Sveta trojica?

Trojstvo, da li znači negaciju jednog boga i da li je hrišćanstvo sa trojstvom uopšte monoteizam?

• Da, trojstvo je negacija jednog boga i hrišćanstvo nije monoteizam.

glasova: 2 28,6%
  • Ne, trojstvo nije negacija jednog boga i hrišćanstvo jeste monoteizam.

glasova: 5 71,4%

• Ukupno glasova
    7
jedno je vera a drugo je organizacija
nasa vera je izvorna i potice od Boga od kako je ljudi
a hriscanstvo je izvorno dakle hriscanstvo prvog veka
malo ste odlutali od teme

Da, Jehovini svedoci su najbliži onim hrišćanima koje Kur'an hvali rečima "i vama najbliži su oni koji za sebe kažu da su hrišćani , oni se ne ohole i greha se klone". Da Jehovini svedoci su najbliži ideji prvih hrišćana.

Učenje Jehovinih svedoka je učenje koje je najbliže "čistom" monoteizmu koje je "ugroženo" naknadnim "dodavanjima" raznoraznih crkvenih dogmi koje nisu izvorno biblijsko učenje, tipa "sveci, slave, krst i dr.
Ma nikako.
Najblizi su mnogobostvu.
Imaju dva vrhovna boga i svaki covek je kod njih bog.
To nikako nije blizu monoteizmu?
Zelja je jedno a cinjenice drugo.

Zašto musliman, poput tebe, ima tako izraženu potrebu da otvara teme o hrišćanskim dogmatima?
Daj, otvori neku temu o islamu i izlaži nešto o tome.

Zato što od 2006 godine svakodnevno čitam i proučajem Bibliju i učenje Crkava, pored Biblije, tako da ima mnogo dodanog što nije u Bibliji. Ukoliko nešto proučajem imam nešto i da kažem i napišem tako da sam napisao neke knjige o Biblijskim učenjima i crkvenoj praksi.

Da, Jehovini svedoci su najbliži onim hrišćanima koje Kur'an hvali rečima "i vama najbliži su oni koji za sebe kažu da su hrišćani , oni se ne ohole i greha se klone". Da Jehovini svedoci su najbliži ideji prvih hrišćana.
2. Timotiju 3,2Jer će ljudi postati samoživi, srebroljupci, hvališe, ponositi, hulnici, nepokorni roditeljima, neblagodarni, nepravedni, neljubavni,

U pitanju je jedno od lica ili dimenzija Boga. Kaže se za Oca da Ga niko nikada nije video, Sin je taj preko kog se Bog javlja svojim stvorenjima, fizički, a za Svetog Duha bi se moglo reći da je ona savest koja nam mnogo puta proradi kada krenemo da radimo nešto loše. Bitno je da znaš da je sve to jedan Bog, ali Ga opisujemo u ova tri lica.

Spoznaja "dobra i zla".

Da, Jehovini svedoci zastupaju izvorno hriscanstvo kako je prema Bibliji
kao sto je bilo u 1 veku.
I drze se celog moralnog Bozjeg zakona u svom zivotu.
Nije cilj samo znati Bozju rec vec imamo veru kada je primenjujemo.

Zato što od 2006 godine svakodnevno čitam i proučajem Bibliju i učenje Crkava, pored Biblije, tako da ima mnogo dodanog što nije u Bibliji. Ukoliko nešto proučajem imam nešto i da kažem i napišem tako da sam napisao neke knjige o Biblijskim učenjima i crkvenoj praksi.
Šta si čitao od NOvog Zaveta?
Kako si proučavao učenje Pravoslavne Crkve?
Kako si upoznat sa istorijom Hrišćanstva?

Zašto musliman, poput tebe, ima tako izraženu potrebu da otvara teme o hrišćanskim dogmatima?
Daj, otvori neku temu o islamu i izlaži nešto o tome.

Neka piše o čemu želi. Ja sam siguran da dosta dobro poznaje obe religije pa neka piše. A voleo bih o islamu više i ja...evo naveo sam citate "časnog Kurana" o Bibliji pa se nadam da će pisati.

Ne znam da li poznaje Valentina odličnog islamskog apologetu.

p.s. jesam ja prosvetljen, ali kakve to veze ima sa budizmom - nikakve, budizam je samo jedan zanr glumacki
Lažeš sam sebe po običaju, a dok god lažeš sam sebe ne možeš biti prosvetljen, ni u Budizmu, a ni u Jevanđeljima.
Uzgred, da bi došao na viši nivo razumevanja, moraš krenuti od besede na gori, a ti si na žalost tu zapeo, ništa nisi razumeo.

setih te se kada je neko pomenuo teoreticare zavera na politici da ti isto imas problem sa logikom
Kao paradigma te ''logičke prevare'' stoji i današnje Bogopoznanje nepravoslavnih Hrišćanskih veroispovesti. Ono što im se ne uklapa u ''ljudsku logiku i filozofiju po čoveku'' obara se i odbacuje. I tako se čini suštinska greška, koja sve odvodi u naopak smer. ''S prljavom vodom izbacuje se i beba.''
*
ili je nesto glupost [logicka greska, zabluda, ili prevara], ili zavredjuje paznju da bude provereno [negde vuideh da kazes nevernima da provere u Crkvi zaista ucenje, a da ne mastaju]
https://www.logicallyfallacious.com/logicalfallacies/Conspiracy-Theory
p.s. ja sam upravo religiozan da ne bih upadao u logicke zablude, jer je Hristos Logos, mada teskko nalazim zajednicki jezik sa nazovi religioznima jer svi glume
Da bi shvatili Boga i Njegovo trojstvo
MORAMO razmišljati nad-logički, nad-umno, nad-filozofski...
a to znači Božanskim umom a ne našim ljudskim umom.
Prevazići naš ljudski um, ljudsku logiku i ljudsku filozofiju – neophodno je.

nad-logicne, nad-umne PRIMERE BIH voleo da vidim, a da nisu gluma i pretvaranje
ne upadaju ljudi u logicke zablude svojom ljudskom logikom, vec nemajuci logiku, upadaju u njih zabludeli, pogresivsi, BIVAJUCI PREVARENI I VARAJUCI DRUGE itd

logicka zabluda znaci da je zabluda nastupila jer nema logike, jer se supotstavlja logici i zdravoj nauci - bar ja tako shvatam, ali ljudi znaju da dodju i do apsurda, logickog apsurda, po meni nastupilog opet jer nema logike, jer da ima logike ne bi bilo apsurda i zabludelih, ni pogresaka, nego je SAMO LOGOS BEZGRESAN, A TREBALO BI DA GA SLEDIMO, da nam je Put Istina i Zivot [nikada nije trazio da se odreknemo Logike]

Poslednja izmena:
Највише што ме засмеје је када видим д неко ко заговара Ислам коментарише Хришћанство и догме. Пре свега јер у исламу човек тешко може постићи било шта као и добити одговоре на теолошка питања. Ислам, који није ништа друго до јеврејска секта помешана са девијантним погледом на Хришћанство више представља дриштвени систем него религију. Систем који је базиран на човека везаним за земљу и материјализам. И када неко ко упражњава такав систем почне говорити о трансцедентном, дубљим духовним темама у Хришћанству заиста буде смешно.... Што се тиче јеховиних сведока и осталих секти, сами себе ударају будаком у главу јер само њихово постојање негира речи истог тог Христа кога наводно обожавају...

Највише што ме засмеје је када видим д неко ко заговара Ислам коментарише Хришћанство и догме. Пре свега јер у исламу човек тешко може постићи било шта као и добити одговоре на теолошка питања. Ислам, који није ништа друго до јеврејска секта помешана са девијантним погледом на Хришћанство више представља дриштвени систем него религију. Систем који је базиран на човека везаним за земљу и материјализам. И када неко ко упражњава такав систем почне говорити о трансцедентном, дубљим духовним темама у Хришћанству заиста буде смешно.... Што се тиче јеховиних сведока и осталих секти, сами себе ударају будаком у главу јер само њихово постојање негира речи истог тог Христа кога наводно обожавају...

Što se tiče bliskosti sa Jusaizmom, ima mesta, po strogoći učenja o bogu, ali i hrišćanstvo je nastavak Judeohrišćanske tradicije.

On ti je kamuflirani jehovin svedok. Nisi u toku. :)
Нисам све похватао... али оно што сам похватао је смешно.. пази само ово, цитирам:
"a, Jehovini svedoci su najbliži onim hrišćanima koje Kur'an hvali rečima "i vama najbliži su oni koji za sebe kažu da su hrišćani , oni se ne ohole i greha se klone". Da Jehovini svedoci su najbliži ideji prvih hrišćana."
Куран јесте једна од најискваренијих књига тог типа, али да мисли, овим речима, на јеховине сведоке који су званично настали 1931 превазилази све што је у њему написано :hahaha:

на јеховине сведоке који су званично настали 1931
Hronoloski:

Katolici -> Protestanti -> Baptisti -> William Miller (Milleriti) -> Veliko razocarenje Millerita (1844) -> Istrazivaci Biblije -> jehovini svedoci

Iz Veliko razocarenje Millerita (1844) nastaje gomila Adventistickih pokreta, ukljucujuci i jehovine svedoke:
Advent Christian Church
Seventh-day Adventist Church
Church of God (Seventh-Day)
Church of God General Conference
Church of the Blessed Hope
Seventh Day Adventist Reform Movement
Shepherd's Rod
United Seventh-Day Brethren
Branch Davidians
Primitive Advent Christian Church
Sabbath Rest Advent Church
Adventist Church of Promise
Creation Seventh Day Adventist Church
True and Free Seventh-day Adventists
United Sabbath-Day Adventist Church
International Missionary Society
True Jesus Church
Jehovah Witnesses

Zanimljivo je koliki procenat JS misli da istorija JS pocinje sa istrazivacima biblije. Da nije bilo te 1844-te i predvidjanja smaka sveta, verovatno ne bi ni postojali danas.

Не, Јеховини сведоци званично се помињу под тим називом 1931, а пре тога су се звали... не сећам се неки истраживачи Библије 1870-80тих... 1844 адвентистицки покрет се јавља у неколико фракција и то стоји... и све се то коси са Писмом... У суштини пар хришћана је направило клуб и имали су хоби, а ови наследници се озбиљно примили и несвесно узели улогу оних о којим је Исус говорио ( пазите се да вас ко не превари, појавиће се лажни пророци, и тд.)

А лепо је то што си окачио тај списак, ето поетски се може рећи, да када грана отпадне од дрвета, почиње да труне и да се распада на бројне комаде и под најмањим притиском. На том списку се виде ти комади..

Back