Svekrve...neicrpna tema

maksily:
potpuno te razumem i ja sam x puta bila u toj situaciji, pa mozda i goroj! Vec 3 godine nas kinji i spletkari i ... ma ne bih da vam pricam vise cime se sve sluzi i kakvim ucenama, ali defintivno histericna zena i zrela za lecenje. Najgore u celoj prici je to da sam se ja jako potresala i nervirala i pocela da hvatam sebe da se ponasam ko ona i da mi je brak na ivici propasti, dok mi moja mama jedan dan nije odrzala lekciju i pitala me sta ja zapravo hocu. Ako hocu da odjem kuci ok, ali ako je moj cilj da ocuvam brak da prekinem da se opterecujem njenim glupostima i da krenem u ignorsanje... ruku na srce kad sam saznala da sam u drugom stanju spakovala sam se i otisla kod mojih da se malo oporavim i sredim. Shvatila sam da je jedini cilj drage svekrve bio da nam unisti brak pa sam odlucila da joj ipak ne prisutim to zadovoljstvo, neke stvari sam promenila, sad je mnogo kuliram, kazem aha, da tako je il cak i ne komentarisem, umem cak i da bezobrazno kazem da spusti ton makar i telefonom pricala dok sam ja u kuci jer to nije dobro za moju bebu. Resila sam da izdrzim jos koji mesec a onda ce ona da ode daleko daleko i rekla sam muzu da ce biti zabranjena tema u nasoj kuci,a kad ga zove telefonom da ode posle toga negde uz reku da popije kafu pa tek onda da dodje kuci posto se izduva! Drage moje to sto sam ja uzela da ocistim njoj kucu je zato sto i ja treba da jedem tu par dana i da spavam i da se kupam, a ja u strokavluku nisam rasla pa ne mogu ni sad da ga trpim, uostalom necu da se sad inficiram jos...e da samo jos da vam kazem ovo, nas dvoje se dogovaramo oko imena i nismo rec rekli ni njoj ni nikom i ona krece da razvija teoriju, treba da se vidi numerologija pa zvezde,blabla i na kraju izlazi s nekim imenom ... ja ne mogu ni da ponovim to, gde li je iskopala, sin joj kaze, ma pusti videcemo, donecemo nas dvoje odluku, kad ona ops s kreveta pa ko zunzara kad je neko lupi krene da se vrti u krug ko pomahnitala, oce ona ovo ime i kraj to je najbolje ime... ja sam bila ko stena hladna, ni grimasu nisam napravila, e kad smo ostali sami ja sam mu rekla da se ne ponovi incident inace cu da joj kazem da ide sebi da menja ime ako oce, a moje dete cu ja zvati imenom kojim ja hocu! Uostalom deca rastu s nama a ne sa njom, ja ih najvise zovem! Sta se nje tice to!
Ajde sad uzivajte vi sa vasim a ja sa mojm svekrivom,haha...

To je strasno ali istinto ali ima majki (pricao mi je kolega njegovo iskustvo, iz njegove porodice), koje su jednostavno u stanju da urade apsolutno sve moguće da bi rasturile brakove svojih sinova. To je teška patologija i tako se treba i postaviti prema tome.
Ono sto ti ne treba da radis to je da se nerviras. Ignorisi. Mada mi bakuta deluje poprilicno agresivno. U svakom slucaju ti moras povuci crtu - dovde moze , odavde vise ne, i to ne samo u dnosu na svekrvu vec i u odnosu na muza. I probaj da ignorises koje kakve "upadice" i komentare.
Sad sam se setila jedne gluposti: dojima ja svoje peto dete, bebac zavrsio a svekar mi kaze."A je l ti znaš da treba da ga sada drzis da podrigne?" "
Iskreno bilo bi najbolje, a to i ti zans, da se odvojite ako je ikako moguce.

Da,potpuno je drugačije kad ljudi ne žive zajedno.Moja je sada sa mnom super,kao što sam već rekla,al kad sam se tek udala nije bilo tako.Znala je kada ujutro dođe odnekud da lupa po kući iako dijete spava,jer,Bože moj,kako je rekla to je njen stan.Ajd,ja prećutim,što da se prepirem i nerviram.Pa je znala da mi otme korpu s opranim djecjim vesom iz ruke,ona ce to da prostre,a dok prostire gunđa kako toliko pelena ni u boksu nema.Pa je uvijek gledala kad idem sa muzem kod mojih koliko stvari nosim i koliko donosim.Kad sam bila u drugom stanju,rekla je kako ves masina mnogo guzva tamni ves,pa ga ona pere na ruke,valjda bi tako i ja trebalo da radim,al ja nisam vec sam posto mi mama zivi blizu nosila kod nje da masina pere,a moja svekrva je prala prekrivace s trosjeda rucno kada sam ja tu,a kad izađem u masini,to sam otkrila.Prije dvije godine je udala ćerku pa sad shvata kako je to,i od tada je fina.I njena cerka zivi u zajednici pa kad ode kod nje,ne moze da se isprica ko nekad,kad su znale da se pored svih u kuci zavuku u sobu i tracare.Ni ja nisam mogla s mojom majkom da se nasamo vidim kad dođe.-U prvoj godini braka je stalno pominjala neku curu koja je jurila njenog sina,a on nije htjeo da cuje,pa kako je ona bila fina i sve...imam utisak da je zeljela da se rastanemo,mozda grijesim,neznam...Na nasoj svadbi je bila u tamnoj garderobi i cijelog dana smrknuta,ko da je daleko bilo sahrana a ne svadba,a i inace je takva,kada gleda kao da skilji.I pošto je u zivotu niko nije sljivio ni 2 posto,ni braca,ni muz,ni muzeva rodbina,jednog dana se izdrala na mene i to dok mi je mama bila tu,kako sam ja svakakva,nevaspitana,lazljiva,ma ne mogu vise ni da se sjetim,davno je bilo.A nije sad da sebe hvalim,vec znam da vaspitana i iskrena jesam,pa komsije koje me znaju cijelog zivota bi to potvrdile,nikad nisam prosla da se ne javim i ne upitam kako su.Bilo mi je krivo zato sto vecina stvari koje je rekla nije bila tacna,mama je samo cutala,sta ce zena,ne zna ni ona sta je snaslo.Kad joj je malo posle dosao sin,ucutala je i pravila se fina,a onda sam joj rekla da sve to pred njim ponovi,i kad je pocela on je rekao da to nije istina,da me on poznaje i da ne prica svasta.Mislim da je pukla.Izletjela je iz kuce,nije je bilo do uvece.Dva dana nisam razgovarala s njom,i onda treceg ona me nudi s kafom,ja sta cu pristanem,ipak je majka mog muza,i bilo mi je zao sto je i ona prepatila,al nisam mogla vjerovati da i ona zeli da neko drugi pati.A i zaova je posebna prica...Sad kad se udala je ok,al ranije...uf...Ma da ne gnjavim vise ni vas zene drage,ni sebe,trudim se da zaboravim sve to,al ne mogu,jer da sam takva za kakvu me smatrala,ne bi me bilo briga,al mrzim kad neko kaze ono sto nije.Al kad vidim ko mi je govorio i nije me briga.Dobro sam ostala psihicki zdrava,jer sve se desavalo u trudnoci ili nakon porođaja.....

E da ,znala je i da ujutro prije nego moj muz ode na posao,skuva kafu samo njemu i njoj,pravdajuci se da je eto ispalo da je bilo malo vise vode,pa eto,i bas samo za nju i sina,dok on nije upitao a gdje je za mene kafa,od tad je kuvala pa makar me cekala hladna.Da napomenem da sam ja nju uvijek pitala da li je za kafu,kad god bi bilo kome kuvala....

Ja otkako sam upoznala moju svekrvu, receno mi je da ona pije jednu kafu dnevno i to SAMO ujutru kad ustane...kad smo muz i ja poceli da zivimo zajedno, dodje ona kod nas, ja je iz kurtoazije ponudim kafom ona i on(moj muz) odbiju i kazu da samo ujutru popije...Dobro, kazem ja. Dovede ona posle par meseci svoje dve drugarice da vidi gde smo nas dvoje, kako smo se smestili, i pitam te dve zene jesu li za kafu, a njoj kazem Vi necete, jel da? Ona se izbulji u mene , onako uvredljivo i kaze Hocu kako necu u drustvu uvek...Bilo je uvece oko 6, 7 sati... Mene ovakve stvari izludjuju taman da moja mama to radi!

Maksily, to uvezi imena deteta mi je poznata stvar...Ova moja nije bila bas tako direktna kao tvoja, nego je izokola pocela da ta imena koja bismo mi voleli da damo su previse zastupljena itd.Ocutim ja to njoj,nema veze, nek prica sta hoce.Medjutim,muz i ja se vratimo nasoj kuci i on poceo kako bismo trebali da pronadjemo jos koje simpaticno ime,pa da se tek onda odlucimo...I kako da se ne iznerviras! Moze ona da prica i radi sta hoce,to me ne interesuje,(mada ne znam odakle joj pravo da se upusta u diskusiju o imenu,kad je to nasa stvar), ali me uzasno nervira sto ON nema zdrav stav prema stvarima i ne stavlja NAS izbor na prvo mesto, jer je to NASE dete.I ne samo uvezi toga, tako je i sa svim ostalim stvarima.Kupila sam sebi neki polovni autic, cisto da se naucim na njemu da vozim,a i trebace kad beba dodje.On se bez reci slozio i sve je bilo ok., dok nismo otisli kod mame.Posle boravka kod nje, pocela je prica da smo imali i precih stvari, i znam da je to njeno maslo jer je to vec rekla mojima, ali bas me briga,stvar je svrsena.Sada to radi i uvezi pripreme za bebu.Cutacu dok mogu, ali ako pretera recicu.Ne trazimo pomoc(mada po njoj kao da se nista i ne desava), jer niste ni duzni da pomazete,ali MOLIM VAS, nemojte ni odmagati.Sve me to mnogo boli,jer se secam kada je moja snajka bila trudna, moja mama je sve to propratila sa velikom radoscu i kupila sve neophodno i za bebu i za snajku.Cak i spavacicu i papuce za bolnicu,kao i sve ostalo.Ova moja mozda ne moze, ok,mada znam da nije tako,ali da vas ne davim detaljima...Kad vec ne mozes ili neces,onda mi nemoj govoriti kako cu da rasporedjujem nase pare i kako ne treba za bebu kupovati puno, izrastu...ili recenice tipa: odgaje se,kako smo mi nasu...grrrrrrrrrrrrrrrrrrr

ja sam usla u osmi! I necu da se nerviram ama bas ni malo. Danas mi je moja draga svekrva rekla da je zet ko Bog a snaja je i ovako i onako deo kuce ( u fazonu zna ih u dusu) al eto ona je tako dobra pa i mene i zeta tretira istom merom. ona to oseca iz srca...pfff... zet je ne shljivi 2 % , a ja je dobro znam pa me ne interesuje sta je ona umislila! I musko mora da se pazi a zensko nije bitno... ja je pitam sto se onda zali na muza, zar je kuci nisu naucili da cuti i trpi jer je zensko. Nije mi jasno da tako prica neko ko ima cerku! Ali kad je cerka u pitanju onda zove zeta pa kaze ja sam cerki dozvolila da se uda za tebe, ti si moj izbor i moras da pazis moju cerku, nemoj da je opterecujes sa tvojim, sa tvojom sestrom i blabla... a decko normalan skroz. Pre neko vece je vrisnula jer su njegovi hteli da dodju u posetu sinu i ona se nasla tu da kaze ne jer ce da joj maltretiraju dete. Muz joj kaze da se smiri, cerka da ne umislja... ma zapenusala zena, seriju da napises od njenih gluposti... pri tom cerka ne razgovara sa muzevljevima jer oni "ne postuju" njene ( naravno po maminim instrukcijama). Bar da ima zasto da ne razgovara nego se matori pokarabasali oko svadbe i jedni uvredjeni sto su roditelji muskog deteta, a ova moja vice pa sta gola da se skinem i da ih molim zato sto imam cerku... joooj... nekad mi dodje da je snimim od reci do reci, malo da mutiram glasove na kompu i da joj pustim da vidim kako bi reagovala kad su treca lica u pitanju.
Zamislite pre neki dan svekru bio rodj, svi mu nesto kupili, ona nista, pa rekla dobro kupicu ti tortu, a onda nije ni to nego otisla pa kupila parce torte i potrosila se extra i kad se covek razocarao ona rekla pa sta tek da se obavi ceremonija, a njemu jubilarni rodj i zvala sve redom... ja sam muzu rekla, sto nije rekao da nas ne blamira sve, mogla sam ja da napravim tortu, em bi bila ukusnija em se ne bi blamirali svi pred svetom.

baki 75:
Ja otkako sam upoznala moju svekrvu, receno mi je da ona pije jednu kafu dnevno i to SAMO ujutru kad ustane...kad smo muz i ja poceli da zivimo zajedno, dodje ona kod nas, ja je iz kurtoazije ponudim kafom ona i on(moj muz) odbiju i kazu da samo ujutru popije...Dobro, kazem ja. Dovede ona posle par meseci svoje dve drugarice da vidi gde smo nas dvoje, kako smo se smestili, i pitam te dve zene jesu li za kafu, a njoj kazem Vi necete, jel da? Ona se izbulji u mene , onako uvredljivo i kaze Hocu kako necu u drustvu uvek...Bilo je uvece oko 6, 7 sati... Mene ovakve stvari izludjuju taman da moja mama to radi!

Setila sam se jednog vica:
Udala se devojka, dosla kod svekrve i sada prvo jutro njih dve sele zajedno da popiju kafu. Kaze svekrva:
- E, pa posto ćemo ziveti zajedno moram da te upozorim na neke stvari koje su ovde ustaljene pa da i t znaš: Kad ustanem ujutru ja obavezno stavljam moj borš. Ako vidiš da je broš na levoj strani onda me ne diraj, loše sam raspoložena, ako je na desnoj onda je u redu.
Sluša to mlada žena i odgovori joj:
- Pa dobro imam i je neke svoje ustaljene navike pa čisto da znate: kad ustanem ujutru ja popijem jednu, ljutu pa onda jos jednu i jos jednu i onda me boli ... na kojoj strani je vas bros.

Zene, mislila sam da ovo ne podelim sa vama…ali stvarno je steta da ne procitate ovaj vikend roman godine!
Pre neki dan su nam bili gosti, izmedju ostalog moja zaova i njen muz i on se nadje pametan da pred svima pita za ime koje cemo dati bebi( iako je to jako skakljiva tema i on to dobro zna, i vec je pitao pre 5 dana isto), moj muz kaze jos nismo odlucili, videcemo...ja pokusavam da ne komuniciram na tu temu, da ne bih rekla nesto da se napravi guzva pred gostima. Kad na ocigled svih moja svekrva skace i kaze, ma sta tu ima da se diskutuje, nisu oni tu da biraju ime, ja biram ime. Moj muz kaze, dobro ajde prekini nismo jos nista odlucili... ma ko je reko da se vi pitate...zvace se... ako mi verujete nisam uspela ni da upamtim sta je rekla,a kamoli da ponovim ( posto moj muz nije naseg porekla), e tu je bio kraj, ja na fin nacin kazem da bi izbegla pred gostima bilo kakvu neprijatnost...uredu, dogovoricemo se nas dvoje, bice neko internacionalno ime, treba misliti da se dete oseca sutra svuda prijatno...Ona skace s fotelje, neeee, ne moze, sta fali ovom imenu, ja kazem nista sem sto ne mogu da ga ponovim, a kako ce dete rasti pored mene a ne pored vas, logicno je da bar nas dvoje odlucimo o imenu, uostalom moj muz je jos davno reko on daje prezime a ja ime, ona krece dalje u napad, razmahala se... ja kazem muzu, prekini diskusiju dok je vreme i ignorisi sve, sramota od gostiju, kad zena krece dalje, sta ja imam da se mesam, nije na meni da odlucim, cerka joj pripomaze, pa stvarno sta sam ja zapela, mogu da joj dam nadimak, e tu je bio kraj... ja pitam moju dragu zaovu, a kad me u prodavnici pitaju, na ulici, u bolnici, skoli sutra...kako mi se zove dete ja da vadim papiric pa da im dam da prepisu il ce biti toliko ljubazna da svaki put kad neko pita ja izdiktiram njen br tela pa da ona kaze(da su me drugacije prihvatili u kuci,ma stvarno se ne bi protivila i njih da pitam za predlog)...onda moja svekrva krece, u mojoj zemlji je obicaj... nismo mi ko vi srbi bez kulture... e onda sam ja resila da joj skinem skroz masku pred zetom... pa kazem i u mojoj zemlji, kao i u tvojoj i svakoj drugoj je obicaj da se sinu napravi svadba, a ako za to nemate para, ko sto vi niste imali (nije da nema, nego nije htela da se trosi jer je htela da nam rasturi brak pa ce onda drugi put da pravi detetu svdbu) onda ste makar mogli da se udostojite da dodjete kao gosti jer ste bili pozvani... a ne da pricate moj sin jedinac, jedini u majke pa da prstom ne mrdnete za njega, a videla sam i kako ste cerku udali ( s obzirom da su svi prisutni bili na svadbi cerke, a i nazovi prijemu za sina-to je napravila u kuci,moj muz morao da plati hranu, poklone ona pokupila i lepo se troskarila, ona i cerka u novoj odeci,a ja i muz sta se naslo po kuci-to je bilo 5 meseci posle nase svadbe koju su moji roditelji napravili), dobro znam i da ste pre 6 meseci rekli mom muzu da zaboravi na mene i da me ostavi i sta ima veze dete, napravice nekoj novo( pa kazem to je ovo isto dete pokazujuci na stomak), ona skoci sad da se brani...ipak ima puno ljudi u kuci, a i pred zetom...molim vas...zvace ona miliciju da me izbace i ostalo... ja kazem ma Ok, evo idem sama i ovako mi se ide kuci, kad moj muz kaze nit cemo da idemo sad odavde, nit cu da cutim vise, sve je istina i mama rekla si mi to.
Histerija... ona nije dala svojoj cerki ime, nego njena svekrva, takav je obicaj u njenoj kulturi, ni njena cerka nece dati ime svom detetu, nego sverkva...ja odgovaram- pa sta ja imam s tim, kad su vas moji zvali da se dogovarate izigravali ste snobove, vi imate „poziciju“, necete da budete ucesnici naseg braka, otkud sad te promene. Ovo nije ugovoren brak, ovo je brak iz ciste ljubavi, ona skace...aha, ona voli svog muza a ja mog ne. Ja kazem ja sam se radovala za moju svadbu i uzivala s mojim muzem u svakom trenutku, a kolko znam ti nisi ni htela da se udas i na silu su te udali, plakala si 2 meseca i odbijala i hranu i vodu dok nisi shvatila kakav te lep zivot ceka. Ceo svet si proputovala s njim i u najudaljenije zemlje putovala,poslugu imala, sta vise...Nije istina, dodaje ona, to je njoj bio teret da putuje, ona voli svoju zemlju i samo je tamo srecna,bujica reci izlazi iz nje,a onda se vraca na prvobitnu temu...skace na mene i kaze a da neces mozda srpsko ime da das bebi, ajde da vidimo kako bi je ti znavala...ja ko iz topa odvalim Varvara... ne znam gde mi je to palo napamet, al znam da ga niko od prisutnih nece ponoviti... ona kaze sta, sta... pa ne mogu da ponovim, ja kazem pa bolje vi nego ja, ja cu biti s cerkom stalno,al ne brinite treba i drugi da ponove ime, te cemo ja i muz odabrati nesto lakse za izgovor, mada mi se ovo jako svidja deluje tempramntno, bas onakvo kakva zelim da mi sutra cerka bude. Zao mi je sto sam sve ovo rekla pred drugima, ali rec nisam slagala, sama je to pricala i hvalila se time, da pokaze kako je ona lepotica i kako je opcinila sve redom preko slike( muz je nije video pre svdbe uopste, samo sliku). Jednostavno izletelo je iz mene.
U celoj prici zet se potajno smeska...mislim se tebe cu tek da docekam, posto ni njegovi ne pricaju s svekrvom i svekrom ( opet svadja oko svadbe) i kod njih je zategnuta situacija, a on dodje samo kad hoce i ostane sat dva.

Copyright Maksily

Svekar mi pridje i lagano kaze, ajde smiri se, nemoj zbog bebe da se nerviras, ime cete dati sami...gospodja skace i nasrce na njega, sta joj prilazis i ti volis vise nju nego mene (e ljudi mene blam, u zemlju da propadnem, vec je ranije imala izlive da kaze da hocu da joj otmem muza jer je covek na nekoj slici stao izmedju mene i cerke), ja je najlepse zamolim da se smiri i da prekinemo diskusiju, kazem joj nit je mesto nit vreme, nemoj pred gostima... ma zena vise nikog ne konstatuje, ima da se zove kako je ona rekla i tacka, unosi se svima u facu i trazi podrsku, svi ljudi zbunjeni... zapravo otkriva svoje pravo lice. Kad je dosla do mene i iskolacila oci i rekla ima da se zove kako ja kazem, ja sam rekla Ok, nek se zove, onda ide moje prezime i gotovo... kako moze tvoje prezime, jesi poludela.... moj muz pocinje da se smeje jer zna da sam sad vec krenula da je otkacinjem, svekar isto poceo da se smeje, ostali cute ko zaliveni il pokusavaju kao nesto drugo da pricaju, ona odlazi protesno u kuhinju, onda zove mog muza, on ustaje bled... zatim odlazi svekar, pa cerka... ona vristi i ogovara me na njihovom jeziku i lupa cim stigne, ja kazem gostima izvinite na ovom incidentu, zaista mi je neprijatno, ali ovo nije prvi put... svi kazu ma Ok, samo nemoj da se nerviras, sami odaberite ime, smirice se ona... ma vraga, ne znaju oni nju, sad tek pocinje... ja udjem u kuhinju i kazem, sad je dosta, svi napolje, zasto diskutujemo sad o ovome i pravimo gluposti, jer hocete da se narod smeje i ogovara, da ste svi izasli bez reci napolje i da nastavite kao da se nista nije dogodilo, kakve su ovo gluposti, nas dvoje cemo dati ime koje se oboma svidja i necu da diskutujem vise. I svi izadjose, prodje nekako vecera u miru, pokusao je zet da se nasali jos na moj racun ( da pokaze kako je on dobra zet), al posto su ga svi prisutni pogledali popreko, a ja ga spustila s jednom recju, stao je na pola reci i nastavio da jede pognute glave( taj nije progovorio vise reci do kraja veceri). Nekako se iskobeljasmo iz svega. Krenemo da spavamo, kad cujem ja da ona opet urla na muza, moj muz se skupio ko dve pare, a mozda ipak da damo ime od mamina ponudjena tri, eto i on je mislio jedno od njih... ja kazem da si mislio rekao bi ga pre nje, sad ne moze, pitam te vec 2 meseca a ti ne znas i nemas predlog, sad je dosta, nemoj da se ja zainatim, a on pa znas, al ona hoce... e kad je to rekao onda sam ja rekla, Ok evo dogovora... da se na moje ime prepise kuca njegovih roditelja ( koja vredi citavo bogatstvo i oko koje se on i sestra jos sad sekiraju kome ce pripasti, a mene savrseno ne interesuje jer me moji nikad nisu ucili da budem materijalista nego da zivim u skladnoj prodici i zdravoj sredini), on kaze pa ne moze ta kuca na tvoje ime, to nije moje... ja kazem pa ni nasa cerka nije njena pa ona trazi i hoce... kad je video da nema rasprave samnom i kad sam ga ponovo pitala jer sam ga ja tukla da kaze pre 2 god da ja dajem ime a on prezime, on kaze pa jesam to rekao, nek bude kako ti kazes, al ako moze neko internacionalno, ja kazem naravno, al ne ni zbog tebe ni tvoje mame, nego zbog mog deteta, treba da se oseca prijatno gde god da je, a ako bude musko bez rasprave ce se zvati kako sam davno rekla. I stvarno nismo se raspravljali vise oko toga, cak smo sve okrenuli na salu.
Sutra ujutru. Ja ocekujem skandal, ipak sve je mirno. Oko 10 sati ja osetim ekstra hladan vazduh u kuci, odlazim da vidim sta je s grejanjem i imam sta da vidim, zena je sacekala da muski odu od kuce, ona se spremila i pobegla kod prijateljice i necete verovati da je pustila ventilaciju u kuci i temperaturu stavila na 15C(napolju je –9), a zna da trudnica ostaje kuci... pa nek mi neko kaze da nije perfidno... povecam temperaturu i iskuliram to, nije joj prvi put.
Za rucak nije dosla kuci, a nikog nije ni obavestila da jede napolju. Vecera, sve protice mirno, seli posle svega u dnevnu sobu da dezertiramo i ona umilnim glasom pita mene, kako ti nije zao da mi ne das da biram ime... ja u smeh, kazem ne zelim da diskutujem s vama na tu temu, ona onda skoci i kaze ma nema tu sta da se diskutuje, ja biram ime i tacka. Najfinijim tonom kazem, pa dobro izaberite ime koje vi hocete i zovite je tako, al na dokumetima ce biti ime koje nas dvoje odlucimo, moj muz i on skocio i kaze dosta, nas dvoje biramo ime, ona kaze napolje oboje iz moje kuce... ja kazem pa ja nemam nista protiv, cak sta vise... ona onda kaze da ti slucajno otac nije kupio kucu, ja kazem slucajno jeste, a jer u tu da odem, al tamo ce biti pravila moje porodice i samo tako, a ovde mi je muz kupio kucu da ima gde da mu raste cerka, bas kao sto je tebi muz obezbedio svojevremeno. Ona skace kaze, necu da vidim ni tebe ni to dete i zabranjujem da se preziva kao mi. Ja opet najfinijim tonom kazem, pa dobro, bice mi cast da se moja loza nastavi, dete nece ostati bez prezimena budite sigurni, a ona dodaje i nijedno dete necu da se preziva ko ja i samo srpska imena da im das... ja kazem ako tako odlucite i ako je to vasa zelja, ja ovog puta nemam nista protiv, bice mi zadovoljstvo... svekar se smeje, pokazuje mi ispod stola palac, kao pravi odgovor i pokazuje mi da budem cool. Ona onda nasrce na mog muza, ja ustajem i kazem da to niti cu da gledam niti da prisustvujem tome. Moj muz je odgurne i povucemo se. Ja ga pitam kako ima zivaca za sve ovo i zasto sebe muci, ja znam da je njemu i gore nego meni jer ne zna kome ce udovoljiti. Ovako kad smo sami, nas dvoje se super slazemo, nemamo svadji i miran je, zove ga telefonom, udavi ga par minuta i posle je miran. Bolje i njoj i nama. Nas dvoje gledamo film, a ona dosla i cvili ispred vrata, da mu mama da malo cokolade i da pita jer bi gledao vesti s njom, on joj kaze laku noc odbijajuci cak i cokoladu ( sto je vise nego nezamislivo).
Novo jutro! Ja se budim i cujem svadju u drugoj sobi, koja je od nas udaljena bar 100m. Ona vristi na svog muza. Kazem muzu da ne bih da idem na dorucak s njom, a on kaze ma ima da ides, ne sme da te pipne il da ti bilo sta kaze. Dok sam se ja obukla on je vec sisao u trpezariju...ja na stepenicama cujem vristanje, mislim da sav namestaj i vaze poskakuju...da sidjem il ne...ipak silazim, nisam kukavica ako sam trudna,hehe... naletim prvo na svekra, on mi pozeli dobro jutro i kaze ne prilazi joj blizu, sve ce biti ok, ignorisi je i ja tako i uradim, ipak je on glava porodice i poprilicno razuman covek. Ma nije mi uopste jasno kako je tolike godine s njom, kako ima zivaca il se tolko izucio da je ignorise( uhvatila sam ga pa puta da cita novine naopako i spavka dok ona vristi). Nas troje jedemo za stolom, ona se nabila u neki cosak dnevne sobe na stolicu na kojoj niko nikad nije sedeo jer je ko kaznena i jede s tanjirom u ruci. Onda je isekla voce sebi, sinu rekla da uzme bananu, a muza gadjala kivijem, ja ne postojim... muz mi kaze da uzmem i ja voce, ja kazem da cu da uzmem od njega malo, jer ja banane i ovako ne voli,a nije da mi se i jelo... ona skace kad vidi da nas dvoje normalno pricamo i kaze sinu, kakav si ti budala, ona te zavadi samnom i napravi svadju u kuci a ti joj dajes bananu i pricas s njom, ne volis me uopste i krece u akciju... ja kazem onda njemu da cu da spakujem stvari i kad dodje da ih samo utovarimo u kola i odvezemo kuci, sta se glupira zbog pola sata vise voznje do posla da trpi ovo ako ja trudna pristajem da budem sama u kuci ceo dan, sta onda on izigrava... on kaze, necu sad iz principa da idem ima da me trpi... ona opet krece s akcijam, i ta je kuca njena i sve je njeno ( u zivotu nije nista radila pa da je njeno, a nije bas ni iz neke porodice pa da su joj nesto ostavili)... ja kazem znam gospodjo i kuca mojih roditelja je vasa ( to je izjavila prosle godine kao i to da moj tata treba da proda stan koji iznajmljujemo i da te pare da njoj, ne cak ni meni i muzu), nego sta sve je moje-dobacuje ona u besu. Ja ustajem i kazem da mi je ok da budem s njima, al cu radije odmarati jer trudnoca zahteva mir i spokoj, ona dobacuje zamnom kako ona kuva za mene a kako sam ja lenja i nezahvalna al da je to srpska kultura, a da vam ne pricam po 100x da ja spremim rucak, ona samo zaprzi ( i to ne sto ja necu, nego samo ona zna kako ona voli), umesim 20 lepinja dnevno ( jer je samo to dobro za njen sotmak) da se ne bi raspravljali, operem sudove i dovedem sve u normalu da bi ipak ja mogla da fukncijonisem tu i da zivim. Ona ustaje i krece da me prati i vristi kako sam lenja, e kraj...okrecem se... pitam je kako je nije sramota da joj trudna zena svaki dan mesi hleb i daje vodu, osnovu za zivot i da je ona nezadovljna i zanoveta, kako je nije sramota njenih godina i zamolim je da me ne prati, a posto sam i ovako visa od nje i na visem stepeniku gledam je odozgo...ona se povlaci i krece da vristi na muza da nas izbaci iz kuce,a on flegmaticno pita sto... e sta ce biti dalje ne znam, moj muz je otisao da radi, ja sam ostala i kuckam ... nastavak sledi... salila sam se s muzem ako ovo uoblicim u knjigu nece mi biti ravni ni Tolstoj, ni Dostojevski, pa kad se prevede knjiga na engleski... pa kad krene da hara svetom... i Da Vincijev kod ce biti u zapecku... tad ce bas imati razloga da me ostavi jer nece vise biti anonimnosti, sva cu imena da stavim kakva jesu, a bicu tolko bogata i popularna i na svim svetskim naslovnicama da ce biti tesko odreci se takvog komada u porodici.
Pozdrav svima! Nadam se da ste uzivali u „romanu“ isto onoliko koliko i ja! Prica je zasnovna na istinitom dogadjaju u uglednoj svetskoj porodici. Uzivajte u svojoj nemastini i sreci, pare cine cudo od zivota!

copyright Maksily

Da li postoji neka strucna literatura, vezana za ovaj problem?
Procitala sam u jednom nasem zenskom casopisu, da se 80% razvedenih parova, razvodi bas zbog tog fenomena SNAJA - SVEKRVA .Ljudi dosta sam u zivotu gluposti pretrpela i sad kad treba da se opustim...

Mislim da ce moja MAMA zaista biti najbolja svekrva na svetu!!! Ona je imala lose iskustvo sa njenom svekrvom. Posto je imala tri pobacaja pre nego li sam se ja rodio, od moga OCA je insistirala da je ostavi... Seljacka posla... da ne pisem samo kroz kakve je traume prosla!!!

Poucena tim iskustvo, osetivsi na svojoj kozi, mislim da ce zaista biti perfektna, malte ne kao druge keva!!!

Maksily, svaka ti cast kako to izdrzavas."ona" je zaista neverovatna.Jedina bitna stvar u svemu tome je da je tvoj muz na tvojoj strani i dok je tako bice sve ok.Briga te sta ona prica...Gadno je kad je slucaj kao moj.Bilo sta da ona odvali, on je na njenoj strani jer ona se ona ceo zivot zrtvovala za svoje dete.Jok,moji nisu ili ja necu.Pa sto ga onda radjam...A necu sigurno ocekivati od deteta da mi se klanja za sve,to je valjda duznost svakog normalnog roditellja...Patologija...

Kazu:Porodica su muz,zena i njihova deca a familija svekrva,svekar,tast,tasta,tetke.......itd.Ja za moju svekrvu necu uzalud da trosim reci kada se nikada nece promeniti.Uostalom,ko zna kakva cu ja svekrva biti jednoga lepoga dana.Moj muz je na mojoj strani uvek i na tome sam mu zahvalna i svaku komunikaciju i dogovor sa svekrvom sa zadovoljstvom prepustam njemu.

maksily:
Svekar mi pridje i lagano kaze, ajde smiri se, nemoj zbog bebe da se nerviras, ime cete dati sami...gospodja skace i nasrce na njega, sta joj prilazis i ti volis vise nju nego mene (e ljudi mene blam, u zemlju da propadnem, vec je ranije imala izlive da kaze da hocu da joj otmem muza jer je covek na nekoj slici stao izmedju mene i cerke), ja je najlepse zamolim da se smiri i da prekinemo diskusiju, kazem joj nit je mesto nit vreme, nemoj pred gostima... ma zena vise nikog ne konstatuje, ima da se zove kako je ona rekla i tacka, unosi se svima u facu i trazi podrsku, svi ljudi zbunjeni... zapravo otkriva svoje pravo lice. Kad je dosla do mene i iskolacila oci i rekla ima da se zove kako ja kazem, ja sam rekla Ok, nek se zove, onda ide moje prezime i gotovo... kako moze tvoje prezime, jesi poludela.... moj muz pocinje da se smeje jer zna da sam sad vec krenula da je otkacinjem, svekar isto poceo da se smeje, ostali cute ko zaliveni il pokusavaju kao nesto drugo da pricaju, ona odlazi protesno u kuhinju, onda zove mog muza, on ustaje bled... zatim odlazi svekar, pa cerka... ona vristi i ogovara me na njihovom jeziku i lupa cim stigne, ja kazem gostima izvinite na ovom incidentu, zaista mi je neprijatno, ali ovo nije prvi put... svi kazu ma Ok, samo nemoj da se nerviras, sami odaberite ime, smirice se ona... ma vraga, ne znaju oni nju, sad tek pocinje... ja udjem u kuhinju i kazem, sad je dosta, svi napolje, zasto diskutujemo sad o ovome i pravimo gluposti, jer hocete da se narod smeje i ogovara, da ste svi izasli bez reci napolje i da nastavite kao da se nista nije dogodilo, kakve su ovo gluposti, nas dvoje cemo dati ime koje se oboma svidja i necu da diskutujem vise. I svi izadjose, prodje nekako vecera u miru, pokusao je zet da se nasali jos na moj racun ( da pokaze kako je on dobra zet), al posto su ga svi prisutni pogledali popreko, a ja ga spustila s jednom recju, stao je na pola reci i nastavio da jede pognute glave( taj nije progovorio vise reci do kraja veceri). Nekako se iskobeljasmo iz svega. Krenemo da spavamo, kad cujem ja da ona opet urla na muza, moj muz se skupio ko dve pare, a mozda ipak da damo ime od mamina ponudjena tri, eto i on je mislio jedno od njih... ja kazem da si mislio rekao bi ga pre nje, sad ne moze, pitam te vec 2 meseca a ti ne znas i nemas predlog, sad je dosta, nemoj da se ja zainatim, a on pa znas, al ona hoce... e kad je to rekao onda sam ja rekla, Ok evo dogovora... da se na moje ime prepise kuca njegovih roditelja ( koja vredi citavo bogatstvo i oko koje se on i sestra jos sad sekiraju kome ce pripasti, a mene savrseno ne interesuje jer me moji nikad nisu ucili da budem materijalista nego da zivim u skladnoj prodici i zdravoj sredini), on kaze pa ne moze ta kuca na tvoje ime, to nije moje... ja kazem pa ni nasa cerka nije njena pa ona trazi i hoce... kad je video da nema rasprave samnom i kad sam ga ponovo pitala jer sam ga ja tukla da kaze pre 2 god da ja dajem ime a on prezime, on kaze pa jesam to rekao, nek bude kako ti kazes, al ako moze neko internacionalno, ja kazem naravno, al ne ni zbog tebe ni tvoje mame, nego zbog mog deteta, treba da se oseca prijatno gde god da je, a ako bude musko bez rasprave ce se zvati kako sam davno rekla. I stvarno nismo se raspravljali vise oko toga, cak smo sve okrenuli na salu.
Sutra ujutru. Ja ocekujem skandal, ipak sve je mirno. Oko 10 sati ja osetim ekstra hladan vazduh u kuci, odlazim da vidim sta je s grejanjem i imam sta da vidim, zena je sacekala da muski odu od kuce, ona se spremila i pobegla kod prijateljice i necete verovati da je pustila ventilaciju u kuci i temperaturu stavila na 15C(napolju je –9), a zna da trudnica ostaje kuci... pa nek mi neko kaze da nije perfidno... povecam temperaturu i iskuliram to, nije joj prvi put.
Za rucak nije dosla kuci, a nikog nije ni obavestila da jede napolju. Vecera, sve protice mirno, seli posle svega u dnevnu sobu da dezertiramo i ona umilnim glasom pita mene, kako ti nije zao da mi ne das da biram ime... ja u smeh, kazem ne zelim da diskutujem s vama na tu temu, ona onda skoci i kaze ma nema tu sta da se diskutuje, ja biram ime i tacka. Najfinijim tonom kazem, pa dobro izaberite ime koje vi hocete i zovite je tako, al na dokumetima ce biti ime koje nas dvoje odlucimo, moj muz i on skocio i kaze dosta, nas dvoje biramo ime, ona kaze napolje oboje iz moje kuce... ja kazem pa ja nemam nista protiv, cak sta vise... ona onda kaze da ti slucajno otac nije kupio kucu, ja kazem slucajno jeste, a jer u tu da odem, al tamo ce biti pravila moje porodice i samo tako, a ovde mi je muz kupio kucu da ima gde da mu raste cerka, bas kao sto je tebi muz obezbedio svojevremeno. Ona skace kaze, necu da vidim ni tebe ni to dete i zabranjujem da se preziva kao mi. Ja opet najfinijim tonom kazem, pa dobro, bice mi cast da se moja loza nastavi, dete nece ostati bez prezimena budite sigurni, a ona dodaje i nijedno dete necu da se preziva ko ja i samo srpska imena da im das... ja kazem ako tako odlucite i ako je to vasa zelja, ja ovog puta nemam nista protiv, bice mi zadovoljstvo... svekar se smeje, pokazuje mi ispod stola palac, kao pravi odgovor i pokazuje mi da budem cool. Ona onda nasrce na mog muza, ja ustajem i kazem da to niti cu da gledam niti da prisustvujem tome. Moj muz je odgurne i povucemo se. Ja ga pitam kako ima zivaca za sve ovo i zasto sebe muci, ja znam da je njemu i gore nego meni jer ne zna kome ce udovoljiti. Ovako kad smo sami, nas dvoje se super slazemo, nemamo svadji i miran je, zove ga telefonom, udavi ga par minuta i posle je miran. Bolje i njoj i nama. Nas dvoje gledamo film, a ona dosla i cvili ispred vrata, da mu mama da malo cokolade i da pita jer bi gledao vesti s njom, on joj kaze laku noc odbijajuci cak i cokoladu ( sto je vise nego nezamislivo).
Novo jutro! Ja se budim i cujem svadju u drugoj sobi, koja je od nas udaljena bar 100m. Ona vristi na svog muza. Kazem muzu da ne bih da idem na dorucak s njom, a on kaze ma ima da ides, ne sme da te pipne il da ti bilo sta kaze. Dok sam se ja obukla on je vec sisao u trpezariju...ja na stepenicama cujem vristanje, mislim da sav namestaj i vaze poskakuju...da sidjem il ne...ipak silazim, nisam kukavica ako sam trudna,hehe... naletim prvo na svekra, on mi pozeli dobro jutro i kaze ne prilazi joj blizu, sve ce biti ok, ignorisi je i ja tako i uradim, ipak je on glava porodice i poprilicno razuman covek. Ma nije mi uopste jasno kako je tolike godine s njom, kako ima zivaca il se tolko izucio da je ignorise( uhvatila sam ga pa puta da cita novine naopako i spavka dok ona vristi). Nas troje jedemo za stolom, ona se nabila u neki cosak dnevne sobe na stolicu na kojoj niko nikad nije sedeo jer je ko kaznena i jede s tanjirom u ruci. Onda je isekla voce sebi, sinu rekla da uzme bananu, a muza gadjala kivijem, ja ne postojim... muz mi kaze da uzmem i ja voce, ja kazem da cu da uzmem od njega malo, jer ja banane i ovako ne voli,a nije da mi se i jelo... ona skace kad vidi da nas dvoje normalno pricamo i kaze sinu, kakav si ti budala, ona te zavadi samnom i napravi svadju u kuci a ti joj dajes bananu i pricas s njom, ne volis me uopste i krece u akciju... ja kazem onda njemu da cu da spakujem stvari i kad dodje da ih samo utovarimo u kola i odvezemo kuci, sta se glupira zbog pola sata vise voznje do posla da trpi ovo ako ja trudna pristajem da budem sama u kuci ceo dan, sta onda on izigrava... on kaze, necu sad iz principa da idem ima da me trpi... ona opet krece s akcijam, i ta je kuca njena i sve je njeno ( u zivotu nije nista radila pa da je njeno, a nije bas ni iz neke porodice pa da su joj nesto ostavili)... ja kazem znam gospodjo i kuca mojih roditelja je vasa ( to je izjavila prosle godine kao i to da moj tata treba da proda stan koji iznajmljujemo i da te pare da njoj, ne cak ni meni i muzu), nego sta sve je moje-dobacuje ona u besu. Ja ustajem i kazem da mi je ok da budem s njima, al cu radije odmarati jer trudnoca zahteva mir i spokoj, ona dobacuje zamnom kako ona kuva za mene a kako sam ja lenja i nezahvalna al da je to srpska kultura, a da vam ne pricam po 100x da ja spremim rucak, ona samo zaprzi ( i to ne sto ja necu, nego samo ona zna kako ona voli), umesim 20 lepinja dnevno ( jer je samo to dobro za njen sotmak) da se ne bi raspravljali, operem sudove i dovedem sve u normalu da bi ipak ja mogla da fukncijonisem tu i da zivim. Ona ustaje i krece da me prati i vristi kako sam lenja, e kraj...okrecem se... pitam je kako je nije sramota da joj trudna zena svaki dan mesi hleb i daje vodu, osnovu za zivot i da je ona nezadovljna i zanoveta, kako je nije sramota njenih godina i zamolim je da me ne prati, a posto sam i ovako visa od nje i na visem stepeniku gledam je odozgo...ona se povlaci i krece da vristi na muza da nas izbaci iz kuce,a on flegmaticno pita sto... e sta ce biti dalje ne znam, moj muz je otisao da radi, ja sam ostala i kuckam ... nastavak sledi... salila sam se s muzem ako ovo uoblicim u knjigu nece mi biti ravni ni Tolstoj, ni Dostojevski, pa kad se prevede knjiga na engleski... pa kad krene da hara svetom... i Da Vincijev kod ce biti u zapecku... tad ce bas imati razloga da me ostavi jer nece vise biti anonimnosti, sva cu imena da stavim kakva jesu, a bicu tolko bogata i popularna i na svim svetskim naslovnicama da ce biti tesko odreci se takvog komada u porodici.
Pozdrav svima! Nadam se da ste uzivali u „romanu“ isto onoliko koliko i ja! Prica je zasnovna na istinitom dogadjaju u uglednoj svetskoj porodici. Uzivajte u svojoj nemastini i sreci, pare cine cudo od zivota!

copyright Maksily
Svaka ti cast i napisi roman.od srca ti zelim zdravu i pravu bebu koju ces zvati imenom koje ces joj ti dati. :D

Evo sam, nisam pokleknula jos! Pa kad pisem na srpskom valjda sam ja srpkinja, bar mi tako pise u dokumentima,haha... salu na stranu, nemam pojma kako ce se sve zavrsiti, ali zna se cije je dete, ko je pravio i kod koga raste 9 meseci i samo nas dvoje mozemo da diskutujemo na temu imena, a ona ako nece da prica samnom...sto mi zao... ja bi s njom po kratkom postupku, nego ipak je majka mog muza kakva god da je, inace bi ja davno zvala i miliciju i advokate i resila bi s napasti, nego necu da on pati i da odlepi... kad se dogovorimo oko imena recicu vam!A ova mala u stomaku je jako nemirna(na mamu verovatno), al ako..ne damo se nas dve tako lako
Pozdrav

maksily:
Evo sam, nisam pokleknula jos! Pa kad pisem na srpskom valjda sam ja srpkinja, bar mi tako pise u dokumentima,haha... salu na stranu, nemam pojma kako ce se sve zavrsiti, ali zna se cije je dete, ko je pravio i kod koga raste 9 meseci i samo nas dvoje mozemo da diskutujemo na temu imena, a ona ako nece da prica samnom...sto mi zao... ja bi s njom po kratkom postupku, nego ipak je majka mog muza kakva god da je, inace bi ja davno zvala i miliciju i advokate i resila bi s napasti, nego necu da on pati i da odlepi... kad se dogovorimo oko imena recicu vam!A ova mala u stomaku je jako nemirna(na mamu verovatno), al ako..ne damo se nas dve tako lako
Pozdrav
A sta, ako bude licila na svekrvu? :shock:

jao maxy...
ja čitam, i ponovo se potresam.
ja sam prošla kroz istu stvar...sa mojim prvim detetom.
ko da je ista žena jbt:( mada je kod mene svekar, bio još gori od nje,
i srbi su, ali moja porodica im nije dovoljno srpska...
(ima ih i rusa, i nemaca...)
pa da vam ne pišem, jer već ranije jesam.
ali me potreslo ovo vikend izdanje.
jer sam ga doživela, i nastavka sledi i dan danas..posle 8 punih godina!
moj svekar mog sina i dalje zove jova...na št ase ovaj ne odaziva..
ili kada "popusti" zove ga dekino:roll:
gle samozvani deka...koji nikada unuče nije na krilo stavio...

Back