Svekrve...neicrpna tema

Ova moja mi upropasti rodjendan detetu u ponedeljak! :evil: Doduse nismo ga taj dan slavili,proslava ce biti u nedelju,jer vecina prijatelja nam je na odmoru...
Ali,ipak!
Naime za vikend smo muz,ja i nasa cera isli u Bec na vencanje cerke njegove rodjake.Sobzirom da je moj dementni otac zivi sa nama i kad god negde trebamo ici moramo nekog angazovati da ostane sa njim.moj muz je pitao svoju majku,koja zivi u drugom gradu da subotu i nedelju ona bude kod nas kuci,i da je bolje njoj platiti,jer svakako bi nekog platili i sigurniji smo da nam neki stranac ne vrslja po kuci.Znala sam da ce mi to presesti,jer vec su bili komentari da je MOJ otac kod nas sa vrlo negativnom konotacijom,ali moj muz je zeleo tako,nadao se jadan da mu je mati ipak covek!Spremila sam im rucak za ta dva dana,samo da podgreje,i njeno je bilo da mu da lekove i jelo.Vratismo se u nedelju,umorni,gladni,iscrpljeni od vrucine,i sobzirom da nije cak ni hleb kupila,nismo imali mi sta jesti,te sam ja spremala veceru,a ona je onako vazna sedela i gledala me kako posrcem od gladi i umora!
Moj muz ima dve rodjene sestre,i dok je ziveo u Becu,obe je maximalno pomagao,ali to se zaboravilo,jer sada im ne daje vise novac i za to sam im ja kriva.Sutradan ujutro,moja sveki ode kod cere,i tacno sam znala kada se bude vratila da ce biti belaja,jer je tamo nahuskaju sa svim zlom ovoga sveta,te se ona vrati izoblicena od besa prema nama!Tako i bilo!Krenila svadja izmedju nje i mog muza,kaze ona da je jedino on kao sin nju da"gleda".Sta je imamo gledati kada ima muza koji ima penziju sasvim dovoljnu za njih dvoje,jer ima i inostranu i ovu nasu penziju!Kaze moj muz,pa zeno davao sam vam 20godina,imam sad decu,njima sm potreban,a ona ce;E,dabogda ti se vratilo sve kako cinis!
A moj svekar je tek posebna prica!Muz je sa svojom majkom pre nekih mesec dana isao kod prijatelja svojih roditelja da kupe visnje za sok i marmeladu,i kada je svekar to cuo,toliko je bio besan i kada je zvao telefonom,ja bila sama kod kuce toliko me je napao,da sam mu na kraju spustila slusalicu da ne dodjem u iskusenje da mu svasta kazem!Kada je moj muz dosao kuci,ja mu ispricam sta je bilo,i da sam mu spustila slusalicu,na sta ce on meni sto ga nisi oterala u tri lepe!:hahaha:
U toj raspravi izmedju sina i majke koja je isijavala besom,moj muz spomene oca,visnje i kaze zasto moju zenu ne mozete gledati ocima,sta vam je uradila?A ona,kaze nije nju niko napao,laze,i to sve predamnom!Naravno tu se ja ukljucim u raspravu,a njen komentar je bio da je moje da cutim,i ako mi je svekar nesto i rekao nisam to morala muzu reci!:dash:E,tu ja puknem,i kazem neka tvoje cerke cute kome hoce,ja ne cutim ni svojoj majci sto bih vama!?E,pa tvoju majku boli uvo za tebe,ostavila te je a i ti si nikakva!:dash:
Inace oboje su veeeeooooma pobozni ljudi u tri lepe,vazno da na crveno slovo ne rade i tu je kraj njihovoj veri!
Ne mogu da verujem da u jednoj zeni moze biti toliko pakosti i zlobe,pokupila se i otisla kod cerke,pokraj unuke je prosla kao da je stvar iako je dete trcalo za njom i pitalo je gde ce!
Jednom prilikom je rekla da bi ona sa svojim sinom zivela jos sto godina,ali hvala bogu te moj muz nije Edipovac!

Čitala sam te na temi o demenciji, mnogo mi je jasnije bilo sve što si napisala no ovo ovde na svekrvama.
Mislim, otkud ti uopšte ideja da dementnog oca ostaviš sa svekrvom, ma da je i najbolja, a koliko vidim, daleko je od takve. Takva kakva je, čudo božje da je i htela da ostane sa dedom, a ti se čudiš kako vas je bez večere dočekala, luda si seko rekla bih, takvima se ne ostavlja ni kuče na čuvanje, a da posle ne platiš ceh, a koliko vidim, i sama si toga bila svesna već kad si odlučila da dedu ostaviš sa njom.
Siroma deda, ako jednog dana shvatim da sam dementna, a nema šanse da ne ukapiram, već mi se neke zajebancije javljaju, popiću gomilicu lekova koje redovno ostavljam "za zlu ne trebalo" pa kom opanci, kom obojci.:(:(:(

Čitala sam te na temi o demenciji, mnogo mi je jasnije bilo sve što si napisala no ovo ovde na svekrvama.
Mislim, otkud ti uopšte ideja da dementnog oca ostaviš sa svekrvom, ma da je i najbolja, a koliko vidim, daleko je od takve. Takva kakva je, čudo božje da je i htela da ostane sa dedom, a ti se čudiš kako vas je bez večere dočekala, luda si seko rekla bih, takvima se ne ostavlja ni kuče na čuvanje, a da posle ne platiš ceh, a koliko vidim, i sama si toga bila svesna već kad si odlučila da dedu ostaviš sa njom.
Siroma deda, ako jednog dana shvatim da sam dementna, a nema šanse da ne ukapiram, već mi se neke zajebancije javljaju, popiću gomilicu lekova koje redovno ostavljam "za zlu ne trebalo" pa kom opanci, kom obojci.:(:(:(

Ti lekovi koje cuvas ne sluze nicemu,prosao im rok,izvetreli...probaj pa da vidis.

Malo ga pretera sa kritikom,Melita,verovatno iz nekih licnih razloga.Da je lako naci osobu od poverenja u koju cu imati poverenje i da ce mi paziti oca kako treba,a i da je smem ostaviti samu u kuci,ja bih je vec angazovala!A sobzirom da nisam imala srece da nadjem takvu osobu,po tebi,ja sada pa sve dok je moj otac ziv,ne smem nigde niti otici,vec 24h,7 dana u nedelji samo njemu da se posvetim?
Ako se licno bojis bolesti i to da neces moci sama,pored pomenutih lekova koje skupljas imas i drugih mogucnosti,stim da budes svesna zrtve te osobe koja brine o tebi i da cenis njen trud.Ovako,postaces dzangrizava baba koju niko rado nece paziti!

Malo ga pretera sa kritikom,Melita,verovatno iz nekih licnih razloga.Da je lako naci osobu od poverenja u koju cu imati poverenje i da ce mi paziti oca kako treba,a i da je smem ostaviti samu u kuci,ja bih je vec angazovala!A sobzirom da nisam imala srece da nadjem takvu osobu,po tebi,ja sada pa sve dok je moj otac ziv,ne smem nigde niti otici,vec 24h,7 dana u nedelji samo njemu da se posvetim?
Ako se licno bojis bolesti i to da neces moci sama,pored pomenutih lekova koje skupljas imas i drugih mogucnosti,stim da budes svesna zrtve te osobe koja brine o tebi i da cenis njen trud.Ovako,postaces dzangrizava baba koju niko rado nece paziti!

Nisam htela da te uvredim, izvini ako se tako osećaš. I, da, baš iz ličnih razloga sam to napisala jer mi je pala napamet baka moga muža koja je živela sa kćerkom, mojom svekrvom. Kad je odlazila u voćnjak zvala je svoju sestru koju baka nikako nije trpela iako joj je i ona bila kći, pa dok se svekrva vrati, u kući pakao. Mi smo je ponekad dovodili kod nas i sasvim lepo se sa njom družili, jedino smo pazili da kapija bude zaključana.
Ne znam da li ću biti dementna i da li ću kao takva biti džangrizava baba, naša baka je bila veoma blaga i nežna, i takva je ostala i u bolesti, samo joj nije trebalo ići uz dlaku, već joj povlađivati i odobravati. Ubeđena sam da kod dementnih osoba kad se već razbole, na površinu izbijaju samo one osobine koje već ima i samo one frustracije koje su je i pre mučile. To kažem jer sam poznavala nekoliko obolelih.
I još jednom ti se izvinjavam ako sam te uvredila. Vidiš, ti si mene nazvala budućom džangrizavom babom čim sam ti uputila kritiku, ja neću odgovoriti na isti način.:)

Nisam htela da te uvredim, izvini ako se tako osećaš. I, da, baš iz ličnih razloga sam to napisala jer mi je pala napamet baka moga muža koja je živela sa kćerkom, mojom svekrvom. Kad je odlazila u voćnjak zvala je svoju sestru koju baka nikako nije trpela iako joj je i ona bila kći, pa dok se svekrva vrati, u kući pakao. Mi smo je ponekad dovodili kod nas i sasvim lepo se sa njom družili, jedino smo pazili da kapija bude zaključana.
Ne znam da li ću biti dementna i da li ću kao takva biti džangrizava baba, naša baka je bila veoma blaga i nežna, i takva je ostala i u bolesti, samo joj nije trebalo ići uz dlaku, već joj povlađivati i odobravati. Ubeđena sam da kod dementnih osoba kad se već razbole, na površinu izbijaju samo one osobine koje već ima i samo one frustracije koje su je i pre mučile. To kažem jer sam poznavala nekoliko obolelih.
I još jednom ti se izvinjavam ako sam te uvredila. Vidiš, ti si mene nazvala budućom džangrizavom babom čim sam ti uputila kritiku, ja neću odgovoriti na isti način.:)

Sve si lepo rekla u svom prvom postu.....
Ja sam jedinica,sva familija je daleko od mene jer zivim u mestu odakle mi je muz.Kucu su nam dva puta obijali i odneli dosta muzevljevog alata,tako da nije bas sve tako jednostavno resivo.U buduce oca kada moram ili zelim negde putovati verovatno cu privremeno smestiti u privatni Dom,ali za takve bolesnike koji se tesko prilagodjavaju promenama i to ce biti stres,zar ne?Dakle,jedino resenje je da nikud ne mrdam,ni na svadbe,ni na sahrane,ni na godisnji.

Kanarinka, dementnost nije zubobolja da prođe, to i sama znaš.
Moja kumica je pronašla jednu ženu, malo je potrajalo dok nije našla onu kojom je bila zadovoljna, i već tri godine dolazi, nekad dvaput nedeljno po sat-dva, nekad ceo vikend ostane, a isto tako i kad oni idu na letovanje. Žena ima malu penziju i lepo su se dogovorile a i baka je sada mirnija jer je pored nje neko ko je ne muči i ne gnjavi. Da li si pomislila kakav stres je tvoj otac doživeo dok je bio sa tom osobom?

Kanarinka, dementnost nije zubobolja da prođe, to i sama znaš.
Moja kumica je pronašla jednu ženu, malo je potrajalo dok nije našla onu kojom je bila zadovoljna, i već tri godine dolazi, nekad dvaput nedeljno po sat-dva, nekad ceo vikend ostane, a isto tako i kad oni idu na letovanje. Žena ima malu penziju i lepo su se dogovorile a i baka je sada mirnija jer je pored nje neko ko je ne muči i ne gnjavi. Da li si pomislila kakav stres je tvoj otac doživeo dok je bio sa tom osobom?
A tvoju baku je rodbina mucila i gnjavila?Msim,stvarno!Govoris o meni kao da ga mi ovde koljemo,vesamo,a konje povremeno upregnemo da ga malo proteglimo!Za dementne osobe nema idealnog resenja,jer oni nikad ne shvate sta im se desava!
Ja zivim na selu,i tu je jako tesko naci zenu koja hoce da radi takav posao!Da dolazi iz grada,ni to nije resenje,jer ne bi bila blizu,i to nece niko da prihvati.Celo selo sam obisla,nadjoh jednu,al ta pobegne cim ga presvuce.U gradu je drugacije,znam jer sam zivela i odrasla u gradu.

A tvoju baku je rodbina mucila i gnjavila?Msim,stvarno!Govoris o meni kao da ga mi ovde koljemo,vesamo,a konje povremeno upregnemo da ga malo proteglimo!Za dementne osobe nema idealnog resenja,jer oni nikad ne shvate sta im se desava!
Ja zivim na selu,i tu je jako tesko naci zenu koja hoce da radi takav posao!Da dolazi iz grada,ni to nije resenje,jer ne bi bila blizu,i to nece niko da prihvati.Celo selo sam obisla,nadjoh jednu,al ta pobegne cim ga presvuce.U gradu je drugacije,znam jer sam zivela i odrasla u gradu.

Svaka izgovorena ili napisana reč se može tumačiti na više načina. Tumači kako ti je volja, želim ti sve najbolje.

Jedno veče je čuvala unuku, jedno jedino veče za zadnjih skoro godinu dana ( prošli put je čuvala u septembru, prošlog septembra, za našu godišnjicu braka smo izašli, a ostavili smo joj uspavano dete! ). Čuvala je tri sata, od 7 do 10, i mi kad smo stigli, smeštali smo je u krevet. A za tih tri sata je napravila takvu štetu, kao da sam neukoj tinejdžerki ostavila dete na čuvanje, a ne babi, koja je bog-zna-kako-rado pristala da je čuva.
Prvo, evo dete povraća, celu noć, stomačić je boli, i muke je videla noćas. Sad je bolje, ne povraća više, ali je iscrpljena kao da je trčala celu noć. Jutros pitam babu šta je dete sinoć jelo, kaže sve što i mi. Ajd' dobro, računam virus je. Tek malopre malecka kaže - nećem više ogut oći, nećem, nećem, nećem! i mršti se gadljivo. Opet pitam babu, kaže - aaaa, jeste, jela je voćni jogurt. Pitam - jeste li probali pre nego što ste joj dali, kaže - pa probala sam prošli put, bio je dobar, a nije sad bio ni hladan, stajao je u vitrini! :eek:
Ej, vrti me u krug pola sata, pravi se luda i nevešta, neće da kaže koju je glupost napravila. A ja kao osica ispitujem i što ja više pitam, to ona više vrda :roll: Na kraju se ispostavi da je ona voćni jogurt načela pre 5 dana i da je malena pojela par kašičica i nije htela više, a baba uhvati i stavi taj jogurt u kuhinjsku vitrinu umesto u frižider, da ne bude 'ladan kad dete jede! I juče joj da taj jogurt! :dash::dash::dash: Nahranila je jogurtom, koji 5 dana, u sred leta, stoji otvoren u kuhinji, iznad šporeta i kuva se skupa sa ručkovima i kafama! :dash::dash::dash:
Ja ne znam više šta je sa njom! Ovo nije normalno ponašanje, ali stvarno nije... dati detetu pokvaren mlečni proizvod u julu mesecu, tj. uopšte ostaviti taj proizvod, a pogotovo otvoren, van frižidera i to toliko dana :eek: I onda ga opušteno dati bilo kome da jede, a znaš da mora da se pokvario, ma ne može me niko ubediti da žena koja je domaćica u svojoj kući 35 godina, nije znala da se taj jogurt pokvario nakon 5 dana držanja na 30 i kusur stepeni! :eek:

Obaška što mi je dete sinoć, dok smo se pripremali za spavanje, dobilo napad straha i plakanja zbog otvorenih vrata terase, i mraka na terasi. Kad smo uspeli da je smirimo da prestane da plače, onda nam je kroz jecanje rekla da je na terasi mrak, a da je u mraku babajoga! :eek: Posle nije smela da legne u svoju sobu da spava, iako smo upalili svetlo jer je "bio mjak i babajoga sakija se sobi" :dash:
Nikada u životu joj nismo, ni muž ni ja, spomenuli babarogu, niti je uplašili svesno i namerno na bilo koji način. Dve godine učim dete i vaspitavam bez prisile, bez batina, bez ucene, bez vike, bez plašenja tom babarogom i sličnim glupostima bez mozga i srca, i ona se na to po.se.re za ebena 3 sata! :dash:
Čemu, zašto? Da bi se dete plašilo, i onda kada ne mora, da bi njoj bilo lakše da je čuva??? Eeeeej, a lepo smo je pitali, imali smo i drugo rešenje, uopšte nije ona morala da je čuva. Jednom, jedan jedini put za godinu dana, i tako da je naplaši! :roll: Zašto, kopka me zašto?

Da bi saznala zasto sve to radi moras da je pitas. Zar je to toliki problem. Posadi je na stolicu, skuvaj joj kafu i reci sve ovo sto si napisala......Ako je zena normalna shvatice ako nije ne treba joj ostavljati dete.....Rizicno je......Ako treba zavrsi sa njom zauvek, ali moras biti sigurna da namerno to radi, da je zla, da je ovo ili ono........Najbolje da muz i ti budete zajedno kad budete razgovarali........

moja je sad dala neke pare sinu i rekla sam mu da necu da cujem rec oko toga....ako daje nek daje otvorenog srca i bez nakrandnog sranja jer ja necu da cujem o tome....i rekao joj je i koliko znam, a ne pitam mnogo, sve je ok.....sad nam sledi vencanje i on hoce kao da ih zove, jer moji ce doci iako niej bilo u planu da niko dolazi osim kumova...jednostavno ne mozemo da izbegnemo.....i rekla sam mu ok, govna sam jela najstrasniaj i do sada, ovo je jos samo jedno, ali ako dodju i budu tamo bili kao na sahrani necu ostati duzna......nece mi kvariti dan koji mi je jako bitan i kad zelim da sam sretna......

Da vas pitam nešto, pošto vidim da ovde ima pravih veterana u odnosima sa svekrvama: kako da izađem na kraj sa osećanjem krivice? Ja nisam vaspitana da se svađam, prilično sam skromna i nezahtevna kao član porodice, ali sada sam se našla u situaciji u kojoj mi gospođa 'svekrva' toliko sedi na glavi da nisam u stanju da odolim, i ponekad je verbalno malo potkačim - suptilno, ali ona vrlo dobro zna o čemu se radi. E sad: to što ja radim je zaista ništa u poređenju sa njenim poduhvatima, ali ja se osećam odvratno, jer je to svađanje, i uopšte neki nategnut odnos, strano mojoj prirodi. Ali moram da se suprotstavim na neki način, čak i ja, jer se osećam izmanipulisano i prevareno. Takođe sam rešila da joj više nikada ništa ne dam, jer sam zaključila da je to bacanje u rupu bez dna. Da li neka od vas može da mi da blagoslov, da mi bude bolje?

Da vas pitam nešto, pošto vidim da ovde ima pravih veterana u odnosima sa svekrvama: kako da izađem na kraj sa osećanjem krivice? Ja nisam vaspitana da se svađam, prilično sam skromna i nezahtevna kao član porodice, ali sada sam se našla u situaciji u kojoj mi gospođa 'svekrva' toliko sedi na glavi da nisam u stanju da odolim, i ponekad je verbalno malo potkačim - suptilno, ali ona vrlo dobro zna o čemu se radi. E sad: to što ja radim je zaista ništa u poređenju sa njenim poduhvatima, ali ja se osećam odvratno, jer je to svađanje, i uopšte neki nategnut odnos, strano mojoj prirodi. Ali moram da se suprotstavim na neki način, čak i ja, jer se osećam izmanipulisano i prevareno. Takođe sam rešila da joj više nikada ništa ne dam, jer sam zaključila da je to bacanje u rupu bez dna. Da li neka od vas može da mi da blagoslov, da mi bude bolje?

Ne treba da se osecas ruzno kad branis svoje stavove. Ja sam osam godina cutala i prilagodjavala se `njihovoj kuci i navikama`, pa vid` sta bi! Na fin i suptilan nacin - da, ali ako ne ide, jednostavno `pokazi zube`, pa kad snajke ne valjaju, da se zna `sto ne valjaju`. Samo napred, nemoj se odricati svojih navika i karaktera, kulture i vaspitanja zbog drugih ( dakle, svekrve). Moja mene i ne smara toliko, ali ponekad bas moram da odreagujem. :)

..od mene ga imas sigurno, uvek, a sta ce ostele drugarice forumasice reci...."cucemo"...:D
..opusti se bre, koja griza savesti i ta prica, cim je u stanju da te provocira najblaze receno, nije ni
zasluzila da imas bilo kakvu grizu savesti...uzivaj..

Ja sam se vrnula od moje svekrve.Ne mogu da kazem da je bilo lose,naprotiv bas je bilo fino.Lepo smo se proveli,mm srecan kao malo dete.Jesam bila pripremljenai na gore pa sam valjda svakim poboljsanjem zadovoljna.S tim ciljem sam i isla tamo,da dam sve od sebe.E sad..nisam sigurna stada mislim.Zatekla sam je hvala bogu u jako dobrom stanju,vidim fino se oporavila,i jako dobro izgleda,kosa joj je izrasla gusca nego sto ju je imala pre bolesti.I bas mi je drago zbog toga,laknulo mi je.Bez obzira na to trudila sam se da dok god sam ja kod njih ona nista teze od fildzana ne podigne.Ali sam se uverla da je zena malko fijuknula.Malko vise.I zato mi je laknulo,jer u tom svetlu mogu da razumem dosadasnje nemile dogadjaje.Mada je bilo trenutaka kada je znala itekako da podbode,ali sam cutala inisam htela da zapocinjem kavgu.Jako je teska,sihicki je jako naorno ziveti sa njom.A za svekra nemam reci misljenje nisamni za mrvicak promenila.To je jedna budaletina,gotovan,neradnik,lencuga,sitna pakosna dusa.Nezainteresovan za bilo sta osim za svoje dobro.

Back