- Poruka
- 30.455
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Grčki čuvar Paul Jovanovnić?
NeDa li Nemanjići imaju srodstva sa Aleksandrom Makedonskim_?
Imas li dokaze za to.
Valjda se dokazuje da su u srodstvu a ne da nisu. Posto dokaza da jesu u srodstvu nema, ostaje da nisu.Imas li dokaze za to.
Naziv Federalna Hrvatska je bio tačan.
subota, 06.06.2020. u 11:55
Naziv Federalna Hrvatska je bio tačan
Мапа СФРЈ
U tekstu pod naslovom „Kada je rođen Tito” („Politika”, 28. maj) istoričar i politikolog g. Vladislav B. Sotirović, u poslednjem stavu, tvrdi: „U svakom slučaju, naziv države u kojoj je izdat Krsni list (Nezavisna Država Hrvatska) u levom zaglavlju obrasca je precrtan, a iznad njega je rukom i mastilom napisano Federalna Hrvatska. Ipak, ni ovaj naziv nije bio tačan, jer Hrvatska nije nikada bila federalna (tj. nikad se nije sastojala iz federalnih oblasti).”
Naziv Federalna Hrvatska je bio tačan.
Naime, ja sam u posedu Legitimacije br. 15962 koju je Odsek unutrašnjih poslova Slavonske Požege, grada u tadašnjoj Federalnoj Hrvatskoj, izdao 15. februara 1947. godine mom ocu Stanku S. Deliću. Otac je ovu legitimaciju uredno „produljio” za 1948. god.
Uzgred, 14. aprila 1945. god. u Splitu je obrazovana vlada Federalne Države Hrvatske (za predsednika je izabran Vladimir Bakarić) koja je počela raditi 20. maja u Zagrebu. Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i Narodna vlada Hrvatske su maja meseca 1945. god. u Topuskom proglašeni za „vrhovne organe državne vlasti u federalnoj državi Hrvatskoj”.
Milenko S. Delić,
advokat
Beograd
http://www.politika.rs/sr/clanak/455577/Naziv-Federalna-Hrvatska-je-bio-tacan
Ovo mi je nešto sasvim novo, do sada nikada čuo.
To je u stvari trebao biti onaj AVNOJ u Jajcu
Šta bi bili sastavni delovi federacije?
Šta bi bili sastavni delovi federacije?
Kratak period od 10 avgusta do 29 novembra 1945 i proglasenja FNRJ.
Bosa i Hercegovina , Sandžak, Boka , Srem, Bačka , možda i Banat, Slavonija , Dalmacija
Istra verovatno nije računata