takvo razmišljanje je dovelo do raspada Jugoslavije. Sve druge republike su bile ubedjene da pare idu samo Srbiji jer faktički idu u Beograd (razumljivo jer je glavni grad)
Ne.
Autoritarna centralizacija Srbija bi mogla dovesti do raspada Srbije. I, ne pominji mi primer Frncuske, kao centralizovane zemlje, oni imaju brdo problema.

Mislim da Srbija kulturoloski pripada Balkanu , znaci ne ni Evropi, ne ni Orijentu vec Balkanu sa svom njegovom mesavinom i specificnostima koji je poseban ma svoj nacin i prica za sebe, kako u smislu mentaliteta, tako i u kulturnom i istorijskom smislu.
Gde je Balkan? Pluta u svemiru?

Gde je Balkan? Pluta u svemiru?

Balkan je prica za sebe kao sto sam i naveo , kao sto je prica za sebe recimo Karipski region ili recimo Bliski Istok (sad da li je Bliski Istok Azija , pa i da i ne, vise ne nego da , jer kada kazes Azija skoro svi pomisle na Kinu, Japan, Koreju, Vijetnam i taj Daleki Istok niko prvo ne pomisli ne znam na Turke, Iracane, Kurde ili vec koga, epa slicno i za Evropu, kada bilo gde kazes Evropa svi pomisle na recimo Francusku, Italiju, Svajcarsku, Nemacku, Spaniju, Veliku Britaniju niko ne pomisli na Balkan ili na nas , Bosance, Makedonce, Hrvate, ne znam Rumune, Bugare ili koga vec) ili recimo Centralna Azija (Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan, Tadzikistan, Turkmenistan, itd) ili recimo Magreb (Severna Afrika) ili recimo Mediteranski region koji je miks evropske, blisko-istocne i africke kulture.
Tako je i Balkan prica za sebe i posebna kulturna i istorijska oblast.

Moj muž, iz Južne Srbije, se ne oseća kao pripadnik Bliskog istoka, a poznavajući ga ovoliko, garantujem da s Bliskim veze nema ama baš nikakve, štaviše.
uvek ima izuzetaka.
Doduše malo njih će da "prizna". Treba čuti koju muziku vole, kakvu hranu jedu, kako reaguju na okolinu...
99% naše "narodne" muzike, pa i zabavne, vuče na bliski istok. Možda to lokalnom stanovništu ne izgleda tako, ali za nekoga na zapadu koji ne razume srpski je naša muzika ista kao i turska, egipatska, jordanska...

uvek ima izuzetaka.
Doduše malo njih će da "prizna". Treba čuti koju muziku vole, kakvu hranu jedu, kako reaguju na okolinu...
99% naše "narodne" muzike, pa i zabavne, vuče na bliski istok. Možda to lokalnom stanovništu ne izgleda tako, ali za nekoga na zapadu koji ne razume srpski je naša muzika ista kao i turska, egipatska, jordanska...
Slažem se da je on drugačiji.

Balkan je evropsko poluostrvo. Period.
reč Balkanizam je ušao u engleski jezik sa sledećim značenjem:
da razbije (grupu, region, i sl) na manje i često sukobljene delove.

I primer u upotrebi
now pop culture has been balkanized; it is full of niches, with different groups watching and playing their own things— Richard Corliss
( Сада је поп култура балканизована; Пуна је ничеа, а различите групе гледају и свирају свако своје)

Пуна је ничеа

Fridrih-Niče1.jpg

reč Balkanizam je ušao u engleski jezik sa sledećim značenjem:
da razbije (grupu, region, i sl) na manje i često sukobljene delove.

I primer u upotrebi
now pop culture has been balkanized; it is full of niches, with different groups watching and playing their own things— Richard Corliss
( Сада је поп култура балканизована; Пуна је ничеа, а различите групе гледају и свирају свако своје)
reč balkanizam je u svetski žargon ušao posle devedesetih

I, da se nadovežem na prethodni post, Srbija je u Evropi, geografski, istorijski, čak i kulturno (ljudi zaboravljau da Vizantija nije bila Turska). Sad, to što srpski um nije sličan nemačkom il francuskom, pa šta? Evropa je uvek vrvela od raznolikosti, i to je i čini osobenom, i ZATO nam ne treba dodatnog multikulturalizna. Dovoljno smo multikulturalni.

reč balkanizam je u svetski žargon ušao posle devedesetih

I, da se nadovežem na prethodni post, Srbija je u Evropi, geografski, istorijski, čak i kulturno (ljudi zaboravljau da Vizantija nije bila Turska). Sad, to što srpski um nije sličan nemačkom il francuskom, pa šta? Evropa je uvek vrvela od raznolikosti, i to je i čini osobenom, i ZATO nam ne treba dodatnog multikulturalizna. Dovoljno smo multikulturalni.
Mada mi jesmo geografski na evropskom kontinentu, kad se kaže Evropa, misli se na zapadnu Evropu. Nikome ne pada na pamet Moldavija ili Belorusija.

Мало познати снимци династије Карађорђевић.
Mada mi jesmo geografski na evropskom kontinentu, kad se kaže Evropa, misli se na zapadnu Evropu. Nikome ne pada na pamet Moldavija ili Belorusija.
Нема сумње да сви балкански народи сматрају да припадају Европи у сваком смисли (наравно са својим посебностима), али је интересантно како Западњаци гледају на овај регион. Рецимо, ми за Сирију, Израел, итд. кажемо Блиски исток, међутим, рецимо Американци (не знам, али вероватно и Енглези, Канађани, итд.) за наш појам Блиског истока користе израз Middle East... е сад, шта је у њиховом схватању блиски исток и зашто је то тако нисам сигуран.

Ono što treba da znaš jeste još da su u pravu relevantni samo stepeni. Pa tako možeš stupiti u brak samo nakon 4 stepena srodstva.

Još jednom ako nisi pročitao...

Možda malo bizarno zvuči, ali ti i ćerka tvoga brata možete stupiti u brak.
U naročito opravdanim uslovima, sud ti može dozvoliti i da sklopiš brak sa 4 stepenom

Mislim da Crkva zabranjuje brak do 7 stepena(kolena) srodstva.
(u crkvenoj terminologiji se kolena smatraju za stepene srodstva.
podsetio si me na neki film. Covek i Zena se zavoleli, ozenili se dobili decu, i tek nakon nekoliko godina deca nekako saznaju da su im mama i tata brat i sestra po nekom krvnom srodstvu

Нови мозаици на храму Св. Саве у Београду, рад руских уметника мозаика, су завршени и финални радови на црквеном интериеру приводе се полако крају.
Pogledajte prilog 786392
Pogledajte prilog 786393
Због чега су цркве и храмови грађени у жуто?
Увек ме то занимало

Back