Svekrve...neicrpna tema

Iz dnevnika jedne snaje:

- U cik zore "mama" odlazi na pijacu da kupi sve što je potrebno za nedeljni ručak, na kojem će da ugosti sina. Moraće i mene, ženu s kojom se njen sin oženio. Snaja sam i majka njenih unučića. Nije joj baš sasvim jasno, zašto se njen lepotan oženio sa mnom, "tom ružnom aljkušom koja ne ume ni jaje da isprži, tom murdarom koja se ne skida s telefona i ne pegla veš, te moj sin mora zbog nje da nosi izgužvane gaće. Šta je na njoj pronašao? Možda joj ona ženska stvar stoji popreko?", trtlja o meni lepoj komšinici Etotako.

Korakom predratne urođenice koja se od uroka štiti velikim narandžastim cegerom, ona tabana oko tezgi izgovarajući molitve boginji kulinarstva. Seljaci je mrko gledaju jer nemilosrdno pretura po krompiru, stiska paradajz, krojačkim metrom premerava dužinu paprike i praziluka. Uzbuđenje je dovedeno do vrhunca kad pred kasapinom Božom drži svoj krvavi trofej, miriše ga da bi mu procenila svežinu. Božino pregojeno telo, zauzdano preko stomaka krvavom keceljom, poskakuje dok visoko u vazduh baca sataru i dočekuje je zabijenu u rozbratnu na tezgi.

Pored šporeta započinje svoj šamanski ples iskuvavanja kostiju za supu. Masna para diže se iz lonca sa šupljom kosti čiju će srž njen sinčić posrkati, lebdi oko umućenih knedli, stvara pokoricu na sosu od rena koji njeno muško čedo najviše voli, obavija se oko cele njene temeljne pojave, kao sfumato oko Mona Lize.

Božije Oko koje sve vidi, u ovo nedeljno pre podne, zapaziće od vrele supe zamagljene prozore iza kojih kuvaju vredne majke. Neke su se podšišale, neke su stavile trajnu ondulaciju. Sve je spremno, ručak može da počne. Pivce se hladi. I piće, kao i jelo, svakog maminog gurmana podseća na ljubav koju je prvo spoznao usnama deteta, natežući je, kao pivo, kroz majčino mleko. Njen sin voli ga s penom.

Ah šta reći, kojote, kučko stara ili mlada svedno, pa zar si ti žensko i još snajke, ma oćeš da budeš moja snajka, još jedan preostao, a takva bi mi baš pasovala, :heart::heart::heart:

e, dragice, stara koko, bas si cepulja!:mrgreen:

Pa, ne mora svako da te voli!:mrgreen:

Ali me je zato Jovanca bas nasmejala i oraspolozila dan - pa, to je tako realno:hahaha:, jer ovo je 21 vek (a opis ruckova kojota mogu da pisu samo oni iz bebi-bum generacije tj ono koji su rodjeni izmedju od 1945 do 1955 god - to je opis njihovih majki i svekrva, narocito je zabavno ono o frizurama, ja sam svekrva i imam dugu kosu i od ne izlazim iz farmerki i zagovaram makrobiotiku, mada nisam makrobioticar, tako nema vise svekrva sa tim opisom, bar ih ja ne znam, .... a nema danas vise ni takvih ruckova... na zalost, jer nema ko da ih sprema):roll:
pozdrav

e, dragice, stara koko, bas si cepulja!:mrgreen:

Pa, ne mora svako da te voli!:mrgreen:

Ali me je zato Jovanca bas nasmejala i oraspolozila dan - pa, to je tako realno:hahaha:, jer ovo je 21 vek (a opis ruckova kojota mogu da pisu samo oni iz bebi-bum generacije tj ono koji su rodjeni izmedju od 1945 do 1955 god - to je opis njihovih majki i svekrva, narocito je zabavno ono o frizurama, ja sam svekrva i imam dugu kosu i od ne izlazim iz farmerki i zagovaram makrobiotiku, mada nisam makrobioticar, tako nema vise svekrva sa tim opisom, bar ih ja ne znam, .... a nema danas vise ni takvih ruckova... na zalost, jer nema ko da ih sprema):roll:
pozdrav

Ko kaže da nema, ja ih spremam;)
A dok sam se valjala od smeha čitajući šta kojot napisa, mlađi mi virio preko ramena, kaže, e ovu bih da ženim:D

Joj Maričičak, :dash: matematika ti nije baš jača strana.

Evo prosto, ja sam rodila u 26-oj godini i moj sin sad ima 2,5 i ima tri prababe i jednog pradedu, nijedno od njih nije za umiranje, svi zdravi i pravi.

P.S. I do pre par godina mi je i druga baka bila živa.

Eto vidiš da su rađale sa 20 god.
Evo napisala je onaona u postu dole...:rtfm:

Ja sam samo konstatovala da su mlade postajale majke... ništa više...

A nemoj mi vređati matematiku, to mi je baš jača strana(mada nekad omanem-živ sam čovek:mrgreen:)... i da se pohvalim u osnovnoj i srednjoj sam išla i na takmičenja, a na faxu matu položila iz zayebancije...:hvala:

Maricicak, nema to veze sa godinama vec mama misli da si mrsava cak i ako imas manje obline (meni je ishrana struka, pa zato znam da je mnogo bolje biti vitak i manje jesti, ali mnoge mame ce i svoju debeljuckastu decu smatrati mrsavcima, u to sam se uverila).

A takodje se davanje hrane (bar u zapadnoj kulturi) smatra znakom ljubavi: evo ti kolacica, punih praznih prostih secera, i to znaci da te baba/mama/sveki mnogo, mnogo vole.

Ja uzmem najmanji komad, pa zamljam tanjir i nista ne objasnjavama (to kada sam gost negde).;)

danas sam joj ostavila Stefana na 45 minuta posle mozda nekih 4 meseca , izasla sam dok je spavao i rekla joj pazi ga molim te vracam se za pola sata , u banci je bilo malo vise guzve pa se zadrzala mozda 45 minuta kad sam dosla on u dvoristu u oblaku prasien dok ona mete, ustao a ona ga LEPO obukla iznad( mokre) iznojene pizamice kratkih rukava obukla mu bluzu s kapuljacom dugackih rukava , a napolju puca vrucina nije se potrudila ni posle 4 meseca( ponavljam) da se na pola sata postara o njemu kako treba ...tolko morala sam nekom da kazem a i nije mi danas dan ne samo zbog toga

danas sam joj ostavila Stefana na 45 minuta posle mozda nekih 4 meseca , izasla sam dok je spavao i rekla joj pazi ga molim te vracam se za pola sata , u banci je bilo malo vise guzve pa se zadrzala mozda 45 minuta kad sam dosla on u dvoristu u oblaku prasien dok ona mete, ustao a ona ga LEPO obukla iznad( mokre) iznojene pizamice kratkih rukava obukla mu bluzu s kapuljacom dugackih rukava , a napolju puca vrucina nije se potrudila ni posle 4 meseca( ponavljam) da se na pola sata postara o njemu kako treba ...tolko morala sam nekom da kazem a i nije mi danas dan ne samo zbog toga

bolje da ga ostavi nekoj komšinici, lepše bi ga pripazila......strašno, nemoj da si
u bedaku zbog toga....on raste, i ona će ti sve manje trebati.....kad je takva
izbegavaj je što više možeš...bićeš mirnija........:think:

Za svekrvu da kažem da je babaroga. Bože sačuvaj, pa neću da vređam babaroge, one su plitak potok za moju svekrvu.
Pre neki dan moje dete napravi zabunu, tajno pozove moju svekrvu i kaže joj da je samo. Ova joj obeća da će doći po nju i to i uradi. Ali kako je ljuta bez razloga na moju majku neće da uđe u dvorište. Moja majka ajde da načini prvi korak jer zaista nije nizašta kriva izađe da je pozove unutra i sve lepo sa njom, a ova joj okreće leđa i neće da razgovara sa njom. Za to vreme ja spremam dete da je odvede u šetnju kad joj je već obećala i dete se nada. E pa čist bezobrazluk. A moj muž nešto radi i ne može da prekine, pobesnela sam. Siđem ja ovako u sedmom mesecu i kažem joj da više ne može da dolazi ako misli da ovako dolazi i da moju majku tako vređa pred njenom kućom. Ili će da dolazi kao čovek ili uopšte neće. A ona sve glumi maznost kao da se ja nepotrišem, da joj je stvarno stalo do mog mira u trudnoći ne bi pravila ovakva sranja.

Cao, ljudi! Nije me bilo neko vreme, ali vidim da na temi svekrva nema bas mnogo gnevnih snajki... Valjda su se strasti malo smirile. Sto se tice moje, ima i dalje svega i svacega..Ali ja se trudim da ignorisem njene komentare i da se ne nerviram. Sad mi je to mnogo lakse jer je i moj muz poceo da shvata neke stvari sto mi je jako drago. Dodje mi da joj na neko njeno podjebavanje tako slatko odgovorim, ali se suzdrzim i maximalno iskuliram, jer znam da bi ona najvise volela da ima razlog za svadju. E, pa necu to da joj dozvolim. Nek prica sta hoce, ja opet radim kako mislim da treba... Ali to ne bi bilo tako da moj muz nije shvatio te njihove zajebancije i podjebavanje...
Nadam se da cemo resiti i to stambeno pitanje, i da cemo prosiriti porodicu u skorije vreme ( kasni mi 18 dana !!! :heart:)

Ja sam gnevna snajka:otkacio: Moj gnev ne jenjava:) Nešto mislim na te ručkove pa se setih da meni moja nije skuvala ni jedan za sve godine, niti me je ikad pozvala da dođem na isti. Kada sam se prvi put porodila, polumrtva dodjoh iz bolnice u kojoj su me zadržali 7 dana, moja mama trči po kući, oko bebe, veša, svega, a ona je iz fotelje pita " Šta ćeš kuvati za ručak". Da je pridaviš... Uh, još sam i saznala da su nekad, dok smo im još verovali i davali ključ naše kuće da je obiđu dok smo odsutni, otvarali moje ormane kad im neko dođe, da vide ljudi šta ja imam. Pa onda, dok sam održavala trudnoću priče o spontanim pobačajima i autističnoj deci... Kad malo razmislim, ja sam kriva, sa svojim "ona je njegova majka i on je voli" stavom. Trebala sam je izmaršikati na samom početku, sad bi među nama tinjala plemenita netrpeljivost, umesto seljačke, jake mržnje:)
Inače, razumem Stefficu, ja sam se iz grada doselila u selo kod muža... sve isto kao kod tebe...samo moja svekrva ne radi.. i nosi maramu... i laže... joj. Što je čoveku lepo kad se ovako požali istomišljenicima.

A joj, laural, mogu samo da zamislim kako je tebi bilo... I mojoj jos samo marama na glavi fali, bila bi prava svekriva. Ovako covek kad je vidi misli divna zena, fina, a ona zmija premazana! Strasno...A, da imam ja jos jednu sveki u kuci, a to je svekrva moje svekrve. Ali istina, sa njom se mogu bolje sloziti nego sa ovovm mladjom. Ja njoj kazem ako mi nesto smeta, pa nek se ljuti ako hoce. Dok ova druga cak i u najobicnijoj, nikako zlonamernoj mojoj recenici ume da nadje razlog da se duri i do nedelju dana.

Back