Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 38.292
dobro si "čuo". napravio sam lapsuz jer za mene obadve imaju isti smisao. pa nisam mnogo zagledo što sam napisao...)
istorija je osnov svesti. ljudska svest je utoliko veća ukoliko je ljudska predstava o svetu valjanija.
istorijska istina, osim sleda dogadjaja, nosi u sebi uzročnoposledičnu zakonomernost. pa će onaj ko poznaje istorijsku istinu znati čemu vodi jedan sticaj uzročnih okolnosti. a onaj ko je ne poznaje moraće ponavljati dok ne nauči.
i da dodam. istoriju nije moguće lažitrati. istorija nije samo osnov ljudske svesti. istorija je osnov sveta. jer ceo svet današnji nije ništa drugo do samo rezultanta prethodnih svojih stanja.
da istoriju nije moguće lažirati dokazao je jedan od najvećih umova roda ljudskoga toma akvinski. čuo sam njegov dokaz od drugoga pa ću vam kazivano prepričati.
a toma se tada priupita:"dobro, bogo jest vratio himen u prvotno stanje, a može li bogo učiniti da se čin gubitka nevinosti nije desio?"
odgovor: ne.
ni bog ne može lažirati istorijsku istinu jer tako što nije moguće u uzročnoposledičnom svetu. a samo takav svet može postojati.
zamlišljanje ljudi i pokušaji lažiranja istorije su igrarija i lagarija. sva je istorija o svetu neizbrisivo zapisana u njemu samome.
otvorena knjiga koju treba čitati. i samo će nam se kasti.
Istorija se predstavlja kao traganje za istinom prošlosti, ali često - niti istorija traga za istinom, niti je ono što istorija predstavlja kao istinu zaista istina. Nota bene, to i dalje jeste istorija (grč. historia - priča), ali nije istina. Činjenice su elementi istorije, ali nisu jedini elementi istorije. Pored činjenica tu su pretpostavke, slučajne greške i laži (fasifikati).
Poslednja izmena: