Pošto niko ništa ne piše, postaviću jedno istorijsko pitanje na kafani (nije baš za novu temu)...
Kao što znamo, Bosna je 1914., pred početak Prvog svetskog rata, bila u sastavu Austrougarske i svi vojno sposobni muškarci su bili mobilisani u Austrijsku vojsku. Da li postoje neki podaci ili vaša mišljenja kolika je bila mogućnost da neki npr. Srbin izbegne to?

Pošto niko ništa ne piše, postaviću jedno istorijsko pitanje na kafani (nije baš za novu temu)...
Kao što znamo, Bosna je 1914., pred početak Prvog svetskog rata, bila u sastavu Austrougarske i svi vojno sposobni muškarci su bili mobilisani u Austrijsku vojsku. Da li postoje neki podaci ili vaša mišljenja kolika je bila mogućnost da neki npr. Srbin izbegne to?

Brat od mog pradjeda je prebjegao na rusku stranu u ratu u Galiciji... inače je bio legenda, još se prepričavaju njegove provale... bio ga je glas da svaka vojska u kojoj je on bio da je izgubila rat... Njega je u Rusiji uhvatila Oktobarska revolucija, odnosno građanski rat koji je uslijedio... ratovao je u nekoj kozačkoj jedinici na carskoj strani, a neki pričaju da je imao i neku ženu tamo, a moguće je da imam i familije tamo u Rusiji (odnosno istočnoj Ukrajini)...:D
Elem, taj moj pradjed se u selu pojavio tek tamo negdje 1923.-1924., kod kuće ga već ožalili, mislili poginuo 100%...

Eto on je imao tu nesreću da su sve vojske kojoj bi se on priključio morale da izgube rat... Šta mislite u kojoj je vojsci bio u II svjetskom ratu?! :mrgreen:

:hahaha:

Pa dobro... Ali mene zanima koliko je bilo realno prebeći na drugu stranu? Takođe da li se zna koji delovi Bosne tj. muškarci iz istih su slati na koje delove fronta?

Moje neko lično mišljenje, a i zaključak je, da su sigurno gledali da ih ne šalju na srpski front, već negde na istočni, mada uvek ima izuzetaka tako da verovatno su ih slali i na srpski.

Znači samo Galicija... Tu su centralne sile oduvale Ruse, da?

Ne, u Galiciji su kozaci odvalili trulu AU armiju...
Jedini koji su uspjeli da izgube od AU vojske su Italijani... a oni su poznati kao veliki borci :)... ja ne znam koga su oni pobijedili u 20.-om vijeku, a da nisu Njemci poturili leđa... ma i sa Etiopljanima je bilo povuci (a malo mi ga) i potegni... :D

Hmmm, na Vikipediji kaže da su da su Nemci i Austrijanci imali 1,4 miliona mrtvih i nestalih, a Rusi 2,2 miliona mrtvih i nestalih, dok su Rumuni imali oko 800 000 mrtvih i ranjenih. To je razlika od preko MILION I PO ljudi... :think:

Pa šta?!
Pretpostavljam da ne znaš da su tada harale zarazne bolesti, od kojih je veoma stradalo civilno stanovništvo... Rat se vodio ne teritoriji gdje žive Srbi, Rumuni, Ukrajinci/Malorusi/Rusi/kako god hoćeš da ih nazoveš... pa su oni najviše i stradali...

Inače Rusi su slabo prošli protiv Njemačke vojske zbog katastrofalnog stanja u Rusiji, posebno u vojsci, ali Boga mi i zbog diverzija i rovarenja boljševika i drugih revolucionarnih spletkaroša :evil:

Pozdrav narode!!!
znam da ovo i nema neke velike veze sa temom, ali ja nemogu da nadjem gde sam postavio da su nasi KARADJORDJEVICI medju prvima pozvani na vencanje ovog njihovog vilijama i kejti,
prvi su grci,SRBI pa rumuni,ako se ne varam :) a ostali su na razmatranju.
I naveo sam da sam to citao u novinama ne nasim SRPSIKM nego njihovim engleskim,i rekao sam da cu da stavim to na post.E pa evo ga pa pogledajte
uzdravlje:bye:
ps. ako moderatori misle da tema nije za ovaj post;molim da je prebacite
hvala

Vrlo uviđajno od engleske krune...

:roll:

Bolje da ih nisu zvali, a da su nam pomogli oko Kosova...

хрвати не постоје, хрвати су покатоличени срби којима је дато ново име по хунском племену хурават, код мађара је презиме хорват веома често што сведочи о племенском пореклу. то је био уступак бечког двора угарској и очигледно је беч планирао да све српске земље уђу под угарску власт. чист доказ да су данашњи хрвати политичка измишљотина бечког двора је сам хрватски грб који је идејно украден од српске државе моравске, данас покрајине у саставу чешке која је тада била у саставу аустроугарске, све је рађено у склопу политике продора на исток, drang nacht osten, при чему је беч добио подршку ватикана за то који је желео ширење католичанства. река морава у србији - моравска покрајина у чешкој, повезаност имена нико нормалан не може оспорити, а ту су и лужички срби.

689px-Moravia_coat_of_arms.jpg

цела хрватска историја је гомила лажи и измишљотина.

Poslednja izmena:

Back