Sve bi se to raspalo davno da Tito nije nametnuo religiju - Bratstvo i jedinstvo - jednakost ( komunizam).
Hteli ste kapitalizam i demokratiju - eto vam ih. Za prvo nemate kapitala a za drugo karaktera (ni para),...
Žao mi je što ovo moram da pišem,.. da se osvestite. - a i bolje da ja to priznam,.. vama će trebati još 100 godina ,..

Kosovo je izgubljeno demografski. Prosto to su neke stvari koje se dese. Da je Srbija posle WW2 gledala prema zapadu i da se integrisala u taj zapad kad je trebalo, verovatno ne bi došlo do otcepljenja, pa čak ni do raspada YU. Nego kad si šugav, svi gledaju da se odvoje. A naš izbor je bio da vazda nosimo pogrešan dres.

Šta bi se desilo da SR Srbija nije imala pokrajine, odnosno da komunisti nisu formirali autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije? Ovde prvenstveno mislim naravno na Kosovo i Metohiju. Da li bi sudbina Kosova i Metohije bila drugačija da SR Srbija nije imala pokrajine?

Moje neko mišljenje je da formiranje pokrajina nije odredilo sudbinu Kosova i Metohije nego to što su Albanci demografski preovladali na tom području još u prvoj polovini 20. veka i to što se Milošević zamerio Zapadu pa su Albanci nagovoreni da se pobune protiv njegove vlasti što je iskorišćeno kao povod za napad na Srbiju. Njih je bilo veoma mnogo a Milošević je zaista vodio preteranu antizapadnu politiku i mislim da nikakav drugačiji formalno-pravni status KiM ne bi promenio trenutno stanje u južnoj srpskoj pokrajini. U svakoj mojoj jednačini sa mnogo Albanaca na KiM i sa Miloševićem takvim kakav je bio stanje na KiM bi bilo kakvo jeste danas.
Mislim da bi bilo pogubnije nego sada. Albanci bi demografski veoma vjerovatno ovladali sirim podrucjem na jugu, ovako su imali i oni tu granicu kao neku "mentalnu barijeru". Nike iskljuceno da bi do Nisa imali ili ogroman udio albanskog stanovnistva preko 40% ili cak vecinu.

Шта би се десило да 1918те Србија није пристала на вољу Карађорђевића за највећом монархијом на Балкану ?

@Mystic+

Ти би остао у Босни поред неке букве !

Није то расправа за недржавотворне ликове западно од Дрине !... :kafa:

Kosovo je izgubljeno demografski. Prosto to su neke stvari koje se dese. Da je Srbija posle WW2 gledala prema zapadu i da se integrisala u taj zapad kad je trebalo, verovatno ne bi došlo do otcepljenja, pa čak ni do raspada YU. Nego kad si šugav, svi gledaju da se odvoje. A naš izbor je bio da vazda nosimo pogrešan dres.

Другосрбијански Да, Титоистички Да, прогресивистички Да, из угла цивилштине и грађанштине, Да, аутошовинистички Да... ...

Иначе погрешно ...:kafa:

Српска православна црква и верници данас славе Велики четвртак, празник посвећен сећању на Исуса Христа и његову последњу вечеру са апостолима пре него што га је Јуда издао.
Tajna+vecera.jpg

Stvari ne idu dobro za braću Grke

Pogledajte prilog 1718465
Гледано овако јесте, али не заборавити да су Грци скоро потпуно хомогена земља док Турци ни сами не знају колико само има Курда у Турској, вероватно преко 20 милиона, па Јермени, Грузини такође негативно настројени према њима.

Европска унија је усисала становништво са Балкана, и једна од жртава је и Грчка.

Гледано овако јесте, али не заборавити да су Грци скоро потпуно хомогена земља док Турци ни сами не знају колико само има Курда у Турској, вероватно преко 20 милиона, па Јермени, Грузини такође негативно настројени према њима.

Европска унија је усисала становништво са Балкана, и једна од жртава је и Грчка.
Istina je i to. Istok Turske je nekim delovima potpuno kurdski a imaju i dosta arapske manjine u delovima koji graniče sa Sirijom i Irakom.

И колико становништва словенског порекла...

Словенског порекла вероватно има прилично али су сви данас хеленизовани.
Да, али мислио сам на потурчено становништво словенског порекла. Гледам пре неки дан на телевизији неку емисију и каже један човек: "Ја сам сто посто Турчин, мој деда је пореклом из Београда (и остали преци из Македоније и Бугарске)." Међутим, 'сто посто' је Турчин.

Да, али мислио сам на потурчено становништво словенског порекла. Гледам пре неки дан на телевизији неку емисију и каже један човек: "Ја сам сто посто Турчин, мој деда је пореклом из Београда (и остали преци из Македоније и Бугарске)." Међутим, 'сто посто' је Турчин.
Може он да каже и да је пореклом од Далај Ламе, није то меродавно нешто нарочито.

Još jedan snimak, na žalost sa nezabilježenog profila na mreži X, koji se tiče Kulturne revolucije na prostorima zapadne Kine gde uglavnom žive muslimanske manjine. Izgleda da je Kulturna revolucija bila stvar Hana i da nije mnogo doticala Ujgure i Uzbeke pa su, s obzirom na ponašanje mladih revolucionara, obeležja kulturne revolucije stekla status kao antislamska i antiujgurska

GhVrO_ZaoAAo6Km.jpg

Може он да каже и да је пореклом од Далај Ламе, није то меродавно нешто нарочито.
Не видим разлог због кога би говорио, а да није. Наводезао сам се на твој упис. Поента је била да у Турској, осим Курда, Јермена, Грузина и многих других, има значајан удео становништва словенског порекла.

Back