Tadić: Kraj kriminalu i korupciji

31. maj 2009. | 00:37 | Izvor: B92
Beograd -- Boris Tadić najavio borbu protiv korupcije, Nemanja Nenadić iz "Transparensi Srbija" za B92 kaže da je jako važno da podrška takvoj borbi stiže sa vrha države.

Predsednik Srbije Boris Tadić (Fonet, arhiva)

"Korupcija će biti slomljena, a članovi nijedne stranke neće biti pošteđeni”, poručio je Tadić.“Ovo nije prva prilika da je predsednik Tadić govorio o korupciji i vrlo je važno da sa državnog vrha stiže podrška borbi protiv korupcije,” kaže za B92 Nemanja Nenadić iz “Transparensi Srbija”.

“Posebno zanimljiv deo Tadićevog izlaganja vezan je za konstataciju da su političke stranke u Srbiji ogrezle u korupciji”, ističe Nenadić.

“Mislim da bi trebalo videti koliko takav jedan stav može da proizvede akcije i problem reši, na koji će se način problem rešavati za sada, mada iz ovog izlaganja to nismo mogli u potpunosti da vidimo”, kaže Nenadić.

“Mi imamo nešto što bi moglo da posluži kao plan u borbi protiv korupcije koji je usvojila Vlada još 2006. godine na osnovu strategije, ali niko nije proveravao u međuvremenu u ovih protekle tri godine da li se plan ostvaruje. Niko nije snosio odgovornost što nije učinio nešto iz tog plana, što nije predložio neki zakon, što nije doneo neki akt, što nije promenio svoj način postupanja, i to borbu protiv korupcije u Srbiji čini neozbiljnom”, tvrdi Nenadić.

Nenadić podseća da ništa ili skoro ništa nije urađeno na rešavanju problema vezanih za korupciju iz prošlogodišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

Evropska komisija tada, između ostalog, nije bila zadovoljna transparentnošću finansiranja političkih partija, statusom nezavisnih tela za borbu protiv korupcije ali i pojedinim zakonima kao što su onaj o javnim nabavkama ili sukobu interesa.

Korupciju u Srbiji redovno prati i GREKO Saveta Evrope koji do kraja godine očekuje obaveštenja o tome šta je od njihovih preporuka sprovedeno u delo.

Nenadić ni tu ne očekuje pozitivan ishod.

“Pre svega zbog toga što ništa novo nije učinjeno na zaštiti takozvanih duvača u pištaljku odnosno službenika koji ukazuju na korupciju i zbog toga katkad budu izloženi pravnim ili drugim štetnim posledicama. Dakle čak i tamo gde bi se očekivalo da će napori biti najviše fokusirani zbog tog procesa evrointegracija, Srbija nije napravila neke pomake koje je mogla da učini, i zbog toga imam određenu bojazan da će se možda odraziti i na te evropske integracione procese, ali ono što je još lošije, on će se odraziti i na poverenje građana u spremnost vlasti da se sa korupcijom razračuna”, rekao je Nenadić.

Gazde Srbije su finansirale njegovu stranku,izvori finansiranja su nepoznati javnosti,korupcija je očigledna na samom vrhu.
Misoni, hajde objektivno. Ko još nije obelodanio finansijere? Da li su te Gazde finansirale i ostale stranke? Da li je korupcija očigledna samo na tom ''samom'' vrhu ili je ima i u onima ''do vrha''?
Zašto odvajaš jedne od drugih?

Moramo li biti Forum poput onih ekstremnih i koji služe za podsmeh i sprdnju?

Misoni, hajde objektivno. Ko još nije obelodanio finansijere? Da li su te Gazde finansirale i ostale stranke? Da li je korupcija očigledna samo na tom ''samom'' vrhu ili je ima i u onima ''do vrha''?
Zašto odvajaš jedne od drugih?

Moramo li biti Forum poput onih ekstremnih i koji služe za podsmeh i sprdnju?
Pa ja nisam rekao da bilo koga i bilo koju stranku izdvajam iz lanca korupcije.Svi funkcionišu na taj način i još im nije dosta krađe,pijani su od novca pa dižu plate poslanicima u skupštini.'ajde da pobrojim koga tu sve smatram da ne bude da je neko izostavljen:sam vrh.predsednik države,vlade i parlamenta,ministri,poslanici,direktori raznih direkcija i komisija,glavni,gradski i opštinski odbori svih parlamentarnih stranaka,predsednici,sekretari opština i načelnici opštinskih službi.Znači,direktno ili indirektno je sve trulo bez obzira na to ko krade a ko žmuri i pravi se blesav.

slatko sam se nasmejao

nesto kao `krade narod, kradu sve stranke...(a ja sam vam predsednik)`

pogresno, sve je pogresno, od same dijagnoze, pa do leka

krade mali deo naroda, narocito onaj naslonjen na rezim, a i rezim je naslonjen na njih,

a za stranke... neka se taj sekira za kradje stranaka na vlasti, opozicione stranke ne raspolazu ni promilima bogatstva srbije

sad mi vec nije ni smesno, hoce nesto da nam trulo prodaju

Pa on će.........ili ovako......... da je BoTa /ili Cvetko po V.Ilicu/ *rešio* da razbije sve stranke pa i
svoju-/malo sutra-nju pretvara u jedino vladajuću/, ostat ćemo bez visepartijskog sistema......./koji li će sistem onda da proradi kroz ovako puštanje probnog balona......../a DS navikao da duva...........balone normalno i da ih pušta nebu političkom iznad oblaka./......ili da svi krenu od svog dvorista pa onda svako po svačijem dvorištu ka npr.moba/......pa sa tom najavom ili izjavom B.T. ima da *resi* sve sukobe interesa i korupciju pa i retro aktivno kao npr. Bodrum, slučaj Kolesar Janušević..............da ne nabrajam....a ove sadašnje afere sveobuhvatnosti znanja svih o svima neću ni da pisem ostaću bez slova......ili će da nagrabuse površinske ribe i ribice a tamo gde je najmutnije, gde bivstvuju najkrupniji primerci, isti da opstaju........dok ne proradi narodna BUĆKA......mislim ribari tako na bućku vataju jednu vrstu riba pa još ako zapadne i kapitalac....a ima ih i to svaki sa svojim jatom...samo pitanje koliko je ko učinkovit..mislim kapitalac sa jatom............

Sada.......... data najava sa najavama u nizu...............ona sve narodna.......... tresla se gora a rodio se......mislim kada dodje do desavanja narodnih masa a on/posle desavanja ili drmanja gore....... .taj novorodjeni..... na službenom putu...........Rumunija..i td.i Tome slicno... ma...................mož da bidne .......... a mož i da ne mora.......... mada izbori pod hitno..........

Uz dobro Vam jutro i pozdrav...........pa svi BUĆKE U RUKE............

Poslednja izmena:
A po koji put već se Tadić izjašnjava o borbi protiv kriminala i korupcije.Pre toga je bilo"predstoji borba,pa iskorenićemo,evo sada najavljuje kraj kriminalu i korupciji".Baš me zanima kako će i da li ima snage da se već jednom konkretno suprotstavi kriminalu,korupciji i monopolu koji su po moći prestigli i samu državnu vlast.
Mnogo priče,malo učinka.
Neka počne prvo od ministara za koje postoje sumnje i prijave u umešanost:Dinkić ili Dačić npr.

Da vidimo i to cudo.
bilo bi lepo videti Djelica, Cedu Jovanovica, Bebu Popovica, Janjusevica, Kolesara, Milenka Sarancica i svu ostalu lopovsku bagru iza resetaka.
Na zalost, ne verujem da ce se istadesiti. Cela prica je samo zbog predstojecih lokalnih izbora u zemunu i Vozdovcu.

Kada su spaljeni ti listići nikog nije bilo briga za poštenje,zakon i proceduru.Ali bilo pa prošlo.

Сад више није ни битно. Они који су га у томе подржали су платили тиме што им је тај трут осам година урнисао шта је стигао, са својим "стручним" кадром попут Љиљане Чолић, Драгана Јочића и екипе.

ma vlast i kriminal su uvek bili usko povezani sad pitanje je koliko dozvole krimosima da se razgace,jer kad jednom predju u prednost onda je gotovo,a kod nas je tako.Mogu samo da nam mazu oci,vlast tu nikakvog reda nema.Ne znam kako se ne boje da ce neko stvarno poludeti pa ce ih sve potamaniti,narodu je dosta javne kradje,lazi u koje niko ne veruje i raznih prica u koje ni deca ne bi poverovala.

Ne vredi ništa ta priča dobri-loši.I oni koji imaju najbolje želje i namere se posle određenog broja godina na vlasti pretvore u lopove i licemere gladne novca i uobraze da su bogovi.Tako je i Tadija počeo polako da se opija i klati levo desno u tom svetu,misli da ima kontrolu i kao pijan šeta levo-desno.

potpuno tacno!!!!
pa zasto na zapadu kojem vecina ovde na forumu hrli,predsednik ne moze da bude na funkciji vise od 2 mandata?????????
zato sto je dokazano /cak i naucno,gledao sam jedan okrugli sto pre nekoliko godina/da
za to vreme ako covek ne realizuje svoje ideje,onda ih nece realizovati do kraja zivota,I DRUGI RAZLOG JE STO U MEDJUVREMENU POMISLI DA JE ON DRZAVA I DA NAROD NIJE BITAN<DA JE JEDNA ISTINA -----ONA NJEGOVA----
ako je ovo tacno STA JE ONDA KOD NAS ????????

Back