sveprisutna zelja za natprirodnim

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

umjetnik umjetnosti

Obećava
Banovan
Poruka
53
Ne postoji taj materijalista koji ne vjeruje da u prirodi ima nesto naprirodno, i ne traga za tim. Pomenuo sam samo materijaliste, jer je za ostale jasno da zele da postoji nesto vise, a za njih nije bilo bas jasno.

Svako svijecom trazi cudo, misteriju, uzvisenje.
Da li je to "u ljudskoj prirodi" ili cojvjek i nema "prirodu" nego je sam fantasticno i natrprirodno bice?

шта уопште значи натприродно?
да се у твоју перцепцију пробије нешто што иначе ту не припада (по неком несвесном колективном концензусу), односно што прелази дозвољене границе перцепције, нешто што никако не смеш видети или ћеш изгубити разум

типа, да крајичком ока видиш нешто што иначе не виђаш, или да имаш јак осећај да ти је нека, иначе јако географски удаљена локација, испред тебе, или да видиш/осетиш некога преминулог
па онда је то што се пробило сасвим природно, а твоја перцепција није природна, већ је редукована

то "натприродно" је онда нешто што трансцендира досадашње границе

зато човек који жели да направи еволутивни скок у своме развоју и освести нови и напреднији "модел" себе, не бори се са самим собом, већ са читавим колективним несвесним које га вуче "доле" прећутним концензусом докле заправо индивидуа у свом развоју сме да иде

шта уопште значи натприродно?
да се у твоју перцепцију пробије нешто што иначе ту не припада (по неком несвесном колективном концензусу), односно што прелази дозвољене границе перцепције, нешто што никако не смеш видети или ћеш изгубити разум

типа, да крајичком ока видиш нешто што иначе не виђаш, или да имаш јак осећај да ти је нека, иначе јако географски удаљена локација, испред тебе, или да видиш/осетиш некога преминулог
па онда је то што се пробило сасвим природно, а твоја перцепција није природна, већ је редукована

то "натприродно" је онда нешто што трансцендира досадашње границе

зато човек који жели да направи еволутивни скок у своме развоју и освести нови и напреднији "модел" себе, не бори се са самим собом, већ са читавим колективним несвесним које га вуче "доле" прећутним концензусом докле заправо индивидуа у свом развоју сме да иде

јес покушала да се преведеш на српски?
иначе, и тужнипатак би да "направи еволутивни скок" умирући мушки.
ал натприродно је само научна фантастика.

Samo sto kolektivno nesvjesno i ne postoji. U licnosti ne postoji nista kolektivno. Jung je htio da se identifikuje (mehanizam odbrane) sa cijelim svijetom, pa je, eto, izmislio to kao neki sputavac kreativnosti za koji on toboze nije kriv sto ga ima, i koji nema toboze samo on nego svi. To je teisticka ideja. Jung cak govori o arhetipu Boga.

Poslednja izmena:
Ne postoji taj materijalista koji ne vjeruje da u prirodi ima nesto naprirodno, i ne traga za tim. Pomenuo sam samo materijaliste, jer je za ostale jasno da zele da postoji nesto vise, a za njih nije bilo bas jasno.

Da li je to "u ljudskoj prirodi" ili cojvjek i nema "prirodu" nego je sam fantasticno i natrprirodno bice?

Sada cu ja poput Gaje Petrovica da krenem sa snopom pitanja.:)

Sta zapravo znaci to nad-prirodno ? Da li je to i ne-prirodno ?

Ako se problem postavi sa stanovista materijalizma, pitanja i odgovori su drugaciji nego kada se problem postavi sa stanovista idealizma.

Ili, da li se misli o prirodi kao takvoj, pa onda nad-prirodno je nesto sto je iznad prirode, ali mu je sam temelj u prirodi ?

Ili je rec o cistom idealizmu ( duhovima, mitolosko-raligioznim predstavama, itd. ) ?

Da li je umetnost ( kao bitno covekova tvorevina, na primer ) nesto nad-prirodno ? Da li su nauka, tehnika, moral...itd., nesto nad-prirodno, pored toga sto su ne-prirodno ?

Zasto postavljam ova pitanja ? Pa, recimo, sa stanovista materijalizma, ne postoji priroda kao takva koja nije posredovana covekom. Hocu da kazem da priroda kao takva, na primer jos u vreme Sokrata, recimo, gotovo da vise ne postoji ( mozda jos duboko u prasumama Amazona, gde savremeni covek jos nije krocio, ako nije, kako je jos i Marks primetio ). Itd., itd. Naravno, ne ulazim u posledice tog cina ( delovanja coveka na prirodu, i sl. ).

Bez zamerke, ali da bi se vodila kvalitetna diskusija morali bi da imamo tacna odredjenja nekih pojmova, u ovom slucaju, za pocetak, sta se misli pod nad - prirodnim. :)

А шта је то природно а шта натприродно?

Јел су натприродне све оне појаве које се не уклапају у ткз "природне законе" . У те индукцијом изведене проблематичне судове који се узимају као материјалистичке "Мојсијеве таблице"....које се не смеју кршити.
И свако ко се дрзне да укаже на нешто што се не уклапа у те "природне законе", прогласиће се јеретиком који се дрзнуо да доводи у питање научне догме.

Sada cu ja poput Gaje Petrovica da krenem sa snopom pitanja.:)

Sta zapravo znaci to nad-prirodno ? Da li je to i ne-prirodno ?

Ako se problem postavi sa stanovista materijalizma, pitanja i odgovori su drugaciji nego kada se problem postavi sa stanovista idealizma.

Ili, da li se misli o prirodi kao takvoj, pa onda nad-prirodno je nesto sto je iznad prirode, ali mu je sam temelj u prirodi ?

Ili je rec o cistom idealizmu ( duhovima, mitolosko-raligioznim predstavama, itd. ) ?

Da li je umetnost ( kao bitno covekova tvorevina, na primer ) nesto nad-prirodno ? Da li su nauka, tehnika, moral...itd., nesto nad-prirodno, pored toga sto su ne-prirodno ?

Zasto postavljam ova pitanja ? Pa, recimo, sa stanovista materijalizma, ne postoji priroda kao takva koja nije posredovana covekom. Hocu da kazem da priroda kao takva, na primer jos u vreme Sokrata, recimo, gotovo da vise ne postoji ( mozda jos duboko u prasumama Amazona, gde savremeni covek jos nije krocio, ako nije, kako je jos i Marks primetio ). Itd., itd. Naravno, ne ulazim u posledice tog cina ( delovanja coveka na prirodu, i sl. ).

Bez zamerke, ali da bi se vodila kvalitetna diskusija morali bi da imamo tacna odredjenja nekih pojmova, u ovom slucaju, za pocetak, sta se misli pod nad - prirodnim. :)

Konačno i ti nešto svoje!
I pitanja ti i zahtevi sasvim na mestu...
Još ako postaviš temu na "zdrave noge" i ponudiš i neki odgovor,evo i mene da raspravljamo!
Svaka čas za ovo...

јес покушала да се преведеш на српски?
иначе, и тужнипатак би да "направи еволутивни скок" умирући мушки.
Naravno...Čim ga objasniš tu među nama-ono je u realu,tj. u prirodi i nije
više neprirodno.O neprirodnom ne možeš ni misliti-samo o prirodnom...
To i moja priča kaže...:lol::mrgreen:

- - - - - - - - - -

Obično ezoterićno veče

Zaputio sam se mojom ,slabo osvetljenom,ulicom ka kraju mesta u kom stanuje
moj jedan od prijatelja...Drugi dan slave.Juče nisam stigao pa na kafu i kolače...
Čestitka,lep prijem itd i još dva bračna para s kafama pred sobom...Nisam ih poznavao
od ranije...Upoznali smo se.
-Pričamo o ovim fotografijama kad smo mojoj majci davali četrdeset dana...
Bile su to dve fotografije s groblja,nas okupljenih oko humke iz koje se izvijao veliki
pramen bele izmaglice put neba...
-Obične ezoteriske fotografije...Promrmljao sam...
Gospođa naspram mene je vidno raširenim očima i rukama koje su podrhtavale
odavala strah od tog snimljenog fenomena...
-Gospođo,nemojte se plašiti ,to je sve prirodno...
-Šta je prirodno...To je natprirodno!
-Ne postoje natprirodne pojave,ovo je bilo sasvim prirodno...Svi koji smo se okupili
tog dana na groblju smo je veoma voleli i cenili...
-Pa da ,ali OVOOO!
-Hajde ,druže moj,posluži me tim kolačima zbog kojih sam došao...
A OVOOO (okrenuo sam se gospođi) je zahvalnost za naša lepa osećanja!
-Veoma je to neobićno...Nastavila je gospođa,
-Što bi bilo neobično uzvratiti ljudima lepa osećanja...Gospođo,strašljivi ljudi
nikad ne osete u životu ni sopstvenu dušu,a kamo li dušu drugog bića...
-A vi osećate?
-Naravno...Ali samo da pojedem ove kolače pa ću vam ispričati...
Naravno da su svi prsnuli u smeh!
I osmeh majke mog drugara se raširio u sobi...Blag osmeh kakvim me uvek dočekala...

Konačno i ti nešto svoje!
I pitanja ti i zahtevi sasvim na mestu...
Još ako postaviš temu na "zdrave noge" i ponudiš i neki odgovor,evo i mene da raspravljamo!
Svaka čas za ovo...

A, konacno, da me i ti pohvalis ! Imam li pivkana od tebe ?:)

A, mozda je i uticaj u ovom predizbornom takmicenju ( gde ja nisam ni u jednoj partiji , ali sam poput Sartra nesto utuvio da moram da budem angazovan, po svojoj mogucnosti, naravno ) da sam ponovo poceo da ( onako da se opustim ) citam Hajzenbergovu knjigu - Fizika i metafizika. Retko dobra knjiga od strane jednog naucnika. Preporucujem je svima, a za ovakve teme bas poucna.

A, konacno, da me i ti pohvalis ! Imam li pivkana od tebe ?:)

A, mozda je i uticaj u ovom predizbornom takmicenju ( gde ja nisam ni u jednoj partiji , ali sam poput Sartra nesto utuvio da moram da budem angazovan, po svojoj mogucnosti, naravno ) da sam ponovo poceo da ( onako da se opustim ) citam Hajzenbergovu knjigu - Fizika i metafizika. Retko dobra knjiga od strane jednog naucnika. Preporucujem je svima, a za ovakve teme bas poucna.
Pa...jesi mi bio nešto sumnjiv,a sad i vidim šta je u pitanju...
Hajzenbergov doprinos razumevanju kvantne fizike,ali i njenoj praktičnoj primeni je nemerljiv!

ne postoji dah natprirodnog u čoveku. svaka misao motiv i delovanje se da trejsbekovati do gušterskog mozga odnosno tri ili četri osnovna instinkta. ako natprirodno postoji onda je potpuno drugačije od bilo čega što poznajemo. ili potpuno isto kao mi sami. ja glasam za drugu opciju

Pa...jesi mi bio nešto sumnjiv,a sad i vidim šta je u pitanju...
Hajzenbergov doprinos razumevanju kvantne fizike,ali i njenoj praktičnoj primeni je nemerljiv!

I psihologiji.

Subjektivnost coveka znaci da ne mozes dobiti isti rezultat ako postoji svesnost subjekta o pitanju koje se posmatra.
Da li vazi da se iz razlike odgovora i reagovanja sa i bez saznanja koja se pitanja posmatraju moze proceniti subjektivnost i objektivnost osobe?

Da li je hajzenbergov princip ustvari pitanje intime cestice i njegove energije?
Da li ukidanjem intime osoba postaje manje subjektivna?
Uloga persone privata i persone publica u procesima subjektivizacije i objektivizacije?
Uloga mitova u proces difrakcije ljudske psihe i tumacenja i konteksta?

Hocete jos ili da se vratimo na igranje ciji je duzi?
Po onoj sa pocetka, mediokriteti misle da je sve u intelektu.

Poslednja izmena:
Samo sto kolektivno nesvjesno i ne postoji. U licnosti ne postoji nista kolektivno. Jung je htio da se identifikuje (mehanizam odbrane) sa cijelim svijetom, pa je, eto, izmislio to kao neki sputavac kreativnosti za koji on toboze nije kriv sto ga ima, i koji nema toboze samo on nego svi. To je teisticka ideja. Jung cak govori o arhetipu Boga.

наравно да нема у личности ничега колективног. ти се већ рађаш као потпуно издиференцирана, аутономна, уникатна јединка у којој нема ничега колективног, је л тако? није тако, него ти цео живот проведе у одвајању и деференцирању од колективног, са перспективом постајања аутономном јединком и то не у физичком већ психолошком смислу

Јунг није хтео да се "идентификује са целим светом", Јунгова психологија говори о разлучивању себе од читавог света, отуда се то зове процес индивидуације, а не колективизације личности, је л да :lol:

I psihologiji.

Subjektivnost coveka znaci da ne mozes dobiti isti rezultat ako postoji svesnost subjekta o pitanju koje se posmatra.
Da li vazi da se iz razlike odgovora i reagovanja sa i bez saznanja koja se pitanja posmatraju moze proceniti subjektivnost i objektivnost osobe?

Da li je hajzenbergov princip ustvari pitanje intime cestice i njegove energije?
Da li ukidanjem intime osoba postaje manje subjektivna?
Uloga persone privata i persone publica u procesima subjektivizacije i objektivizacije?
Uloga mitova u proces difrakcije ljudske psihe i tumacenja i konteksta?

Hocete jos ili da se vratimo na igranje ciji je duzi?
Po onoj sa pocetka, mediokriteti misle da je sve u intelektu.

Znas, TP, ako si i deo ove kritike odnosi na mene, neka. Ali, osim golih fraza, ja sam imao dobar razlog da hvalim tu knjigu. Zasto ? Ako je procitas, razumeces !

Zaneo sam se, trebao sam da post objavim kao TP, jer umri muski hoce da licno obracunava.
Ali ja stvarno mislim da hajzenberg u psihologiji i sociologiji vazi.

- - - - - - - - - -

Za razliku od drugih kojima kolektivno ne postoji.

Covek je drustveno bice. I to je i Hajzenberg rekao. Opet se ne slazemo, on u toj knjizi nije vazan kao sociolog, vec, on je tu pokazao vise nego zavidno znanje filozofije ! E, sad, na nemackom je ta knjiga imala drugaciji naslov. To je zapravo njegova polu-boigrafija, ali i sada se cudim da je za mene relativno nepoznat prevodilac ( Vera Stojic ) imala, da se drzimo teme, sasvim nad-prirodnu moc kada je tu tesku knjigu ( po meni, sasvim uspesno ! ) prevela. A morala je da se nosi ne samo sa naucnim terminima, vec i filozofskim. Narocito. I, tako, ne ljuti se, procitaj tu knjigu.

наравно да нема у личности ничега колективног. ти се већ рађаш као потпуно издиференцирана, аутономна, уникатна јединка у којој нема ничега колективног, је л тако? није тако, него ти цео живот проведе у одвајању и деференцирању од колективног, са перспективом постајања аутономном јединком и то не у физичком већ психолошком смислу

Јунг није хтео да се "идентификује са целим светом", Јунгова психологија говори о разлучивању себе од читавог света, отуда се то зове процес индивидуације, а не колективизације личности, је л да :lol:
O Jungu, vezano za ovu temu:
Jung kaze da ako mu dodje Hriscanin (a Jung kaze da nije Hriscanin) on ce njega da vraca na put hriscanstva ako vidi da je svjesno ili nesvjesno skrenuo sa njega, jer ako taj covjek shvati da ono sto ima najvisu vaznost u njegovoj psihi ne postoji van njegove psihe (Bog) onda ce morati da shvati da je Bog projekcija njegovog licnog bica koje on nije htio u cjelini da vidi, ali posto je Ego vrlo jadan, postoji opasnost da povucena projekcija (koja mora biti sada prilijepljena na dio licnosti) bude identifikovana sa Egom, tj. da covjek pomisli da je Bog, pri cemu ce se Ego raspasti zbog inflacije vrijednosti. Zato je Bog ustvari kolektivno nesvjesno, samo da ne bi bio Ego, i da covjek ne pomisli da je Bog.

Ustvari je svako ljudsko bice Bog, jer ima ono sto mu Jung odrice do 3ce godine - svijest, cime Jung hoce da kaze da je svijest posljedica fizickog rasta pojedinca, sto isto kaze i za proces individuacije - jer on mlade individualiste salje nazad da igraju klikera sa vrsnjacima, a misli da se proces individuacije (postajanja licnoscu) odvija nezavisno od zelje Ega (licnosti), i sto je najsmijesnije - vremenom.

Frojd sa druge strane jasno kaze da covjek ima slobodu izbora, da su nagoni "nesto sto se mnogo zeli" a ne nesto obavezno i urodjeno i evolutivno, a Id (a Ego je dio Ida) nije materijalan, i da protok vremena sam po sebi ne izaziva nista, i da se mora biti jako pametan da bi se shvatilo da postoje slucajnosti (indeterminizam). Jung ipak tvrdi da on za samo jednu seansu omladini vraca sve nagone u svijest punom snagom (sto svako razuman shvata da je nemoguce).

Jung ide dalje i kaze da dijelu sopstvene licnosti treba dati izvjesnu autonomiju od samoga sebe i svoje volje, inace ce licnost sama sebe da razbije. Zatim tvrdi da ne postoji indeterminizam nikakve vrste, nego sihnronicitet, koji on zove "princim akauzalnog povezivanja" iako je povezivanje po smislu (sto je njegova licna definicija sihroniciteta) ustvari potpuno kauzalno povezivanje, samo sto izgleda akauzalno kad se gleda culima.

Izvoli sad, Nasaq? Kada sam polagao ispit iz psihologije licnosti, nisam znao da ce to kasnije izazvati da mi se zbog onoga sto sam pricao udvaraju ne samo koleginice nego i magistarke koje rade kao asistenkinje i nemaju zakonsko pravo na to, i da me samo zbog toga sto sam taj ispit dao tako dobro glavni u profesorskom vijecu (kod koga sam polagao) u saradnji sa jos nekim profesorima spasio od toga da budem izbacen sa fakulteta zbog seksualne uvrede nanesene asistentkinji, zbog cega se po zakonu izbacuje sa fakulteta.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back