@Лекизан
Imaš li kakvih o rušenje srpskog vojničkog groblja iz WW1 u Kragujevcu 1945. i koji je motiv za tako nešto, ako je toga bilo.
Нашао сам нешто о томе:
https://prviprvinaskali.com/clanci/...kom-vihoru-drugog-svetskog-rata-19411945.html
има 6. делова.
Zašto su Turci odlučili da stvore Bugarsku egzarhiju 1870. na nekanonski način.
Због руског притиска на њих.

А руски притисак је настао због територијалних аспирација према Цариграду и свађом између са Васељенском црквом?
Да, а та свађа је настала управо формирањем неканонске бугарске егзархије на територијама васељенске патријаршије.

Да, а та свађа је настала управо формирањем неканонске бугарске егзархије на територијама васељенске патријаршије.
Па онда само руске аспирације према Цариграду.

338189387_5796830027106445_1364449075713456718_n.jpg

338182569_531752512221339_4669259894286082375_n.jpg

У суштини Хрвати су прихватили Вукову реформу српског језика за свој језик.
Прихватили су и српски-штокавски као свој, тиме је нестала језичка баријера која је постојала, тако да је лакше било спровести кроатизацију.

Prvi put sam u Seattleu bio pre tacno 12 godina i kao sto je obicaj kreces da posetis zanimljivija mesta za turiste. Jedno od takvih mesta u tom gradu je Pike public market iliti pijaca. A na pijaci sem klope i drugih trica i kucina postoji novinski kiosk na kom (samohvaljivo) pise da imaju stampu iz celog sveta. Ma daj, s.eraci, stoposto nemaju nista iz zavicaja mi, koji je ljudima danas, sto vole tako da s.er.u. A ono, ljudi ne lazu, vidim Poltiku, Politikin zabavnik i Bazar. Politika stara nedelju dana, zabavnik 2 nedelje a Bazar mesec dana. Uzeo sam sve i pitao hombrea za pultom da li imaju jos nesto, pogleda novine na cirilici sa upitnim izrazom "Que pasa?" i odmahuje glavom. Sledecih par dana sam listao Politiku, cak sam nosio novine u lokalni Starbucks da ih kao normalan covek uz kafu prelistam iako su vec bile 10 dana stare ( niko se nije primio i pitao koje su to novine, jbg).

E sad taj osecaj prenesi u vreme od pre 140-150 godina, za mesec dana star Boston Globe Bufalo Bill dao bi i celog bizona...

Poslednja izmena:
Istocna obala je bila razvijena ali novine za Zapad bi slali dilizansom, racunajuci na moguci napad Indijanaca, raznih bandi revolverasa, trebalo je mjesec dana da bi Divlji Zapad dobio novine.
Postojao je i San Francisco na Pacificu, i danas izlazi Chronicle koji je zapoceo 1865 a bilo je i starijih novina jer su prve novine u vec pomenutom Seatlleu koji je tad bio zesca kasaba izasle 1863.

Urgentne vesti su pisali na ceduljama i to kacili gavranovima za nogu a oni leteli sve do velikog zida... ops, to je iz druge serije. Telegraf je do Salt Lake Cityja ( sto je i danas poprilicna divljina) postavljen 1861, a Divlji Zapad koji smo gledali u filmovima sa Dzonom Vejnom je iz 1860-1880 tako da su i u to vreme mogli brzo saznati da rezultate utakmica na Eastu (Embiid ponovo pibegao od Jokare). Problem su bile vesti iz Evrope i ostatka sveta, recimo Cigani razbiju Grobare u tadasnjoj najpopularnijoj igri klisu, ta vest putuje 5-6 dana do Londona, pa onda dok urednik Timesa kopajuci po nosu donese odluku da to stavi na 6tu stranu pri dnu, odstampaju to, natovare na brzi nocni voz za Liverpoole, utovare u jutarnji parobrod za Boston i taj parobrod okasni 2 dana zbod snezne oluje nad severnim Atlantikom i srecom ne naleti na ledeni breg u koji se 50 godina kasnije zakucao onaj brod sa Leonardom DiKaprijom. Dok Times sa "svezim" vestima iz Starog sveta stigne do zainteresovanih ljudi brat bratu prodje jos 2 dana i onda tek telegrafski jave Radojici u Solt Lake Cityju da su po obicaju Cigani na.g.uzili Grobaru u klisu. Mesec dana stara vest koja i nije vest ( sta je tu novo a? mislim na uobicajeno silovanje Grobara od mocnih Cigana ).

Poslednja izmena:
Today, the majority of the Morisco diaspora is dispersed throughout North African countries. In Morocco, descendants of Moriscos live in Rabat, Salé, and the northern cities of Chefchaouen, Tetouan, and Tangier. When they fled Spain, the Moriscos left everything behind but their culture and traditions.

Danas je većina dijaspore Morisca raspršena po zemljama Sjeverne Afrike. U Maroku, potomci Moriska žive u Rabatu, Saléu i sjevernim gradovima Chefchaouen, Tetouan i Tangier. Kada su pobjegli iz Španije, Morisci su ostavili sve osim svoje kulture i tradicije.

Morisco.jpg

wikipedia
https://www.google.com/search?q=Mor...4AIAB4wqIAeAmkgEDNy00mAEAoAEB&sclient=gws-wiz

Back