ne govori neumnosti
Na kratko sem vzel, kar se spomnim in kako se spomnim
Најпре да те обавестим да је на овом Форуму у употреби српски и енглески језик. Па пошто си се ,,окачио'' на овај Форум, испоштуј бар језик који је у употреби. Словеначки нас баш никако не занима.

Најпре да те обавестим да је на овом Форуму у употреби српски и енглески језик. Па пошто си се ,,окачио'' на овај Форум, испоштуј бар језик који је у употреби. Словеначки нас баш никако не занима.
Takođe se bih moglo na forumu poštovati ostale forumaše, tako da počisti kod sebe prvo. Šta tebe zanima MENE NE ZANIMA. Ako poštuješ samo neke ljude i gledaš od kud dolaze a druge ne ni sam ne zaslužuješ poštovanja.
Pa ja sam učio srbski, mogao bih i ti malo sloveščine da proširiš svoje poglede

Znači da smo nekada bili jači?

MAPA JUGOS...

Pa ova mapa ne izgleda mala.

Sve politika.

Bio sam mali klinac kad su rekli da je počela vojna-rat i da Srbija napada.
U školi sam učio srpskohrvatski jezik. Gledao sam na TV programe šta ja znam hrt ili nek beogradski kanal i tamo sam ja naučio jezik koga danas pričam. Imao sam 3 pa dobio i 4 za cirilicu (u školi ucjena) koju sam danas nekako zaboravio jer nisam upotrebljavao. Kad se doma radila kuča pa tata je imao prijatelje sa cijele jugoslavije. Uvjek oko nas su bili ljudi sa cijele jugoslavije. Ja sam ih razumio, šta govore. U školi i na selu u šumi svake godine imala je vojska neke vaje, prikaze oružja i tako. Vojnike koje sam sreo za mene su govorili najviše srbohrvatski jezik. Razumio sam ih.
A onda od jednom vojna-rat. Po radiu, tv vojna. vojna vojna .
Na cesti kraj našeg sela od jednom neki vojaki sa oružjem kao paze jer smo u ratu.

WTF????????

Pa sam pitao stare šta se događa zašto smo u ratu?
Pa tako nekako sam ja to čuo.

Beograd glavni grad Jugoslavije. Tamo se donose glavne odluke za svu Jugoslaviju. Sav novac koji se sabere od sve Jugoslavije ide u Beograd a od tamo se dijeli.
Onda sam čuo da su bili neki radni dani gde je narod radio bezplatno zato, da su dobijali ljudi ili krajevi iz siromašnijih krajeva jugoslavije neke pare, pomoči.
Pa su kazali da nekako počeo rat zbog toga jer neke države u Jugoslaviji i narod radi a drugi sjede i ništa ne radu i žeru sadove tuđeh rada. Spominjala se ako se ne varam Crna Gora, da tamo ne radu a mi moramo da radimo za njih jer su u Jugoslaviji. Na kratko, da mnogi izkorištavaju.
I da zbog toga su se politici posvađali i da treba da Juga prestaje. Da jedne republike hoču da postanu svoje države. Slovenija, Hrvatska.

Kad sam bio klinac imali smo i to, da sam bio pionir. Učili su nas da pomognemo starijim ili bolesnim, da pazimo na vodu kad peremo zube da ne trošimo previše. Svaki dan kad smo počeli prvi sat škole svi smo morali u jedan glas SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU.

A onda, kad je počela vojna a i nakon nje. SVE TO JE OTIŠLO. Od tada ko da živim u paklu nekih satanista. Samo neke pare, nema poštovanja, nema poštovanja čovjeka, ni dobrog rada ni istine ni radosti. Ko da je sa raspadom Jugoslavije sve to što je bilo nekako dobra propaganda otišlo i ostalo samo loše.

Da prije kad sam bio klinac nije bilo kinders suprise čokolade u trgovinama i čekao sam staru mamu, baku, omu, da mi donese iz Austrije kad če da ide tamo u neku nabavku sa autobusom na svake nekoliko mjeseca.

Kad smo bili u Jugi nije bilo para kod kuče mnogo i ponekad nismo znali šta da jedemo. Pa aj i danas nema para. Živimo iz danas na sutra.
Gradimo ništa, nema para. Ono što je sagrađeno je i popravlja se dok se može a novoga nema. Ima trgovina , možeš kupiti sve al NEMA para.

Još kad je došao eur ko da su nas na suho usred dana polopužali (pokrali). Ionako nismo imali mnogo al kad je došao eur poskupilo sve više od 100 posto.
Sad slovenia je kao u europi i u nekom skupu kao je pr bila sa Jugoslaviom al sada kako gledam ne radi za Crnu Goru nego radi za neke prasetine u europi koji uzimaju 1000 puta više kao što je slovenija morala da daje u jugoslaviji nekome pa i manje glasa sad ima kod odlučivanja. VAUUUUUUUUUUU . Šta sad neka suvereniteta (samo na papiru) a odlučiva šta ja znam ko iz nekog centra europe kako mi da ovde živimo. Toliko daleko da pričaju o tome da se kokoš mora da se registruje i plati porez BANDA SVETSKA.
Sve su nas pojeb....
a di ti je bio tata 1990-te ? Zasto slovenci nisu ustali protiv americkog napada na tu Jugoslaviju?
Podlegli Jansinoj propagandi? Pa sta onda reci? Svako dobije onoliko za koliko se izbori. Da smo pocetkom 90-tih svi mi jugosloveni ustali protiv americkih placenika tipa Jansa, Tudjman, Milosevic, Izetbegovic ......protiv crnogorske politicke elite u Beogradu, protiv americkih placenika u uniformama cetnika, ustasa, balija, uck.........danas bismo imali Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Makedoniju..........bez americkih vojnih baza, samostalne.
Te 1990-te na zapadu je radilo oko 10 000 slovenaca a danas 100 000 , o hrvatskoj , Srbiji, Kosovu, Makedoniji da i ne pricam.
I plus, pored svega dozvoljavamo da ovde neki retardirani zmeti konstantno pljuju po SFRJ ..........verovatno po zadatku. Niko normalan ne moze reci da se danas na balkanu bolje zivi nego u socijalistickoj SFRJ. Politicare i tajkune ne racunam u normalne.

Da se u Sloveniji bolje živi je ILUZIJA.
Da vjerovatno neki bolje žive. Al neki ne znači, za SVE.
U sloveniji se sada kažu neki sa mnogo para a drugi nemaju ičega.
enakopravnost JE NULA
u doba Jugoslavije, slovenci su bili gospoda (jugoslovenska svajcarska) a danas ciste po kucama i ulicama u obliznjoj austrijskoj Koruskoj i Stajerskoj.
Al sami smo krivi. Kkao kaze Djole Balasevic "nisu krivi djenerali i brkati majori ............krivi smo mi sto smo ih pustili"

a di ti je bio tata 1990-te ? Zasto slovenci nisu ustali protiv americkog napada na tu Jugoslaviju?
Podlegli Jansinoj propagandi? Pa sta onda reci? Svako dobije onoliko za koliko se izbori. Da smo pocetkom 90-tih svi mi jugosloveni ustali protiv americkih placenika tipa Jansa, Tudjman, Milosevic, Izetbegovic ......protiv crnogorske politicke elite u Beogradu, protiv americkih placenika u uniformama cetnika, ustasa, balija, uck.........danas bismo imali Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Kosovo, Makedoniju..........bez americkih vojnih baza, samostalne.
Te 1990-te na zapadu je radilo oko 10 000 slovenaca a danas 100 000 , o hrvatskoj , Srbiji, Kosovu, Makedoniji da i ne pricam.
I plus, pored svega dozvoljavamo da ovde neki retardirani zmeti konstantno pljuju po SFRJ ..........verovatno po zadatku. Niko normalan ne moze reci da se danas na balkanu bolje zivi nego u socijalistickoj SFRJ. Politicare i tajkune ne racunam u normalne.
Pa vjerovatno imaš pravo oko nekih stvari.
Kako ja zbnam tata je imao sam mnogo problema i uvjek je pričao za politiku da su bagra lažljiva.

Al moje sječanje na bombardiranje Srbije od Nata je nekako ovakvo, ako vam kažem totalno istinito kako sam ja to doživio TADA.

Godinu za godinu po tv i radiu se kazalo kako Srbija i Hrvatska, Bosna ratuju. Pokazivali su nam teške stvari sa bojišta pa komentirali sve to.
Tada sam čuo za četnike kako su to najgori ljudi i kako pobijajo na vrlo užasan način ljude i šta sve im rade, ko da slušaš najgoru priču iz horor filma.
Čuo sam da imaju duge brade i da nitko kod njih ne preživi, da oni ne uzimaju vojne ujetnice ako negde pobjede nego na užasan način čovjeka bilo to djete, žena, muško prvo muče a onda ubiju.

Čulo se da neče i neče prestat rat i svaki dan nam kazali koliko ljudi se ubija non stop. Da se smraziš.
A onda jednog dana kažu da je Nato slao 300 helikoptera na Srbiju ili na vojsku ne sječam se tačno. Sječam se da sam bio tada u proizvodnji u fabrici i jedan soradnik moj je bio Srbin. Bili smo sa njim kao sa svima. Onda se nešto pričalo, da če Srbija doči kod nas da nas ubijaju. I pitao sam ga, da li bih ti mene kad bi se desilo sada kad smo kolege i sve je ok ubio ako bih Srbi došli ovamo. A onaj meni kaže ako Srbija dođe ovamo sve bih vas poubijao a pri tom se smijao vrlo loše. Bio je sretan kako bih mogao nad mano da vrši neku slabu stvar.

Al onaj dan kad su bile vijesti o 300 helikoptera i da če Nato da napadne i america tada se sakrio kod svojeg stroja i šutio.
Nakon toga se čulo da je Nato uradio šta je htio i brzo je dugogodišnji rat prestao na balkanu. Sve šta sam ja znao o tome tada i kako to doživljavao za mene je bilo poanta da je rat prestao i da su ljudi prestali da umiru. To je bilo dobro značenje. Tako sam ja to doživio.
Nakon toga smo videli na Tv neke unprofor ili šta su, vojnike da su negde samo kao da vzdržuju mir. Šta sve, gde sve, nikad dobro nisam pratio to.

Takođe sam si rekao kad sam gledao snimke koje su nam prikazivali sa balkana porušene kuće, mrtve ljude, plakanje djece, žena itd. reako sam si dobro zahvalno sam da nije to Slovenija doživljavala.

u doba Jugoslavije, slovenci su bili gospoda (jugoslovenska svajcarska) a danas ciste po kucama i ulicama u obliznjoj austrijskoj Koruskoj i Stajerskoj.
Al sami smo krivi. Kkao kaze Djole Balasevic "nisu krivi djenerali i brkati majori ............krivi smo mi sto smo ih pustili"
Ma naša familija je bila uvjek sirotinja i u SFRJ ali kažem, da se toliko sječam, da su bili neki stavovi ljudi i politike pa i medija prezentirani kao dobri. da treba međusobno si pomagat, da svako delo je cijenjeno, da navadni radnik mor abiti pošteno platen, bili su takođe neki sindikati koji su pazili na to da se radnice ne izkorištava previše i da se poštuju ljudska prava.
Danas sve naopako

Takođe se bih moglo na forumu poštovati ostale forumaše, tako da počisti kod sebe prvo. Šta tebe zanima MENE NE ZANIMA. Ako poštuješ samo neke ljude i gledaš od kud dolaze a druge ne ni sam ne zaslužuješ poštovanja.
Pa ja sam učio srbski, mogao bih i ti malo sloveščine da proširiš svoje poglede
У животу радио сам ствари за које сам касније сазнао да су биле глупост.
Да учим словеначки језик, унапред знам да је тотална глупост.

У животу радио сам ствари за које сам касније сазнао да су биле глупост.
Да учим словеначки језик, унапред знам да је тотална глупост.
Pa radi šta hočeš, nisam ti ja šef. Al nije o tome tema, koji jezik češ ti da učiš.
Tema je o tome kako se ja nešto sječam kako sam doživljavao Jugoslavijo i nakon toga.

Pa vjerovatno imaš pravo oko nekih stvari.
Kako ja zbnam tata je imao sam mnogo problema i uvjek je pričao za politiku da su bagra lažljiva.

Al moje sječanje na bombardiranje Srbije od Nata je nekako ovakvo, ako vam kažem totalno istinito kako sam ja to doživio TADA.

Godinu za godinu po tv i radiu se kazalo kako Srbija i Hrvatska, Bosna ratuju. Pokazivali su nam teške stvari sa bojišta pa komentirali sve to.
Tada sam čuo za četnike kako su to najgori ljudi i kako pobijajo na vrlo užasan način ljude i šta sve im rade, ko da slušaš najgoru priču iz horor filma.
Čuo sam da imaju duge brade i da nitko kod njih ne preživi, da oni ne uzimaju vojne ujetnice ako negde pobjede nego na užasan način čovjeka bilo to djete, žena, muško prvo muče a onda ubiju.

Čulo se da neče i neče prestat rat i svaki dan nam kazali koliko ljudi se ubija non stop. Da se smraziš.
A onda jednog dana kažu da je Nato slao 300 helikoptera na Srbiju ili na vojsku ne sječam se tačno. Sječam se da sam bio tada u proizvodnji u fabrici i jedan soradnik moj je bio Srbin. Bili smo sa njim kao sa svima. Onda se nešto pričalo, da če Srbija doči kod nas da nas ubijaju. I pitao sam ga, da li bih ti mene kad bi se desilo sada kad smo kolege i sve je ok ubio ako bih Srbi došli ovamo. A onaj meni kaže ako Srbija dođe ovamo sve bih vas poubijao a pri tom se smijao vrlo loše. Bio je sretan kako bih mogao nad mano da vrši neku slabu stvar.

Al onaj dan kad su bile vijesti o 300 helikoptera i da če Nato da napadne i america tada se sakrio kod svojeg stroja i šutio.
Nakon toga se čulo da je Nato uradio šta je htio i brzo je dugogodišnji rat prestao na balkanu. Sve šta sam ja znao o tome tada i kako to doživljavao za mene je bilo poanta da je rat prestao i da su ljudi prestali da umiru. To je bilo dobro značenje. Tako sam ja to doživio.
Nakon toga smo videli na Tv neke unprofor ili šta su, vojnike da su negde samo kao da vzdržuju mir. Šta sve, gde sve, nikad dobro nisam pratio to.

Takođe sam si rekao kad sam gledao snimke koje su nam prikazivali sa balkana porušene kuće, mrtve ljude, plakanje djece, žena itd. reako sam si dobro zahvalno sam da nije to Slovenija doživljavala.
sada ste u NATO , sto znaci imate dobre sanse da budete iskoristeni kao topovsko meso po ukrajinskom receptu, braneci americke nacionalne interese.
JESTE LI TOGA SVESNI ?

Pa radi šta hočeš, nisam ti ja šef. Al nije o tome tema, koji jezik češ ti da učiš.
Tema je o tome kako se ja nešto sječam kako sam doživljavao Jugoslavijo i nakon toga.
Учење језика је као фус-нота на овој теми и ти си је започео.
А о твом ,,сећању'' већ сам коментарисао. Причали су ти други а ти извукао најгоре догађаје (тако те сећање држало) и о томе писао.

Nakon svega ovoga, kad sam gledao snimke na YT kako neka vojska ili srbi ili hrvati ne znam tačno uhvate drugu vojsku i pričaju sa njima (za mene kao da govore potpuno isti jezik) mislio sam si kod sebe PA KOJI KRETEN je mogao, da DOSLOVNO ljude, koji govore isti jezik, koji imaju slične misli natera da se ratuju drug protiv drugoga.
VRLO LUDO.
Takođe kako nekad tako i danas si milim, ja sam ovde netko drug je us Srbiji, Hrvatski , Bosni i toliko ima godina kao ja i svaki dan se bori u životu da bih imao nešto da jede, zašto bih se on i ja streljali ako nemamo nitša jedan protiv drugoga i ne poznajemo se nismo se svažali. Koji đavole to uradi da se mi idemo onda streljati i ubijati. Zašto za koga?
tako se kroz moje oči događalo v ratu u Jugoslaviji. Po tv sam video mlade muške kako streljaju drug na drugoga a uopšte se ne poznaju i nisu se svađali.
Takođe kad je bilo u videu pitali su jednu i drugui stran šta hoče. Pa svi su htjeli isto. PA ŠTA ONDA UOPŠTE SE RATUJE, ko je sve to zaludio, da je bilo ono što je bilo i užasno.

sada ste u NATO , sto znaci imate dobre sanse da budete iskoristeni kao topovsko meso po ukrajinskom receptu, braneci americke nacionalne interese.
JESTE LI TOGA SVESNI ?
Šta misliš? Za mene je sve to bagra koja uzima navadne ljude da se neke Elite đavola međusbno kradu i žive u luksuzu dok ljudi ginu u jarku i na frontu.

Šta misliš? Za mene je sve to bagra koja uzima navadne ljude da se neke Elite đavola međusbno kradu i žive u luksuzu dok ljudi ginu u jarku i na frontu.
al nema protesta od takvih kao sto si ti. Makedonija je usla u NATO a da ni jedan jedini makedonac nije izasao na ulicu i protestvovao. Svima je bilo vaznije ime makedonije nego stavljanje robovskih NATO-lanaca na sopstvene noge. Danas- sutra, ako u makedoniji krene nesto slicno ko u ukrajini, ni trenutka necu zaliti. Zasto bih zalio nekog ko dobrovoljno daje zivot americkoj eliti. Isto je i sa ukrajincima. Dobili su sto su zasluzili.

Danas znam kako to sve ide oko početka rata.
Politika i njeni mediji.

Pa ču dati jedan namišljeni primjer.:
U Ljubljani danas poruše neka tuja zemlja 10 blokova. Pazljivo sad:
Ako mediji na tv i radiu i politika kažu eh bio je terorizam sve čemo to da sredimo, sve je OK.
10 BLOKOVA PADLO.
---------------------
Ali ako se desi, da samo jedan blok uništi neka tuja zemlja u Ljubljani i po medijima politika i svi počnu da nabijaju RAT, RAT, RAT , RAT , RAT SVAKU MINUTU I daju takav program, onda od jednom SMO U RATU iako je bio srušen jedan blok ne 10 blokova.
Tako je sav taj rat porizveden kroz medije i politiku. Zato su oni najviša bagra i ološ.

најтачније што се може рећи је да је југославија била држава и друштво У ПОКУШАЈУ
таква од првога до задњег дана
не ствара се земља и друштво присилама, забранама и декретима и самовољом приглупи појединаца

полумртвац којег су свјетске политичке прилике одржавали на машинама (машина је и дисала и радила све остало за полумртваца)

al nema protesta od takvih kao sto si ti. Makedonija je usla u NATO a da ni jedan jedini makedonac nije izasao na ulicu i protestvovao. Svima je bilo vaznije ime makedonije nego stavljanje robovskih NATO-lanaca na sopstvene noge. Danas- sutra, ako u makedoniji krene nesto slicno ko u ukrajini, ni trenutka necu zaliti. Zasto bih zalio nekog ko dobrovoljno daje zivot americkoj eliti. Isto je i sa ukrajincima. Dobili su sto su zasluzili.
Male ljude se ne pita.
Nemoj da govoriš Ukrajinci su dobili ono što zaslužuju.

Pa šta mi ljudi zaslužujemo, ko tebe ili mene uopšte nešto pita?
Šta govoriš o nekim protestima, kad bih mogao znat, da za protest se moraju ljudi organizovat (za bilo koji protest) i ako taj ne odgovara politici sve organizatore ODMAH NA POČETKU uhapse. I nije ništa od toga. Ako protest je onda politika to dozvoli.

Tako da spominjat da li sma ja nešto uradio po tom pitanju je vrlo tanko i zavodljivo. Pa uvjek sam protiv ubijanja i kažem šta ne valja i da bih trebalo imati razuma. Ali mene ne pitaju, tebe ne pitaju, onoga ne pitaju. tebe i mene i onoga imaju za to da bih držali pušku ako bih nas htjeli na to natjerat.

Mi smo jim svi ološ. Samo cifra. Al ljudi mnogi to ne shvačaju i još uvjek idu na izbore i slično. Za mene je iči na izbore da dadnem glas ko če meni da bira kako da ja živim i določuje kako da ja živim kao da sebi otkinem glavu. Imam svoju glavu da razmišljam ne treba meni neki kravatar da če mi on odlučivat a ja ču da ginem on pa da živi u luksuzu i smije se.
Pa nek sam sebi dadne glas.

Išao bih na izbore ako bih ja sam sebi dao glas i sebe da obkružim. Jer kome češ pravo dat ako ne sebi i svom detetu? Pa šta oni koji drugi im daju glasa rade? PA ISTOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Screenshot_20230517-083021~2.png

pročitajte ovo , nije nešto posebno , ali je uveliko tačno

Pogledajte prilog 1343317
pročitajte ovo , nije nešto posebno , ali je uveliko tačno
да, да, скроз тачно
то што је у једном трену пола државе билоо у затвору буквално то се лако заборави, ситница

а онда смо се пробудили

да, да, скроз тачно
то што је у једном трену пола државе билоо у затвору буквално то се лако заборави, ситница

а онда смо се пробудили
koja je to polivina države bila pi zatvorima , de lebati rekni, u usa bio lov na veštice pa nikom ništa

Back