Cosmopolite
Zaslužan član
- Poruka
- 105.977
Komsa sada promovise neoliberal lady hahaha.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije čelična nego željezna.
Iron lady se prevodi kao Čelična lejdi i u Srbiji i u Hrvatskoj. Zašto je tako pojma nemam ali niko ne govori o Željeznoj lejdiČelik nije željezo.
Možda u srpskom jest, pa to govori nešto o razini srpske metalurgije....
Да, то је тачно, али код велике већине народа је тако (многи ни то немају)... дакле, ради се с оним шта се има. Мислим да је добро да је и оволико оригинала сачувано с обзиром на све догађаје који су се на овим просторима дешавали у прошлости. Наравно, и ја бих волео да их више има (вероватно мислиш на оригиналне књиге из времена пре Немање?). Зашто кажем да то није чудно, рецимо за оснивача Меровинга чини ми се да каже се да му је отац неко чудовиште,дал беше из мора или реке, које му је спавало с његовом мајком... сва срећа па ми носмо дотле дошли![]()
O tome ti pričam, zato sam i pitao za originale, jer mitova na ovim prostorima ne fali.
Kakve ima veze imaju pitanje autografa i prepisa sa mitografskim problemima?
Vidiš, kolega, bez želje da uvrijedim tebe lično, ali previše stvari se u vašoj historiji zasniva na pretpostavkama i nekim prijepisima.
Ali, pratim temu, volio bih kada bi se pojavile neke originalne knjige/tekstovi/zapisi iz kojih možemo nešto naučiti.
Slavene, znaš da nisam zainteresovan u te rasprave gdje iz jednog jednostavnog pitanja počneš da pišeš eseje.
Ako imaš neki original, postavi sliku, link, tekst a ako nemaš produži.
Iz kog se razloga odaje utisak ovde kao da je prepis nekog teksta nešto nužno negativno?
U zadnjih 40 godina sam naučio da kad npr. PTC javi da pada kiša u Tuzli da izađem I pogledam u nebo.
U masovnoj epidemiji raznih velikosrpskih mitomana, I kroz brojne nebuloze koje su širili, svaki prijepis mi je sumnjiv.
Да и ја сам често имамо такво мишљење, али када се мало боље сагледа слика то није карактеристика само ових простора већ је има код свих европских народа или држава. Моје је мишљење (можда грешим) да је српска званична историјографија сасвим пристојна по том питању, дакле мање-више у складу са оним у Европи. Дакле, радови излазе, и овакви и онакви (наравно причам о пристојним радовима који имају логике) и треба да излазе. Разумне хипотезе и претпостваке треба да се износе и буду критиковане. Неке од њих бивају оборене одмах, неке касније, а некима време да потврду. Навешћу ти пример... рецимо, Љубомир Ковачевић је пре око 140 година на основу свог рада претпоставио да ће негде у близини Бијелог Поља бити пронађен натпис или нешто слично што ће указати на везу између Стефана Немање и Завиде... то се и десило чини ми се пар деценија касније. На другој страни, време је оборило тезу Ст. Радојичића да Немања и Мирослав нису рођена браћа. Између осталог он је сматрао да двојица рођене браће не могу носити исто име (Стефан) уколико су обојица живи. Међутим, неких двадесетак година касније пронађен је печат с повеље на којој је и Немањин брат Страцимир исто Стефан (Стефан Страцимир). Хоћу да кажем, да добар рад може указати у ком правцу треба радити...O tome ti pričam, zato sam i pitao za originale, jer mitova na ovim prostorima ne fali.
U zadnjih 40 godina sam naučio da kad npr. PTC javi da pada kiša u Tuzli da izađem I pogledam u nebo.
U masovnoj epidemiji raznih velikosrpskih mitomana, I kroz brojne nebuloze koje su širili, svaki prijepis mi je sumnjiv.
Da li je to suprotno činjenicama i šta uzrokuje takvu javnu sliku o hrvatskoj istoriografiji?U Srbiji je najpopularnije, recimo, tako da se priča o hrvatskoj istoriji i da se predstavlja kako je ona u ogromnom delu jedna potpuna fantazmagorija, sastavljena iz falsifikata i sumnjivih istorijskih izvora.
Ma da to ti je tako i tako ti je to u principumolim.
imaš Beograd, Vojvodinu, Centralnu i Južnu Srbiju. Svaki deo vuče na različitu stranu.nemam pojma oko ovoga ali zanima me. jel smo mi kulturalno bliski istok ili tamo mediteran ili istocna evropa kao madjarska slovacka?.
I treba, umesto što je sve centralizovano i vuče samo u Bg. Ljudi na lokalu ne mogu ništa ako Bg ne odobri, i sve se pare tamo slivaju. Volela bih videt Bg jedno tri meseca da se sam na sebe oslanja, bez ijednog dinara iz ostatka Srbije, čak ni u vidu poreza. Ali, to nije tema.imaš Beograd, Vojvodinu, Centralnu i Južnu Srbiju. Svaki deo vuče na različitu stranu.
takvo razmišljanje je dovelo do raspada Jugoslavije. Sve druge republike su bile ubedjene da pare idu samo Srbiji jer faktički idu u Beograd (razumljivo jer je glavni grad)I treba, umesto što je sve centralizovano i vuče samo u Bg. Ljudi na lokalu ne mogu ništa ako Bg ne odobri, i sve se pare tamo slivaju. Volela bih videt Bg jedno tri meseca da se sam na sebe oslanja, bez ijednog dinara iz ostatka Srbije, čak ni u vidu poreza. Ali, to nije tema.