Walesov plan da promijeni ime u Cymru nakon FIFA Svjetskog prvenstva
Vels će razmotriti promjenu imena fudbalske reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva.
Timovi ove zemlje trenutno koriste englesku riječ za Uefa i Fifa.
Međutim, oni su u pregovorima s evropskim federacijama da promijene ime tima u Cymru, prenosi The
Sun.
Cymru - velški naziv za Wales - već koristi Velški FA u svojim internim i eksternim komunikacijama i osoblje u sjedištu upravnog tijela u dolini Glamorgan.
FAW planira razgovarati sa različitim akterima u velškom fudbalu o zaslugama promjene imena zemlje u međunarodnom takmičenju.
Izvršni direktor FAW-a Noel Mooney rekao je uoči prvog Svjetskog prvenstva u Walesu od 1958. godine: „Tim bi se uvijek trebao zvati Cymru, tako ga zovemo ovdje.
„Naše gledište u ovom trenutku je da se u zemlji jasno zovemo Cymru. Tako mi zovemo naše reprezentacije.
“Ako pogledate našu web stranicu, kako govorimo o sebi, mi smo jako Cymru.
„Na međunarodnom planu smatramo da imamo još malo posla. Tako da idemo na ovo Svjetsko prvenstvo kao Wales.
“Ali mislim da će 2023. biti godina kada ćemo imati dobru diskusiju sa svim različitim akterima – bilo da su to vlade, naši odbori, savjeti i tijela za donošenje odluka, osoblje, klubovi i igrači.
“Mi smo vrlo otvorena demokratska organizacija i ne odlučujemo se danas samo jednostrano da uradimo tako nešto.
„Rekao bih da je to pravac kretanja, ali nema čvrstih odluka o tome. Skoro osmozom idemo ka tome.”
Pitanje moguće promjene imena za Vels je dovedeno u oštar fokus ranije ovog mjeseca kada je ekipa Roberta Pagea izvučena u istu kvalifikacionu grupu za Euro 2024. kao i Turska.
Turci se sada na međunarodnoj sceni takmiče kao Turkiye nakon što je vlada Ankare zatražila da zemlja bude poznata u svijetu po turskom imenu, a ne angliziranoj verziji.
Mooney je rekao: “Razgovarali smo s Turkom na žrijebu Eura 2024. o tome.
“Imali smo i nezvanične razgovore sa Uefom uz kafe na različitim događajima.
“Pitali smo u kom smjeru putuju, na primjer, postoji li kretanje prema ljudima koji koriste svoj autohtoni jezik?
“Ono što znam je da postoji renesansa velškog jezika i osjećaj velikog ponosa na ono što radimo s kulturom i naslijeđem.”
Promjena imena u Cymru ukinula bi status Walesa kao posljednjeg po abecednom redu od 55 Uefinih nacionalnih saveza na različitim ždrijebama i sastancima.
Wales počinje svoju kampanju Grupe B protiv SAD-a 21. novembra prije nego se suoči s Iranom i najvećim rivalom Engleskom.
https://www.foxsports.com.au/footba...p/news-story/31053cfc28ac89be605db4d7f8c5cea0