Svekrve...neicrpna tema

E, ljudi moji, došlo vreme da i ja pohvalim moju svekrvu. :) Ona je sasvim druga žena, ni blizu one žene koja je bila kada sam zatrudnela!
Sujeverje je gadna stvar, opasna stvar čak. MIslim da je i ona to shvatila. Jeste da se sad pravi luda, u fazonu - ma kad sam se ja vama mešala, kad sam ja šta rekla - i slično, ali ne isterujem ništa. Nema 'leba od toga, nema ništa od isterivanja i proterivanja. Mališa se rodio živ i zdrav i to je najvažnija stvar! Verujem da je i sveki sad videla svoju grešku, tj, ne da verujem, nego vidim, sasvim je očigledno. Kao što je očigledno i to ko je bio "kolovodja" i izvor svih priča, svog sujeverja i svih gluposti od onda - baba, svekrvina svekrva. A sada znam i zašto i kako i odakle sve to - to je neka priča iz sela, kad je ona bila mlada i još ne udata ( inače, sad ima 87 godina, pa vi gledajte od kad je ta priča i od kad ona vuče to sujeverje ). Ukratko, priča je o nekoj familiji kroz koju se provlačila neka nasledna bolest ( koliko mogu da skontam iz babinih priča, izgleda da je Daunov sindrom u pitanju ). I kao kod nas što se desilo, neko je umro ( vrlo mlad, očigledno da je ta bolest i njega/nju odnela ), a mlada je baš tih dana shvatila da je trudna. I rodila je bolesnu bebu, bebu sa Daunovim sindromom, i tako su oni tada, neuki seljani, izvukli zaključak da se duh pokojnika uvukao u bebu i razboleo i nju. I babu ni dan danas niko ne može da uveri da je to jednostavno nasledna bolest, da nema veze sa duhom pokojnika i sličnim glupostima, nema šanse, ona zna šta zna i gotovo.
A moja je sveki konačno shvatila da je izmanipulisana i da je baba opasno iskoristila, a ona sama ostala u pozadini. I sad joj je krivo i peče je savest. Pa, kako i nebi, kad je tražila i insistirala da "očistim TO", tj. da abortiram, a tek sad je shvatila da je nasankana kao mladi majmun i da je ispala opasna budala i da je njen rodjeni unuk mogao životom da plati babino sujeverje i gluposti. E, sad ga nebi ispuštala iz ruku, sad ga zaista iskreno voli i vidim da joj je žao radi svega što je prouzrokovala. I da joj je drago, a to mi je čak otvoreno i rekla, što je nisam poslušala. Čak ne insistira ni na ostalim glupostima, tipa crveni končić oko rukice, pa nožić i makazice ispod jogija, pa da se ne prostire bebeći veš napolju po mraku, pa da se ne drži na prozoru, pred ogledalom... ama ništa! A sve je to, kada sam ćerkicu rodila, isterivala. Sad ništa. Pa i njoj je valjda konačno jasno da su to gluposti, ili ako nije - jednostavno ne sme da kaže više ni reč.
Ma, meni je najbitnije da je ona shvatila, da voli dete, a zaista ga voli, drugo mi nije bitno. Niti ću to spominjati kada, a koštalo me je živaca... bilo pa prošlo, neka negde iza nas i ostane i neka se ne ponavlja. Drugo ništa ne tražim. :)

pozdrav svima.
vec duze citam forum,ali nikako da nesto i napisem.e,pa,doslo je vreme i za to.
kako obicno kazu: sve je bilo divno dok se nisam porodila i dobila dete...a od tada promena za 180 stepeni...sto njena,sto moja...
svasta se desavalo,ali najsvezije vesti su da je htela da mi prisluskuje mobilni,da ce moje dete vaspitavati kako ona hoce,proverava staa sam kupila od garderobe,a naravno na sve to i mm huska protiv mene...
ludnica,bas zanimljivo...

pozdrav svima.
vec duze citam forum,ali nikako da nesto i napisem.e,pa,doslo je vreme i za to.
kako obicno kazu: sve je bilo divno dok se nisam porodila i dobila dete...a od tada promena za 180 stepeni...sto njena,sto moja...
svasta se desavalo,ali najsvezije vesti su da je htela da mi prisluskuje mobilni,da ce moje dete vaspitavati kako ona hoce,proverava staa sam kupila od garderobe,a naravno na sve to i mm huska protiv mene...
ludnica,bas zanimljivo...
ajd sada lepo polako daj jos informacija pa smisljamo strategiju :D
jel zivite zajedno, koliko je dete i kako se ponasa muz, za pocetak :D

Ima jedan sajt na koji se šalju recepti pa, ukoliko je recept originalan i dobar, osvoji se nedeljna nagrada, a to je tepsija. Ništa posebno, ali kao potvrda kulinarskog znanja, lep je gest.
Pre nešto više od mesec dana, ja sam osvojila tu nagradu i moja sveki se oduševila tepsijom. Htela sam da joj dam, ali ona je insistirala da ostavim sebi a da sledeće recepte šaljem u njeno ime.
I tako, prošle nedelje osvojih u njeno ime još jednu tepsiju. Danas je zovem da joj kažem da očekuje paketić od poštara, a ona me obavesti da njoj ta tepsija ne treba, da ona ima "pravih " teflonskih tepsija, ali, eto, htela je da ja osvojim još jednu jer ona ima sreće u nagradnim igrama, kaže.
I ne mogu da joj objasnim da tu nije bila u pitanju sreća nego, ipak ,neka maštovitost, znanje i umeće... ONA je srećne ruke !
Sad mi žao što nisam poslala recepte na ime moje mame ili Kume, ali , ima dana, moja mašta je bezgranična, a recepte lako smišljam...

Ima jedan sajt na koji se šalju recepti pa, ukoliko je recept originalan i dobar, osvoji se nedeljna nagrada, a to je tepsija. Ništa posebno, ali kao potvrda kulinarskog znanja, lep je gest.
Pre nešto više od mesec dana, ja sam osvojila tu nagradu i moja sveki se oduševila tepsijom. Htela sam da joj dam, ali ona je insistirala da ostavim sebi a da sledeće recepte šaljem u njeno ime.
I tako, prošle nedelje osvojih u njeno ime još jednu tepsiju. Danas je zovem da joj kažem da očekuje paketić od poštara, a ona me obavesti da njoj ta tepsija ne treba, da ona ima "pravih " teflonskih tepsija, ali, eto, htela je da ja osvojim još jednu jer ona ima sreće u nagradnim igrama, kaže.
I ne mogu da joj objasnim da tu nije bila u pitanju sreća nego, ipak ,neka maštovitost, znanje i umeće... ONA je srećne ruke !
Sad mi žao što nisam poslala recepte na ime moje mame ili Kume, ali , ima dana, moja mašta je bezgranična, a recepte lako smišljam...
a rekoh ja kada god pokusam da budem fina i nesto ucinim, ona me odalami da ne znam gde sam :)
nego daj taj sajt hocu ja ciniju :D

a kako siskontala da hoće da prisluškuje mobilni?
i valjda želi samo da vidi garderobu za bebu, ne i da je proverava

koliko je dete staro?

za mob sam dobila informaciju od osobe od koje je to trazila...z:shock:
ona proverava sta ja kupujem za sebe,tj. koliko para trosim,da bi kasnije mm nabacivala kako ja ne znam sa parama,sto je naravno daleko od istine...
dete ima 16 meseci...pokazuje veliku ljubav prema detetu tako sto je kljuka cokoladama kada ja ne vidim i sto u njmom prisustvu pusnjari non stop!!!
sve to radi,i pored toga sto sam joj mali milion puta rekla da ja detetu ne dajem slatko,tj. ne nudim joj dok ne vidi sama,a slatkisi nikada ne stoje na vidnom mestu.
a za cigarete isto...

ne zivimo zajedno,ali smo u istom gradu...ne dolazi kod nas,jer mi moramo da nosimo dete je li ti kod babe i dede,a i ponekad nam pricuva dete,jer je meni ostalo par ispita do kraja,a moji su daleko...mada,od skora sam nasla zenu koja ce da je pricuva,da ne bi dete bilo u dimcini i da ne bi je kljukala slatkisima...
a sa mm sam se svadjala milijardu puta,nekoliko puta smo dolazili i do razvoda,jer je on jako razmazen,ali polako shvata svoju ulogu muskarca,oca i muza...kada sam ja shvatila da se mi svdjamo zbog nje i njenih ideja koje prenesi mm,okrenula sam i ja list...nema vise svadji,sada na finjaka..jer onako bi se samo razveli,i gdja bi dobila sta je i htela...sad i mm shvata koliko se ja trudim oko deteta(organska domaca hrana,domace mleko,prirodni sokovi...),a ne samo dam detetu cokoladu i svi joj se smejemo kako je slatka u oblaku dima...uhhhhhh.....

sreca,ne zivimo zajedno,ali smo u istom gradu...kod mene se ne pusi,tj.ima soba za pusenje,pa izvolte,ali kada nam pricuva dete,tada se ne gasi...i mm i ja smo govorili da ako ne moze da ne pusi,neka ne cuva dete ili ako ce da cuva neka pusi u drugoj prostoriji..ali ne...sada se pravi kada dodjemo,da kada joj mm kaze da pusi u drugoj prostoriji,ode,ali posle 10 sek eto ti nje...problem je sto ne vadi cigaretu iz usta,bukvalno i pije 68 kafa dnevno,znaci mora sedeti i to obavljati ,a ne moze da trci za detetom...
mm pusi ali ne pred detetom i kod nas samo u sobi za pusenje...da li me stiti?pa,pocinje,jer smo imali tezak period,svadje i svasta nesto,sto je na kraju ispalo da je sve sveki odgovorna,tj. da je inicirala.

uuuuuuuuuf najbitnije si resila, mislim to da ti ne cuva dete, sada, idemo cigarete, cim izadje iz sobe za pusenje krenes da vices cigara cigara i uguras je nazad i zatvoris vrata! onda krenes da joj svaki dan pokazujes po jos nesto sto si kupila i lupas mnogo velike cene, tipa mrzelo me da ribam serpu zapalilo mi se mleko i ja je bacim u kontejnjer i vidi sto sam kupila novu (izvuces neku), mnogo mi je lepsa od prosle, a nije ni skupa .... pa neka se cese, mazis se uz muza i zvizduces i smeskas se ....

Jao ženo ala ti imaš konjske živce, svaka čast. Nabi joj tu tepsiju u dupe, ali ovalnom stranom da je manje boliz;)

uuuuuuuuuf najbitnije si resila, mislim to da ti ne cuva dete, sada, idemo cigarete, cim izadje iz sobe za pusenje krenes da vices cigara cigara i uguras je nazad i zatvoris vrata! onda krenes da joj svaki dan pokazujes po jos nesto sto si kupila i lupas mnogo velike cene, tipa mrzelo me da ribam serpu zapalilo mi se mleko i ja je bacim u kontejnjer i vidi sto sam kupila novu (izvuces neku), mnogo mi je lepsa od prosle, a nije ni skupa .... pa neka se cese, mazis se uz muza i zvizduces i smeskas se ....

totalno si u pravu...samo..sve bi to bilo lako da ne vucem "traume iz proslosti"...:besna::besna::besna:
svasta se desavalo: od konstantnog mesanja u nas brak(ona je brizna i yna najbolje),organiyovanja nase nobles svadbe,do mesanja u to sta ce moje tek rodjeno dete jesti,sta cu kuvati,obuci,kako se ponasati....
a jednu stvar nikada necu oprostiti: znate kako posle svadbe dobijete poklone i novac od gostiju...mi smo to imali,jedno vreme,a posle je gdja sve potrosila...lepa je to cifra bila ya nas tek uzete,sa malim detetmo...mislite da ce ikada vratiti????

totalno si u pravu...samo..sve bi to bilo lako da ne vucem "traume iz proslosti"...:besna::besna::besna:
svasta se desavalo: od konstantnog mesanja u nas brak(ona je brizna i yna najbolje),organiyovanja nase nobles svadbe,do mesanja u to sta ce moje tek rodjeno dete jesti,sta cu kuvati,obuci,kako se ponasati....
a jednu stvar nikada necu oprostiti: znate kako posle svadbe dobijete poklone i novac od gostiju...mi smo to imali,jedno vreme,a posle je gdja sve potrosila...lepa je to cifra bila ya nas tek uzete,sa malim detetmo...mislite da ce ikada vratiti????
devojko kasno si se ti javila, sto ne rece pre da je vatamo za pare :mafijas::koto:
zeno insistiraj na svom novcu! predpostavljam da si jako mlada, ali moras da se boris za sve tj da pokazes da odlucujes, tipa kaze nosices bidermajer od belih ruza ti kazes ne ja hocu orideje i tacka, od sitnica pa nadalje, mislim krece od sitnica i onda ostaje dijamant margarin u sve se mesa, e pa nece da moze kupujem vital i tacka :D

devojko kasno si se ti javila, sto ne rece pre da je vatamo za pare :mafijas::koto:
zeno insistiraj na svom novcu! predpostavljam da si jako mlada, ali moras da se boris za sve tj da pokazes da odlucujes, tipa kaze nosices bidermajer od belih ruza ti kazes ne ja hocu orideje i tacka, od sitnica pa nadalje, mislim krece od sitnica i onda ostaje dijamant margarin u sve se mesa, e pa nece da moze kupujem vital i tacka :D
hahahaha nasmejala si me!!! polako uzimam konce u svoj zivot: ne vidjamo se cesto i sve sto mi smeta kazem!!! rano sam se setila hahaha

za mob sam dobila informaciju od osobe od koje je to trazila...z:shock:
ona proverava sta ja kupujem za sebe,tj. koliko para trosim,da bi kasnije mm nabacivala kako ja ne znam sa parama,sto je naravno daleko od istine...
dete ima 16 meseci...pokazuje veliku ljubav prema detetu tako sto je kljuka cokoladama kada ja ne vidim i sto u njmom prisustvu pusnjari non stop!!!
sve to radi,i pored toga sto sam joj mali milion puta rekla da ja detetu ne dajem slatko,tj. ne nudim joj dok ne vidi sama,a slatkisi nikada ne stoje na vidnom mestu.
a za cigarete isto...

Pa ti si mama a ona je baba i to je normalno :zimag:

ti si budala

a koje platio svadbu?

a ti misliš da je svekrva platila svadbu, pa zato ima pravo da na ovakav način uzima pare nazad

e, pa to je trebalo da se dogovori sa mladencima unapred, o plaćanju svadbe i načinu vraćanja novca

Izvini a el sam tebe pitao? Mislim šta ti znaš o njihovoj ekonoskoj situaciji i ostalom da bi mogla da sudiš ,ja sam ptiao prvo jedno pa ću drugo ,interesuje me da odgovori onaj ko zna kako je bilo ,a ne nagađanja.

mm roditelji,na njihovo insistiranje...zeleli su da sinu naprave snobovsku svadbu( valjda da pokazu koliko love imaju).a na svadbi smo bili kao unajmljeni glumci: pojvis se,radis sta ti kazu i to je to...ja mlada i naivna nisam ni slutila sta me ceka.
a cim smo dobili dete,pocela je da se mesa u sve oko deteta.cak je i od nasih para isla u inostranstvo da kupuje garderobu bebi...majko bozija!!! i ja to sve progutam....budala...li nikad nije kasno da se opametis!!!

Back