Покушавам да сазнам ко је био војни аташе Француске у СФРЈ у јануару 1949. године. Што се дипломатских листи тиче, за амбасадоре се лако нађе такав податак, али ово је изгледа мало проблематичније.
Може ли неко да помогне?

107869708_10223498159702088_6472847766528491527_o.jpg

:D.

Pošto ne postoji odeljak na forumu za Običaje..Poststsvio sam ovu, autorsku temu.

Naime sutra idem u dedovinu i prvi cu put videti rusevinu kuce u kojoj su ziveli moji preci generacijama kao i crkvu u tom selu gde su se vencavali i groblje..Može li mi neko reći kakav je običaj kad se dolazi na rođeno ognnište? Da li se pale sveće? Koliko sveća za mrtve (par ili nepar)? Znam da neke bake uzimaju vino ili rakiju pa na sred kuce ili dvorista prosipaju iz flase vino u obliku krsta. Da li neko zna? Da li je imao slicna iskustva? Želim da uradim sve kako valja i trebuje po običajima nasim stvarima srpskim.

Molim lepo za pomoć. Neka administratori prevace temu ukoliko misle da nije na odgovarajućem mestu, zamolio bi ih..

Svečano osvećenje kosturnice u Prnjavoru (5. 11. 1922.) | Razglednice starog srpskog filma
Istorijski važan dokumentarni materijal snimilo je preduzeće „Serbia film“. U zajedničku spomen kosturnicu pohranjeni su posmrtni ostaci velikog broja žrtava – civila koje su na najbestijalnije načine usmrtili austrougarski okupatori 1914. godine u Mačvi i okolini. U filmu se vide čin osvećenja kosturnice koji je vodio episkop šabački Mihailo, govori istaknutih ličnosti, među kojima su doktor Arčibald Rajs, poslanik i ratni invalid Radosav Agatonović, rezervni oficir i ratnik Ljuba Taušanović, prisutni ministar pravde Laza Marković i potpredsednik Narodne skupštine Milorad Vujičić.

То можда на некој аукцији да се купи, ако је нека генералска шапка тамо залутала. Али шта ће ти то? Нећеш глумити ни генерала ни неког забављача. А да ти стоји на зиду, ни то нема смисла.

Размишљам, колико је у правом тренутку било памети, кад су у Републици Српској генералске шапке дизајнирали према српским војводским шапкама из времена Првог светског рата.

То можда на некој аукцији да се купи, ако је нека генералска шапка тамо залутала. Али шта ће ти то? Нећеш глумити ни генерала ни неког забављача. А да ти стоји на зиду, ни то нема смисла.

Размишљам, колико је у правом тренутку било памети, кад су у Републици Српској генералске шапке дизајнирали према српским војводским шапкама из времена Првог светског рата.
Не мислим да изигравам генерала..Само ми се више свиђа таква. А лепо је носити је на неким прославама, весељима као што су свадбе, рођења и скупови..Ако ништа нек стоји на зиду нек ти децу подсећа ко су.. Да ли је скупо дати за капу кућанку (личку капу) 3600дин? А за шајкачу 2500дин плус кокарда 600дин?

Не мислим да изигравам генерала..Само ми се више свиђа таква. А лепо је носити је на неким прославама, весељима као што су свадбе, рођења и скупови..Ако ништа нек стоји на зиду нек ти децу подсећа ко су.. Да ли је скупо дати за капу кућанку (личку капу) 3600дин? А за шајкачу 2500дин плус кокарда 600дин?
Ако је лепо и квалитетно урађена, није скупо. Али није то начин да се децу подсећа на то шта су. Децу треба одгојити у српском духу, да знају српски језик и ћирилицу, да наставе да славе крсну славу. Све друго је пролазно, изгубљиво, пропадљиво. Боље је научити их зашто је војвода Мишић, зашто је војвода Степа, него било шта што се може ставити на зид.

Иначе, сетих се сад сјајне представе Колубарска битка ЈДП, вредније је то погледати на јутјубу од најскупље и најбоље шапке која се може купити. ;)

Ако је лепо и квалитетно урађена, није скупо. Али није то начин да се децу подсећа на то шта су. Децу треба одгојити у српском духу, да знају српски језик и ћирилицу, да наставе да славе крсну славу. Све друго је пролазно, изгубљиво, пропадљиво. Боље је научити их зашто је војвода Мишић, зашто је војвода Степа, него било шта што се може ставити на зид.

Иначе, сетих се сад сјајне представе Колубарска битка ЈДП, вредније је то погледати на јутјубу од најскупље и најбоље шапке која се може купити. ;)

To sto si rekao se podrazumevalo, ali nema nista lose pored toga svega da ih podseca i opominje na zidu da ne postanu izrodi, pored sveg odgoja i vaspitanja biće dobri ljudi i časni Srbi. Ovo na youtubu je za mene čista komedija i sprdnja na naše jadne mučenike..

Evo te dve kape, šta kažeš?
http://souve-nirs.shopmania.biz/kupi/licka-kapa-muska-120623
http://souve-nirs.shopmania.biz/kupi/sajkaca-zimska-u-poklon-kutiji-397904

Back