Svekrve...neicrpna tema

A sto se ti @dragice osecas prozvanom, kada te sada ne pomenuh - samo sam ti pre rekla da ipak mrtve treba pustiti da na miru pocivaju.
Ogovaranjem svoje mrtve svekrve ti pokusavas da osvojis simpatije tudjih snaja - to ja mislim da radis, a to je ruzno.
Ako gresim, onda izvini.

Neshvatljivo mi je da su pare za plac (kako je pisala Stefica) otisle na svadbu? :roll:
Neshvatljivo!?!?
Doduse, ako su mladenci tako zeleli, onda neka bude.
Ali, ako to nije njihova zelja, onda je to jako zaostala sredina!

Kada se moj sin zenio, on je svojoj buducoj predlozio da samo sa kumovima odu i regstruju se u opstini, ali je moja snaja smatrala da ipak treba da bidu prisutni i roditelji (moj sin mi je rekao da mu je taj njen predlog ipak odgovarao najvise jer je znao da bi moj muz zeleo da prisustvuje vencanju, a isto tako je znao da,sto se mene, njegove majke tice, moze da odluci kako ga je volja).

Tako da je odluceno da bude jedan svecani rucak - i tada je moj muz napravio poveci spisak za taj rucak :D... ja se nisam mesala, ali se sin naljutio na oca i na kraju se sa ocem dogovorio da bude prisutno najvise 20 ljudi kako je i bilo.

Znaci, nisam imala "trosak" oko velike svadbe, ali moj sin i ovde ima stan, pola para smo mu mi dali kada ga je kupovao - ja cu uvek pomoci ako mogu i ako smatram da je to pametno ulaganje.
Po meni - bolje za stan nego za svadbu.
Ja ne znam kolika je plata moga sina jer ne zelim da znam , meni je to vrlo intimno pitanje.... ja sam u jednom trenutku shvatila da je moj sin odrastao covek i prosto sam ga pustila od sebe (to nije lako i to je jedan proces i prica za sebe...).

Inace, ja se nikada emotivno nisam odvojila od svoje nezne majke koje vise nema - ali sam imala veliku srecu da je ona bila pametna zena koja je obozavala moga muza, a i on nju).... da je bilo drugacije, brrr stvarno ne znam kako bi bilo, verovatno pakleno....

Moje iskustvo je da sam u zivotu uvek mnogo vise postizala (u tim porodicnim odnosima) ako sam isla na neki razuman razgovor sa muzem nego na direktnu svadju.
Svadjom samo druga strana postaje jos tvrdoglavija.

Takvo je bar moje iskustvo.
pozdrav

Sto se tice plate, moj svekar se uopste ne ustrucava da pita kolika mi je plata, to me je pitao kad sam dosla da zivim kod njih.Inace to mu nije strano da pita bilo koga, pa cak i nekoga ko mu dodje prvi put u kucu. Najsladje mu je kad dodje neko prvi put, on sedne i onda pitanje za pitanjem - sta radis, gde radis, koliko zaradjujes, gde zivis, sa kim zivis, imas li dece, zastio ih nemas i sl... A ni moja zaova nije spasena. Jednom prilikom sam isla da podignem sa racuna ( to su bile te pare za plac ) kako bih pozajmila svekru i svekrvi, a sticajem okolnosti zaova je bila samnom i nije se libila da udje samnom u banku, da mi stoji iza ledja dok dizem novac, i na kraju da me pita " Koliko jos imate na racunu?"
Toliko o kulturi...
I samo da kazem da svkrva nije sela sa nama da razgovarala o pozajmici, niti je bilo sta mene pitala, vec svog sina sa kojim zna kako da postupi da joj ne moze reci ne.

Poslednja izmena:
Tebi treba neizmerno puno i snage i volje, a pre svega živaca da mu dopreš do mozga (jer, po tvojim postovima, rekla bih da je njemu njegova mamica pošteno isprala mozak) i spustiš ga na zemlju!
Prvo i osnovno, po meni, je da on SHVATI da je ona veliki manipulator i tek onda ti imaš šansu sa pobegnete odatle! Inače, dok se to ne desi, bićete tu ukopani do ko zna kad! :sad2:
Želim ti da u svemu istraješ!

Nekidan mi je bivsa svekrva bila u poseti.Izljubila me,odala priznanje da sam lepo vaspitala i digla decu i da sam ih tesko dizala.Bas je cakana,bilo bi mi draze da je nekad ponudila svoju pomoc u tome a svakako za to ima prostora.Npr. da je ponudila da ona bude s mojom decom kad ih po 3 meseca ostavim same jer moram da odem raditi u drugu zemlju da bismo egzistirali.Ne, to joj nije palo na pamet ali se zalila da joj je dosadno i kako joj je samoca preteska otkako je pre 8 godina umro njen muz.Interesantno je da svog sina,mog bivseg muza, ni jednom recju nije spomenula...

Moja svkrva je:evil:, ali nije ona kriva što je pre par meseci mom mužu palo na pamet da kupi motor i ubedio je mamicu da podigne kredit za to i da ga naravno ona plaća. Ja sam bila protiv, a on zapeo. Pa kad već ona plaća digla sam ruke od rasprava. Krivo mi je palo što taj novac nije uložila da sredi stan ili tako neka domaćinska investicija. Ali ako mama želi da udovolji sinu neka joj bude, mada motor nije bio po njenoj volji, više je bila za promenu automobila. Sebi nisam dala za pravo da se mešam gde će da troši svoj novac. Na kraju MM se slaže da ako naiđe povoljna ponuda odmah možemo prodati motor i lova ostaje nama.
Sekrva mi jeste kao iz pakla ali po pitanju ove kupvine ja sa mužem nisam postigla dogovor.

Ja i mm ne zivimo blizu moje svekrve,hvala bogu al zivimo blizu moji roditelja opet hvala bogu!kada smo na godisnjem odemo i par dana u grad gdje zivi svekrva a ujedno i moji imaju kucu u istom gradu!! logika kaze da mm zeli da bude u kuci gdje je rodjen on i gdje mu zivi majka ali nije tako; i njemu je bolje u kuci kod mojih!
al ne zato sto ja to kazem, on za sada zasluzuje da pretpim i njegovu staru par dana al nemoze ni on vise da je trpi!
pa vidite vi koji je to:evil:

Pričekaj draga još se onaona nije pošteno zahuktala, al kad krene, sele moja osećaćeš se ko poslednja loša snajka na ovoj planeti. Pusti je samo da kaže sve što ima;)

ma nemoze meni niko pa i onaona uciniti da se osjecam losom snajkom,ne kazem ni da sam najbolja al sam sigurna u svoj stav i sigurna sam da bi sve zene pa i onaona bile sa moju stranu kad bi posmatrali moju svekrvu!!!

A sto se ti @dragice osecas prozvanom, kada te sada ne pomenuh - samo sam ti pre rekla da ipak mrtve treba pustiti da na miru pocivaju.
Ogovaranjem svoje mrtve svekrve ti pokusavas da osvojis simpatije tudjih snaja - to ja mislim da radis, a to je ruzno.
Ako gresim, onda izvini.

Neshvatljivo mi je da su pare za plac (kako je pisala Stefica) otisle na svadbu? :roll:
Neshvatljivo!?!?
Doduse, ako su mladenci tako zeleli, onda neka bude.
Ali, ako to nije njihova zelja, onda je to jako zaostala sredina!

Kada se moj sin zenio, on je svojoj buducoj predlozio da samo sa kumovima odu i regstruju se u opstini, ali je moja snaja smatrala da ipak treba da bidu prisutni i roditelji (moj sin mi je rekao da mu je taj njen predlog ipak odgovarao najvise jer je znao da bi moj muz zeleo da prisustvuje vencanju, a isto tako je znao da,sto se mene, njegove majke tice, moze da odluci kako ga je volja).

Tako da je odluceno da bude jedan svecani rucak - i tada je moj muz napravio poveci spisak za taj rucak :D... ja se nisam mesala, ali se sin naljutio na oca i na kraju se sa ocem dogovorio da bude prisutno najvise 20 ljudi kako je i bilo.

Znaci, nisam imala "trosak" oko velike svadbe, ali moj sin i ovde ima stan, pola para smo mu mi dali kada ga je kupovao - ja cu uvek pomoci ako mogu i ako smatram da je to pametno ulaganje.
Po meni - bolje za stan nego za svadbu.
Ja ne znam kolika je plata moga sina jer ne zelim da znam , meni je to vrlo intimno pitanje.... ja sam u jednom trenutku shvatila da je moj sin odrastao covek i prosto sam ga pustila od sebe (to nije lako i to je jedan proces i prica za sebe...).

Inace, ja se nikada emotivno nisam odvojila od svoje nezne majke koje vise nema - ali sam imala veliku srecu da je ona bila pametna zena koja je obozavala moga muza, a i on nju).... da je bilo drugacije, brrr stvarno ne znam kako bi bilo, verovatno pakleno....

Moje iskustvo je da sam u zivotu uvek mnogo vise postizala (u tim porodicnim odnosima) ako sam isla na neki razuman razgovor sa muzem nego na direktnu svadju.
Svadjom samo druga strana postaje jos tvrdoglavija.

Takvo je bar moje iskustvo.
pozdrav
:???::???::???:

onaona super si u svakom pogledu, divna, poštena, draga i šta sve ne još, pa zar nije dosta, al si dosadna sestro ko p....v, ovde žene kukaju na svekrve, a ono što ti pišeš takve ne čitaju, no uništavaju živote svojim VOLJENIM sinovima, sve zarad ljubavi

Meni više ne smeta da budem loša snaja. Ma mogu da me proglase i za najgoru snaju na svetu. I što je najsmešnije nisam loša samo za svekrvu već i za pola njene familije, posebno za njenog brata koji joj je celog života govorio šta treba da misli i radi.
Sada sam se setila jedne situacije. Baki po majci mog muža dugo je trebalo da dođe kod nas tj. u kuću mojih roditelja. To je bio sticaj nekih okolnosti mada je baka bila zainteresovana da dođe. Za to vrema su joj moja svekrva i njen brat punili glavu kojekakvim glupostima i lažima. Kad jednom MM doveze baku. Ide ona polako kroz dvorište, razgleda šta imamo onako krišom, gleda kolika je kuća. Posedela u kući koliko je mogla jer je zdravlje već izdavalo pa je unuk odvezao kod moje svekrve. Kada se vratio preneo mi je njene reči:
''A bre sinko, šta ovi moji meni pričaju da si otišo u planinu, da živiš u dve sobe. Pa tebi je ovde bolje nego u stanu kod majke. Šta su oni meni pričali?''
Inače svekrva ima stan u centru grada, a mi kuću na 10-15min hoda od centra ali uz brdo. Šta ćeš kada gospođa koja je odrasla na selu dobije stan u gradu pa joj brdašce liči na planinu.

Nova sam pa da vas sve srdacno pozdravim:cmok:Uf koliko stranica o famoznim svekrvama:worth:Moram priznati da je moja dobra i da nemamo sukoba:) verovatno sto smo kilometrima udaljeni i vidjamo se dva puta godisnje:???:.Kada sam upoznala mog sadasnjeg muza,i pre nego sto sam odlucila da se vencamo,mnogo sam radila na temi "mame-svekrve-taste".Usmeravala sam ga u tom pravcu da ih trebamo postovati a nikako dozvoliti da nam se mesaju u zivot:whistling:.Verujete sto puta sam ponovila recenicu:"Nas zivot i dogovor,ne smeju da menjaju i koriguju nase mame!!!"Uspela sam u tome,kad god pokusaju,u startu reagujemo,da nebi posle:dash:
----------------------------------------
http://tinyurl.com/6erhrj

Poslednja izmena:
Jovanca, primetila sam da je sasvim drugacija situacija kada su bake muzeva u pitanju - ja tu imam jako dobro iskustvo!:D

A i moj otac (koji nikako nije voleo svoju tastu) je doveo maminu baku (znaci moju brabaku):D koja me je cuvala prvih 5 godina zivota i docekala je i rodjenje moga deteta (to je prednost radjanja u mladosti, ali ima i mana, no to nije tema).

Te bake mogu biti jako drage.... ja sam sa muzevjevom bakom bila bas bliska (majka moje svekrve, ali njih dve se bai i nisu najidealnije slagale, no u to nisam ulazila), umrla je kada i moj tata... ona mi je ponekad i dete pricuvala za razliku od svekrve, i nekako je uvek imala vremena za mene, bas mi je ostala u dragoj uspomeni.
poz
:whistling:

Jovanca, primetila sam da je sasvim drugacija situacija kada su bake muzeva u pitanju - ja tu imam jako dobro iskustvo!:D

A i moj otac (koji nikako nije voleo svoju tastu) je doveo maminu baku (znaci moju brabaku):D koja me je cuvala prvih 5 godina zivota i docekala je i rodjenje moga deteta (to je prednost radjanja u mladosti, ali ima i mana, no to nije tema).

Te bake mogu biti jako drage.... ja sam sa muzevjevom bakom bila bas bliska (majka moje svekrve, ali njih dve se bai i nisu najidealnije slagale, no u to nisam ulazila), umrla je kada i moj tata... ona mi je ponekad i dete pricuvala za razliku od svekrve, i nekako je uvek imala vremena za mene, bas mi je ostala u dragoj uspomeni.
poz
:whistling:

Pa onda ste vi sve rađale sa 18 godina?:???:

Joj Maričičak, :dash: matematika ti nije baš jača strana.

Evo prosto, ja sam rodila u 26-oj godini i moj sin sad ima 2,5 i ima tri prababe i jednog pradedu, nijedno od njih nije za umiranje, svi zdravi i pravi.

P.S. I do pre par godina mi je i druga baka bila živa.

Nisam odgovorila Stefici koja se bez razloga nasla prozvanom. Prvo govorila sam o mojoj snaji i njenom nacinu razmisljanja sto se tice onog "da svojim muzevima daju malo" a tvoja situacija draga moja je potpuno drugacija. Generalno tvoj problem nije tvoja svekrva vec tvoj muz koji ne primecuje kako se ti osecas i koliko ti je tesko. Nedelju dana pre svadbe rekla sam muzu da ne zelim da zivim u zajednici, da mi nisu bitni uslovi u kojima cu ziveti, hrana koju cu jesti, da li cu imati auto ili ne, da mi je bitan on i da zelim da zivimo sami a da ako on svoju buducnost vidi drugacije moze slobodno sve da otkaze dok nije kasno. Hajde devojke ne mozete da me ubedite da dok se zabavljate sa deckom ne mozete da primetite kakav je on, kakvi su mu roditelji i da ne mozete da predvidite bar delic onoga sto vas ocekuje u takvoj sredini. Podseca me na pricu moje drugarice koja je dok se zabavljala sa deckom prisustvovala raznim situacijama u kojima je pio, tukao se sa drugim ljudima, psovao nju i vredjao je, kad bi se otreznio bio bi poput andjela a kako je cesto pio ti trenuci su bili retki, ali ona ga je volela zbog tih trenutaka. Udala se za njega i sada je zaprepascena zasto on pije, zasto je vredja, zna ponekad i da je udari i to prilicno jako........Njena svekrva je divna zena ali to njoj nista ne znaci. Zato mislim da svi mi moramo u nekom trenutku da priznamo sebi kakva je osoba sa kojom smo u vezi, da li vidimo sebe u braku sa tom osobom i da se tada borimo da ostvarimo svoj cilj. Kad razmisljam o tome gde sebe vidim za 5 godina shvatam da je moj cilj da budem okruzena ljudima koje volim i koji vole mene, da mi je bitan moj unutrasnji mir i da nikom necu dozvoliti da mi remeti zivot.

Radjale smo sa 20 (vise puta sam pisala da je moja majka postala baba sa samo 40 godina).
Ali, to nije tol`ko bitno, vec se meni cini da kada se preskoci jedna generacija, tada se bolje slazu - na primer baba ili prababa/unuk je bolje razumevanje nego dete/roditelj (naravno, ako baba ili prababa nisu senilni)...

A ta muzevljeva nana je zivela u svojoj kucici na Dusanovcu, a mi smo tada bili u stancicu u zgradi blizu nje, tako da je i taj faktor blizine i zivljenja u istoj sredini u nasem slucaju bio jako dobar.
Nana je imala vrlo interesantan ljubavni zivot :D, ma za scenario za film.

A svekrva je bila ozbiljna, jedna od direktorki neke banke, bez smisla za salu, ali korektna... stvarno smo bile totalno na distanci, ali zato bez mesanja i svadja (doduse, njoj je posao bio jako vazan) - svekrva i snaja moraju biti na distanci, jer je to prirodni odnos kao kod psa i macke, ne znam zasto, ali jeste tako.

To je moje iskustvo, a ovde razmenjujemo i iskustva.
pozdrav

Iz dnevnika jedne snaje:

- U cik zore "mama" odlazi na pijacu da kupi sve što je potrebno za nedeljni ručak, na kojem će da ugosti sina. Moraće i mene, ženu s kojom se njen sin oženio. Snaja sam i majka njenih unučića. Nije joj baš sasvim jasno, zašto se njen lepotan oženio sa mnom, "tom ružnom aljkušom koja ne ume ni jaje da isprži, tom murdarom koja se ne skida s telefona i ne pegla veš, te moj sin mora zbog nje da nosi izgužvane gaće. Šta je na njoj pronašao? Možda joj ona ženska stvar stoji popreko?", trtlja o meni lepoj komšinici Etotako.

Korakom predratne urođenice koja se od uroka štiti velikim narandžastim cegerom, ona tabana oko tezgi izgovarajući molitve boginji kulinarstva. Seljaci je mrko gledaju jer nemilosrdno pretura po krompiru, stiska paradajz, krojačkim metrom premerava dužinu paprike i praziluka. Uzbuđenje je dovedeno do vrhunca kad pred kasapinom Božom drži svoj krvavi trofej, miriše ga da bi mu procenila svežinu. Božino pregojeno telo, zauzdano preko stomaka krvavom keceljom, poskakuje dok visoko u vazduh baca sataru i dočekuje je zabijenu u rozbratnu na tezgi.

Pored šporeta započinje svoj šamanski ples iskuvavanja kostiju za supu. Masna para diže se iz lonca sa šupljom kosti čiju će srž njen sinčić posrkati, lebdi oko umućenih knedli, stvara pokoricu na sosu od rena koji njeno muško čedo najviše voli, obavija se oko cele njene temeljne pojave, kao sfumato oko Mona Lize.

Božije Oko koje sve vidi, u ovo nedeljno pre podne, zapaziće od vrele supe zamagljene prozore iza kojih kuvaju vredne majke. Neke su se podšišale, neke su stavile trajnu ondulaciju. Sve je spremno, ručak može da počne. Pivce se hladi. I piće, kao i jelo, svakog maminog gurmana podseća na ljubav koju je prvo spoznao usnama deteta, natežući je, kao pivo, kroz majčino mleko. Njen sin voli ga s penom.

Iz dnevnika jedne snaje:

- U cik zore "mama" odlazi na pijacu da kupi sve što je potrebno za nedeljni ručak, na kojem će da ugosti sina. Moraće i mene, ženu s kojom se njen sin oženio. Snaja sam i majka njenih unučića. Nije joj baš sasvim jasno, zašto se njen lepotan oženio sa mnom, "tom ružnom aljkušom koja ne ume ni jaje da isprži, tom murdarom koja se ne skida s telefona i ne pegla veš, te moj sin mora zbog nje da nosi izgužvane gaće. Šta je na njoj pronašao? Možda joj ona ženska stvar stoji popreko?", trtlja o meni lepoj komšinici Etotako.

Korakom predratne urođenice koja se od uroka štiti velikim narandžastim cegerom, ona tabana oko tezgi izgovarajući molitve boginji kulinarstva. Seljaci je mrko gledaju jer nemilosrdno pretura po krompiru, stiska paradajz, krojačkim metrom premerava dužinu paprike i praziluka. Uzbuđenje je dovedeno do vrhunca kad pred kasapinom Božom drži svoj krvavi trofej, miriše ga da bi mu procenila svežinu. Božino pregojeno telo, zauzdano preko stomaka krvavom keceljom, poskakuje dok visoko u vazduh baca sataru i dočekuje je zabijenu u rozbratnu na tezgi.

Pored šporeta započinje svoj šamanski ples iskuvavanja kostiju za supu. Masna para diže se iz lonca sa šupljom kosti čiju će srž njen sinčić posrkati, lebdi oko umućenih knedli, stvara pokoricu na sosu od rena koji njeno muško čedo najviše voli, obavija se oko cele njene temeljne pojave, kao sfumato oko Mona Lize.

Božije Oko koje sve vidi, u ovo nedeljno pre podne, zapaziće od vrele supe zamagljene prozore iza kojih kuvaju vredne majke. Neke su se podšišale, neke su stavile trajnu ondulaciju. Sve je spremno, ručak može da počne. Pivce se hladi. I piće, kao i jelo, svakog maminog gurmana podseća na ljubav koju je prvo spoznao usnama deteta, natežući je, kao pivo, kroz majčino mleko. Njen sin voli ga s penom.

:worth:

svaka ti cast , ali ozbiljno ...

Back