestina - ukoliko se dobiju instrukcije o poreklu i primeni pokreta, vezba Qi Gong, Zhan Zhuang vezbe u stajacem polozaju, forma, borbena forma i partnerske vezbe senzitivnosti, primene pokreta i samoodbrane.

Yi Quan, sa druge strane, koristi isti princip samo bez formi - Qi Gong, Zhan Zhuang i partnerske vezbe i dosta je upotrebljiv - to sto je nova varijanta nije za zanemarivane ;) Ipak koristi isti koren :zper:

Jeet Kun Do Bruce Lee-ja je poprilicno nova vestina koju je on napravio nakon izucavanja dosta borilackih sistema - Wing Chuna, Tai Chija, macevanja, boksa itd. i nista joj ne fali.

Svaka od ovih vestina se moze i mora vezbati individualno - u smislu da ce je ona/on vezbati u ritmu koji joj/mu prija, na nacin na koji joj/mu prija i uz nagasavanje onih aspekta treninga za koje ona/on smatra da joj/mu najvise treba u datom trenutku.

Pozdrav Messatsu, oko vidjenja Tai Chi Chuana mogu da govorim samo u svoje ime. Iako TCC jeste borilacka vestina, percipira se na zapadu kao vezba za zdravlje, fitnes i/ili antistres terapija zato sto je tako serviran od strane kineza- to jesu neki od rezultata treninga, ne i svi.

Za to postoji nekoliko razloga - jedan je taj sto je TCC predstavljen na taj nacin bio prijemciviji od strane zapadnog sveta i donosio vise para, drugi je bio taj sto, zbog razvodnjavanja vestine, ljudi nisu mogli da izvedu ono sto su pricali itd.

Qi Gong vezbe koje su sastavni deo vestine imaju zdravstveni karakter i mnogi pokreti u formi podsecaju na te vezbe ukoliko se izvode sporo. Medjutim, pogled na Chen stil ukazuje na borbeni karakter TCCa, ukoliko vidite borbenu formu Yang stila bice veoma jasno da ti pokreti nemaju veze sa zdravljem i antistresom. Zdravstvena dobrobit ce biti evidentna cak i samo nakon 2h setnje po prirodi a kamoli nakon bavljenja bilo kojim sportom. Zdravstvena dobrobit od svakodnevnog vezbanja TCCa je takodje prisutna-ipak koreni Qi Gonga sezu oko 3000 godina u proslost-mora da je dobro zar ne?

Pravi efekat Tai Chi Chuana se dobija SAMO ako se vezba kao borilacka vestina - ukoliko se dobiju instrukcije o poreklu i primeni pokreta, vezba Qi Gong, Zhan Zhuang vezbe u stajacem polozaju, forma, borbena forma i partnerske vezbe senzitivnosti, primene pokreta i samoodbrane.

Yi Quan, sa druge strane, koristi isti princip samo bez formi - Qi Gong, Zhan Zhuang i partnerske vezbe i dosta je upotrebljiv - to sto je nova varijanta nije za zanemarivane ;) Ipak koristi isti koren :zper:

Slazem se, pogotovo sa time da se pravi efekat taicija dobija samo ako se vezba kao b.v.

Nekako mi se cini da se mnogo toga gubi ukoliko se taici radi samo kao neka vrsta gimnastike. Bas zbog toga se na racun taicija masovno sprdaju ljudi koji vezbaju neku drugu borilacku vestinu. To im deluje kao neki balet, sta ja znam. A kako i ne bi, kad ne pljuste udarci, kad se ne vide slomljene ruke, noge i vilice itd.

Sto se tice Yi Quana... ne deluje mi ubedljivo. To sto su uzeli stajace pozicije i neke vezbe iz taicija, to je lepo. Medjutim, borbe u tom stilu (a ima ih mnogo na ytube, pa svako moze da vidi) suvise lice na sanda borbe. Cini mi se da vrlo malo primenjuju ono sto vezbaju. Ali dobro, to je samo moje misljenje, kao i to da taici JESTE borilacka vestina i da NE TREBA kalemiti na osnove taicija nesto drugo, samo da bi ispalo nesto novo sto se moze prodati na zapadu. Na primer, Wu stil taicija se moze raditi vrlo ubojito i vrlo realno, pocev od primene tehnika na ulicarskim frljokama, pa sve do borbe protiv drugih stilova, ukljucujuci i taici. I zasto bi onda to sakatili, kad valja ? Mozda gresim. Na kraju krajeva, ja ne vezbam nista, samo sam ljubitelj.

Yup, Wu je nastao od Yanga i dosta rano se izdvojio od te grane, tj. stil "tigra" Yanga je jos bio u povoju. Wu nikad nije doziveo toliku popularnost kao "tigar" Yang stila i zadrzao je neke svoje osobenosti ali i deo pravih stvari Yangovaca...

S
Sto se tice Yi Quana... ne deluje mi ubedljivo. To sto su uzeli stajace pozicije i neke vezbe iz taicija, to je lepo. Medjutim, borbe u tom stilu (a ima ih mnogo na ytube, pa svako moze da vidi) suvise lice na sanda borbe. Cini mi se da vrlo malo primenjuju ono sto vezbaju. Ali dobro, to je samo moje misljenje, kao i to da taici JESTE borilacka vestina i da NE TREBA kalemiti na osnove taicija nesto drugo, samo da bi ispalo nesto novo sto se moze prodati na zapadu..

Yi Quan lici na sandu iz prostog razloga sto je osnovac tog stila Wong Yen Chai (1885-1963) ,imao preko 1000 zabeleznih borbi , odnosno meceva sa majstorima i borcima gotovo svih vestina koje su mogle u to vreme da se nadju u Kini, ukljucujuci i japanske borce , i ruske borce i druge evropske borce .Kao osnova za Yi quan je posluzio Hsing YI , a ne tai chi cuan . Hsing Yi je predpostavlja se najstariji "meki stil" u Kini , stariji je Tai Chija najmanje 300 godina . Wong je na osnovu svojih iskustava izmenio originalni Hising Yi i napravio Yi Quan , koji mnogo paznje poklanja realnom uvezbavanju tehnika. Koliko je ovaj majstor i njegov stil bio cenjen govori i cinjenica da je 1950 godine bio izabran za upravnika Sve- Kineske sportske federacije

Poslednja izmena:
Yi Quan lici na sandu iz prostog razloga sto je osnovac tog stila Wong Yen Chai (1885-1963) ,imao preko 1000 zabeleznih borbi , odnosno meceva sa majstorima i borcima gotovo svih vestina koje su mogle u to vreme da se nadju u Kini, ukljucujuci i japanske borce , i ruske borce i druge evropske borce .

- Mislim da ovo sto si napisao ne objasnjava slicnosti izmedju sande i yi quana.

Koliko je ovaj majstor i njegov stil bio cenjen govori i cinjenica da je 1950 godine bio izabran za upravnika Sve- Kineske sportske federacije

-Mislim da ta cinjenica govori samo to da je Wang Xiangzhai bio u milosti drzave, buduci da je izabran za upravnika od strane drzave.

Kao osnova za Yi quan je posluzio Hsing YI , a ne tai chi cuan .

- Wikipedia kaze ovako : Yiquan seems to have been influenced by various other arts that Wang was exposed to, including Fujian hèquán,Tai chi chuan, bāguàzhǎng, and Liuhebafa

- na sajtu http://www.zeigua.com/yichuan/yichuan_description.html se moze naci ovaj podatak:
Yiquan is a relatively new system created by the Great Grand Master Wang Xiangzhai. He was highly influenced by xingyiquan but was also greatly inspired by baguazhang, taijiquan, baihequan (white crane kungfu) and western boxing.

Pretpostavljam da je tvorac yiquana i 4 stajace pozicije uzeo iz xingyi, kao i guranje ruku... a to sto i taici ima te iste pozicije i to isto guranje ruku, to nikome nista.

Suvise se tu stvari pomesalo da bi se moglo enciklopedijski klasifikovati sta je najstarije i sta je 'izvorno', posebno kada se uzmu u obzir medjusobni kulturni (kao i politicki i vojni) kontakti starih Grka, Indijaca, Kineza, Mongola...
A te price da je neki majstor imao preko 1000 borbi i da nije izgubio nijednu (zvanicna yiquan legenda, ako se ne varam) postoje odavno i to u mnogim skolama u Kini, a sluzile su da privuku novu publiku.

No, tema je taici, pa bi bilo lepo da se vratimo njemu :)

- @blnsq:
da li bi mogao malo da razjasnis sta je 'tigrov stil' Yanga ? To je potpuna novina za mene.

- Mislim da ovo sto si napisao ne objasnjava slicnosti izmedju sande i yi quana.

-Mislim da ta cinjenica govori samo to da je Wang Xiangzhai bio u milosti drzave, buduci da je izabran za upravnika od strane drzave.

- Wikipedia kaze ovako : Yiquan seems to have been influenced by various other arts that Wang was exposed to, including Fujian hèquán,Tai chi chuan, bāguàzhǎng, and Liuhebafa

- na sajtu http://www.zeigua.com/yichuan/yichuan_description.html se moze naci ovaj podatak:
Yiquan is a relatively new system created by the Great Grand Master Wang Xiangzhai. He was highly influenced by xingyiquan but was also greatly inspired by baguazhang, taijiquan, baihequan (white crane kungfu) and western boxing.

Pretpostavljam da je tvorac yiquana i 4 stajace pozicije uzeo iz xingyi, kao i guranje ruku... a to sto i taici ima te iste pozicije i to isto guranje ruku, to nikome nista.

Suvise se tu stvari pomesalo da bi se moglo enciklopedijski klasifikovati sta je najstarije i sta je 'izvorno', posebno kada se uzmu u obzir medjusobni kulturni (kao i politicki i vojni) kontakti starih Grka, Indijaca, Kineza, Mongola...
A te price da je neki majstor imao preko 1000 borbi i da nije izgubio nijednu (zvanicna yiquan legenda, ako se ne varam) postoje odavno i to u mnogim skolama u Kini, a sluzile su da privuku novu publiku.

No, tema je taici, pa bi bilo lepo da se vratimo njemu :)

- @blnsq:
da li bi mogao malo da razjasnis sta je 'tigrov stil' Yanga ? To je potpuna novina za mene.

Stil lici na Sandu zato sto sto tuca lici na Sandu , a osnivac je imao ogroman broj full contact meceva , pa eto zasto .
Rekao sam da je Hsing Yi posluzio kao osnova za Yi Quan ,nista vise
Tacno je da je Wong Yen Chai bio u milosti vlasti zbog svojih predhodnih poduhvata , a najvise zato sto je u nekoliko navrata pobedio nekoliko Ruskih i evropskih boraca .
Nemam pojma sta je tigrov stil Yanga , evo sad prvi put cujem da tako nesto postoji

WOW ! To je dakle to !

Sad je mnogo toga jasnije.

Hvala na informacijama, pravo osvezenje!

Moze li se naci neki materijal gde je prikazana malo dinamicnija primena
Yang zmije u borbi ? Wu stil sam video, ali za Yang sam nasao samo forme... i forme... i forme... :confused:

WOW ! To je dakle to !

Sad je mnogo toga jasnije.

Hvala na informacijama, pravo osvezenje!

Moze li se naci neki materijal gde je prikazana malo dinamicnija primena
Yang zmije u borbi ? Wu stil sam video, ali za Yang sam nasao samo forme... i forme... i forme... :confused:

Nema toga, nazalost. Mozes doci na neki od treninga www.serbia.snake-style.org i videti sta se radi.

Osnovo je da je sav trening(tako bi barem trebalo da bude i u ostalim stilovima TCC) namenjen savladavanju i pravilnoj upotrebi principa Tai Chi Chuana uz vezbe dinamickog i staticnog Qi Gonga(Chi Kunga), vezbu forme kao treningu koordinacije pokreta i proveru principa i, na kraju, partnerske vezbe kao trening senzitivnosti i reakcije.

Borba kao borba - tuca na stadionu, pre i posle utakmice, u kafani itd... podleze mnogim drugim pravilima ;) Flashy moves iz filmova retko kad upale i pesnica u glavu ili neku drugu bolnu tacku je jedino sto pali. Nema te magije koja bi pokrenula coveka od 115kg - pogledaj dvojicu levo - https://www.facebook.com/album.php?...pid=30366203&id=1568817378&fbid=1172400481371

Back