Svekrve...neicrpna tema

Pored istog imena i prezimena moja svekrva i ja delimo ljubav prema istim knjizevnicima i pozorisnim predstavama.
Za greske koje moj muz pravi u zivotu ne smatram je odgovornom jer zelim da verujem da sam nacinila pravi izbor i udala se za coveka koji sam odgovara za svoje postupke!
Ono sto zelim da podvucem da je moja svekrva pametna ,razlozna i vredna zena sa duboko usadjenim osecajem za meru.Kroz mnoge zivotne probleme prosla sam zahvaljujuci njenoj pomoci.
Desavale su se i nesuglasice i ostre reci i sa jedne i sa druge strane,ali to smatram normalnim zivotnim tokom.Iskren razgovor i otvoren pristup je uvek najbolji nacin da se konflikt prevazidje.Pozdrav...

prvo imam srecu pa nismo zajedno stotine kilometara nas deli, mozda se zato i slazemo i nemamo nekih vecih problema. da smo skupa sigurno bi letelo perje. drugo imam i sina i cerke, bicu i tasta i svekrva... ne znam kako cu se ponasati i kako cu se postaviti prema zetovima i snaji, ali bih volela da ne bude sukoba. polazim od toga da volimo istog coveka, i ako nista drugo treba da joj budem zahvalna sto ga je rodila i podigla takvog kakav jeste.

Anonymous:
rekla bih samo svoj slucaj.imala sam vezu od 7 godina koju je na kraju upropastila majka mog bivseg decka ,danas ni on ni ja nismo u braku,svako je otisao svojim putem.ta je zena inace zena razvedena i sama a kao dete i sama bila ostavljena te se zaista pitam dok sam ziva zasto

Jako gresis sto osudjujes majku svog bivseg za raspad vase veze. Koliko god da se lose ophodila i cinila tebi neprihvatljive stvari, ona nije kriva sto ste se vas dvoje razisli, jer i ti i on ste IMALI IZBOR, mogli de ste odluciti i drugacije, mogli ste ostati i gluvi i slepi za tu zenu, ponasati se u smislu "neka radi i prica sta hoce, mi se volimo i niko i nista nas nece razdvojiti"!!!

Umesto sto se pitas zasto se ONA ponasala tako kako jeste ( zbog svojih licnih iskustva iz detinjstva i kasnijeg zivota ), zapitaj sebe zasto TI vise nisi mogla da je podneses i PREVAZIDJES njeno ponasanje, po cenu svoje ljubavi!? I zapitaj se, da li je uopste jos postojala ljubav!?

terapeut:
Ono sto zelim da podvucem da je moja svekrva pametna ,razlozna i vredna zena sa duboko usadjenim osecajem za meru.Kroz mnoge zivotne probleme prosla sam zahvaljujuci njenoj pomoci.
Desavale su se i nesuglasice i ostre reci i sa jedne i sa druge strane,ali to smatram normalnim zivotnim tokom.Iskren razgovor i otvoren pristup je uvek najbolji nacin da se konflikt prevazidje.Pozdrav...

ista pricha..je sam se udala sa 20 godina, svekrva mi je bila i pomoc i oslonac, tu kad je potrebna a nevidljiva kad je sve ok..
sto se konflikata tiche, imate ih i sa svojim majkama a da necete sa tudjim..ljudi im najvishe zameraju meshanje u sve, narochito u ono shto nikako nije njihov problem, ali moje je mishljenje da je to nesigurnost u sopstvene stavove, strah da im neko peca greshke da bi mogao da prebaci "jesam ti lepo rekla.." i osecaj da savete dobijaju zato shto ih smatraju nesposobnim da odrade posao..kad bi iste savete dobile od prijateljica ne bi se osecale tako ugrozeno..
sve je stvar stava-argumentovano raspravljanje i samopouzdanje uz uvazavanje iskustva i dobrih namera je reshenje u vecini porodica bez patologije ponashanja..

november child:
terapeut:

ista pricha..je sam se udala sa 20 godina, svekrva mi je bila i pomoc i oslonac, tu kad je potrebna a nevidljiva kad je sve ok..
sto se konflikata tiche, imate ih i sa svojim majkama a da necete sa tudjim..ljudi im najvishe zameraju meshanje u sve, narochito u ono shto nikako nije njihov problem, ali moje je mishljenje da je to nesigurnost u sopstvene stavove, strah da im neko peca greshke da bi mogao da prebaci "jesam ti lepo rekla.." i osecaj da savete dobijaju zato shto ih smatraju nesposobnim da odrade posao..kad bi iste savete dobile od prijateljica ne bi se osecale tako ugrozeno..
sve je stvar stava-argumentovano raspravljanje i samopouzdanje uz uvazavanje iskustva i dobrih namera je reshenje u vecini porodica bez patologije ponashanja..

Ćuti sestro slatka, nemaš pojma kakvih sve slučajeva ima (bez patologije)...za normalnu komunikaciju i uvažavanje, potrebne se dve strane (minimum)tako da kad se ti postaviš razložno i kultivisano, a dobiješ sasvim suprotnu reakciju sa druge strane, pa se to ponovi mali milion puta, malo ti pukne film...Ti očigledno spadaš u onih 0,001% srećnica koje su se našle u situaciji, ja tolerantna, ona tolerantna, eto nama dogovora. Nisam sujetna što se kritike tiče, ali kad svako normalan primeti da kritika nije konstruktivna i dobronamerna, nego zlurado peckanje, onda mi se malo sakrije racio, a prorade suve emocije :lol:
P.S sutra mi svekrvica dolazi na ručak, idem psihički da se pripremim :lol: i kulinarski opremim :lol:

mell:
dali i vi "obozavate" vase kao ja moju???mislim da su one neka cudna zivotna forma cast izuzetcima nikada ima ni jedna snajka ne valja cak i ako se godinama foliraju cico mico na kraju se izdaju sta zapravo misle.

Na zalost, ili na srecu - nemam je. Dobro bi mi dosla za cuvanje deteta i kuvanje, ali kad pomislim da bi mozda bila suvise "brizna" za svog sina ili "pametna" u savetovanjima, onda mi padne kamen sa srca sto sam iapk ja "gazda" u sojoj kuci. :lol:

banegad2004:
Jedno jutro rano cim zora zarudi
Usta vredna svekrva snajku da probudi
Ustaj ustaj snajka ustaj mili rode
Da peremo kosulje donesi mi vode

Ali lenja snajka nece ni da cuje
A svekrva samo po avliji psuje
Aj svekrvo napolje i ugasi svecu
Ja sam tebi kazala da ti radit necu

Snajo ku-vo je-acu ti mater

Zato svaka svekrva nek ne bude ljuta
Kad dobije lenju snajku neka bezi s'puta
e,majstore pali na fudbal!
bas si se nakakio

mell:
dali i vi "obozavate" vase kao ja moju???mislim da su one neka cudna zivotna forma cast izuzetcima nikada ima ni jedna snajka ne valja cak i ako se godinama foliraju cico mico na kraju se izdaju sta zapravo misle.
E, ne znam koliko ste i šta razglabali ovde, ali - reći ću vam ono što moja majka stalno govori:
Dok si snaja ne valja svekrva, kad postaneš svekrva ne valja snaja :wink:

Lexa:
mell:
E, ne znam koliko ste i šta razglabali ovde, ali - reći ću vam ono što moja majka stalno govori:
Dok si snaja ne valja svekrva, kad postaneš svekrva ne valja snaja :wink:

Tacno tako :) I stoga najbolje da budu sto dalje jedna od druge. :wink:

*misutka*:
hanibal77:
zgrazavajte se narode:pozvali smo moju svekrvu da cuva unuku koju je za 3 god videla 2 puta ukupno 4 nedelje.a ona ne moze jer ne zna sta ce sa kucetom!je suis degoutee
Plemenita ti svekrva, voli životinje :roll:

vidi ako je sa zapada, dobro je sto se brine bar o kucetu. ima ih koje ne mogu jer izlaze sa drugaricama u diskoteku. moja je meni nabacila onako neobavezno da je zauzeta do kraja jula, ima zena "drustvene obaveze" vikendom...

mojra:
*misutka*:
hanibal77:
zgrazavajte se narode:pozvali smo moju svekrvu da cuva unuku koju je za 3 god videla 2 puta ukupno 4 nedelje.a ona ne moze jer ne zna sta ce sa kucetom!je suis degoutee
Plemenita ti svekrva, voli životinje :roll:

vidi ako je sa zapada, dobro je sto se brine bar o kucetu. ima ih koje ne mogu jer izlaze sa drugaricama u diskoteku. moja je meni nabacila onako neobavezno da je zauzeta do kraja jula, ima zena "drustvene obaveze" vikendom...

Mojra baš si me nasmejala :lol: , u majku im svekrvinsku... :x

dobrica 6:
Ja sam moju pozvala na rucak,riblja corba,pecena riba,razne salatice,kvalitetno vino,sto aranziran kao na reklami,a ona meni na sav moj trud kaze "da sam znala isprzila bi sebi kuci tiganj krompira"!!
Dobrice, verovatno si .opizdela i ja bih. :twisted: Al nauči da od svekrve nikad nećeš dobiti priznanje šta god da napraviš i čime god da je ugostiš. Ja sam to shvatila još na početku(pre tri godine), i sad sam odnos sa njom shvatila onako nazovimo to poslovnim odnosom. 8) Znači fino, kulturno, bez imalo udvaranja i tako mi i odgovara. Mnogoj e bolje ne očekivati nikakvu pohvalu, pa ako se gospođa slučajno zezne i pohvali, bude ti malo drago, ako ne ko je šiša. Važno da ste ti i tvoj mužić slatko jeli!!! :)
Postoje izuzeci nisu sve iste, ali većina jeste

dobrica 6:
sledeci put cu da je zovem na przene krompirice :wink:
Ako ispržiš krompiriće u fritezi, reći će jao nema ništa bez onih u tiganju na masti, a ako ih spremiš u tiganju na masti reći će ja ih nikad ne sečem ovako tanko treba da budu malo deblji... Tako ti je to... Ma treba bre da joj spremiš nešto iz kineske kuhinje što ni ne zna kako se zove, ni čime se jede, pa nek bude gladna. :wink:

Dobrice, idući put ti idi kod nje na ručak, obavezno prospi vino na tepih, umasti stolnjak, čim sedne traži da ti donese čistu krpu iz kuhinje, kaži da je jelo preslano, da je kafa preslatka-neka kuva drugu, komentariši sve što probaš,...zanovetaj do besvesti...Daj sebi oduška i smeškaj se kada budeš išla kući. Sitne pakosti nas tako dobro nahrane...Probala sam-varijanta uspela!

Back