Isus govori da ce se sve oprostiti, osim huljenje na Svetog Duha (Matej 12:31),
Vidiš opet nema logike, ako su jedno onda je huljenje na jednog huljenje na sve
Isus trazi da ga postuju kao Oca, a ko ga ne postuje Sina, ne postuje ni Oca i time je Isus stavio znak jednakosti izmedju Sebe i Boga (Jovan 5:23)
Jovan 5,23 Da svi poštuju sina kao što oca poštuju
. Ko ne poštuje sina ne poštuje oca koji ga je poslao.
Jovan 5,24 Zaista, zaista vam kažem:
ko moju riječ sluša i vjeruje onome koji je mene poslao, ima život vječni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.
Znači opet jasna razlika između Sina i Oca, traži da ga poštuju (ne da mu se klanjaju) jer on ne čini ništa sam od sebe no samo što otac želi, on ima misiju koju treba da ispuni
, Isus je radio i subotom sto je za Jevreje greh, jer samo Bog radi subotom, zbog cega su ga optuzili da se smatra jednakim Bogu (Jovan 5:16-18)
Ivan 5,17 Isus im izjavi: "Otac moj do sada djeluje, i ja djelujem."
Znači Uzvišeni je kroz njega činio čuda, mogli bi ga shvatiti kao instrument
, Isus tvrdi da on kao i Bog ima moc da daje zivot i da ce Njegov glas (Isusov) na Sudnjem danu oziveti mrtve (Jovan 5:25-26)
Jovan 5,26 Jer kako što otac ima život u sebi, tako
dade i sinu da ima život u sebi; (Bog je posjedioc svega,Kako to da jedan Bog da jednom drugom Bogu nešto drugo?)
Jovan 5,27 I dade mu vlast da i sud čini, jer je sin čovječij. (Znači ne bukvalnu vlast no mu otac diktira šta će da govori tj sudi.)
Jovan 5,28 Ne divite se ovome, jer ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas sina Božijega,
Jovan 5,29 I izići će koji su činili dobro u vaskrsenije života, a koji su činili zlo u vaskrsenije suda.
Jovan 5,30 Ja
ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.
Jovan 5,31 Ako
ja svjedočim za sebe, svjedočanstvo moje nije istinito.
Jovan 5,32
Ima drugi koji svjedoči za mene; i znam da je istinito svjedočanstvo što svjedoči za mene.
Jovan 5,33 Vi poslaste k Jovanu, i posvjedoči vam za istinu;
Jovan 5,34 A ja ne primam svjedočanstva od čovjeka, nego ovo govorim da se vi spasete.
Jovan 5,35 On bješe vidjelo koje goraše i svijetljaše, a vi se htjeste malo vremena radovati njegovu svijetljenju.
Jovan 5,36 Ali ja imam svjedočanstvo veće od Jovanova; jer poslovi
koje mi dade otac da ih svršim, ovi poslovi koje ja radim svjedoče za mene da me otac posla. (Ko je taj koji daje poslove Bogu?Ko to može da naredi Bogu?)
Jovan 5,37 I
otac koji me posla sam svjedoči za mene. Ni glasa njegova kad čuste ni lica njegova vidjeste.
Jovan 5,38 I
riječi njegove nemate u sebi da stoji; jer vi ne vjerujete onome koga on posla.
, Isus zahteva da ga volimo vise od sebe i svoje porodice (Matej 10:37-39)
Ima logike jer će se tako najbolje slijediti njegova učenja
i da ce nam Isus sam suditi na osnovu nase vere u Njega (Matej 16:24-27),
Matej 16,25 Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je; a ako ko izgubi
dušu svoju mene radi, naći će je.
Šehidi
Isus tvrdi da Sveti Duh (bas kao i Sin) samo govori ono sto mu se kaze (Jovan 16:13)
Znači u svetom trojstvu vlada hijerarhija, Otac je najveći i najjači i naređuje Sinu i Svetom Duhu?
fariseji napadaju Isusa sto oprasta grehove coveku, jer to sme i moze samo Bog, Isus tvrdi da on ima vlast to da cini (Marko 2:5-10)
Marko 2,10 Ali znajte, da Sin čovječji ima vlast na zemlji opraštati grijehe!"
Ne misli se na bukvalnu vlast no Bog preko njega prenosi, jer Isus sam od sebe ne može ništa.
, apostol Petar izjednacava Boga i Svetog Duha (Dela 5:3,4)...
Pa ako on izjednačava sve je u redu