Svekrve...neicrpna tema

A moja, konačno, posle nekoliko dana, došla dva sprata iznad svoje kuće da vidi unuče i donela joj 3 ( tri ) kiki-bombone u ruci. Ne tri kesice, uuuuuu, taman posla, nego tri bombone. :roll:
(A dole ormarić pun grickalica, slatkiša i ostalog, još od prošle godine, čini mi se :mrgreen: )

Sve što pričate za svekrve navodi me na zaključek da su listom sve svekrve zle, prandave, odvratne i sve najgore što ljudski rod može da uradi. Nameće mi se pitanje za sve mlade žene koje imaju sinove,. Kakve će one biti svekrve? Kako se mogu ispraviti sve te negativnosti koje su do sada činile svekrve jer mislim da međuljudski odnosi treba da se sa svakom generacijom poboljšaju, svi valjda napredujemo i usavršavamo svoju emotivnu inteligenciju. Zanima me kako jedna žena koja ima sinove vidi sebe nakon svih rešenih problema vezanih za odrastanje, pubertet, školovanje i konačno kada postanu ti sinovi zrele osobe i srećno se ožene?
Sve ovo vas pitam jer sam bila snajka ( mnoge stvari su mi smetale vezno za svekrvu, ali nikada se nismo posvađale), sada sam ja svekrva i izbegavam sve što je meni smetalo, posećujemo se na nekih 10 dana uz obavezno najavljivanje i opet ne valjda.
Ja se sada pitam da li mi koje imamo sinove treba da nestanemo sa ovog sveta kada oženimo sinove?
Zamislite se mlade mame kako će vama prijati ovakvi komentari kada starost pokuca i na vaša vrata.
Sve ovo vas pitam zaista krajnje iskreno, jer mislim da treba nešto da se uradi na poboljšanju odnosa i ne mislim na ekstremne slučajeve jer ne pada mi na pamet da dosađujem deci niti da idem u posetu nenajavljeno.
Tema je zaista opasna ali mislim da i snajke baš nisu bezgrešne.:)

Sve što pričate za svekrve navodi me na zaključek da su listom sve svekrve zle, prandave, odvratne i sve najgore što ljudski rod može da uradi. Nameće mi se pitanje za sve mlade žene koje imaju sinove,. Kakve će one biti svekrve? Kako se mogu ispraviti sve te negativnosti koje su do sada činile svekrve jer mislim da međuljudski odnosi treba da se sa svakom generacijom poboljšaju, svi valjda napredujemo i usavršavamo svoju emotivnu inteligenciju. Zanima me kako jedna žena koja ima sinove vidi sebe nakon svih rešenih problema vezanih za odrastanje, pubertet, školovanje i konačno kada postanu ti sinovi zrele osobe i srećno se ožene?
Sve ovo vas pitam jer sam bila snajka ( mnoge stvari su mi smetale vezno za svekrvu, ali nikada se nismo posvađale), sada sam ja svekrva i izbegavam sve što je meni smetalo, posećujemo se na nekih 10 dana uz obavezno najavljivanje i opet ne valjda.
Ja se sada pitam da li mi koje imamo sinove treba da nestanemo sa ovog sveta kada oženimo sinove?
Zamislite se mlade mame kako će vama prijati ovakvi komentari kada starost pokuca i na vaša vrata.
Sve ovo vas pitam zaista krajnje iskreno, jer mislim da treba nešto da se uradi na poboljšanju odnosa i ne mislim na ekstremne slučajeve jer ne pada mi na pamet da dosađujem deci niti da idem u posetu nenajavljeno.

Pa bice svekrve jednog dana sve koje imaju sinove, i njihove snajke ce biti na ovoj temi... eto.
Ja moju svekrvu ne bih menjala ni za sto tamo nekih najboljih, al opet ima stvari koje me nerviraju. Kao sto me rodjena majka iznervira i vise puta nego svekrva moram priznati... i niko ne kaze da su snajke bogom dane.... to nek pricaju svekrve na nekoj drugoj temi, ovde je tema istresemo sve ono sto nam smeta... i ne smeta...

Моја баба није била никаква баба, нити је била добра свекрва. Али није се мешала у живот мојим родитељима, није правила никакве смицалице. Мирно смо живели, посећивали се повремено.. И поред тога што је баба била саможива, није угрозила брак нити упропастила живот мојима. Може и тако.

Ja sam rešila da ću biti poput moje mame- nju cela porodica i prijatelji i komšiluk vole.
-Dogovor sa sinom da nas POZOVU kad hoće da dođemo ( eno na ženama tema o mukama kad ti se tvoja familija najavi a tebi nezgodno)
-Ponuditi pomoć u vidu spremanja ručka, čuvanja deteta,materijalnu pomoć ali bez pametovanja i guranja nosa u njihovo domaćinstvo
-Makar leba ne jela, za unučad mora biti:
poklon za rođendan, imendan,Božić,Uskrs,početak i kraj školske godine
obavezno turanje u džep parica prilikom polaska na letovanje,rekreativnu, izlazaka i slično

Roditelj mora da shvati da je za mladi bračni par sekundaran i da treba da se pusti da svija svoje gnezdo na miru. Umerenost u svemu je odlučujuća.
Da ne bude opet moja mama super a njegova ne valja- moj tata i svekrva su bili dobri ali gnjaveži koji su morali da budu u svakoj čorbi mirođija
mama i svekar su genijalni i to je odnos koji ćemo se mm i ja truditi da imamo sa decom i unucima :heart::heart:

Kako znas da ne valja?
Rekla ti je?
Osetila si?
Popricala sa njom i sinom?

Ja sam rešila da ću biti poput moje mame- nju cela porodica i prijatelji i komšiluk vole.
-Dogovor sa sinom da nas POZOVU kad hoće da dođemo ( eno na ženama tema o mukama kad ti se tvoja familija najavi a tebi nezgodno)
-Ponuditi pomoć u vidu spremanja ručka, čuvanja deteta,materijalnu pomoć ali bez pametovanja i guranja nosa u njihovo domaćinstvo
-Makar leba ne jela, za unučad mora biti:
poklon za rođendan, imendan,Božić,Uskrs,početak i kraj školske godine

obavezno turanje u džep parica prilikom polaska na letovanje,rekreativnu, izlazaka i slično

Roditelj mora da shvati da je za mladi bračni par sekundaran i da treba da se pusti da svija svoje gnezdo na miru. Umerenost u svemu je odlučujuća.
Da ne bude opet moja mama super a njegova ne valja- moj tata i svekrva su bili dobri ali gnjaveži koji su morali da budu u svakoj čorbi mirođija
mama i svekar su genijalni i to je odnos koji ćemo se mm i ja truditi da imamo sa decom i unucima :heart::heart:

Bez uvrede ali tvoj post me podstakao da napišem koju i na ovu temu.
Da se u startu ogradim, nisam ničija snaja. Još uvek. A ni svekrva.
Ali ovo što si ti navela se ukratko može svesti na besplatnu kućnu pomoćnicu i doživotni kredit, dva u jednom.
Očekuješ materijalnu pomoć, bejbisitovanje i kuvanje ručka ali da se to izvede diskretno i bez mešanja. Kao letovanje u Crnoj Gori, da platiš a da se ne pojaviš, najbolje bi bilo.
Elem, i ovde na temi i u rl-u povremeno se pojavi snajka/ćerka koja bi da joj se servira mesečna kinta, šerpica sa omiljenim jelom i pričuva dete po potrebi ali bez da svekrva/mama progovara reč. Ono, ćuti, radi i bude nevidljiva.
Posebno zanimljiv deo "Makar leba ne jela, mora biti za unuče.". Valjda je logičnije da se za to isto unuče potrudi majka a ne baba. I da mu ona obezbedi hranu, odeću, školovanje.
Bake i deke su bitni u detinjstvu svakog deteta. Ali nisu dužni da materijalno ili na bilo koji drugi način pomažu svoju odraslu decu. Mogu, ako žele. A ne da budu bankomat za "bavezno turanje u džep parica prilikom polaska na letovanje,rekreativnu, izlazaka i slično". Pošto, po toj logici oni koji nemaju novca po difoltu nisu dobri baka i deka, jer eto šta oni mogu da ponude? Osim možda besplatnog bejbisitovanja.
Mislim, odrastite.
I preuzmite odgovornost za svoj život. I svoju decu.

Poslednja izmena:
Moj post se ne odnosi na sve snaje. Daleko od toga. Ovde postuju žene čije su svekrve poput veštica iz bajki, ako ne i gore.
Moj komentar se tiče svih onih mladih žena koja prvenstveno sopstvene roditelje tretiraju kao doživotne robove. Pa zašto bi bile bolje prema tuđim.

Ljuta sam. Tačnije, ljuti me takav vid obezvređivanja i nepoštovanja.

Poslednja izmena:
Moj post je pisan sa stanovišta buduće svekrve, a ne snaje. Želja mi je da doživim unučad i da ih mazim kao što su mene mazile moje bake.Da ih volim kao što bake vole moje dete. Da se sećaju mirisa bakinih kolača i priča pred spavanje a ne namontirane čelične ledi koja mora da ide sa prijateljicama na more te ne može da bude na rođendanu svog unučeta.Ono leba ne jela je više figurativno, ali ako neću sinu da pružim što bolji start u budučnost, kome ću? Da kupim 1478 par cipela? Da idem na put oko sveta? Ako ništa drugo. biću baka koja vodi unučad na more, meni je to nekako normalan tok života, a izigravanje nekog provoda i druge mladosti, ženidbe i udadbe posle šeset pete nije.

Afro razume o čemu pričam, već danima paja radnje sa bebećim stvarima :D

..jjooooooojjjjjj....znam i evo ne mogu živa da iščekam da stigne to malo:heart:moje...
..ali ja imam valjda jednu veliku sreću što nikom neću biti svekrva, već tašta, a to
je nekako lakše....:lol:
..svejedno ja sigurno neću biti baka kakva je bila moja svekrva..jer se to zlo jednom
u 10000 godina rađa..pa i da sam neki nadžak, a nisam, od nje bi bila bolja sigurno...
..i jeste jedva čekam da mogu da se posvetim tom malom biću, da kad god mogu
dovedem je kod sebe i da uživamo, nas dve ili nas tri, četiri..hvala dragom Bogu
sve ženski svet..pa nekako lakše bar izgleda....:super:

Znam Vanda. poznajem i ja jednu takvu, Ledena kraljica. Ne uzima unučad u ruke da je ne izgužvaju, a izdržava francusku kozmetičku industriju.Deca ne treba da se kvare sladoledom, igračkama i ostalim tricama a o igraonicama, mađioničarima, zoo-vrtu i ostalom luksuziranju da i ne govorimo. Snajka joj za osmi mart donela blender, sveki se smrtno uvredila!

Moj post je pisan sa stanovišta buduće svekrve, a ne snaje. Želja mi je da doživim unučad i da ih mazim kao što su mene mazile moje bake.Da ih volim kao što bake vole moje dete. Da se sećaju mirisa bakinih kolača i priča pred spavanje a ne namontirane čelične ledi koja mora da ide sa prijateljicama na more te ne može da bude na rođendanu svog unučeta.Ono leba ne jela je više figurativno, ali ako neću sinu da pružim što bolji start u budučnost, kome ću? Da kupim 1478 par cipela? Da idem na put oko sveta? Ako ništa drugo. biću baka koja vodi unučad na more, meni je to nekako normalan tok života, a izigravanje nekog provoda i druge mladosti, ženidbe i udadbe posle šeset pete nije.

A zašto nije? Znači posle pedesete sve žene treba da se zabrade, oči u pod, unuče za ruku i ništa letovanje, zimovanje, kafa sa drugaricama, sex? Pardon, može letovanje al sa unučetom.
Meni nije normalno da moje dete ide sa babom na more. Treba da ide sa mnom i mojim mužem. A babe i dede su svoju decu očuvali, žrtvovali se, odrekli se ko zna koliko letovanja i zimovanja zarad nas, pa sada mogu da uživaju i za svoj novac idu gde žele i sa kim žele.
Normalan tok života je da svoju starost živiš onako kako ti prija. Jer tada sumiraš i ispravljaš ono što se ispraviti da. I odmaraš. Jer si zaslužio. A da juriš unuče po plaži, meni nije slika Raja. Niti planiram da u taj film uvaljujem svoju majku.
Da ne bude zabune, mene su bake obožavale. I spremale mi omiljene kolače, i davale mi novac i tetošile me. Jedna je čitav život podredila unucima i sinu i umrla je od brige i tuge. Druga je živela onako kako je htela, išla gde joj se prohte, bila odlučna, imala zilion prijateljica. Obe su me volele. Obe sam volela i nedostaju mi. Ali ako mogu da biram, a mogu, biću nalik onoj drugoj.
Priča o bakama-bankama i bejbisiterkama je produkt vaspitanja i podele porodičnih uloga tako da je dete mali Buda i njemu se sve podređuje. Do smrti. Svi treba da ga tetošu. Čak i kad odraste, oženi se, uda, opet su svi dužni da mu sevnu lovu, pričuvaju cmizdravce, rešavaju mu finansijske i ostale probleme. I onda mama i tata odu Bogu na ispovest a sin/ćerka ostanu kao mahovina bez drveta. I mogu samo da se osuše i propadnu. Ništa više.
Detetu da bi izraslo u samostalnu i dobru osobu pruža se i ljubav i vreme i pažnja i brazovanje i razni vidovi stimulisanja. Ali cilj odgajanja deteta je da jednog dana prhne krilima, vikne "mama, vidi me, ja mogu sam da letim" i otisne se. U život. Naravno da niko ne prestaje da bude roditelj samim tim što mu je dete odrastao čovek. I naravno da će pomoći detetu na sve načine. Ali gde je granica kada se od podrške stigne do "donacija" i "preuzimanja na sebe njegovih obaveza". Pa umesto da mladi tat i mama idu sa svojim potomkom na odmor, i uživaju u čarima roditeljstva bake i deke to čine umesto njih.
Ne zna se ko je tu luđi.

Ma u pravu si ti, ali ja konkretno imam nameru da mazim unučiće a ne da izdržavam sina do pedesete. Na žalost, zbog studija, posla kućenja i mog i budućeg (akobogda) mladog para ja ću prebaciti 65 do unučadi. Bogme teško će me videti i plaža i golf-tereni ,biću kao Yetta iz Dadilje!!! :hahaha::hahaha:

Ma u pravu si ti, ali ja konkretno imam nameru da mazim unučiće a ne da izdržavam sina do pedesete. Na žalost, zbog studija, posla kućenja i mog i budućeg (akobogda) mladog para ja ću prebaciti 65 do unučadi. Bogme teško će me videti i plaža i golf-tereni ,biću kao Yetta iz Dadilje!!! :hahaha::hahaha:

Hahaha, dobro došla u klub. Ja ću verovatno prvo dete da rodim negde oko 40.
Tako da će moje siroto unuče verovatno da nosi bedž "Ja sam tvoj unuk/unuka i zovem se...imam toliko godina. Bako.". Pošto ću biti toliko senilna da neću ni znati ko je klinja.
Haha, sreća, sreća, radost.:rotf:

e ovako se meni desilo...ja i mm smo imali sjajne planove za buducnost da s eniko ne mesa u nas odnos...a onda se umesase svi..

najbolje mi je bilo kad je njegov cale rekao.."mi smo svi jedna porodica"...:eek:

ja cu imati neplanirane probleme isto izgleda i nikada necu potpisati !

svekriva vec histerise sto necu da visim kod njih, necu da se druzim, pa kad nece breg M., M dolazi bregu :eek:

ne znam kako cu izaci na kraj sa svima

UUH bolje da ne pocinjem da pisem a nekom moram da kazem inace cu da puknem.
Udala sam se pre 8 god.svekrva hladna ko stena leda.Bila je na vencanju bez poklona.Rodila sam nije dosla u bolnicu ni unuku da vidi.Dosla je kuci na 2 min i otisla.Nikad unuce u ruke uzela nije a kamoli da je proseta ili joj kupi lizalicu.Posto zivimo blizu u istoj ulici kad je dete poraslo hoce kod babe a baba nece da je vidi vec je vraca kuci.Dize mi se kosaa na glavi kad samo pomislim na nju a ne nesto vise..iako mi se ne mesa u brak zao mi je muza i deteta a i moje mame koja pati za unukom jer ne zivimo blizu a druga baba nece da je vidi.Poludela skroz pre neki dan nam je lupila nov auto jer njoj treba 4 metra ulica malo joj je 3..i mrtva hladna kaze pa desilo se sta sad...stetu moramo mi da platimo jer ona o parama ne zeli da prica a para ima za jos 3 zivota.Da bar sebi nesto kupi ili ode na odmor ili pa renovira u kuci jookk pare ce u grob da ponese ili pa da crkvi deci ili unucima ne verujem...Kad je mogla mojoj jetrvi tj rodjenom sinu da uzima 200e mesecno sto cuva unuka EJJJ UNUKA svog prvo unuce sta dalje da pricam..uzimala 200e za 4 sata dnevno od toga beba spavala 2 sata...ma necu da pricam mnogo je...

Pa da, ima ih takvih koje eto kazu ,svakako bi platitili neku drugu zenu da cuva dete... i onda uzmu pare...
Moja npr. je uzimala za putne troskove ali je sve to na kraju dala deci... skupljala do kraja meseca sve sto smo joj dali i opet vratila nama...

Back