Svekrve...neicrpna tema

Ja sam se vrnula od moje svekrve.Ne mogu da kazem da je bilo lose,naprotiv bas je bilo fino.Lepo smo se proveli,mm srecan kao malo dete.Jesam bila pripremljenai na gore pa sam valjda svakim poboljsanjem zadovoljna.S tim ciljem sam i isla tamo,da dam sve od sebe.E sad..nisam sigurna stada mislim.Zatekla sam je hvala bogu u jako dobrom stanju,vidim fino se oporavila,i jako dobro izgleda,kosa joj je izrasla gusca nego sto ju je imala pre bolesti.I bas mi je drago zbog toga,laknulo mi je.Bez obzira na to trudila sam se da dok god sam ja kod njih ona nista teze od fildzana ne podigne.Ali sam se uverla da je zena malko fijuknula.Malko vise.I zato mi je laknulo,jer u tom svetlu mogu da razumem dosadasnje nemile dogadjaje.Mada je bilo trenutaka kada je znala itekako da podbode,ali sam cutala inisam htela da zapocinjem kavgu.Jako je teska,sihicki je jako naorno ziveti sa njom.A za svekra nemam reci misljenje nisamni za mrvicak promenila.To je jedna budaletina,gotovan,neradnik,lencuga,sitna pakosna dusa.Nezainteresovan za bilo sta osim za svoje dobro.

iznenadim se koliko ljudi srednje generacije imaju slicne zivote.....on gleda svoje dupe, ona rinta za celu porodicu, ona fijukne od rada i brige a on i dalje misli samo na sebe.....scenario koji je toliko cest da se covek zapita......

U nekim svojim lucidnijim trenutcima moja svekrva mi rece--Bravo snajka,pametna si ti,trebala sam i ja da imam vise mozga,ja sam zbog njegove familije i razbolela,samo sam trcalaokosvih,ramazila sam ih obojicu mislei na sina i muza.Kaze mi jos-ma kakvo titranje dobro ti radis,sta ima da se jede to ce i jesi i zdravo.T o je rekla posto se nacdila kako mm kod kuce jede sve sto nikada nije hteo da jede kod nje a me je pitala sta mu radim.Cuj sta mu ja radim.More ima to i to ako ti se ne svidja poljubi pa ostavi.Isto tako oko cepanja drva,ja samrkla dami ne pada na pamet to da radim pored njega zivog a ona se kstila.Pa mi je posle ipak rekla sve ono gore navedeno.Ona je od svog muza napravila degena,ja od njenog sina pravim coveka.

Da vas pitam nešto, pošto vidim da ovde ima pravih veterana u odnosima sa svekrvama: kako da izađem na kraj sa osećanjem krivice? Ja nisam vaspitana da se svađam, prilično sam skromna i nezahtevna kao član porodice, ali sada sam se našla u situaciji u kojoj mi gospođa 'svekrva' toliko sedi na glavi da nisam u stanju da odolim, i ponekad je verbalno malo potkačim - suptilno, ali ona vrlo dobro zna o čemu se radi. E sad: to što ja radim je zaista ništa u poređenju sa njenim poduhvatima, ali ja se osećam odvratno, jer je to svađanje, i uopšte neki nategnut odnos, strano mojoj prirodi. Ali moram da se suprotstavim na neki način, čak i ja, jer se osećam izmanipulisano i prevareno. Takođe sam rešila da joj više nikada ništa ne dam, jer sam zaključila da je to bacanje u rupu bez dna. Da li neka od vas može da mi da blagoslov, da mi bude bolje?

slucajno sam naletela na neki clanak koji objasnjava kako kao sto je preterano i dramaticno reagovanje znak da covek nije u saglasnosti sa realnoscu - tako postoji i tzv under-reacting, koji je isto tako lose - oba oblika ponasanja su neadekvatna, samo sto ljudi pre obrate paznju na dramu i dreku i smatraju samo to za lose...
meni je ovo potpuno otvorilo oci za slicne situacije (kad mislis da je nevaspitano reagovati ili u neskladu sa sopstvenim karakterom)...
ne reagovati kad to situacija zahteva je potpuno isto kao i napraviti neopisivu scenu...stoga, ti moras nekako reagovati a bolje da reagujes u svoju korist (u korist normalnosti) nego u njenu (u korist manipulacije i bolesti)...
ako te neko ugrozava, manipulise, cini nesrecnom apsolutno niceg nenormalnog i nepristojnog nema u tvom pokusaju da to sprecis - to je samoodbrana...

a i misli na ravnotezu mentalnog i emotivnog zdravlja na planeti Zemlji. :D..ako znas za bolje, ne treba ti blagoslov, duznost ti je da odreagijes - ako je ona iole normalna osoba, samo ces joj pomoci, u tvojim akcijama niceg loseg nema...ne reagovati u tvom slucaju je negovanje losih stvari...

Moje najnovije iskustvo. Ja na stanicu kad ono svekriva tamo :) Javio joj moj da sam se posvadjala s kevom i da sam krenula da putujem. Svekriva mi qpi 2 lisnata peciva (rekoh joj da nisam doruckovala), upakova mi torbe u bus i plati ih, dade mi jos koju kintu da imam za usput (zna kad su nam plate) i maha za mnom. Nisam verovala.
edit: osecala sam se voljenom

Da vas pitam nešto, pošto vidim da ovde ima pravih veterana u odnosima sa svekrvama: kako da izađem na kraj sa osećanjem krivice? Ja nisam vaspitana da se svađam, prilično sam skromna i nezahtevna kao član porodice, ali sada sam se našla u situaciji u kojoj mi gospođa 'svekrva' toliko sedi na glavi da nisam u stanju da odolim, i ponekad je verbalno malo potkačim - suptilno, ali ona vrlo dobro zna o čemu se radi. E sad: to što ja radim je zaista ništa u poređenju sa njenim poduhvatima, ali ja se osećam odvratno, jer je to svađanje, i uopšte neki nategnut odnos, strano mojoj prirodi. Ali moram da se suprotstavim na neki način, čak i ja, jer se osećam izmanipulisano i prevareno. Takođe sam rešila da joj više nikada ništa ne dam, jer sam zaključila da je to bacanje u rupu bez dna. Da li neka od vas može da mi da blagoslov, da mi bude bolje?
Ja se tako osecam sa mojom kevom. I vise se ne osecam krivom. Uopste. Njoj njen zivot, meni moj, i svakom ce da bude lepo. A, da, nemoj se nervirati vise.

Poslednja izmena:
Od svih tema na krsti, meni nekako ovde ipak najzanimljivije, podugačak broj stranica, podosta godina se ovde polemiše, jes da najviše ide: bla, bla, truć, truć, svekrva me mrzi, meša nam se u život, ali ipak.... kako koja nova snajka da se pojavi, meni sve zanimljivije;)
Ne jednom rekoh, ja sam sa svojom curicom prezadovoljna, ako ona misli drugačije, nek se javi, jasno će vam biti samo nek napiše: ova moja veštica od svekrve voli rolere i nikako je nije stid da ih voza;) jes da cela ulica zna, ali je još niko nije vidO, ume ona to po mraku da odradi:hahaha:
Zezam se naravno, ali to je stvarno nešto što meni moja snajkica zamera, u smislu: koji moj se stidite, vozajte se kad vam i u koje vreme volja, a ja opet, hmmm.....
Večeras imali goste, moja draga bivša koleginica koja je igrom slučaja postala svekrva mojoj malo daljoj rođaci.
Deca se zabavljala nekih pet-šest godina, prvo on da završi fax, pa onda ona i tako potrajalo podugo. Dok su se zabavljali, buduće snajka i svekrva se baš volele. Obe imale običaj da ogovaraju sina-momka, te kako će ga ova mala prevaspitati jer mama nije umela, te kako će kad snajka dođe u kuću sve biti drugačije jer nije mladica luda da trpi njegove zajebancije od onog: mama daj mi postavi da jedem, do onog: aj bre što mi ne umeš ispeglati farmerke, ne ide to na štraftu, itd...
Mala je umela da kaže: joj mami, vi ste krivi, razmazili ste ga preterano, mati se slagala sa njom i opravdavala sebe jer je eto jedinac, a čekali ga nekih desetak godina, ma sve bilo u najboljem redu, a ONDA SE DECA VENČAŠE pre skoro godinu dana.
Svi mi bili na svadbi, i matori i ja i sin i ćera i snajka i zet, ma bilo divno za nezaborav, zaista, ne pamtim takvu svadbu u poslednjih 30.g. prvenstveno zbog ljubavi svekrve i snajke, bilo je više nego očigledno da se dve cure baš obožavaju.
Elem, pre neki dan mi bila rođaka (snajka) i malo se žalila na svekrvu: jao teto, dok smo se zabavljali, ova moja mi uvek govorila, jedva kao čeka da se venčamo pa da ja preuzmem kuvanje i kuhinju na sebe,a sad me šutira iz kujne, te ne znam ovo, te ne znam ono, spremanje kuće je posebna priča, ona bi htela da ja non-stop usisavam i za nama i za njom i njenim mužem, ma daj, nisam luda da život traćim isključivo na kućne poslove, a dotle moj dragi sa drugarima uživa. A najviše me živcira da kad god perem ili peglam veš, evo ti nje pa mi objašnjava kako treba da peglam, kako da savijam i gde da odlažem, koji moj je boli uvo kako ću ja to da radim ako je meni i mm u redu kako ja radim. A što me najviše živcira i bukvalno dovodi do ludila, to je ono: nemoj da mu kuvaš to i to jer on to ne voli, a dok smo se zabavljali kod mene kad dođe, ma i pomije je umeo da pojede i nikad problem nije pravio, a sad ona meni soli pamet, ma ubiću je majke mi.
A večeras, (malopre odoše) bila moja koleginica (svekrva), i ni o čemu drugom ne bi reči no o snajki i o njenom blago rečeno nenormalnom ponašanju u svemu i svačemu. Najteže moju prijateljicu pogodilo što snajka kako uđe u kuću, oma rešila da bude GLAVNA kuvarica što mužu, što i njima dvoma matorima, jes da je mala vredna i uredna, ali ipak nije to ono što sam ja navikla i kako se meni dopada. Ja sudove brišem, ona ih cedi, ja kuvam svaki dan sveže, ona kuva za triput,pa podeli i stavi u friz (budibogsnama), ma strašno me nervira, ništa ne pegla, a i ono što pegla, bolje da ni ne pegla jer ništa nije kako treba ispeglano. A tek kad kuva, samo kuva ono što njoj prija, briga je da li to prija i nama, a ovamo se pravi kao neka dobra domaćica i kuvarica, a moj sin od mene traži (kad ona nije kod kuće) da mu kuvam i pečem neka jela koja ona ni pod razno neće, e, još malo i ubiću je majke mi.
A ja sam se samo smejala i jednoj i drugoj i umirala od smeha misleći šta li to moja snajkica o meni priča po forumima, a ja ovamo imam osećaj da se mi super slažemo:hahaha::hahaha::hahaha:

Poslednja izmena:
Od svih tema na krsti, meni nekako ovde ipak najzanimljivije, podugačak broj stranica, podosta godina se ovde polemiše, jes da najviše ide: bla, bla, truć, truć, svekrva me mrzi, meša nam se u život, ali ipak.... kako koja nova snajka da se pojavi, meni sve zanimljivije;)
Ne jednom rekoh, ja sam sa svojom curicom prezadovoljna, ako ona misli drugačije, nek se javi, jasno će vam biti samo nek napiše: ova moja veštica od svekrve voli rolere i nikako je nije stid da ih voza;) jes da cela ulica zna, ali je još niko nije vidO, ume ona to po mraku da odradi:hahaha:
Zezam se naravno, ali to je stvarno nešto što meni moja snajkica zamera, u smislu: koji moj se stidite, vozajte se kad vam i u koje vreme volja, a ja opet, hmmm.....
Večeras imali goste, moja draga bivša koleginica koja je igrom slučaja postala svekrva mojoj malo daljoj rođaci.
Deca se zabavljala nekih pet-šest godina, prvo on da završi fax, pa onda ona i tako potrajalo podugo. Dok su se zabavljali, buduće snajka i svekrva se baš volele. Obe imale običaj da ogovaraju sina-momka, te kako će ga ova mala prevaspitati jer mama nije umela, te kako će kad snajka dođe u kuću sve biti drugačije jer nije mladica luda da trpi njegove zajebancije od onog: mama daj mi postavi da jedem, do onog: aj bre što mi ne umeš ispeglati farmerke, ne ide to na štraftu, itd...
Mala je umela da kaže: joj mami, vi ste krivi, razmazili ste ga preterano, mati se slagala sa njom i opravdavala sebe jer je eto jedinac, a čekali ga nekih desetak godina, ma sve bilo u najboljem redu, a ONDA SE DECA VENČAŠE pre skoro godinu dana.
Svi mi bili na svadbi, i matori i ja i sin i ćera i snajka i zet, ma bilo divno za nezaborav, zaista, ne pamtim takvu svadbu u poslednjih 30.g. prvenstveno zbog ljubavi svekrve i snajke, bilo je više nego očigledno da se dve cure baš obožavaju.
Elem, pre neki dan mi bila rođaka (snajka) i malo se žalila na svekrvu: jao teto, dok smo se zabavljali, ova moja mi uvek govorila, jedva kao čeka da se venčamo pa da ja preuzmem kuvanje i kuhinju na sebe,a sad me šutira iz kujne, te ne znam ovo, te ne znam ono, spremanje kuće je posebna priča, ona bi htela da ja non-stop usisavam i za nama i za njom i njenim mužem, ma daj, nisam luda da život traćim isključivo na kućne poslove, a dotle moj dragi sa drugarima uživa. A najviše me živcira da kad god perem ili peglam veš, evo ti nje pa mi objašnjava kako treba da peglam, kako da savijam i gde da odlažem, koji moj je boli uvo kako ću ja to da radim ako je meni i mm u redu kako ja radim. A što me najviše živcira i bukvalno dovodi do ludila, to je ono: nemoj da mu kuvaš to i to jer on to ne voli, a dok smo se zabavljali kod mene kad dođe, ma i pomije je umeo da pojede i nikad problem nije pravio, a sad ona meni soli pamet, ma ubiću je majke mi.
A večeras, (malopre odoše) bila moja koleginica (svekrva), i ni o čemu drugom ne bi reči no o snajki i o njenom blago rečeno nenormalnom ponašanju u svemu i svačemu. Najteže moju prijateljicu pogodilo što snajka kako uđe u kuću, oma rešila da bude GLAVNA kuvarica što mužu, što i njima dvoma matorima, jes da je mala vredna i uredna, ali ipak nije to ono što sam ja navikla i kako se meni dopada. Ja sudove brišem, ona ih cedi, ja kuvam svaki dan sveže, ona kuva za triput,pa podeli i stavi u friz (budibogsnama), ma strašno me nervira, ništa ne pegla, a i ono što pegla, bolje da ni ne pegla jer ništa nije kako treba ispeglano. A tek kad kuva, samo kuva ono što njoj prija, briga je da li to prija i nama, a ovamo se pravi kao neka dobra domaćica i kuvarica, a moj sin od mene traži (kad ona nije kod kuće) da mu kuvam i pečem neka jela koja ona ni pod razno neće, e, još malo i ubiću je majke mi.
A ja sam se samo smejala i jednoj i drugoj i umirala od smeha misleći šta li to moja snajkica o meni priča po forumima, a ja ovamo imam osećaj da se mi super slažemo:hahaha::hahaha::hahaha:
Jesi ih mogla posavetovati onda, kad znaš obe strane i obe su ti drage?

Jesi ih mogla posavetovati onda, kad znaš obe strane i obe su ti drage?

Nisam dušo, a nisam ni pokušala, vidim da jedna strana medalje ima više strana, svako svoju boljku boluje, svakog svoje dupe svrbi najviše, volim ih obe, ali se klonim njihovih problema, kako rekoh, bitno mi je da moja snajkica ne počne da piše ovde o mojim posleponoćnim egzibicijama na rolerima, tada sam naHebala debelo, ode sve ono u šta sam verovala u bestraga:)

Nisam dušo, a nisam ni pokušala, vidim da jedna strana medalje ima više strana, svako svoju boljku boluje, svakog svoje dupe svrbi najviše, volim ih obe, ali se klonim njihovih problema, kako rekoh, bitno mi je da moja snajkica ne počne da piše ovde o mojim posleponoćnim egzibicijama na rolerima, tada sam naHebala debelo, ode sve ono u šta sam verovala u bestraga:)

Ovaj primer koji si navela govori da je nemoguće imati zaista dobar odnos kada se živi u zajednici.
Uvek će biti nesuglasica oko šporeta i oko maženja maminog sina i muža, ma koliko obe žene imale dobre volje i počela lepo i sa ljubavlju.

Ovaj primer koji si navela govori da je nemoguće imati zaista dobar odnos kada se živi u zajednici.
Uvek će biti nesuglasica oko šporeta i oko maženja maminog sina i muža, ma koliko obe žene imale dobre volje i počela lepo i sa ljubavlju.

Baš tako, ali ima i drugih opcija, sve je kao u redu, ali ništa ne funkcioniše kako bi trebalo.
Meni je samo jedna muka, da li moja snajka zaista misli da sam ja COOll jer vozim rolere, ili misli da sam luda baba na rolerima :hahaha::hahaha::hahaha: mada, u suštini, boli mene dupe šta o meni ljudi misle, ipak, snajka mi je bitna da se ne lagimo;)

Baš tako, ali ima i drugih opcija, sve je kao u redu, ali ništa ne funkcioniše kako bi trebalo.
Meni je samo jedna muka, da li moja snajka zaista misli da sam ja COOll jer vozim rolere, ili misli da sam luda baba na rolerima :hahaha::hahaha::hahaha: mada, u suštini, boli mene dupe šta o meni ljudi misle, ipak, snajka mi je bitna da se ne lagimo;)

Ma roleri su nebitna stvar, samo da se ne sukobljavate oko kuhinje, para, privatnosti :)

naravno da sve ima svoju stranu ali ako postoji dobra volja i ako nema zle namere, sve moze da se resi....a poneka svadja je tako normalna....
moja buduca svekrva, kad je videla da je vrag odneo salu i da se svadba priblizava, sad hoce i da dodje.....sa muzem ili bez njega.....iskreno, zao mi je zene, nije njoj lako sa tim teroristom od coveka, a jos je i cerka zakuvala dodatno....zvala nas sutra na rucak ali ja sam rekla mm da ne zelim, ovako je dobro.....ode da ih vidi, u kuci nam je mirno i sve je ok....ali, posle onih uvreda koje su izrekli za mog sina (za mene me i nije pogodilo jer tu razumem motive: ipak sam starija, razvedena sa detetom, i isli su logikom da to nije za njega) ne mogu sa njima da sednem za sto a da ne kazem sta imam.....na svadbi cu i tako biti skoncentrisana na druge stvari i direknog kontakta i nece biti.....i tako..vreme cini svoje i sreca sto sam znala da budem odmerena i strpljiva i da ne otezam dodatno mm-u celu situaciju.....sve to nas je samo jos vise povezalo jer je video koliko ga volim i koliko sam spremna da uradim za nas.....

Poslednja izmena:
Mi smo živeli u oktetu. :D Ali znam da smo jedni u milion, te ću se svim silama truditi da postanemo sekstet kada mi se sinovi budu ženili, a nikako oktet ponovo.

Ti si dušo jedna u milion, svaka čast na strpljenju, sigurna sam da ti ga je trebalo ihaj.
Moja majka je živela u domaćinstvu sa dve snajke, brat je sa prvom ženom bio u braku sedam godina, sa drugom je i danas. Mama je sa obe bila u odličnim odnosima, kada se razbolela, bukvalno su se nadmetale i bivša i aktuelna snajka koja će da joj više pomogne.
Sećam se kada smo mi sestre dolazile u posetu, morale smo same da presvlačimo posteljinu, a snajki je mama svake Subote menjala i imala je običaj da kaže: vi ste moje nećete zameriti, i nikad nije ni na jednu snajku dala da što kažu ni senka padne, ako se brat posvađao sa ženom, mama je uvek bez da zna o čemu se radi, branila snajku i kao po nekoj komandi, svađe su odmah i prestajale.
Sigurna sam da i danas ima mnogo takvih svekrva, ali njihove snajke ni ne zalaze na ovu temu (hvala Bogu ni ne treba im), ova tema je ipak zbog "onih drugačijih"
Lično poznajem nekoliko zajednica koje funkcionišu kao i tvoja, sekstet, oktet, kako-god, i zaista se lepo slažu, ali, fakat je da zaista treba mnogo strpljenja i tolerancije sa obe strane, inače....

Evo danas se moja sveki naljuti na mene i mm,jer se solidarisala sa svekrom.I to zato sto smo rekli da nije normalno reci za komsiju koji je imao infarkt neka umre bas me briga,samo zato sto ga mrzi da obidje coveka(svekar ovo rekao).
Mm kaze da je nadrljo nacisto,ja trudna a oni u klimaksu oboje.

Maj i njen muž su rekli da nije normalno da neko kaže za komšiju " Neka umre, baš me briga", a upravo je to rekao njen svekar. On se naljutio na Maju i njenog muža, a i Majina svekrva se naljutila, jer se solidarisala sa svojim mužem. :D

Nisam Majin advokat, ali kada nema Maje, da objasnim. :D A napisala je ovaj post verovatno da bi rekla kako ima svekrvu koja se duri bez razloga.

Maj i njen muž su rekli da nije normalno da neko kaže za komšiju " Neka umre, baš me briga", a upravo je to rekao njen svekar. On se naljutio na Maju i njenog muža, a i Majina svekrva se naljutila, jer se solidarisala sa svojim mužem. :D

Nisam Majin advokat, ali kada nema Maje, da objasnim. :D A napisala je ovaj post verovatno da bi rekla kako ima svekrvu koja se duri bez razloga.

I ja sam to ovako razumela.

Bas tako...

Back