Европско првенство у кошарци 2025.год.

Košarka evoluirala. Finci i Gruzini je naučili. Neki je zaboravili.

Pa dobro Gruzijci već negde 15-ak godina nisu propustili nijedan EuroBasket i znali su i pre da iznenade nekog od favorita , pogotovo tokom prethodne decenije onda kad im je Kokoškov bio selektor a imali su i neke zanimljive igrače kao što je Zaza Pačulia, Markoišvili, Sanikidze i još neki, igrali su i prošlo Svetsko prvenstvo i ono već neko vreme su da kažeš tu na mapi, pa čak možda i Finci recimo, ja se sećam još pre 15-ak godina recimo kad su nas još onda šokirali i pobedili u nekim kvalifikacijama mislim za EP 2009. u Poljskoj onda kad je pokojni Duda Ivković došao za selektora i imali su tad onog Peteri Kaponena koji je isto bio jako mlad i jako talentovan i nagoveštavao obećavajuću i NBA karijeru (možda nešto kao sad ovaj Mika Murinen iako je bio drugačiji tip igrača) sad možda nije ostavio baš takav pečat i nije ostvario baš takvu karijeru kakvu su mu neki nagoveštavali ali to je sad već neka druga priča i recimo i na EP 2011. su isto upisali par pobeda i prošli u drugu fazu takmičenja, pa onda i na EP 2013. su pobedili čak i Slovence i to usred Ljubljane kada su Slovenci bili i domaćini tog prvenstva i objektivno imali dosta jači tim nego sad sa ne znam Boštjan Nahbarom, Goranom i Zoranom Dragićem, Jakom Lakovićem, Lorbekom, Slokarom, itd , tako da ono što se tiče Finaca već duže vreme je jasno da ostvaruju nekakav napredak i da se kod njih nešto radi i da se nešto dešava kad je u pitanju košarka.

Back