Zanima me zašto ne postoji Hrvatska Katolička Crkva?
Ako neko zna molio bih za odgovor?
Zato što katolička crkva nikad nije dozvolila politikantstvo i cepanje po nacionalnoj osnovi. Svaku pobunu je krvavo ugušila.Katolička crkva inače ima jako mračnu prošlost i inkvizicija je njen izum. Teško da bi neko mogao pored inkvizicije da napravi neku separatističku katoličku crkvu.

Zato što katolička crkva nikad nije dozvolila politikantstvo i cepanje po nacionalnoj osnovi. Svaku pobunu je krvavo ugušila.Katolička crkva inače ima jako mračnu prošlost i inkvizicija je njen izum. Teško da bi neko mogao pored inkvizicije da napravi neku separatističku katoličku crkvu.
Ali Srbi imaju svoju pravoslavnu crkvu, pa je niko ne naziva separatisickom. Ni mnoge druge.

Ne, ženina sestra je svastika, i tu sve svašta dešava u narodu ali nije na nivou običaja. To je najbolje opisano u staroj, prastaroj narodnoj:
Nema ljeba bez motike, ni p..ke bez svastike :D

Ovo mislim (stvarno nisam siguran) da jest bio običaj po Krajini, djever, mužev brat, ostvari koitus sa bratovom novom ženom, radi provjere očuvanosti himena, ako znaš na šta mislim :rumenko: ;). Valjalo bi ovo istražiti :D

Poslednja izmena:
Obicaj je postojao kako bi se dokazala vernost, posto su zene uglavnom pred udaju bile nevine, smatralo se da muzevljev brat treba da provede noc sa novom snajom u krevetu (nista intimno), to bi bio jos jedan dokaz vernosti i odanosti muzu, kao i citavoj familiji, bratstvu i plemenu. U tom obicaju nema nista lose, samo poneki perverzni um danasnjice u svojoj pakosnoj masti moze nesto nakaradno da izmisli...

A to je drugo onda. Postojale su / postoje takve slične provere devičanstva u mnogim kulturama. U jednom dokumentarcu o plemenu sa Papue Nove Gvineje su prikazali kako muževljeva majka provera nevinost i još nadgleda prvu bračnu noć kako bi se uverila da su, jel, odradili pos'o. Ima to i kod nekih muslimana, u ruralnom Egiptu. Problem kod ovog običaja je taj što žene mogu izgubiti himen i bez polnog odnosa, i onda ti dokaži... šalim se, problem je što je običaj očigledno prevaziđen i korumpirana forma nečeg izvornog i čistog što možda nije pretpostavljalo vulgarno fizičko testiranje.

Back