Svekrve...neicrpna tema

paviva:
Nisam još, ali imam sina koji ima 18 godina pa to sve gledam iz jednog drugog ugla. Imala sam svekrvu koju uglavnom nisam shvatala, ali kako godine prolaze mislim da drugačije razmišljam. Trbamo i mi biti bolji pa da očekujemo da se drugi bolje ponašaju prema nama.

Reci onda ko ti je sin. Da ga pametne cice zaobidju u sirokom luku. Mozes ti i sa glupom snajom da izadjes na kraj, ti si pametna, imas iskustva i umes da das savet, pa joj njena pamet ne treba!

Moja je svekrva super! Dok smo ziveli pod istim krovom, bio je pakao, ali cim smo se odselili, sve se promenilo. Zaista sam zahvalna sto imam takvu svekrvu.
I kad god se neka snajka zali na svoju svekrvu, neka prvo pomisli, da ce i ona jednog dana biti isto to.

cokoladic@:
Moja je svekrva super! Dok smo ziveli pod istim krovom, bio je pakao, ali cim smo se odselili, sve se promenilo. Zaista sam zahvalna sto imam takvu svekrvu.
I kad god se neka snajka zali na svoju svekrvu, neka prvo pomisli, da ce i ona jednog dana biti isto to.

pa je l' super ili je pakao? :D
odakle ti ideja da ce svaka snaja biti svekrva?

mnogo si ti zbunjena za nekoga ko ima idealnu svekrvu! :D

ma ti si neka pametnica, je l'?
lepo sam ti podebljala sta si napisala...a napisala si da ce snaja koja se zali na svekrvu, i sama biti svekrva...sto je obicno nagadjanje...mozda ce biti tasta, mozda nece biti ni tasta ni svekrva...

uostalom, pa sta? kakve to veze ima sto cu biti svekrva? to uopste ne cini moju svekrvu boljom.

a napisala si i da ti je svekrva super, pa onda da je bila pakao dok se nisi odselila...ako sama ne uvidjas kontradiktornost, suvisno bi bilo da ti ja ukazujem.
aj' zdravo

trachara:
ma ti si neka pametnica, je l'?
lepo sam ti podebljala sta si napisala...a napisala si da ce snaja koja se zali na svekrvu, i sama biti svekrva...sto je obicno nagadjanje...mozda ce biti tasta, mozda nece biti ni tasta ni svekrva...

uostalom, pa sta? kakve to veze ima sto cu biti svekrva? to uopste ne cini moju svekrvu boljom.

a napisala si i da ti je svekrva super, pa onda da je bila pakao dok se nisi odselila...ako sama ne uvidjas kontradiktornost, suvisno bi bilo da ti ja ukazujem.
aj' zdravo

A to sto ces i ti jednog dana biti svekr5va ili tasta znaci, da pazis malo, kako se tad ponasas, da ne bi i tvoja snaja/zet za koju godinu na nekom forumu pisali o tebi kao ludaci. Mada mislim, da ti nema pomoci...

Ja citam, citam vec dugo ovo i bas se cudim.
Ako ovde mlade zene prosto istresu svu negativnu energiju, onda dobro, OK je.
Ali, ako stavrno toliko mrze svoje svekrve (u tolikom broju - to je ono sto me cudi, taj ogroman broj mladih zena), onda stvarno nesto nije u redu (i sa snajama i sa svekrvama).

A jel` moze neka svekrva da se javi?
Ja nisam videla da se neka svekrva javila... u Srbiji malo njih od 50-tak god koristi komp, a jos manje Net.
Ja se druzim sa ljudima razlicitih godista (sa zenama od 50-tak ne pricam o klimaxu, pa zar to jos uvek postoji?). ;)
Ne, ne, o tome ne treba pricati, verujte. :)

Pitam za svekrve jer sam i ja sverkva (doduse, jos uvek sam i snaja).... pa ne znam jel` ovde mogu da pisem... ako ne mogu, onda se izvinjavam... ali, eto, ipak pisem.

A, opet, pitam se dal` sam ja prava osoba koja bi u ime tamo nekih svekrva imala prava da pise, ne znam. Cini mi se da nisam uobicajena svekrva - tako mi se cini, a mozda i jesam.

Moj sin (jedinac je, `ajd da naglasim), vec dugo zivi tamo taleko od Srbije (ne treba ni da pisem zasto... zato jer mu je tamo bolje, to je dovoljno da napisem i vecini ce biti jasno).
Njegova zena je otisla par meseci posle njega (kada su se papiri sredili).

Nikada nismo ziveli zajedno - to je, bar po meni, veoma bitno!
Samostalnost obe porodice u svakom pogledu! Posebno u materijalnom (meni je nezamislivo da zavisim od sina ili da on zavisi od mene). Nezamislivo!
Pre koju godinu su tamo dobili i dete, znaci postala sam i baba. Lepo.

Moj sin se odvojio od nas cim je zavrsio fakultet (sa 24-25 god). Mi smo ga podsticali da to ucini.
Kada se zaposlio i otisao, meni je laknulo... nekako kao da sam obavila jedan ogroman posao. Tezak posao. Ne znam dal` cete me shvatiti, ali taj osecaj je divan - moguce je da ja i nisam prava balkanska mama.
Ali, mi smo redovno u kontaktu, to da naglasim. Frekvencija tih kontakata? Ne znam, ne brojim, ali svakako 1X nedeljno. Nekada mail, nekada TF, nekada SMS. Tamo se puno radi, pa kad se cujemo, cujemo.
Znaci, sve normalno, bar po meni.

Meni je nejasno da neke svekrve zive zivote svoje dece (kako sam shvatila citajuci ove silne strane)... to je meni totalno nejasno... Da li je bas tako? Pa, zar one nemju svoje muzeve ili prijatelje jer u ovom dobu je sex i dalje vrlo vazan. Kao i druzenje sa partnerom. Jednostavno, zivi se svoj zivot!
Malo mi je cudno sto pisete kako su neke svekrve prljave, smrde... strasno! Neshvatljivo!
Ja mogu reci da su (ukoliko je to tacno!) takve zene bile uvek neuredne. Nisu valjda postale smrdljive samo zato jer su svekrve? :)
Moja generacija je imala citav niz divnih parfema, zivelo se lepo (mada licno sada zivim jos lepse, da budem iskrena). Dnevno kupanje, posle mackanje mlekom za telo, ma da ne nabrajam... Sada imam mnogo vise vremena za sebe nego ikada ranije te se negujem jos bolje. Farmerke ne moraju biti preuske, ali ni presiroke, nalazim meru. Ali ih se ne mogu odreci. Pa, uvek sam ih nosila, a nisma se ugojila (nisam samo zato sto jako pazim na liniju). :)

Boze, pa ja o snaji nisam ni pisala (smesno mi je da pisem "snaja" jer je zovem po imenu kao i ona mene). Najkrace o njoj mogu reci da je - stabilna zena. Lepa je, ali ne stize da se neguje, dete mnogo trazi (a jos detence ima i neku hronicnu boljku - to me sekira, ali ne pokazujem). Divna je majka.
Privrzena je svojoj majci, ocu i sestri i mene drzi malo na distanci... koja mi sasvim odgovara jer mi bas takav odnos odgovara. Ne volim da se preterano zblizavam. Prosto sam takva po prirodi.
Sigurna sam da voli moga sina (to je za svaku mamu vrlo bitno) jer je zbog njega napustila posao, roditelje i otisla u svet - sta ces veceg dokaza.

Mnogo je lakse biti baba nego mama, verujte. Ne moram da mislim jel` gresim ili ne. Samo pitam sta i kako treba i tako radeci stvarno uzivam u bebi kada nas posete (mada unuce vise i nije beba).
Jednostavno - volim unuce i uzivam u njemu dok je ovde... mada moram priznati da se bas umorim pa mi nekako lakne kada odu... ali se uvek radujemo njihovom dolasku ovde.
Oni to osete cim cesce dolaze ako su u nekoj krizi.

Ne znam kako bi bilo da su ovde, blizu nas. Ja nisam za baka-servis, tesko bi mi bilo da bas svaki dan cuvam dete, to babe ne moraju da rade - prosto ne mogu da zamislim da mi to bude najbitnije u zivotu jer se zivot sastoji od mnogih stvari.... mada bih svakako pomogla ako bi im moja pomoc bila potrebna.

Tako da ja uopste ne vidim da medju nama ima ikakve nesuglasice.
Ali, a opet kazem, ja imam svoj zivot i uvek sam smatrala da deca treba da imaju svoj zivot i da zive sama i o svom trosku. To je poenta svega!

Da jos dodam da ja mislim da ne treba da se zamera, posebno da se ne zamera mnogo mladim zenama. Sa godinama zena postaje mirnija i mudrija. Nije lako mladim zenama koje rade ili/i imaju malu decu - one prosto ne mogu uvek da imaju strpljenja ni sa svojim mamama, a kamoli sa tudjim.

Ne treba mnogo ocekivati (tu mislim na sve: i na mame, i na babe, i na snaje i na svekrve) i ne treba mnogo davati (ovo ce zvucati mozda malo cudno, ali verujte da je tako).

Eto, to je moje iskustvo.
Pozdrav svima saljem

oooona:p
pa ti si nenormalna žena, majka jedinca sina:lol:
oma na lečenje i maltretman snajke;)
ok.
nisu sve žene tih godišta koje su svekrve, nama od 30-40 godina ni pismene, kako bi trebalo,
a kamo li da su upućene u higijenu!!!!
moja se kupa subotom, verovatno prvom u mesecu.
i tačno je, ona to radi od uvek!
ali ja nju ne znam od uvek, te mi je ovo sada-strašno.
rođena sam u kući gde se kupa kada se ustane i pre kreveta!(nek shvati kako ko hoće)
suzdržala sam se da na božić ne napišem kako je mom sinu, klincu od 7 godina, okrenula leđa,
kada joj je rekao (na ulici, naravno ne kod nje) hristos se rodi!!!
ma...suzdržavaću se i dalje.
ima raznih ljudi, žena..svekrva....
ali eto nekkao se skupismo mi ovde koje imamo probleme.
ko shvata super,
ko ne shvata..nek nam se smeje:)
zabavno je anyway
dobro došla.
ah kada bi moja svekrva imala 10% takvog duha?
ona ne stavlja dezodorans, jer je kancerogen...a parfeme koriste samo faćkalice
(ja imam očigledno gadan dosije)

hahha a brke?
tamo kod nje u selu, kake na rupu:lol:
a ovamo mi se pravi daama u kućnoj haljini, olinjalom kaputu i lisici:lol:
a ispod joj vire pocepane čipke od predratnog kombinezona.
nije luda da baci:lol:
a ja faćkalica

@onaona
pozdrav, dobrodosla
al odmah se primecuje da nisi prava balkanska svekrva, prvo takva bi kukala da joj sin jedinac ode negde preko (kad ce majka da ga vidi), drugo ne petljas im se u svakodnevni zivot, trece postujes snaju cak imas i razumevanja za njenu distancu prema tebi, ne kukas sto su ti daleko, sto te ne zovu cesce nego imas svoje prijatelje i zivot, sin ti se za nase uslove rano osamostalio...sve su to stvari koje su doprinele da se stvori normalan odnos...a iskreno receno ne treba zanemariti ni to sto zivite daleko jer da ste cesto zajedno mozda bi ipak doslo do varnica...Posto Ti nisi obicna svekrva, nemoj se poistovecivati sa svim nasim pisanjima ovde jer zaista ima zena koje su mnoooooogo drugacije mame i svekrve od tebe, i kad kaze neko da mu svekrva smrdi onda je to tako ne zato sto je svekrva vec zato osto nema naviku da se kupa...Moja mirise na Chanel 5...

onaona,

super si!

Ja imam super svekrvu i nemam na sta da se zalim. Ima ona svojih mana, isto kao i ja, ali njene mane nisu moja briga, kao sto ni moje nisu njena briga. Trebalo mi je neko vreme, da to shvatim, verovatno isto tako i njoj. A dok smo ziveli zajedno, bilo je tesko shvatiti, da ima svako svoj zivot i napraviti neke distance, koje bi nam olaksale situacije u koje smo se zaplicale. Zamisli jos, da su nam u to vreme, dok smo ziveli pod istim krovom, obema divljali hormoni, ona u menopauzi, a ja trudna i posle porodjaja.

Danas ne zivimo vise zajedno i zaista, od trenutka kad smo kupili stan, sve se promenilo. Jako sam joj zahvalna, za sve sto radi za nas (toga dok smo ziveli zajedno nije bilo), od rucka subotom, do lonca sarmi, koje spremi, kad idemo na skijanje, za sve "baka servise", za ispeglan ves kad sam bolesna, za svaku knjigu koju uzme u biblioteki posebno za mene ... Oduzim joj se tako, sto joj kupim poneki poklon, sal, rukavice, knjigu, platim joj manikuru, frizera ... Danas, kad joj nesto treba, ne zove svog sina, nego mene, a cesto i odemo na kavu ili torticu negde u grad.

Verujem, da ima zena (i svekrva i tasta i snajki), koje su mentalno na dnu, pa je sa njima nemoguce funkcionirati normalno, ali mislim, da u vecini slucajeva nerazumevanje dolazi iz naseg licnog ega i nesposobnosti prihvatanja drugih osoba. Postoji knjiga "Sa decom treba suradjivati", mislim, da bi slicna knjiga trebala postojati i za svekrve/taste i za snajke/zetove - moguce je suradjivati.

Lep dan svima!

Nesto mi se cini kao da sam zalutala.... "kaki se na rupu"?
Ja mislila da toga vise nema ni na selu.

A malopre skinuh par stranica o epilaciji (to cu tek citati), pa sad procitah o kakenju na rupu i kupanju "kad se ustane i pre kreveta" (sto bih ja shvatila ujutru i uvece, ali to sigurno nije tako - necu ni da pitam sta to znaci, dosta je i ono o "kakenju na rupu", a koristimo kompjutere i Internet... pa to su strasne razlike, nije ni cudo da ima konflikata).

Pa, dobro... ja sad odoh. Ako mi ustreba neki savet u vezi moje snaje, ja cu ovde doci i pitati vas!
Nekako mi je to najlogicnije, a i najlakse. ;)
Predlozi za knjigu su ovek korisni, nabavicu ovu koju cokoladic@ pominje.

Ja cu se, kao 'stara koka' usuditi samo da vam kazem da vam na prvom mestu budu vasi muzevi - to je ono sto je najbitnije jer deca moraju otici svojim putem, muz je taj koji ostaje, a prema ostalim clanovima familije budite diplomate, a ne da kidate svoje nerve... mada vidim da vecina slicno misli.

Puno toplih pozdrava vam saljem.

Back