hvala

da....znam,problem je sto ne zivim u srbiji i sto mi je cim da se ovde lomim za vizu pa bih po svaku cenu da cekam bezvizni rezim...al ok ako ne stupi to na snagu do avgusta,septembra,cekam sledecu godinu,a ovaj put idem na jednostavniju varijantu,koju isto zelim da obidjem vec duze vreme...ipak je izrael izrael,al polako

inace,vidim da si obavesten,ako si bio vec,jel znas mozda koji je nivo cena u poredjenju sa evropskim za smestaj,obilazak i tako najosnovnije stvari,ali nikakav luksuz?
Veliki pozdrav, ja sam bila u Izraelu krajem novembra i stvarno mogu da kazem da je putovanje u ovu zemlju posebno i ne moze da se poredi ni sa cim drugim. U Izrealu bukvalno ima toliko toga da se vidi obidje i dozivi, da je 10 ak dana jako malo.. Ja nisam uspela da vidim mnogo toga, jer jednostavno nije bilo vremena.. Pored toga, plaza u Tel Avivu je predivna i mislim da je mnogo bolje i lepse ici tamo na letovanje nego na primer u Egipat ili Tursku. Hmm, lepse ali i skuplje...
Cene su svakako vise nego u Srbiji, i vise nego u Grckoj na primer... Smestaj moze da se nadje nesto povoljniji u nekom od milion hostela tamo ili u nekom od apartmana (pogledaj na interentu videces sve cene, sve zavisi koliko vas bi putovalo i gde biste odseli). Mislim da je smestaj u spavaonicama u hostelima od 10 do 20 evra, a neki hosteli nude i private rooms za oko 25 evra, sve moze da se unapred bukira na netu. Pristojan smestaj ne verujem da moze da se nadje ispod 50 evra, ali proveri to bolje. Za hranu, pa sta znam, nije toliko strasno, iako je vise nego ovde. Na primer, falafel pita u nekom skromnijem fast food restoranu je oko 20 shekela (100 shekela= oko 20 evra), porcija humusa isto tako nesto.
Suveniri su dosta skupi mislim da mi je na ono malo sto sam donela za uspomenu otislo najvise novca

i krecu se negde od 10 shekela (za obicne papirne male ikonice) do 100 i vishe shekela za vece menore ili vece ikone. Inace, deo Jerusalima gde su svetinje moze da se obilazi besplatno, znaci ne placa se ulaz na primer u Crkvu Hristovog groba, ali je citav Stari grad zatrpan tezgama na kojima preprodavci bukvalno vuku za ruku posetioce da udju u njihove ,,radnje``. Savetujem ti da nadjes dobru mapu, jer sam se ja tamo tako neverovatno izgubila da sam kruzila tri puta oko istog kvarta, jedva sam nasla to sto sam trazila

)
Sto se tice ulaza i izlaza u zemlju, ja sam se naslusala raznih zastrasujucih prica o vracanju nazad, prepresu, i ne znam sve cemu, pa sam isla tamo sva preplasena. Medjutim, moje iskustvo sa aerodromskim obezbedjenjem je vise nego pozitivno. Kad ulazis samo te kratko pitaju kod koga ides, traze da vide povratnu kartu i normalno pitaju te da li si prvi put u Izraelu. Na izlazu postavljaju mnogo vise pitanja, a spremi se i da ce ti otvoriti kofer i detaljno pregledati sadrzinu. Medjutim, to je zaista u interesu svih putnika, i u celoj proceduri obezbedjenje je izuzetno ljubazno i ja nisam videla da su ikoga nesto mnogo ispitivali ili pretresali. Ako imas pecat neke od muslimanskih zemalja moguce je da ce zbog toga ispitivanje biti nesto detaljnije, ali realno, Izrael je moderna zemlja sa velikim protokom turista, tako da je sve to ide prilicno brzo.
Eto toliko, ako te jos nesto zanima slobodno pitaj

Ako se odlucis da ides u Izrael sigurno neces pogresiti i ja ti zelim da uzivas tamo i da ti se svidi ta specificna mesavina religija, proslosti, buducnosti i sadasnjosti