Sveta trojica?

Trojstvo, da li znači negaciju jednog boga i da li je hrišćanstvo sa trojstvom uopšte monoteizam?

• Da, trojstvo je negacija jednog boga i hrišćanstvo nije monoteizam.

glasova: 2 28,6%
  • Ne, trojstvo nije negacija jednog boga i hrišćanstvo jeste monoteizam.

glasova: 5 71,4%

• Ukupno glasova
    7
Ne znaš ni ti, iako misliš da znaš.

Ako je ovo istina, onda si najbliži Budizmu. :zloca:
decace, LOGIKA
1. mislis da ne znam, i ti me poistovecujes sa sobom - priznade da ne znas
2. i opet vaznije ti je da ''znas'' kome sam ja najblizi, a sta je sa tobom, ako si vec neopredeljen, kome si ti najblizi, isto budi
3. ogledalce, ogledalce, ... ako si reflektovao za budizam, moze biti i ono za glupost
4. trpljenjem spasavajte duse svoje - to kaze apostol PAVLE, STO ZNACI DA SAM JA U PRAVU, A TI U KRIVU.
5. a da je jedan pametan, a drugi glup, to... sve je LOGIKA, nema glupih

Autorska tema.

Osnovni postulat verovanja u hrišćanstvu, kod najvećeg broja hrišćanskih crkvi je "trojstvo" ili "otac, sin i duh sveti" što u velikoj meri dovodi s logičke strane , ako odbacimo samo uverenje, da li je sa "trojstvom" hrišćanstvo uopšte monoteistička religija ili su "otac, sin i duh sveti" klasični politeizam ili višeboštvo?

Pitanje je na mestu posebno ako se uzme da je to pitanje najveći.predmet sporenja i među samim hrišćanima.
Zašto musliman, poput tebe, ima tako izraženu potrebu da otvara teme o hrišćanskim dogmatima?
Daj, otvori neku temu o islamu i izlaži nešto o tome.

Tako je u Bibliji se uopste ne spominje trojstvo niti trojedan bog.

Prema Bibliji Bog je jedan JHVH Jehova. A hriscanstvo je monoteisticka vera.
Isus Hrist je Bozji Sin.

Ja sam religioznog opredeljenja Jehovin Svedok i mi ucimo izvorno hriscanstvo onako kako je hriscanstvo prvog veka
i kako pise u Bibliji.

Zna se iz istorije da je Car Konstantin Nikejskim Koncilom 325. ne proglasio Isusa Za Boga
stop je suprotno hriscanskom ucenju da je Isus Hrist Bozji Sin i da nije Bog.

Jedan je jedini Bog Tvorac svega
"Oduvek i zauvek" besmrtan je i zivi u vecnosti.

Dostojan si, Jehova, Bože naš, primiti slavu i čast i moć, jer si ti SVE stvorio i tvojom voljom sve postoji i stvoreno je.” ”(Otkrivenje 4:11)

Jer jedan je Bog, i jedan posrednik između Boga i ljudi, čovek Isus Hristos (1. Timotiju 2:5)

Vec sam na drugim temama davala Biblijske dokaze za to da je Isus Bozji Sin samo
pa cu staviti link jer ima puno Biblijskih citata u vezi toga
Isus Hrist pise - Bozji Sin.
https://forum.krstarica.com/threads/da-li-je-isus-hristos-bog.510469/page-140#post-38940023
Bog je rekao sa neba tri puta da je Isus Bozji Sin
Isus nije nikada rekao ja sam Bog.

Takodje u Vezi toga ko je Bog dacu samo par citata
Bog je obznanio svoje ime Jehova

2. Mojsijeva 3:15
Bog zatim reče Mojsiju: „Ja sam Jehova.
Ja sam se pojavio Avrahamu, Isaku i Jakovu kao Bog Svemoćni,
ali svojim imenom Jehova nisam im se objavio.

2 Mojsijeva 20
2 “Ja sam Jehova, Bog tvoj, koji te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropske.
3 Nemoj imati drugih bogova uz mene.

Psalam 83:18 da bi se znalo da si jedino ti, kojemu je ime Jehova,
Svevišnji koji je nad svom zemljom!

Psalms 83:18
That men may know that thou, whose name alone is JEHOVAH, art the most high over all the earth.
- King James Bible "Authorized Version", Cambridge Edition
Exodus 6:3
And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.
Isaiah 26:4
Trust ye in the LORD for ever: for in the LORD JEHOVAH is everlasting strength:

http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-83-18/

dakle hriscanstvo je monoteisticka religija
i hriscanstvo sa trojstvom nije monoteizam
trojstvo jeste negacija jednog Boga
Чекај јел' синоним за Јеховин свједок можда Мухамедов свједок?

Hvala, ne trebaju mi nikakve povlastice, kako ostalima tako i meni. Samo ne znam sto mislis da ce mene potresti sto sam na ignore. Trazio sam novozavjetni tekst zato sto se ne pominje Trojstvo u Starom zavjetu i metodoloski je i nispravno ga traziti. Nalaze se naznake Trojsstva, prema tumacenju sv. Vasilija Velikog i Jovana Zlatoustog, a tema je o tome kako moze biti jedan Bog. Dobio si odgovor na svoje pitanje i mislim da je red da i ti odgovoris na moje.
Добро дошао у клуб брате, гласник све који постављају незгодна питања ставља на игнор :lol: .

Glavni predmet sporenja među hrišćanskim misliocima je upravo pitanje "trojstva".

Redovno čitam Bibliju, dobro je poznajem i j Bibliji se uopšte ne potencira trojstvo.
Nije problem sporenja trojstvo, pogotovo ne izmedju pojedinih protestanata, rimokatolika i pravoslavaca. Problem je Filioque, a odgovorio sam vec zasto. Sporenja postoje izmedju judaizma i hriscanstva

Pa pogresno mislis.
Moje ucenje je izvorno hriscanstvo
Koje Islamisti ne prihvataju
U praksi sam posmatrao da Muslimani od hriscanstva, najradije prihvataju JS,
Zato sto i jedni i drugi odbacuju ono najvaznije.
Hristovo bozanstvo.
JS ga u stvari potpuno odbacuju kada tacno pogledas, on je kod njih tu samo zato sto ne mogu da ga izbrisu iz biblije jer je tu zapisan dok jos nije bila kula pa nije imala uticaj na stare spise..
Ali bi to ucinili najradje na zalost..
A znamo kome najvise smeta Hrstos.

Kod muslimana je bar prorok.

Pa pogresno mislis.
Moje ucenje je izvorno hriscanstvo
Koje Islamisti ne prihvataju
Hriscani je termin/naziv koji se upotrijebio po prvi put prije 2000 godina. E sad, vasa organizacija nastaje u drugoj polovini XIX vijeka, sto je neki 1830-ak godina od prvog pomena hriscana. Mene interesuje, kako se mozete nazvati izvornim hriscanstvo ili hriscanstvom uopste, kada se taj pokret tek pominje tokom XIX vijeka?

Hriscani je termin/naziv koji se upotrijebio po prvi put prije 2000 godina. E sad, vasa organizacija nastaje u drugoj polovini XIX vijeka, sto je neki 1830-ak godina od prvog pomena hriscana. Mene interesuje, kako se mozete nazvati izvornim hriscanstvo ili hriscanstvom uopste, kada se taj pokret tek pominje tokom XIX vijeka?
jedno je vera a drugo je organizacija
nasa vera je izvorna i potice od Boga od kako je ljudi
a hriscanstvo je izvorno dakle hriscanstvo prvog veka
malo ste odlutali od teme

jedno je vera a drugo je organizacija
nasa vera je izvorna i potice od Boga od kako je ljudi
a hriscanstvo je izvorno dakle hriscanstvo prvog veka
malo ste odlutali od teme
Ali kako mozes za sebe koristiti izraz koji nastaje u prvom vijeku, ako je to ime za nas "neprave". Gubis se u koracima iz dva razloga:
1. Hriscanin kao zajednicka imenica nastaje u prvom vijeku - tad ne postoji organizacija JS
2. U slucaju da se uzme u obzir da ste nastali poslije nas - ne mozete govoriti da ste izvorni hriscani i ne mozete uzeti ime hriscana, koje je vec "zauzeto", za vasu identifikaciju
Takodje, zamolio bih te da mi das jedan dokaz koji potvrdjuje postojanje vase vjere, prije nastanka vase organizacije?

Poslednja izmena:
zasto trolujes ovo nije tema o tome imas temu pa tamo pisi
u skoro svemu
Ти тролујеш тему, не ја, тема је Света Тројица, хришћанство је утемељено кроз Свето Тројство, а ти као и припадници Ислама негираш Свето Тројство, па те стога питам које су то разлике, пошто се у најбитнијим стварима слажете?

Sviđa mi se ovo tvoje "dečače", potseća me na deo sa Besede na gori kad se Isus obraća svojim apostolima sa poukom kako treba da postanu kao dete ukoliko hoće da dospiju u Carstvo nebesko...ova druga reč mi se ne uklapa u smisao prve reči po besedi, jer da bi postao dete moraš da se oslobodiš upravo logike.

Mada, kad malo razmislim, i ovo što sam kod tebe pripisao Budizmu: "hehe, sam sebe iznenadjujem koliko sam spreman da otrpim vredjanje ''pametnih'', se može pronaći i u besedama, kad Isus kaže: "Blaženi krotki jer njihovo je Carstvo nebesko".

Sviđa mi se ovo tvoje "dečače", potseća me na deo sa Besede na gori kad se Isus obraća svojim apostolima sa poukom kako treba da postanu kao dete ukoliko hoće da dospiju u Carstvo nebesko...ova druga reč mi se ne uklapa u smisao prve reči po besedi, jer da bi postao dete moraš da se oslobodiš upravo logike.

Mada, kad malo razmislim, i ovo što sam kod tebe pripisao Budizmu: "hehe, sam sebe iznenadjujem koliko sam spreman da otrpim vredjanje ''pametnih'', se može pronaći i u besedama, kad Isus kaže: "Blaženi krotki jer njihovo je Carstvo nebesko".
pa, da, to je ucenicki potencijal...
ja npr. ne volim kada se ljudi samouzvisuju opravdavanjem da je Bog visoko, Svevisnji, pa kao da mu se priblize, a usput da prevazidju nas prizemne, glupe, krotke, biraj sam koji sam ja, a koji ti ... skoro sam izasao sa tvrdnjom da vecina ljudi glumi i pretvara se dok se zaista bori u ovozemaljskoj hijerarhiji da se postavi iznad... cak i oni koji se postavljaju ispod, koji podilaze drugima, isto glume... jako su retki ljudi koji znaju da se postave u istu ravan sa drugima - to ja nisam sam otkrio, vec mi je otkrio jedan bestelesni... tako da je bezveze da mi imputiras budizam ili slicno ako zagovaram jevandelje - ko hoce da bude visi, da sluzi [jer na nebu ne vazi ovozemaljska hijerarhija, ma nema ni musko-zensko, a kamoli da ce neko da se pentra preko grbace drugih da bude privilegovan jer je jak, ili mocan, ili pametan - e zato sam se pozvao na logiku, zbog vas pametnih, pa ti vidi koliko ja mogu da budem glup u tudjim ocima]

p.s. jesam ja prosvetljen, ali kakve to veze ima sa budizmom - nikakve, budizam je samo jedan zanr glumacki

Poslednja izmena:

Back