Svekrve...neicrpna tema

Razvodi nisu trend, postojali su odvajkada. Moja baba je bila 1921 godište i u ono vreme udavana 2 puta sa detetom iz prvog braka. Deda takođe. Nisam pristalica braka pošto poto, a ni deteta jer tako mora. Ako me vanbračna zajednica sa čovekom koga volim čini srećnom i ako u jednom trenutku poželim da rodim dete imaću ga bez obaveznog papira i venčanja.

Razvodi nisu trend, postojali su odvajkada. Moja baba je bila 1921 godište i u ono vreme udavana 2 puta sa detetom iz prvog braka. Deda takođe. Nisam pristalica braka pošto poto, a ni deteta jer tako mora. Ako me vanbračna zajednica sa čovekom koga volim čini srećnom i ako u jednom trenutku poželim da rodim dete imaću ga bez obaveznog papira i venčanja.

Naravno da postoje oduvek (moj deda je bio dva puta u braku, moji su se razveli, moj ujak se razveo, ja sam se razveo), ali je cinjenica da ih nikad nije bilo toliko koliko ih sad ima, i da se odluka da se ljudi razvedu danas donosi mnogo brze i lakse (jednom se posvadjaju oko neke gluposti i odmah razvod braka, nema volje za kompromisom, dogovorom...)

Mda....A ranije, ako mladica ne zatrudni prve godine, odmah je vrate mami i tati. Ja za brže i lakše od toga ne znam.

Ma jeste...a danas im se "desi" da zatrudne. Onda se brze bolje organizuje vencanje (da se ne rodi vanbracno dete, sramota jelte), pa se nakon godinu dana razj*be brak. Isto bolest kao i ovo sto si ti napisala.
Cinjenica je da se na zapadu razvodi svaki treci, ovde gde ja zivim cak svaki drugi brak. Kod nas u Srbiji je manje razvoda, ali se polako priblizavamo istom nivou. Valjda je i to jedna od evropskih vrednosti, na koje se moramo ugledati.

Ma jeste...a danas im se "desi" da zatrudne. Onda se brze bolje organizuje vencanje (da se ne rodi vanbracno dete, sramota jelte), pa se nakon godinu dana razj*be brak. Isto bolest kao i ovo sto si ti napisala.
Cinjenica je da se na zapadu razvodi svaki treci, ovde gde ja zivim cak svaki drugi brak. Kod nas u Srbiji je manje razvoda, ali se polako priblizavamo istom nivou. Valjda je i to jedna od evropskih vrednosti, na koje se moramo ugledati.

Ebg, ne znam šta b' ti rekla...smara me cela ta "zapad je zlo i za sve kriv" kukumavka koju u svaku temu udrobiš i gde ima veze i gde nema, dok i dalje ponosno na tom istom zapadu živiš. Ja da sam toliko kivna na pomenuti i "njegove vrednosti" :roll: , odavno bih se vratila u Srbiju.

Ebg, ne znam šta b' ti rekla...smara me cela ta "zapad je zlo i za sve kriv" kukumavka koju u svaku temu udrobiš i gde ima veze i gde nema, dok i dalje ponosno na tom istom zapadu živiš. Ja da sam toliko kivna na pomenuti i "njegove vrednosti" :roll: , odavno bih se vratila u Srbiju.

To sto ja ovde zivim, ne znaci da automatski sve u tom sistemu smatram ispravnim. Ja imam svoja pravila, bez obzira da li ziveo na severnom polu ili u Dzibutiju.
Ne znam sta ti nije jasno....mislim da ta modernica, koja je usla u drustvo u Srbiji itekako ima veze sa ovom pojavom. Nisam uopste kivan, samo sam konstatovao neke stvari.
A ti ako trazis nekog sa kim ces se svadjati - kod mene si na pogresnoj adresi. ;)
Ako imas neke konkretne argumente, iznesi ih. Ako nemas, nema smisla da pises o mom ponosnom zivotu itd.

To sto ja ovde zivim, ne znaci da automatski sve u tom sistemu smatram ispravnim. Ja imam svoja pravila, bez obzira da li ziveo na severnom polu ili u Dzibutiju.
Ne znam sta ti nije jasno....mislim da ta modernica, koja je usla u drustvo u Srbiji itekako ima veze sa ovom pojavom. Nisam uopste kivan, samo sam konstatovao neke stvari.
A ti ako trazis nekog sa kim ces se svadjati - kod mene si na pogresnoj adresi. ;)
Ako imas neke konkretne argumente, iznesi ih. Ako nemas, nema smisla da pises o mom ponosnom zivotu itd.

Pa i nema veze.
Tj. ima onome ko samo misli o ribicama koje 'vataju frajere na dete, pa onda razjebavaju brak nakon godinu dana. Mislim, u kakvom se ti društvu krećeš kad samo ovakve znaš? :roll:

Više ima veze sa tim da su ljudi ovde posle 20 godina konstantnog sra.nja prsli i da apsolutno svaki stanovnik Srbije ima psihičkih problema.
Samo nelečena depresija je ovde dobar dan, a zamisli da živiš sa osobom koja od depresije pati recimo dve godine. To je ćao zdravom odnosu i zdravom braku i zdravoj porodici. A gde su ostale reakcije na stres i propale živce tanjene godinama.
Ima veze sa tim da su najčešći i najjači sukobi u braku zbog love, statistički, a ovde oko finansijskih problema možeš da se svađaš svaki dan pet puta.
Ima veze sa tim da su ljudi izgubili i volju i finansijsku mogućnost da ugađaju kako sebi, tako i partneru i da zbog jurnjave za gomilom drugih problema, zapostavljaju odnos i brak i uzimaju ga zdravo za gotovo. Pa se iznenade kad sve prsne u milion komada.

Ovo društvo i ovi ljudi su se shebali davno davno pre te priče o evropskim vrednostima, na koje najviše kukate upravo vi koji ih i najviše tolerišete. Kakva ordinarna glupost, "modernica" ušla u društvo u Srbiji vireći preko plota i napravila haos, a nije napravila haos vama prosvećenim gastosima koji u srcu te modernice živite decenijama, neki i celog života :roll: Pa onda još iz udobnosti svojih mirnih, uređenih, pravnih sistema, u kojima da ne zaboravim, ne odobravate sve, drobite i objašnjavate nama ovde šta nas je ustvari shebalo. Bljuv.

Au, ebote. Znaci samo na ovom forumu su fensi ribe, srecne zene i likovi, a u pravom zivotu su svi bolesni od neke psihicke bolesti? Dobro, izvinjavam se, nisam znao da je tako. Mislim, ima i ovde par psihickih bolesnika, ali da su bas svi pukli nisam primetio. :lol:
Sta ja tolerisem, a sta ne - to prepusti meni. Te suplje price o gastarbajterima isto pricaj nekom drugom, posto ja nemam veze sa istima (da ne objasnjavam po stoti put ko su gastarbajteri).

A sad da se vratimo na svekrve ako moze. ;)

Au, ebote. Znaci samo na ovom forumu su fensi ribe, srecne zene i likovi, a u pravom zivotu su svi bolesni od neke psihicke bolesti? Dobro, izvinjavam se, nisam znao da je tako. Mislim, ima i ovde par psihickih bolesnika, ali da su bas svi pukli nisam primetio. :lol:
Sta ja tolerisem, a sta ne - to prepusti meni. Te suplje price o gastarbajterima isto pricaj nekom drugom, posto ja nemam veze sa istima (da ne objasnjavam po stoti put ko su gastarbajteri).

A sad da se vratimo na svekrve ako moze. ;)
Ne može.
Kad okrećeš priču na razvode u Srbiji i drobiš o uzrocima, onda stani na crtu.

To što si ti umislio da na ovom forumu vreme gube neki idealni ljudi, to je tvoja stvar.
Svi imamo probleme, neko veće, neko manje i svako se nosi sa tim kako zna i ume.
Tvoje bezobrazno banalizovanje uticaja stresa i egzistencijalnih problema na partnerske odnose samo o tebi govori, najpre to da ni jedno ni drugo nisi iskusio (hvala bogu), ali govori i ponešto o tvom karakteru. Ti svuda vidiš neke fenserke i k.urvice, hvatačice na bebu i slične likove, na osnovu toga držiš predavanja o štetnim evropskim uticajima na srpski brak, porodicu i društvo i realno, brate, slep si kod očiju.
Za 99% razvedenih parova koje znam mogu da potpišem da bi ostali zajedno da im je finansijska situacija donosila manje stresa.
Što ima indirektno veze i sa ovom temom. Znaš kad bi bilo ovolikih problema sa odnosima sa roditeljima da nema finansijske i ostale međuzavisnosti? I, da sprečim dalje banalizovanje, ne u smislu da svako treba da ima svoj trosoban stan kao preduslov, ne, nego realno, da te finansijska ograničenja ne prisiljavaju na život sa ljudima koje nisi odabrao za svoje ukućane? Da si prisiljen da sa ljudima sa kojima se ne slažeš deliš egzistencijalne i ostale odluke? Da moraš da tražiš pomoć oko čuvanja dece, jer je vrtić misaona imenica, kao i ostajanje kod kuće zarad odgajanja deteta? Pa onda ulaziš u sukobe oko načina čuvanja deteta? Pritom, dobra trećina uzroka za sukob je u tome što ljudi imaju kratak fitilj i za najmilije, a kamoli za one sa kojima se baš i ne vole preterano.

Al' najlakše je baviti se sponzorušama, razmaženim ribicama iz Strahinjića bana, gej lobijem, Evropom i sličnim plitkim temama.

Nemamo pare, pa se razvodimo. E to je za nekog ko je plitak, kao sto sam ja, vec visoka filozofija, u koju se ne usudjujem dublje da ulazim.
Ti ces meni da objasnjavas razloge zasto se razvode brakovi. 99% bi ostali zajedno da je finansijska situacija bila o.k - po tvojoj prici.. Pa eto moj brak je onda jedan od onih 1% koji se nije raspao zbog toga. :roll:

Ja sam se osvrnuo na ovo ispod. Smatram da je to tacno. To je sve. O psihicki bolesnim gradjanima Srbije, o gastarbajterima itd. ne bih dalje. Hvala na razumevanju.

Original postavio tehduduk
vanbracne zajednice i razvodi su svetski trend ....

Nemamo pare, pa se razvodimo. E to je za nekog ko je plitak, kao sto sam ja, vec visoka filozofija, u koju se ne usudjujem dublje da ulazim.
Ti ces meni da objasnjavas razloge zasto se razvode brakovi. 99% bi ostali zajedno da je finansijska situacija bila o.k - po tvojoj prici.. Pa eto moj brak je onda jedan od onih 1% koji se nije raspao zbog toga. :roll:

Ja sam se osvrnuo na ovo ispod. Smatram da je to tacno. To je sve. O psihicki bolesnim gradjanima Srbije, o gastarbajterima itd. ne bih dalje. Hvala na razumevanju.

Original postavio tehduduk
vanbracne zajednice i razvodi su svetski trend ....
Neko ko u ovu priču ne ulazi plitko i demagoški bi se potrudio da pročita šta piše.

Za 99% razvedenih parova koje znam mogu da potpišem da bi ostali zajedno da im je finansijska situacija donosila manje stresa.
A tvoj brak i razlog za razvod me iskreno i ne zanimaju, obaška što pričamo o brakovima i razvodima u zemlji gde je jednu od najvećih panika izazvala vest da će bensedin biti uslovljen lekarskim receptom.
Ti u toj zemlji nisi odrastao, nisi živeo i tvoj slučaj ide u neku tuđu statistiku.
Uostalom, u prethodnom postu si tražio da se manem tvoje malenkosti i da iznesem argumente.

Btw, ja sam se osvrnula na tvoje infantilno objašnjenje povećanja broja razvoda u Srbiji.
Ta opšta mesta kako je nešto trend u svetu me ič ne inspirišu, pošto ništa i ne znače, obične poštapalice.

Nema na čemu.

Moram da se slozim sa medvedom. U iks situacija para vrti gde burgija nece, tako i u brakovima... pogotovu kada su ljudi primorani ziveti u zajednici i trpeti neke stvari zarad bolje finansijske situacije i posle izvesnog vremena pocnu pucati konci pa pukne mozda ne nekoj drugoj stvari ali kad se sagleda bolje, povezano bude sa celokupnim stanjem...
Ima istine u tome da smo obasuti raznim desavanjima i nacinom zivota iz drugih nam zemalja, pa se desava kad mogu oni, mozemo i mi.... ali opet da ti imas novca za jedan normalan zivot, za odlazak negde gde ces napuniti baterije, pobegnes od ruzne svakodnevnice i posvetis vreme samo svojoj porodici a ne borbi sa zivotom i prezivljavanju.... tada bi sigurno lakse prebrodili svaku nesuglasicu i mnogo tolerantiji bili prema svima... Tako da ispada da je sve veoma usko povezano i da stvarno u Srbiji najveci problem pravi nemastina zbog koje pocinju prvo stresovi i neuroze, samim tim i prenos svega toga na porodicu...
Ebiga sefu moras da cutis da ne izgubis taj bedan posao, mami i tati jer te pomognu serpom ribe, decu stedis jer nisu kriva ni za sta, pa onda strada supruznik.... jezik se odveze oboma i eto vatre... nakupi se mnogo varnica.

Jes´ vala. Na Zapadu svi smireni, nema stresa ni nervoze, a pare padaju sa neba i beru se na drvecu. Putujem sest puta godisnje na odmor, jedem iskljucivo kavijar i losos, a sefa oteram u p*cku materinu svaki put kada trazi da odradim nesto. :eek::eek:

Kakav lep zivot imam, a nisam ni svestan toga. :roll:

Najjace mi je ipak ovo "moram sefu da cutim da ne dobijem otkaz". Mislim, ne mogu da verujem kako neki ljudi zamisljaju zivot u zapadnoj Evropi, SAD...nebitno. :worth: :hahaha:

Mogli bi biti malo iskreni. Istina je ta da zene u Srbiji vise ne prelaze preko svega. Promenilo se drustvo, ne trpi se vise sve. Razlog zasto se sve vise brakova razvodi. Istina je da je veoma cesto razlog za razvod braka prevara. Ima jos mnogo razloga...izmedju ostalog i finansijski problemi, koji ucine svoje - ali ne bih se usudio da tvrdim da je to u 99% slucajeva razlog za razvod braka.

Poslednja izmena:
Ne bavim se statistikom, tako da ne mogu reci koliko procentualno zauzima razvod braka iz razloga prevare a koliko iz nekih drugih...
Tvrdim samo da u Srbiji, para igra veliku ulogu u zivotima mnogih... ima i onih drugih ali se ne krecem mnogo bas u tom krugu ljudi.
I da u Srbiji mnogi cute i trpe jer znaju da posla ne mogu naci na svakom cosku...
Ostaju im i ostala trpljenja koja sam navela, svekrve, taste, i ostala rodbina..
Pare, pare... svuda se mesaju.

Ne bavim se statistikom, tako da ne mogu reci koliko procentualno zauzima razvod braka iz razloga prevare a koliko iz nekih drugih...
Tvrdim samo da u Srbiji, para igra veliku ulogu u zivotima mnogih... ima i onih drugih ali se ne krecem mnogo bas u tom krugu ljudi.
I da u Srbiji mnogi cute i trpe jer znaju da posla ne mogu naci na svakom cosku...
Ostaju im i ostala trpljenja koja sam navela, svekrve, taste, i ostala rodbina..
Pare, pare... svuda se mesaju.

Nisam ni ja statisticar. Pricam o onome sto vidim u pravom zivotu.
Gde pare ne igraju veliku ulogu? Kao sto sam napisao, cute ljudi i ovde i strahuju za svoj posao.
Dobro si spomenula svekrve, o njima je tema, ne o razvodu braka.

I ovo provereno znas, ili lupetas napamet? :roll:
Prosto zracis nekim besom, ebote. Iskuliraj malo. Zapali jednu. :lol:

Ništa ne znam provereno, ako lažeš ti, lažem i ja ;)

p.s.: cisto da znas, ja sam rodjen i zivim u Austriji, i isto sam u 30-im godinama.

I šta da ti ka'em, dosta mi je usranih demagoga na tv-u, ne moram to još i na forumu da čitam ;)

Ništa ne znam provereno, ako lažeš ti, lažem i ja ;)

I šta da ti ka'em, dosta mi je usranih demagoga na tv-u, ne moram to još i na forumu da čitam ;)

Hvatas se za nesto za sta mislis da znas, a ne znas celu istinu. Ako vec mislis da si "uhvatila" neki podatak, proveri ga prvo. Mislim, nije tesko, tu sam, pitaj me ako ti nesto nije jasno (moze i preko pp ako se stidis javno), a ne napamet, iz poluinformacija da donosis neke zakljucke. ;)
Dosta je i meni onih koji izmisljaju stvari, preokrecu ih kako im odgovara itd., pa sta da radim? Forum je ovo, internet trpi svasta i svakog. ;)

Ali dobro, naucio sam ponesto...pre svega da treba da sam srecan sto ne zivim u zemlji gde svako boluje od neke psihicke bolesti, ondaK da razvod braka nije trend, i isto tako da se grdno varam da se pozicija i uloga zene u drustvu promenila u poredjenu na period pre 20-30 godina na prime, i da se 99% brakova zapravo razvode jer se nema para, a ne zbog prevare, ne odrzavanja braka i ostalih razloga za koje sam ja smatrao da su u vecini slucajeva razlog. Zelim da se zahvalim. :mrgreen:

Život u zajednici je smrt za svaki brak. Svako ko može sebi da priušti stan odvojen od roditelja već je u plusu da počne da gradi život i odnos kakav želi sa osobom koju voli. Problem je što ovde roditelji "uče" decu da treba da budu uz roditelje do smrti jer kako će pobogu sami, mali, mamini sinovi i tatine ćerke...Onda ide mešanje sa svih strana.Lično priznajem da što sam starija odnos sa roditeljima mi je lošiji nego pre i da sama ne bih mogla da živim sa njima da ne moram, a kamo li sa njegovim roditeljima da imam dečka.

Život u zajednici je smrt za svaki brak. Svako ko može sebi da priušti stan odvojen od roditelja već je u plusu da počne da gradi život i odnos kakav želi sa osobom koju voli. Problem je što ovde roditelji "uče" decu da treba da budu uz roditelje do smrti jer kako će pobogu sami, mali, mamini sinovi i tatine ćerke...Onda ide mešanje sa svih strana.Lično priznajem da što sam starija odnos sa roditeljima mi je lošiji nego pre i da sama ne bih mogla da živim sa njima da ne moram, a kamo li sa njegovim roditeljima da imam dečka.

Po ovoj tvojoj teoriji ja sam u debelom minusu jer ne mogu sebi da priustim stan. I to ne zato sto ne mogu da se snadjem bez roditelja, zivela sam sama kao podstanar pre braka, vec jednostavno nemam sredstava za to, trenutno. Po tebi, moj brak je vec propao.

Back