Sveto Trojstvo

Glasnik, vidim da ne znas , priupitaj deder pastora, mozda ce on znatio sta se to desavalo u ono staro vreme, kao i za za njene spise oko kojih su se raspravljali jos u proslom veku i to "zatvorili" za javnost.

Zar ti nisam rekao da su te slagali, zar nisam?

EGW.
’’LIČNOST SVETOGA DUHA – Potrebno je da shvatimo da Sveti Duh, koji je ličnost kao što je Bog (Otac) ličnost, hoda po ovom tlu.’’ (Manuscript 66, 1899 – Iz govora učenicima škole Avondejl)
’’Sveti Duh je ličnost, jer On ’svedoči našem duhu da smo deca Božja’. (Rimljanima 8, 16) Kada se pokazuje to svedočanstvo, ono sa sobom nosi svoj vlastiti dokaz. U takvim trenucima mi verujemo i sigurni smo da smo deca Božja…
Sveti Duh ima svoju ličnost; u protivnom, On ne bi mogao da svedoči našem duhu da smo deca Božja, On mora da bude božanska ličnost, jer inače ne bi mogao da ispituje tajne koje su skrivene u Božjem srcu. ’Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku osim duha čovečijega koji živi u njemu? Tako i u Bogu što je, niko ne zna osim Duha Božjega.’’’ (1. Korinćanima 2,11) (Manuscript 20, 1906)
’’BOŽA SILA U TREĆOJ LIČNOSTI – Knez sile zla može da bude obuzdan jedino Božjom silom koja je u Trećem licu Božanstva, Svetome Duhu.’’ (Special Testimonies, Series A, No. 10, p. 37, 1897)
’’U SARADNJI SA TRIMA NAJVIŠIM SILAMA – Potrebno je da sarađujemo sa Trima najvišim Silama na Nebu – Ocem, Sinom, i Svetim Duhom – I te Sile će raditi kroz nas, čineći nas Božjim saradnicima.’’ (Special Testimonies, Series B, No. 7, p. 51, 1905)
''Evangelism'' p. 613-617)

Zar ti nisam rekao da su te slagali tar nisam?

Otac i Sin su ličnosti. Hristos je izjavio: ''Ja i Otac jedno smo''. (Jovan 10,30) Ipak Božji Sin je došao na svet u ljudskom obliku; odlažući svoju carsku odoru i carsku krunu; svoju božansku ličnost odenuo je u ljudsku prirodu kako bi njegovom beskonačnom žrtvom čovečanstvo moglo postati sudeonik božanske prirode i izbeglo pokvarenost izazvanu željama i strastima.'' (Testimonies, vol. 9, p. 68, 1909)

''...Sin je otkrivena sva punina Božanstva. Božja reč kaže za Njega da je ''obličje bića Njegova''. Jevrejima1,3) ''Jer Bogu tako omilje svijet da je i Sina svojega Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga vjeruje ne pogine, nego da ima život vječni.’’ (Jovan 3,16) Tu je otrivena Očeva ličnost.
Utešitelj, koga je Hristos obećao da pošalje posle svog vaznesenja na Nebo, jeste Duh u svojoj ’’punini Božanstva’’, koji otkriva silu Božanske milosti onima koji primaju Hrista i veruju njega kao svog ličnog Spasitelja. 

POSTOJE TRI ŽIVE LIČNOSTI NABESKOG TRIA; u ime te Tri velike Sile - Oca, Sina i Svetoga Duha – krštavaju se oni koji primaju Hrista živom verom; a te sile će sa poslušnim podanicima Neba sarađivati u njihovim naporima da žive novim životom u Hristu.’’ (Special Testimonies, Series B, No. 7, pp. 62. 63, 1905)

’’PRAPOSTOJEĆI, SAMOPOSTOJEĆI BOŽJI SIN – Hristos je prapostojeći samo postojeći Božji Sin… Kada govori o svojoj preegzistenciji (pre postojanja u telu), Hristos vraća naše misli unazad kroz beskrajna razdoblja… (Signs of The Times, 29.8.1900)

On je jedno sa Bogom, neograničen i svemoćan…’’ (Manuscript 101, 1897)

’’OD VEČNIH VREMENA – Govoreći o ljudskoj prirodi Hrista dok je bio na ovoj Zemlji, Božja Reč sasvim određeno govori i o njegovoj preegzistenciji. Reč je postojala kao božansko biće…’’ (Review and Herald, 5. 4. 1906)

’’SA OCEM NA SINAJU – Hristos i Otac su stojeći jedan pored drugog na gori, u svečanoj veličanstvenoj atmosferi, objavili dset zapovesti.’’ (Historical Sketches, p. 231, 1866)

’’VEČNE LIČNOSTI TROJSTVA – Večni nebeski ’dostojanstvenici’, Bog (Otac), Hristos i Sveti Duh – ispunivši ih (učenike) snagom većom od snage smrtnika… Pošli su s njima na rad da osvedoče svet o grehu.’’ (Manuscript 145, 1901)

’’LIČNOST SVETOGA DUHA – Potrebno je da shvatimo da Sveti Duh, koji je ličnost kao što je Bog (Otac) ličnost, hoda po ovom tlu.’’ (Manuscript 66, 1899 – Iz govora učenicima škole Avondejl) 

’’Sveti Duh je ličnost, jer On ’svedoči našem duhu da smo deca Božja’. (Rimljanima 8, 16) Kada se pokazuje to svedočanstvo, ono sa sobom nosi svoj vlastiti dokaz. U takvim trenucima mi verujemo i sigurni smo da smo deca Božja…

Sveti Duh ima svoju ličnost; u protivnom, On ne bi mogao da svedoči našem duhu da smo deca Božja, On mora da bude božanska ličnost, jer inače ne bi mogao da ispituje tajne koje su skrivene u Božjem srcu. ’Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku osim duha čovečijega koji živi u njemu? Tako i u Bogu što je, niko ne zna osim Duha Božjega.’’’ (1. Korinćanima 2,11) (Manuscript 20, 1906)

’’BOŽA SILA U TREĆOJ LIČNOSTI – Knez sile zla može da bude obuzdan jedino Božjom silom koja je u Trećem licu Božanstva, Svetome Duhu.’’ (Special Testimonies, Series A, No. 10, p. 37, 1897)

’’U SARADNJI SA TRIMA NAJVIŠIM SILAMA – Potrebno je da sarađujemo sa Trima najvišim Silama na Nebu – Ocem, Sinom, i Svetim Duhom – I te Sile će raditi kroz nas, čineći nas Božjim saradnicima.’’ (Special Testimonies, Series B, No. 7, p. 51, 1905)
''Evangelism'' p. 613-617)

- - - - - - - - - -

Originalni rukopisi o trojstvu Egw:
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/q71/s720x720/10407637_256139777915191_8504763097641065844_n.jpg

- - - - - - - - - -

Hoces jos?

I logički gledano, trojstvo (sveto ili ne, kako god) je neminovnost sveta.
Zapravo, prvo se javlja dualitet, polarizovanost, razlika u potencijalima, da bi uopšte bilo procesa iz kojih nastaje um. Dakle ovo se odnosi i na samu "stvar po sebi". Zapravo, prvenstveno na nju.
Ali odakle sada trojstvo? U stvari čitava dualnost i procesi nemaju smisla bez fenomena koji je iz toga proizašao, a to je duh i/ili um.
I sada imamo procese koji su za um suštinski nesaznatljivi, ali su saznatljivi u okviru duhovne predstave pojedinca (subjekta). Tako da subjektivna predstava nisu nikakvi procesi ni talasi ni frekvencije, već šareni svet ispinjen bojama, zvukovima, dodirima... zapravo, doživljajem suštine i tih procesa.
možda trojstvo treba gledati na potpuno drugačiji način, kao prirodni zakon manifestacije.
jer da bi bilo koja manifestacija mogla da se dogodi moraju da se susretnu tri sile.
te sile su aktivna sila, pasivna sila (sila otpora) i neutralna sila.
aktivna i pasivna sila su po svojoj prirodi suprotne sile i nikada se ne bi susrele da nije neutralne sile.
dakle, manifestacija se događa u neutralnoj sili koja u novoj manifestaciji postaje aktivna sila.

zanimljivo je da se trojstvo spominje u raznim mitovima i religijama, a ne samo u hrišćanstvu.
negde su spominju kao tri norne čija su imena urd ili prošlost, verdandi ili sadašnjost i skuld ili budućnost. te tri norne, po legendi, u rukama drže pletivo od koga ispredaju sudbinu svakog čoveka na zemlji. one odrešuju čovekovu nit i od nevidljivih tkanja pletu životne tuge i radosti.

ako se zaputimo ka jugu, raspleteni konac će nas odvesti do njihovih bliskih rođaka: klote "prelje", koja započinje nit, prelepe lahesiz, „raspoređivačice“, koja je, čuvajući život, raspliće, i atrope, „neumoljive“, najmanje, ali najstrašnije, koja je preseca.

odmah u susedstvu žive nona, decima i morta, dok će na istoku svetlost svakog novog života u zoru pozdraviti zarja sestra jutarnja, razgoreti je zarja večernja, a utrnuti najmlađa, sestra ponoćna.

vurde, suđaje, rođenice, sudički, orisnice, usude i rojenice, naseljene na obodima šuma, udolinama reka i jezera, pećinama i među zvezdama, upliću i raspliću niti ljudskih života.

u samkhya filozofiji prakrti (sans. pra - pre + kri – praviti) označava pramateriju, koja leži u osnovi čitavog univerzuma. prakrti je kosmička supstanca, prvobitni uzrok fenomenološke stvarnosti, bezoblična, bezgranična, večna i sveprožimajuća. postoji u dva stanja: u „nerazvijenom“ (nemanifestovanom) - avyakta - i „razvijenom“ (manifestovanom) stanju - vyakta. čine je tri gune ili svojstva: tamas (lenjost, tama, haos), rađas (nemir, pokret, energija) i satva (ravnoteža, harmonija, vedrina). Ili u drugačijem poretku: rađas - stvaranje, satva – održavanje i tamas – uništavanje.

na suptilnom nivou, dok sve miruje u nemanifestovanom stanju, u vidu semena, gune su u ravnoteži, odnosno nisu difencirane. prvi korak stvaranja proizvodi volja apsoluta i gune izlaze iz ravnoteže i razmotavaju svoja individualna svojstva, stvarajući sve stvari, fine i grube. sve što ulazi u manifestaciju, realizuje se preko ove tri sile, sve što postoji u prirodi, predstavlja njihovu kombinaciju, dok stvaranje napreduje korak po korak, od suptilnijeg ka gušćem.

možda trojstvo treba gledati na potpuno drugačiji način, kao prirodni zakon manifestacije.
jer da bi bilo koja manifestacija mogla da se dogodi moraju da se susretnu tri sile.
te sile su aktivna sila, pasivna sila (sila otpora) i neutralna sila.
aktivna i pasivna sila su po svojoj prirodi suprotne sile i nikada se ne bi susrele da nije neutralne sile.
dakle, manifestacija se događa u neutralnoj sili koja u novoj manifestaciji postaje aktivna sila.

zanimljivo je da se trojstvo spominje u raznim mitovima i religijama, a ne samo u hrišćanstvu.
negde su spominju kao tri norne čija su imena urd ili prošlost, verdandi ili sadašnjost i skuld ili budućnost. te tri norne, po legendi, u rukama drže pletivo od koga ispredaju sudbinu svakog čoveka na zemlji. one odrešuju čovekovu nit i od nevidljivih tkanja pletu životne tuge i radosti.
. . . . . . . .
Da zanimljivo je da se trojstvo pominje u raznim religijama i mitovima. Ali bih to više nazvao koincidencijom.
Moj tekst si upotrebio da bi razradio priču ali ja nisam govorio o silama a naročito ne o tri sile. Nauka je ustanovila četiri sile. Odakle i zašto te sile potiču niko ne zna za sada.
Govorio sam o razlici potencijala kao osnovi (dualnosti iz koje proizilazi komparativnost) i sasvim novom fenomenu koji proizilazi iz toga, a to je "duh" koga ne nazivam silom već je to nešto što čini subjekta.
I tu se moja priča završava i ništa dalje ne objašnjava, jer sam svestan da dalje zaključivanje ulazi u spekulaciju. Jedino sam mogao da prošireno objašnjavam ono što sam ukratko napisao. Kada kažem potencijali, ja i ne znam čega su to potencijali. Ali jedino mogu da tvrdim da moraju da postoje. Pri tome ne znam ni kako ni zašto postoje.
Dobro, sad ti ulaziš u istorijsko i komparativno sagledavanje raznih vera i mišljenja u ovom kontekstu što već izlazi iz okvira ovoga o čemu pišem, ali svakako je zanimljivo, kako sam kažeš, da je trojstvo nešto što se provlači kroz mnoga istorijska verovanja i razmišljanja. Da, interesantan je taj broj tri. gde dva člana čine suprotnosti dok je jedan između koji čini centar i referencu ravnoteže.
Pa recimo i u psihologiji imamo ID i SUPEREGO kao krajnosti i EGO koji pokušava da uravnoteži ove dve sfere, pa je psihološki gledano EGO osnovni organ adaptacije. Ali da ne zastranjujem sada sa psihologijom jer sam govorio o najnižem nivou same suštine sveta.

I kao što reče Glasnik: "AJDE?!"
Koji je inače sve razumeo. :D

Da zanimljivo je da se trojstvo pominje u raznim religijama i mitovima. Ali bih to više nazvao koincidencijom.
Moj tekst si upotrebio da bi razradio priču ali ja nisam govorio o silama a naročito ne o tri sile. Nauka je ustanovila četiri sile. Odakle i zašto te sile potiču niko ne zna za sada.
Govorio sam o razlici potencijala kao osnovi (dualnosti iz koje proizilazi komparativnost) i sasvim novom fenomenu koji proizilazi iz toga, a to je "duh" koga ne nazivam silom već je to nešto što čini subjekta.
I tu se moja priča završava i ništa dalje ne objašnjava, jer sam svestan da dalje zaključivanje ulazi u spekulaciju. Jedino sam mogao da prošireno objašnjavam ono što sam ukratko napisao. Kada kažem potencijali, ja i ne znam čega su to potencijali. Ali jedino mogu da tvrdim da moraju da postoje. Pri tome ne znam ni kako ni zašto postoje.
Dobro, sad ti ulaziš u istorijsko i komparativno sagledavanje raznih vera i mišljenja u ovom kontekstu što već izlazi iz okvira ovoga o čemu pišem, ali svakako je zanimljivo, kako sam kažeš, da je trojstvo nešto što se provlači kroz mnoga istorijska verovanja i razmišljanja. Da, interesantan je taj broj tri. gde dva člana čine suprotnosti dok je jedan između koji čini centar i referencu ravnoteže.
Pa recimo i u psihologiji imamo ID i SUPEREGO kao krajnosti i EGO koji pokušava da uravnoteži ove dve sfere, pa je psihološki gledano EGO osnovni organ adaptacije. Ali da ne zastranjujem sada sa psihologijom jer sam govorio o najnižem nivou same suštine sveta.

I kao što reče Glasnik: "AJDE?!"
Koji je inače sve razumeo. :D

Ma nemoj???:eek:

Trojstvo se pominje u drugim religijama jer je to iskrivljenja nauka pravog trojstva, koja je bila poznata prvim ljudima a kasnije kako se narod rastrkao po zemlji, poneli su to znanje sa sobom, ali vremenom su napravili druge bogove od pravog trojstva.

Slicno kao sto je Bog izveo Izrailjce iz Egipta svim onim cudima, a oni onda kada je Mojsije otisao na brdo Sinaj sa Bogom, i nije ga bilo 40 dana, rekose da napravimo tele i onda rekose, ovo je bog koji vas je izveo iz Egipta i pocese da sluze teletu...

2.Mo 32:1 A narod videvši gde Mojsije za dugo ne silazi s gore, skupi se narod pred Arona, i rekoše mu: Hajde, načini nam bogove, koji će ići pred nama, jer tom Mojsiju koji nas izvede iz zemlje misirske ne znamo šta bi.
2.Mo 32:2 A Aron im reče: Poskidajte zlatne oboce što su u ušima žena vaših, sinova vaših i kćeri vaših, i donesite mi.
2.Mo 32:3 I poskida sav narod zlatne oboce što im behu u ušima, i donesoše Aronu.
2.Mo 32:4 A on uzevši iz ruku njihovih, sali u kalup, i načini tele saliveno. I rekoše: Ovo su bogovi tvoji, Izrailju, koji te izvedoše iz zemlje misirske.

Isto tako nalazimo u skoro svim anrodima pricu o potpopu.

Zato sto su svi ti narodi potekli iz jednog naroda koji se rzamnozio posle potopa i znao je za taj dogadjaj i kada su se rasejali po zemlji, poneli su i ovu pricu sa sobom.

Ma nemoj???:eek:

Trojstvo se pominje u drugim religijama jer je to iskrivljenja nauka pravog trojstva, koja je bila poznata prvim ljudima a kasnije kako se narod rastrkao po zemlji, poneli su to znanje sa sobom, ali vremenom su napravili druge bogove od pravog trojstva.

Slicno kao sto je Bog izveo Izrailjce iz Egipta svim onim cudima, a oni onda kada je Mojsije otisao na brdo Sinaj sa Bogom, i nije ga bilo 40 dana, rekose da napravimo tele i onda rekose, ovo je bog koji vas je izveo iz Egipta i pocese da sluze teletu...

2.Mo 32:1 A narod videvši gde Mojsije za dugo ne silazi s gore, skupi se narod pred Arona, i rekoše mu: Hajde, načini nam bogove, koji će ići pred nama, jer tom Mojsiju koji nas izvede iz zemlje misirske ne znamo šta bi.
2.Mo 32:2 A Aron im reče: Poskidajte zlatne oboce što su u ušima žena vaših, sinova vaših i kćeri vaših, i donesite mi.
2.Mo 32:3 I poskida sav narod zlatne oboce što im behu u ušima, i donesoše Aronu.
2.Mo 32:4 A on uzevši iz ruku njihovih, sali u kalup, i načini tele saliveno. I rekoše: Ovo su bogovi tvoji, Izrailju, koji te izvedoše iz zemlje misirske.

Isto tako nalazimo u skoro svim anrodima pricu o potpopu.

Zato sto su svi ti narodi potekli iz jednog naroda koji se rzamnozio posle potopa i znao je za taj dogadjaj i kada su se rasejali po zemlji, poneli su i ovu pricu sa sobom.

Te biblijske bajke pričaj nekom drugom. Ima još lepih bajki, uzmi čitaj. Ja ne govorim o bajkama već o nečem drugom, tebi nedokučivom.

Te biblijske bajke pričaj nekom drugom. Ima još lepih bajki, uzmi čitaj. Ja ne govorim o bajkama već o nečem drugom, tebi nedokučivom.

Ajdeee?

A koje to istine to govoris i na osnovu kojeg temelja aa?

Ja bih rekao da je tvoj temelj sledeci: ja tako kazem zato je to tako.

Sve sto drugi kaze, nije sto sam ja rekao, i zato to nije tako jer je samo ono sto ja kazem jeste tako.

Jel to to a?

Ajdeee?
A koje to istine to govoris i na osnovu kojeg temelja aa?
Pa to ja tebe sad treba da pitam. Koje ja to istine govorim, ako znaš o čemu pišeš. Ja sam samo komentarisao ono što ti pišeš i tvrdiš da je istina.

Ja bih rekao da je tvoj temelj sledeci: ja tako kazem zato je to tako.
Sve sto drugi kaze, nije sto sam ja rekao, i zato to nije tako jer je samo ono sto ja kazem jeste tako.
Jel to to a?
Upravo se to za tebe može reći. I upravo sam svojim postom to tebi i saopštio.
Ali da te ne prekidam. Nastavi da čitaš bajke i uživaj.

Pa to ja tebe sad treba da pitam. Koje ja to istine govorim, ako znaš o čemu pišeš. Ja sam samo komentarisao ono što ti pišeš i tvrdiš da je istina.

Upravo se to za tebe može reći. I upravo sam svojim postom to tebi i saopštio.
Ali da te ne prekidam. Nastavi da čitaš bajke i uživaj.

Ma hajde?
Nisi ti samo komentarisao, nego si dao neko svoje objasnjenje sta je to trojstvo.

Ali temelji toga objasnjenja su: ja kazem tako.

I onda ponizavas sve drugo sto nije ti...

Poslednja izmena:
3-2.jpg

Ma hajde?
Nisi ti samo komentarisao, nego si dao neko svoje objasnjenje sta je to trojstvo.

Ali temelji toga objasnjenja su: ja kazem tako.

I onda ponizavas sve drugo sto nije ti...
Da, to o čemu ja pišem je neminovnost na najnižem nivou. I to je sasvim logički ispravno. To je toliko logično da nije potrebno da previše objašnjavam. Jer ako nema potencijala, nema ni procesa. Za duhovnost si ti sam sebi neposredan dokaz, jer postojiš. Ali ne možeš znati šta je to tvoje JA što postoji. Ali nije to za tebe. Ne možeš ti nešto da razumeš ni da ti se crta. Ali zato postoje bajke. Pusti ti ovu filozofiju.
Samo nemoj da mi se ovde kritički osvrćeš na apodiktičke činjenice, a usput navodiš bajke kao istinite. Pri tome ne znaš ni šta pojam istine tačno znači, pa mešaš veru i istinu. Najgore je (za tebe) što i ne primećuješ koliko nisi sposoban da logički zaključuješ. Ali zbog toga ne mogu da te souđujem, ali mogu da primećujem.
Sad me pitaj, kako primećuujem?

Da, to o čemu ja pišem je neminovnost na najnižem nivou. I to je sasvim logički ispravno. To je toliko logično da nije potrebno da previše objašnjavam. Jer ako nema potencijala, nema ni procesa. Za duhovnost si ti sam sebi neposredan dokaz, jer postojiš. Ali ne možeš znati šta je to tvoje JA što postoji. Ali nije to za tebe. Ne možeš ti nešto da razumeš ni da ti se crta. Ali zato postoje bajke. Pusti ti ovu filozofiju.
Samo nemoj da mi se ovde kritički osvrćeš na apodiktičke činjenice, a usput navodiš bajke kao istinite. Pri tome ne znaš ni šta pojam istine tačno znači, pa mešaš veru i istinu. Najgore je (za tebe) što i ne primećuješ koliko nisi sposoban da logički zaključuješ. Ali zbog toga ne mogu da te souđujem, ali mogu da primećujem.

Verovatno logički sa malo arome apodiktičkih činjenica.Nego, gde si čuo za tu reč, apodiktički?

To sto i pises je ovo:

1.Mo 3:4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;
1.Mo 3:5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

Pa lepo kaze, u onaj dan kad okuse: u onaj dan kad okusite

Okusiti nešto znači oprobati nešto.Ceo citat se zapravo odnosi na ono što je Tolkin (rimokatolik) opisao u svom romanu Silmarilion.Naime posle dugog života u besmrtnim zemljama, vilenjaci koji su dotad živeli blaženim životom vođeni Iluvatarom su želeli da više ne budu vođeni od Iluvatara, nego da sami sebe vode, što je usledilo odlaskom mnogih od njih u neke druge zemlje.Tada su spoznali plod od drveta znanja i postadoše kao bogovi, vođeni sobom i svojom pameću i otputovaše u zemlje Srednjeg sveta, gde su se raslojili u razne sorte, visokordne , one srednje i niskorodne u koje spada i Legolas, šumski vilenjak.:)

Okusiti nešto znači oprobati nešto.Ceo citat se zapravo odnosi na ono što je Tolkin (rimokatolik) opisao u svom romanu Silmarilion.Naime posle dugog života u besmrtnim zemljama, vilenjaci koji su dotad živeli blaženim životom vođeni Iluvatarom su želeli da više ne budu vođeni od Iluvatara, nego da sami sebe vode, što je usledilo odlaskom mnogih od njih u neke druge zemlje.Tada su spoznali plod od drveta znanja i postadoše kao bogovi, vođeni sobom i svojom pameću i otputovaše u zemlje Srednjeg sveta, gde su se raslojili u razne sorte, visokordne , one srednje i niskorodne u koje spada i Legolas, šumski vilenjak.:)

Ajdeee?

Back