Svekar mi pridje i lagano kaze, ajde smiri se, nemoj zbog bebe da se nerviras, ime cete dati sami...gospodja skace i nasrce na njega, sta joj prilazis i ti volis vise nju nego mene (e ljudi mene blam, u zemlju da propadnem, vec je ranije imala izlive da kaze da hocu da joj otmem muza jer je covek na nekoj slici stao izmedju mene i cerke), ja je najlepse zamolim da se smiri i da prekinemo diskusiju, kazem joj nit je mesto nit vreme, nemoj pred gostima... ma zena vise nikog ne konstatuje, ima da se zove kako je ona rekla i tacka, unosi se svima u facu i trazi podrsku, svi ljudi zbunjeni... zapravo otkriva svoje pravo lice. Kad je dosla do mene i iskolacila oci i rekla ima da se zove kako ja kazem, ja sam rekla Ok, nek se zove, onda ide moje prezime i gotovo... kako moze tvoje prezime, jesi poludela.... moj muz pocinje da se smeje jer zna da sam sad vec krenula da je otkacinjem, svekar isto poceo da se smeje, ostali cute ko zaliveni il pokusavaju kao nesto drugo da pricaju, ona odlazi protesno u kuhinju, onda zove mog muza, on ustaje bled... zatim odlazi svekar, pa cerka... ona vristi i ogovara me na njihovom jeziku i lupa cim stigne, ja kazem gostima izvinite na ovom incidentu, zaista mi je neprijatno, ali ovo nije prvi put... svi kazu ma Ok, samo nemoj da se nerviras, sami odaberite ime, smirice se ona... ma vraga, ne znaju oni nju, sad tek pocinje... ja udjem u kuhinju i kazem, sad je dosta, svi napolje, zasto diskutujemo sad o ovome i pravimo gluposti, jer hocete da se narod smeje i ogovara, da ste svi izasli bez reci napolje i da nastavite kao da se nista nije dogodilo, kakve su ovo gluposti, nas dvoje cemo dati ime koje se oboma svidja i necu da diskutujem vise. I svi izadjose, prodje nekako vecera u miru, pokusao je zet da se nasali jos na moj racun ( da pokaze kako je on dobra zet), al posto su ga svi prisutni pogledali popreko, a ja ga spustila s jednom recju, stao je na pola reci i nastavio da jede pognute glave( taj nije progovorio vise reci do kraja veceri). Nekako se iskobeljasmo iz svega. Krenemo da spavamo, kad cujem ja da ona opet urla na muza, moj muz se skupio ko dve pare, a mozda ipak da damo ime od mamina ponudjena tri, eto i on je mislio jedno od njih... ja kazem da si mislio rekao bi ga pre nje, sad ne moze, pitam te vec 2 meseca a ti ne znas i nemas predlog, sad je dosta, nemoj da se ja zainatim, a on pa znas, al ona hoce... e kad je to rekao onda sam ja rekla, Ok evo dogovora... da se na moje ime prepise kuca njegovih roditelja ( koja vredi citavo bogatstvo i oko koje se on i sestra jos sad sekiraju kome ce pripasti, a mene savrseno ne interesuje jer me moji nikad nisu ucili da budem materijalista nego da zivim u skladnoj prodici i zdravoj sredini), on kaze pa ne moze ta kuca na tvoje ime, to nije moje... ja kazem pa ni nasa cerka nije njena pa ona trazi i hoce... kad je video da nema rasprave samnom i kad sam ga ponovo pitala jer sam ga ja tukla da kaze pre 2 god da ja dajem ime a on prezime, on kaze pa jesam to rekao, nek bude kako ti kazes, al ako moze neko internacionalno, ja kazem naravno, al ne ni zbog tebe ni tvoje mame, nego zbog mog deteta, treba da se oseca prijatno gde god da je, a ako bude musko bez rasprave ce se zvati kako sam davno rekla. I stvarno nismo se raspravljali vise oko toga, cak smo sve okrenuli na salu.
Sutra ujutru. Ja ocekujem skandal, ipak sve je mirno. Oko 10 sati ja osetim ekstra hladan vazduh u kuci, odlazim da vidim sta je s grejanjem i imam sta da vidim, zena je sacekala da muski odu od kuce, ona se spremila i pobegla kod prijateljice i necete verovati da je pustila ventilaciju u kuci i temperaturu stavila na 15C(napolju je –9), a zna da trudnica ostaje kuci... pa nek mi neko kaze da nije perfidno... povecam temperaturu i iskuliram to, nije joj prvi put.
Za rucak nije dosla kuci, a nikog nije ni obavestila da jede napolju. Vecera, sve protice mirno, seli posle svega u dnevnu sobu da dezertiramo i ona umilnim glasom pita mene, kako ti nije zao da mi ne das da biram ime... ja u smeh, kazem ne zelim da diskutujem s vama na tu temu, ona onda skoci i kaze ma nema tu sta da se diskutuje, ja biram ime i tacka. Najfinijim tonom kazem, pa dobro izaberite ime koje vi hocete i zovite je tako, al na dokumetima ce biti ime koje nas dvoje odlucimo, moj muz i on skocio i kaze dosta, nas dvoje biramo ime, ona kaze napolje oboje iz moje kuce... ja kazem pa ja nemam nista protiv, cak sta vise... ona onda kaze da ti slucajno otac nije kupio kucu, ja kazem slucajno jeste, a jer u tu da odem, al tamo ce biti pravila moje porodice i samo tako, a ovde mi je muz kupio kucu da ima gde da mu raste cerka, bas kao sto je tebi muz obezbedio svojevremeno. Ona skace kaze, necu da vidim ni tebe ni to dete i zabranjujem da se preziva kao mi. Ja opet najfinijim tonom kazem, pa dobro, bice mi cast da se moja loza nastavi, dete nece ostati bez prezimena budite sigurni, a ona dodaje i nijedno dete necu da se preziva ko ja i samo srpska imena da im das... ja kazem ako tako odlucite i ako je to vasa zelja, ja ovog puta nemam nista protiv, bice mi zadovoljstvo... svekar se smeje, pokazuje mi ispod stola palac, kao pravi odgovor i pokazuje mi da budem cool. Ona onda nasrce na mog muza, ja ustajem i kazem da to niti cu da gledam niti da prisustvujem tome. Moj muz je odgurne i povucemo se. Ja ga pitam kako ima zivaca za sve ovo i zasto sebe muci, ja znam da je njemu i gore nego meni jer ne zna kome ce udovoljiti. Ovako kad smo sami, nas dvoje se super slazemo, nemamo svadji i miran je, zove ga telefonom, udavi ga par minuta i posle je miran. Bolje i njoj i nama. Nas dvoje gledamo film, a ona dosla i cvili ispred vrata, da mu mama da malo cokolade i da pita jer bi gledao vesti s njom, on joj kaze laku noc odbijajuci cak i cokoladu ( sto je vise nego nezamislivo).
Novo jutro! Ja se budim i cujem svadju u drugoj sobi, koja je od nas udaljena bar 100m. Ona vristi na svog muza. Kazem muzu da ne bih da idem na dorucak s njom, a on kaze ma ima da ides, ne sme da te pipne il da ti bilo sta kaze. Dok sam se ja obukla on je vec sisao u trpezariju...ja na stepenicama cujem vristanje, mislim da sav namestaj i vaze poskakuju...da sidjem il ne...ipak silazim, nisam kukavica ako sam trudna,hehe... naletim prvo na svekra, on mi pozeli dobro jutro i kaze ne prilazi joj blizu, sve ce biti ok, ignorisi je i ja tako i uradim, ipak je on glava porodice i poprilicno razuman covek. Ma nije mi uopste jasno kako je tolike godine s njom, kako ima zivaca il se tolko izucio da je ignorise( uhvatila sam ga pa puta da cita novine naopako i spavka dok ona vristi). Nas troje jedemo za stolom, ona se nabila u neki cosak dnevne sobe na stolicu na kojoj niko nikad nije sedeo jer je ko kaznena i jede s tanjirom u ruci. Onda je isekla voce sebi, sinu rekla da uzme bananu, a muza gadjala kivijem, ja ne postojim... muz mi kaze da uzmem i ja voce, ja kazem da cu da uzmem od njega malo, jer ja banane i ovako ne voli,a nije da mi se i jelo... ona skace kad vidi da nas dvoje normalno pricamo i kaze sinu, kakav si ti budala, ona te zavadi samnom i napravi svadju u kuci a ti joj dajes bananu i pricas s njom, ne volis me uopste i krece u akciju... ja kazem onda njemu da cu da spakujem stvari i kad dodje da ih samo utovarimo u kola i odvezemo kuci, sta se glupira zbog pola sata vise voznje do posla da trpi ovo ako ja trudna pristajem da budem sama u kuci ceo dan, sta onda on izigrava... on kaze, necu sad iz principa da idem ima da me trpi... ona opet krece s akcijam, i ta je kuca njena i sve je njeno ( u zivotu nije nista radila pa da je njeno, a nije bas ni iz neke porodice pa da su joj nesto ostavili)... ja kazem znam gospodjo i kuca mojih roditelja je vasa ( to je izjavila prosle godine kao i to da moj tata treba da proda stan koji iznajmljujemo i da te pare da njoj, ne cak ni meni i muzu), nego sta sve je moje-dobacuje ona u besu. Ja ustajem i kazem da mi je ok da budem s njima, al cu radije odmarati jer trudnoca zahteva mir i spokoj, ona dobacuje zamnom kako ona kuva za mene a kako sam ja lenja i nezahvalna al da je to srpska kultura, a da vam ne pricam po 100x da ja spremim rucak, ona samo zaprzi ( i to ne sto ja necu, nego samo ona zna kako ona voli), umesim 20 lepinja dnevno ( jer je samo to dobro za njen sotmak) da se ne bi raspravljali, operem sudove i dovedem sve u normalu da bi ipak ja mogla da fukncijonisem tu i da zivim. Ona ustaje i krece da me prati i vristi kako sam lenja, e kraj...okrecem se... pitam je kako je nije sramota da joj trudna zena svaki dan mesi hleb i daje vodu, osnovu za zivot i da je ona nezadovljna i zanoveta, kako je nije sramota njenih godina i zamolim je da me ne prati, a posto sam i ovako visa od nje i na visem stepeniku gledam je odozgo...ona se povlaci i krece da vristi na muza da nas izbaci iz kuce,a on flegmaticno pita sto... e sta ce biti dalje ne znam, moj muz je otisao da radi, ja sam ostala i kuckam ... nastavak sledi... salila sam se s muzem ako ovo uoblicim u knjigu nece mi biti ravni ni Tolstoj, ni Dostojevski, pa kad se prevede knjiga na engleski... pa kad krene da hara svetom... i Da Vincijev kod ce biti u zapecku... tad ce bas imati razloga da me ostavi jer nece vise biti anonimnosti, sva cu imena da stavim kakva jesu, a bicu tolko bogata i popularna i na svim svetskim naslovnicama da ce biti tesko odreci se takvog komada u porodici.
Pozdrav svima! Nadam se da ste uzivali u „romanu“ isto onoliko koliko i ja! Prica je zasnovna na istinitom dogadjaju u uglednoj svetskoj porodici. Uzivajte u svojoj nemastini i sreci, pare cine cudo od zivota!
copyright Maksily