Znači da smo nekada bili jači?
MAPA JUGOS...
Pa ova mapa ne izgleda mala.
Sve politika.
Bio sam mali klinac kad su rekli da je počela vojna-rat i da Srbija napada.
U školi sam učio srpskohrvatski jezik. Gledao sam na TV programe šta ja znam hrt ili nek beogradski kanal i tamo sam ja naučio jezik koga danas pričam. Imao sam 3 pa dobio i 4 za cirilicu (u školi ucjena) koju sam danas nekako zaboravio jer nisam upotrebljavao. Kad se doma radila kuča pa tata je imao prijatelje sa cijele jugoslavije. Uvjek oko nas su bili ljudi sa cijele jugoslavije. Ja sam ih razumio, šta govore. U školi i na selu u šumi svake godine imala je vojska neke vaje, prikaze oružja i tako. Vojnike koje sam sreo za mene su govorili najviše srbohrvatski jezik. Razumio sam ih.
A onda od jednom vojna-rat. Po radiu, tv vojna. vojna vojna .
Na cesti kraj našeg sela od jednom neki vojaki sa oružjem kao paze jer smo u ratu.
WTF????????
Pa sam pitao stare šta se događa zašto smo u ratu?
Pa tako nekako sam ja to čuo.
Beograd glavni grad Jugoslavije. Tamo se donose glavne odluke za svu Jugoslaviju. Sav novac koji se sabere od sve Jugoslavije ide u Beograd a od tamo se dijeli.
Onda sam čuo da su bili neki radni dani gde je narod radio bezplatno zato, da su dobijali ljudi ili krajevi iz siromašnijih krajeva jugoslavije neke pare, pomoči.
Pa su kazali da nekako počeo rat zbog toga jer neke države u Jugoslaviji i narod radi a drugi sjede i ništa ne radu i žeru sadove tuđeh rada. Spominjala se ako se ne varam Crna Gora, da tamo ne radu a mi moramo da radimo za njih jer su u Jugoslaviji. Na kratko, da mnogi izkorištavaju.
I da zbog toga su se politici posvađali i da treba da Juga prestaje. Da jedne republike hoču da postanu svoje države. Slovenija, Hrvatska.
Kad sam bio klinac imali smo i to, da sam bio pionir. Učili su nas da pomognemo starijim ili bolesnim, da pazimo na vodu kad peremo zube da ne trošimo previše. Svaki dan kad smo počeli prvi sat škole svi smo morali u jedan glas SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU.
A onda, kad je počela vojna a i nakon nje. SVE TO JE OTIŠLO. Od tada ko da živim u paklu nekih satanista. Samo neke pare, nema poštovanja, nema poštovanja čovjeka, ni dobrog rada ni istine ni radosti. Ko da je sa raspadom Jugoslavije sve to što je bilo nekako dobra propaganda otišlo i ostalo samo loše.
Da prije kad sam bio klinac nije bilo kinders suprise čokolade u trgovinama i čekao sam staru mamu, baku, omu, da mi donese iz Austrije kad če da ide tamo u neku nabavku sa autobusom na svake nekoliko mjeseca.
Kad smo bili u Jugi nije bilo para kod kuče mnogo i ponekad nismo znali šta da jedemo. Pa aj i danas nema para. Živimo iz danas na sutra.
Gradimo ništa, nema para. Ono što je sagrađeno je i popravlja se dok se može a novoga nema. Ima trgovina , možeš kupiti sve al NEMA para.
Još kad je došao eur ko da su nas na suho usred dana polopužali (pokrali). Ionako nismo imali mnogo al kad je došao eur poskupilo sve više od 100 posto.
Sad slovenia je kao u europi i u nekom skupu kao je pr bila sa Jugoslaviom al sada kako gledam ne radi za Crnu Goru nego radi za neke prasetine u europi koji uzimaju 1000 puta više kao što je slovenija morala da daje u jugoslaviji nekome pa i manje glasa sad ima kod odlučivanja. VAUUUUUUUUUUU . Šta sad neka suvereniteta (samo na papiru) a odlučiva šta ja znam ko iz nekog centra europe kako mi da ovde živimo. Toliko daleko da pričaju o tome da se kokoš mora da se registruje i plati porez BANDA SVETSKA.
Sve su nas pojeb....