Svekrve...neicrpna tema

AURA:
E ................................
Zlocesti sin se iskidao od smeha, ali joj ipak titra vec par dana dok ja verovatno ne dignem ustanak! ;o)

Lepo ja kazem muz-sin je alfa i omega odnosa svekrva -snaja.

A ti draga Aura ..verujem da si iz najbolje namere tolerisala prve male nesporazume iz uverenja da TI treba da popustis u periodu prilagodjavanja.
Zar nije trebalo da bude obrnuto, svekrva je starija (mudrija), njen sin oduvek -tvoj muz od nedavno..., njena kuca oduvek a za tebe od udaje?!
Ali opet kazem tu snaja ne moze, ama bas nista da uradi niti da promeni ni jednom metodom ni ignorisanjem, ni vredjanjem, ni plakanjem....(lepo kaze nas narod "tudja kost")...
Daj muzu domaci zadatak koji mora obaviti valjano, jer ako taj domaci ne uradi kako treba, svekrva ce ti izgledati kao sitnica u odnosu na ono sto vam zivot moze prirediti...a sa takvim muzem sigruno ti nece biti lako.

Poz

novatorta:
Pa, vidis, kad su u pitanju prvi mali nesporazumi, ja sam na njih gledala kao na period prilagodjavanja, i trudila sam se da pokazem dobru volju, tako sto sam te neke male nesporazume pokusavala da raspravim sa njom. Medjutim, ona je to shvatila kao predaju, kao nisam od pocetka pokazala zube, lako ce ona sa mnom. A najgore je sto ona nije neka zla svekrva, stvarno me prihvatila od pocetka, i koliko se trudila da mi ugodi, toliko me gusila. Ja sam se naravno trudila da to ispostujem i da progutam neke sitnice. Sitnica po sitnica, i nakupi se materijala, a ona jos postala ambicioznija, i ta njena "paznja" pretvorila se u pravi teror. Npr. ja kazem :treba da kupim zavese, ona otrci i kupi mi zavese koje se njoj svidjaju. :-? Eto, dokle je doslo, a ja sam samo htela da bezbolno prodje, i da se ne postavim na samom pocetku kao neka zla snaja. Mada, sad mislim da sam bas to trebala da budem.

novatorta-
Izvini, mislila sam da je ovo AURA napisala...
U svakom slucaju moj prethodni post se odnosi i na tebe i na AURU i na sve mlade zene, koje imaju svekr(I)ve koje im bezrazlozno zagorcavaju zivot.
Poz

AURA:
Kako bi ste reagovali da vas muz izvede na veceru povodom godisnjice braka, a kad dodjete kuci zateknete svekrvu koja je u totalnom delirijumu, histeriji, placu...mi mislili nesto joj se desilo, a ona kaze da je sin zapostavlja i ne provodi dovoljno vremena sa njom. Grrr... da mozda nije ona trebala da ide na veceru s njim umesto mene?! Eto tolko se ona zrtvuje za nas,a mi nezahvalni...

Isti slucaj bio kod mene, dok nisam pukla...od tad ne mozemo da se gledamo...cak i za svoj rodjendan otputuje od kuce da joj ne bih dosla...]

novatorta:
Sve su one cuda! Prosto se zamislim kad cujem neku curu da hvali svoju svekrvu, i pitam se da li je to moguce ili riba laze! Ma laze sigurno!

Rba ne laze.
Moja svekrva ima svojih bubica al imam jih i ja. Na nekoj smo distanci, postujemo se i slazemo, meni je sa njom super. Sa obzirom, da mene cesce zove nego svog sina, smatram da sam i ja njoj ok.

AURA:
Kako bi ste reagovali da vas muz izvede na veceru ...... Ja sam zgrozena
ja znam jednu koja se zaključala u sobi kada su svatovi iz njene kuće krenuli po mladu ;)
valjda je mislila da će sad sve oko nje da se vrti..
animalsmiley0521ec2.gif

E moja je nocas proveravala da li smo izasli u grad il smo kuci i uletela nam u sobu,ops... i onda plakala i jutros histerisala, stvarno ne shvatam zenu, kako je vise nije sramota, pa dokle...ja nisam htela to da slusam i rekla sam muzu da ja idem nasoj kuci a on kako hoce i onda je ona opet krenula u plac jer je sin zapostavlja zarad mene. Mi se spremili i otisli od nje, a ona zvala telfonom i plakala i plakala...sad je ljuta, naravno na mene, promenila sam joj dete iz korena. Njemu smesno i tuzno, sta da vam kazem...

Tema je super. u braku sam 17 godina,zadnjih 4 smo sami sa dvoje dece. U paklenoj zajednici sam bila 12 godina.Preziveli smo porodicnu tragediju u toj istoj zajednici,zbog tadasnje svekrve.
Ne dozvolite da se udaljite od svog partnera zbog njihovih majki ili maciha.
Savet-ne trosite svoj dragoceni,jedini zivot na tudje budalastine.

maksily:
E moja je nocas proveravala da li smo izasli u grad il smo kuci i uletela nam u sobu,ops... i onda plakala i jutros histerisala, stvarno ne shvatam zenu, kako je vise nije sramota, pa dokle...ja nisam htela to da slusam i rekla sam muzu da ja idem nasoj kuci a on kako hoce i onda je ona opet krenula u plac jer je sin zapostavlja zarad mene. Mi se spremili i otisli od nje, a ona zvala telfonom i plakala i plakala...sad je ljuta, naravno na mene, promenila sam joj dete iz korena. Njemu smesno i tuzno, sta da vam kazem...

Ne, stavrno si grozna. Pa, zasto recimo nekupis toki-voki i informises fino tu dragu zenu gdje si, sta radis, sta planiras u sledecih nekoliko minuta, kakav ti je sexualni zivot... Bilo bi krajnje korektno sa tvoje strane da ucinis bar toliko. Nisu vise ti aparati toliko skupi.
I tako ostaviti tu divnu zenicu i otici i voditi svoj zivot?! Imati svoju privatnost?! Ponasati se prema njenom malom djetetu kao da je odrastao muskarac?! PA, pobogu dokle?

ljudi, tema je super, ali moramo biti svesni, same smo krive, koliko god da imamo problema sa njima, same smo krive.
Sto dalje im lepa kuca, puj, fuj, ne povratilo se....
Prica ide, kada svekrva umre,nama, snajama svane....
sve price lice jedna na drugu, a u svakom slucaju, sto dalje to nama bolje..
A da su nam muzevi krivi, krivi su itekako, oni nam dodju kao zasticeni beli medvedi a od na se sve ocekuje i da se svega setimo i da uradimo kako one misle......
Kao sto rekoh, daleko im lepa kuca.. :lol:

Znam da ne mogu da se takmicim sa Maksily, ali evo moje najsvezije price:
Slavimo mom detetu 3 rodjendan, u subotu pozvane sve bake i deke, ja kuvam vec tri dana. Posto su njegovi dalje, stizu u petak uvece. Ona saopstava mom detetu to vece da je sutra ujutru vodi u grad. Ja zgranuta kazem kakav crni grad, stizu drugi baka i deka s poklonima, red je da ih doceka. Ma kaze, ne grad vec na pijacu mora da kupi neko semenje. E jebga, kod nje na pijaci nema semenja. Ja kazem ma kakvi, moji stizu ujutru, idite vi sami. Svekar se umesa i kaze pa mozemo na pijacu i u nedelju ujutru, a ona sva zgranuta pa zar ima pijace i nedeljom?? Ja vec popi.zdela, pa u svakom gradu je zelena pijaca najveca nedeljom. I nista, ostade na tome.
Ujutru svi ustali, moji treba da stignu svaki cas a ona se nadigla da ide na pijacu i bog! Ja naravno ne dam da mala ide, e onda ce ona sama, dete pocinje da place hoce s bakom, svekar vadi stvar pa mozemo i sutra, ali ne, ona ide i kraj sveta. Ja vec pukla, pa mora sve da pokvari, cak i detetu rodjendan. Kako bi se ona osecala da sam je izvela dete u setnju da nije kuci kad oni stignu da joj cestitaju? I sta cu, da smirim dete, nazovem moje i sva sreca kasne pa stizu tek za sat vremena. I svi sretni, spremim dete da ide i kazem joj da pozure da mala bude kuci kad moji stignu. Da bude jos gore, moj muz svemu prisustvuje, pa cak i on ide na pijacu meni u nabavku, ali kulira kao da ga to sve ne dotice. I odu oni svi djuture, nakon sat vremena vraca se moj muz sam! Pitam gde je dete, kaze odveli je baba i deda u setnju posle pijace!!! E pa u sekundi mi je pao mrak na oci! Kakav bezobrazluk i inat. Znam da je to namerno uradila samo da me iznervira zato sto sam toliko insistirala da pozure. Naravno da sam pitala muza, pa zasto kad treba da bude kuci, kaze sta ima veze sreli su moje uz put. I tako je moje dete docekalo baku i deku na ulici, oni umorni od puta ostavili poklone i tortu da se topi u kolima i setali s ovima jer se gospodji tako nadiglo da nas sve zaj.bava na gomilu. I poznavajuci je, sigurno je uzivala u tome...
Naravno ja sam sve iskulirala da joj ne pruzim to zadovoljstvo da vidi da me je iznervirala a i da ne pokvarim svom detetu rodjendan, ali najradije bi je oterala pravo u .....

DEO I
E sad da vam ispricam najnoviju glupost! Danima pricam mom muzu da treba da se nadje bolnica u kojoj cu da se porodim i da bude u blizini ( jer su ovde razdaljine ogromne) ,cisto da ne putujem sat dva do bolnicice u datom trenutku. On okrene jednu bolnicu i oni kazu ne, on se uspanici i onda krece akcija...sace mama...nasta ja kazem, nisam zatrudnela s mamom nego s tobom, nadji bolnicu. Ali vec se sve otelo kontroli...elem njegov cale kaze ok, sve je sredjeno sad samo da sacekas poziv da se dogovoris za vreme i da odes na kontrolu i dogovor. I bilo bi sve tako, da zena nije digla slusalicu i predstavila se ko ja il sta ja znam vec, uglavnom sve se ona "lepo" dogovrila da se sin ne brine i ona ce da bude pored mene, "dobrociniteljka"...naravno ja poludela, kazem muzu daj mi telefon, ime bolnice i td...videla sam da je trazio al nije i dobio, raspravljali se i on na kraju dodje i kaze ma ides sa njom i nema sta da brines...ja kazem pa bravo, ko da sam ti neprijatelj! Sve sto sam te zamolila da ne uradis si uradio, rekla sam da necu staru doktorku ti mi nadje sekvoju, rekla sam da hocu da lekar ne bude ( pa odabir dve vere) i hocu da tvoji ne ucestvuju u tome i sve si nasao u jednoj licnosti...
Sutra dan krecemo ja i moja "dbrociniteljka" kod lekara, napocetku sve deluje ok, al ja kipim...pokusavam ja jos da joj uzmem podatke o lekaru, ona se vec posvadja na ulazu sa salterusom, ja cutim i kontorlisem se...dodjemo na spat i ona udje prva i okrene na svoj jezik tunge munge s lekarkom...ja dok sam skapirala da je to lekarka prodje vreme, al to nije sve, ajd popunim ja tu neke generalije, smeskaju se njih dve, cucu...nesto pricaju, al sve meni to nesto inkognito, kaze meni lekarka ajd potpisi ovo, ja kazem sta je to, ma samo potpisi...ma jok, ja lepo sednem i citam, ova vec dobija nervne napade. Dok sam ja citala one su nesto pricale, o nekom coveku koga obe znaju i td. E onda dolazi akcija ulaska u ordinaciju, ja da udjem „dobrociniteljka“ me gurnu i ulete pre mene. Gledam ja gde da pravim skandal, doktorka je ipak ne zna licno i ne zna nase odnose pa misli da smo bliske jer ova tako i predstavlja stvar, kao ona brizna... posto je zena usla pre mene, ja kazem dobro koja ce prva da se pregleda, da pustim starije... najironicnije ne bi li shvatila da joj tu nije mesto, ma jok...kad sam videla da nema vajde, kazem pa ok, i ona je zensko sta ima da me bude blam i ovako samo zavrcem majcu.
Pregled u toku, dr mi meri stomak i malo mi povuce gacice na dole i ova skoci sa stolice i naze se da vidi kako ja odrzam dole...e pa kad nije popila nokaut nece nikad, pa se jos nasla u cudu sto se to dira i odrzava... joj sad bas pisem gadosti...ajde prodje i to. Kaze dr sekvoja da je sve ok. Ustanem ja i ona popunjava jos neke sitnice, pita kad sam se vratila u ameriku, a ova ko iz topa odgovara napustila zemlju... vratila se ... samo sto nije izdiktirala broj leta! Ja opet ajd da se uzdrzim. Onda mi gleda rezultate krvne slike, jao kakav sok sto nemam sidu, e onda sam poludela skroz na obe pa sam im odrzala lekciju rekavsi da nisam iz tunguzije gde zarad "tradicije"(aludirajuci na njih dve) se ne prica o tome i uce ljude kako da se stite i koriste sredstva zastite, al smo dovoljno moderni da pricamo o tome. E onda me pita jer pijem, pusim, drogiram se... ja kazem ne, kad "dobrociniteljka" skoci, ne lazi kad pijes, pila je vino ( pola case vina sam popila posle 3 meseca na rodjendanu, al se ne krijem ko njena cerka od nje da pije pivo, pa ga pije u wc-u).I napravi od mene alkoholicarku. Ja se mislim sto je meni sve ovo trebalo, mogla sam odma da kazen ne i da me bar ne blamira, pa nek se ljuti kolko hoce, a znam da kursuz tek sledi. Kaze doktorka pa ok, ajd gotova si.

DEO II
Ja kazem ok, al ja imam pitanja, pitam za epidural i ona taman da odgovori, "dobrociniteljka" ce da da savet da se ona nije poradjala s tim i zena da joj kaze da je to ovde rutina ona zapenila, ne i ne... ja na kraju kazem ok, ja se poradjam, drugo ne znam sta si isla u bolnicu da se porodis kad se tvoja baba poradjala u kuci...ajd nekako nas dokotresa smiri, prodje i to, ja da pitam za vezbe disanja, ona opet uskace - jer da da je to bacanje para...e pa to je bio kraj. Rekla sam muzu desi li mi se nesto il da treba da me slucajno raseku da cu sve troje da ih tuzim.
Ah da zaboravih ovaj detalj, izlazim ja iz ordincaicje a doktorka mi dobacuje i smanjite ono,hehe...sta ono?! Pa hehe... ja se opet pravim luda, aman na sred amerike se ustezes, ona na kraju kaze pa odnose, i ja najnormalnije kazem, a tooo...haha, pa ok i ovako mi ne prija vise bas ...jao kad njih dve skocise na mene, jao kako pricas pred starijim zenama, pa to je sramota...ja se vratim i pogledam ih i kazem i jednoj i drugoj... ne znam samo kako napraviste tolku decu kad je sramota i izadjem besno napolje.
Da vam ne pricam da kad sam videla instrukcije za ultra zvuk umalo nisam pala u nesvest od zastarelosti metode, pa sam pitala jer misle da udavim dete u vodi il sta?!
E sad ostatk price, dodjemo kuci bez reci, ja odem u moju sobu i kraj, dodje moj muz, ona ga nafilovala ko zna cime i krene da besni...ja mu kazem da ako ce da besni bolje nek sedne negde na kafu i da se isprazni i da me ne maltretira i on. On se nadje uvredjen pa krene da me ucenjuje, e tu je platio za mamine budalstine ( a kad pogledam pa i nisu njene, da je sam sve odradio izbegao bi sve sto sledi). Ona stoji iza vrata i prisluskuje, ja otvorim vrata i pitam jer joj treba nesto?! Ona krene da kresti, ja kazem nisam zadovljna lekarom i to je moja stvar...kako nisam, pa bas fina zena, pa ovo i ono... ja kazem necu da diskutujem, ona ko osa...ja sam jeftina, nemam pravo glasa, imam da trpim, sad ce da zove moju mamu da joj trazi pare i td...
E onda ja vrisnem i kazem sve moze, al moja mama nece da prica s njom teelfonom,a ni da je vidi jer je to vreme davno proslo ( posto zena nije nasla za shodno da bude sinu na svadbi), nego da angazuje sudskog tumaca, advokata i da ne maltretira moju mamu za njene budalastine... ona krene da preti i ja joj kazem da nit zivi u 3.veku pne nit je u egiptu nit ja imam nameru da joj glumi roba jer ona zamislja da je robovlasnik. Pa joj kazem nek njena sad mama izurgira i posalje joj pare da ima robove ako zena vec voli da ih ima...
U celoj prici najvise sam posizela na mog muza koji se busa jer je mama s njim pa bi jos da se usudi da me izbaci iz kuce jer mu mama vice razvedi se, razvedi se...al posto sam mu rekla da moze da se razvede ako hoce i da me izbaci iz kuce, al ne i iz zemlje dok god sam legalna ovde tj njegova zena, a do tad cu ja vec da trazim sta mi zakonom pripada. Ona opet uskace kako ce ona meni... ja kazem aman zeno ne pricam s tobom vise, mi smo zavrsile. Onda lepo spakujem moj kofercic ( jer su mi zapravo stvari u kuci), ona preti da ce da zove miliciju, ja kazem e pa bas dobro posto sam ja posla da ih zovem, al ajd zovi ih ti i pruzam joj telefon, ona bezi...ja laganica na hodnik i kobajagi okrecem telefon i pricam...moj muz ko sumanut izlece i kaze jesi poludela ti, sve cu da ti dam, oces da unistis polozaj mog tate, sta ti je...e ja bi se u celoj prici smejala, samo da nisam ja u pitanju, ali.. ja kazem da definitvno to vise nije moja briga i da ja jedino moram da vidim kako da zastitim ovaj ziovot u stomaku od raznoraznih... tek je tad shavtio i doslo mu u glavu, pa otrci po kljuceve i spakuje me u kola i odemo na kafu ( al sa sve koferom) hehe...

DEO III
Naravno cim je sam sve je normalno i normalno funkcijonise i razmislja. Kaze ajde da se vratimo, sredimo i da palimo na zurku. I tako i bi. U medjuvremenu je zena strasno potresena otisla na prijem s muzem. Nas dvoje odlazimo na zurku i ona zove dok on vozi, kao plasi se sta cu ja da mu uradim jer je sam i nema ko da ga stiti.
Znate sta je zlica poput mene uradila- izvinite a ko ga trazi?... ona cuti...ja ponovim...pa ja bi da pricam s njim ako moze... pa recimo da ne moze, al ja sam njegova zena, mogu li nekako da vam pomognem...pa vde njegova mama, jer moze da prica...ne moze vozi, kazite meni pa cu da mu prenesem...nista onda,tuuutuuu... zove posle 15min i onda se on javi i ona krene da mu se pravda da nije ona tako losa i da nije tako mislila i otkud to da mi idemo na zurku, pa jos posle svega...i to medju srbe.
Ujutru smo se spakovali i krenuli nasoj kuci, da bi zena sinoc cvilela kako joj nije dobro, kako je bolesna...brzo da dodjemo... mislim se znam da laze, al ajd ne volim kad je bolest u pitanju da se igram...dodjemo mi, ona mu cvili, ne moze da jede, samo ce tost...mi napravimo tost i stavimo joj na tanjir i jos sin krene da joj nosi u sobu, ona ga nadje usput, pa dohvati onaj tost i baci ga muzu u tanjir a ona navali na spagete...stvarno sam bila bez reci, zgrozena...sad se ignorisemo i cekamo sta dalje. Trebalo je da pravi zurku i zvala ne znam kolko ljudi, al kao to za bebu, pa sad ne znam samo kako ce kad ne prica samnom, verovatno ce ko po obicaju da otkaze, sto mene uopste ne tangira...al to u sledecem javljanju!
E narode, nemate pojma kolko me sve ovo nista vise ne potresa i kolko sam oguglala...samo da joj vidim ledja za koji mesec. Samo se nekad pitam odkale mi tolko snage za sve gluposti, ali...

E pa evo ispricah vam i ovu pricu! Mozda sam i ja malo prenaglila ovaj put! Mozda je zena htela iz najbolje namere da ide samnom kod lekara, al njena znatizelja je sve upropastila i njeni komentari, mozda sam i ja malo zastranila u strahovima od naseg odnosa, ponekad kad razmisljam i sebe osudim da sam surova,ali...sta je tu je, samo se nadam da cu sto pre odavde! I da ce sve ovo da ostane iza mene i nesto cemu cu se jednog dana smejati!

Ali ipak sto neko prethidno rece sinovi su alfa i omega veze izmedju mame i zene! I u celoj prici oni su krivi za ovakav ili onakav odnos!

maksily, nisi prenaglila.
Ti si trudnica i imas pravo cak i da budes razmazena, hirovita, uvredljiva i ne znam sta sve jos - i da ti se sve to tolerise. Jer, ne kaze se uzalud "drugo stanje", tada su zene cesto veoma osetljive, povredljive, ranjive....
Ali, ti, ocigledno nisi takva. Ti se, maksily, kremen-kamen, i svaka ti cast!
Tu je rec ne samo o odnosu svekrva-snaha nego i o sudaru dve kulture. Jednom, kad ne budes s njom pod istim krovom, sve to baci niz vodu, nemoj ni da se secas takvih scena, a sigurna sam, po ovome sto pises, da joj neces dozvoliti da ti kroji zivot.
A muz neka bude dobar (dok ga hoces :) !) da mu ne bismo dosli mi, s ove strane Atlantika! Ceo Forum, a i sire! Na zurku :)

Maksily,
ti bas volis tog svog muza i to je tako lepo, a u svemu tome mi nije jasno voli li on tebe kad dozvoljava sve te igre i igrice.
I gde je tome kraj, hoce li se nesto promeniti kada se porodis ili ce svi ti problemo preci i na dete ?
Zavidim ti na snazi koju imas da je trpis i pomalo se pitam da ti se slucajno ne dopada taj vas odnos. Prosto mi je neverovatno da nisi otisla iz te palate torture.

ma kud nisam otisla, mali milion puta sam otisla i onda ajd da ne budem baba roga, pa predjem preko nekih stvari. AL blizi se tome kraj i verujte da brojim dane, ostalo je tako sitno...zato valjda i mogu da izdrzim!
Sto se tice mog muza, ah...on je u principu jako velika dobrica, ali je rastao pod staklenim zvonom, pa tek sad iskusava zivot i jos uvek ne pliva u svemu kak valja. A nekad se pitam i kako njemu snaga da je iskulira i da joj se suprotstavi, i on je svasta prosao i istrpeo zarad naseg braka, od strane mamicke, zato mu mnoge stvari i progledam kroz prste...dok odraste

A, ne pomazemo joj bas vrijedjajuci njenog muza. Isto kao da si joj rkla "Udala si se za budalu".
Istini za volju, mozda je ranije mogla da zna vise o odnosima u toj kuci, ali sada je gotovo.
I jos uvjek ne razumijem zasto moraju da zive sa njegovima pored sopstvenog doma. To mi je zapravo najveci rebus u cijeloj prici.

Doktorku nemoj da prihvatis ni pod razno. Nisam za to da se od porodjaja pravi nesto kao zrtvovanje, ali makar mozes sebi da dopustis da te postuju onako kako ti to zamisljas. Pod tim ne podrazumijevam klecanje i ljubljenje stopala, ali svakako normalan razgovor, otvorena pitanja.
Uostalom, pred tom zenom treba da se skines sutra, treba da se osjecas normalno pritom.

Da nece svekrva da prisustvuje i porodjaju? To bi bilo vrlo zabavno.
Lijepo je sto muz hoce da ti odvuce paznju sa problema odlazeci sa tobom na zurku, ali moraces prije ili kasnije da mu saspes u lice da nesto mora korjenito da mijenja. Odmah. Da se tvoj kcer zove kako vama odgovara. Da nosi pelene koje ti kupis, kasnije da se druzi sa djecom za koju ti smatras da treba, da ide u skolu u koju vi odredite...

Upitno je koliko ce sve to moci, ako sada prolaze ove histerije. Jesi li joj nekada pomenula da zena u trudnoci ne treba da prezivljava traume?

pa..možda joj pomogne da shavti za koga se udala?
očigledno on neće dalje od mamine suknje!
vidiš bre da je uporno vraća kod mamice?
ma, videćete...neće ona skoro otići u svoju kuću.
jer se sinčić ne želi suprostaviti mamici....
jadna maksi:(
a baš mislim da je super lik.

Back