Васитину васкрсе! Желим да честитам васкршње празнике свим форумашима у име модерације. Живи били и још дуго писали на Крстарици. :)

Жив био свако добро!
Твојој породици и свима на сајту и шире од Србије!

Завршило је у кафани, јер је ту и место за честитке било каквог типа. Али ти очигледно имаш проблем са тим, па из неког разлога то поредиш са "наци-идеологијом", што је бесмислено и срамно. Замисли да су раније за сваки празник (а има их подоста) отварали нову тему на шта би тај потфорум личио, а нарочито овакав попут Историје где нема толико тема ?

поздрав!

Завршило је у кафани, јер је ту и место за честитке било каквог типа. Али ти очигледно имаш проблем са тим, па из неког разлога то поредиш са "наци-идеологијом", што је бесмислено и срамно. Замисли да су раније за сваки празник (а има их подоста) отварали нову тему на шта би тај потфорум личио, а нарочито овакав попут Историје где нема толико тема ?

поздрав!

Поздрав све најбоље!!!
(сваки празник!?)
:think: :);)

U NIKŠIĆU OBILjEŽENO 150 GODINA UJEDINjENjA ITALIJE I 131 GODINA DIPLOMATSKIH ODNOSA SA CRNOM GOROM

Pamtiti ljude koji su se borili za slobodu

Povodom obilježavanja 150 godina od ujedinjenja Italije i 131 godine diplomatskih odnosa te države sa Crnom Gorom, sinoć su studenti Odsjeka za italijanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u gradu pod Trebjesom organizovali prigodan program. Svečanosti je prisustvovao i ambasador Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti, koji je naglasio da je Risorđimento ili preporod koji je doveo do stvaranja moderne Italije predstavljao buđenje najvećih ideala, želje za slobodom i odbranom prava pojedinca.
- Istorija ujedinjenja Italije je, u stvari, istorija odlučnosti i hrabrosti pred velikom i teškom misijom, koja je narodima u svijetu pokazala da ko je spreman da djeluje po ugledu na Macinija, Kavura i Garibaldija može donijeti ljudima bogatiji i ispunjeniji život, novo buđenje najstarijih težnji čovjeka ka slobodi i napretku. Aktivno učešće u proslavi 150. godišnjice ujedinjenja za studente predstavlja ne samo priznanje značaja zemlje čiji jezik izučavaju, već i prisjećanje na sve događaje koji su obilježili ovaj period. Podsjećanje na istoriju ujedinjenja je podsjećanje na ljude koji su se borili za nezavisnost, a izučavanje njihovih junačkih djela je naša dužnost i prilika da istaknemo kulturne, društvene i političke vrijednosti, koje nam dopuštaju da uživamo u najdragocjenijem dobru - slobodi - kazao je Barbanti.
U programu su, osim studenata italijanskog jezika i književnosti, učestvovali i učenici OŠ "Olga Golović".

L.N.

http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Periskop&clanak=280888&datum=2011-05-20

Vijesti, 19. mart 2011.

JUBILEJ ITALIJE - 150 GODINA OD UJEDINJENJA

Miodrag LEKIĆ: Od Danteovog jezika do Kavurove diplomatije

Jedan od lidera “Rizorđimenta” je tada izjavio: “Stvorili smo Italiju, sada treba da stvorimo Italijane”. Ovaj plan je izražavao i direktne aluzije na nepostojanje zajedničke nacionalne svijesti. Problem stvarne integracije juga će potrajati

Gotovo uvijek, prve impresije o Italiji ukazuju da se radi o zemlji izuzetne geografije, zapravo ljepote, stvorene prirodom, ali i talentom italijanske ruke. Ljepota, obogaćena velikom umjetnošću, jeste zapravo jedan od glavnih nacionalnih resursa. Pored visoke estetike, stranci su tradicionalno bivali impresionirani i fenomenom gioia di vivere (radost življenja), pa je Flober pisao da je na poluostrvu “sve veselo i lako”. Iako nikada nije kročio na italijansko tlo, Šekspir je tu smjestio radnje 13 svojih drama. Mladi diplomata u Rimu dvadesetih godina prošlog vijeka Ivo Andrić pisao je o fenomenu “upijanja ljepote” u Vječnom gradu. Ni relativno kasno istorijsko nastajanje države Italije nije prošlo u refleksijama istoričara bez pominjanja ljepote, po kojoj se zemlja još naziva i Il Bel paese. Tako jedan istoričar opisuje nastajanje Italije 1861. kao buđenje uspavane ljepotice nakon hiljadugodišnjeg sna, dugog perioda u kome se odvijala burna istorija na njenoj teritoriji.

Ali pored poetične strane priče, postoji ona druga, realna, ponekad traumatična, sastavljena i iz mnoštva različitih elemenata zbog kojih su i istorijska sjećanja veoma kompleksna i podijeljena sve do današnjeg dana.

Jedno od takvih pitanja se odnosi na istorijski početak Italije.

Sasvim je razumljivo da većina autora – italijanskih i stranih - koji su se upustili u pisanje italijanske istorije, njen početak vezuju za 1861. Te godine, 17. marta u Torinu je osnivana nova država pod imenom Italija. Grof Kamilo Benso Kavur, prvi italijanski predsjednik vlade, tog je dana u parlamentu svečano proklamovao novu državu. Zemlja je tada imala 22 miliona stanovnika.

Međutim, veoma je teško razumjeti nastanak italijanske države bez određenog osvrta na njene politčke i kulturne korijene i tu je potrebno odgovoriti na nekoliko važnih pitanja.

Prvo, zašto je Italija nastala istorijski kasno, posebno u svjetlu činjenice da se radilo o prethodno dugoj istoriji, na veoma kompaktnoj geografskoj teritoriji, jedne prilično homogene etničko-religijske zajednice u kojoj je književni jezik postojao još od Dantea i XIV vijeka, kojim je, istina, tada govorila samo malobrojna kulturna elita u Firenci?

Drugo, koje periode duge istorije na Apeninskom poluostrvu treba smatrati direktnim pretečama italijanske nacije i države na koje se one direktno i legitimno nadovezuju?

Odgovori su veoma različiti jer je u pitanju izuzetno dug istorijski continium čije događaje treba sagledavati u spoju više faktora.

Naime, jedni smatraju da je Italija u državnom i kulturnom smislu legitimni nastavak stare Rimske države. I činjenica da je današnji glavni grad Italije nekada, u dugom nizu vjekova bio centar Rimskog carstva, jedne od najgrandioznijih i vremenski najdužih imperija u istoriji civilizacije, govori o dalekim korijenima italijanske države. Drugi autori italijanski istorijski kontinuitet vezuju za državno-diplomatsku tradiciju srednjovjekovnih država na Apeninskom poluostrvu. Treći, potenciraju vezu sa visokim kulturno-civilizacijskim nivom italijanskih srednjovjekovnih gradova. Brojniji su oni koji nastajanje modernog italijanskog identiteta vezuju za emancipatorski duh umjetnosti u periodu renesanse. Svi navedeni periodi se mogu u najširem smislu smatrati i dijelom italijanske istorije, iako država pod imenom Italija nastaje sredinom 19. vijeka. Dakle, italijanska istorija je sastavljena od „mnogih istorija“ na Apeninskom ostrvu. Recimo, bogata istorija Venecije - „aristokratske republike“ koja je u svom jedanaestovjekovnom trajanju bila izuzetno moćna i uticajna država – čini, sasvim sigurno, dio i italijanske istorije.

Velika polemika sa potpuno suprotnih pozicija se vodi i oko uloge katoličke crkve u procesu stvaranja italijanske nacije i države. Naime, istoriografija katoličke inspiracije u duhu dugovjekovne tradicije gelfa, dakle, pristalica Vatikana - smatra da su crkva i papa odlučujuće doprinijeli formiranju italijanstva (italianità). Prema ovom gledištu, crkva je duhovnim djelovanjem omogućila formiranje i reprodukovanje originalnih nacionalnih svojstava Italijana i njihove samosvijesti, toliko ugrožavane vladavinom stranih sila i partikularnim interesima državica na poluostrvu.

Druga istoriografska škola ispirisana gibelinskom tradicijom zastupa sasvim suprotnu tezu – po kojoj su katolička crkva i politika Vatikana bili prepreka za nacionalno ujedinjenje i formiranje države Italije. Makijavelijev odgovor na ovo pitanje, uprkos diplomatskim nijansama, imao je dosta jasnu poruku. Vatikan je suviše slab da bi ujedinio Italiju, i suviše jak da bi dozvolio njeno ujedinjenje.

Strana dominacija – posebno, Španije, Francuske i Austrije u posljednjim vjekovima – imala je dvostruki uticaj. S jedne strane, vladavina stranaca je još više konzervirala partikularnu realnost italijanskog prostora, sputavajuci na razne načine ideju nacionalne integracije i ujedinjenja zemlje. Italija je samo geografski pojam, glasila je često ponavljana rečenica austrijskog državnika Meterniha. S druge strane, upravo je prisustvo stranih sila na Apeninskom poluostrvu vremenom sve više izazivalo nezadovoljstva, osjećaje inferiornosti i poniženja, što je sve uticalo na uspon patriotskih osjećanja i težnji. Posljedica takvog ambijenta jeste pojavljiva značajnih nacionalnih ličnosti u političkom i kulturnom životu – revolucionarni republikanac Mazini, predsjednik pijemontenske vlade Kavur, avanturistički general Garibaldi, pijemontenski kralj Vitorio Emanuele II, zatim pisac Manconi, muzičar Verdi, pjesnik Leopardi, istoričar Kataneo… Svi oni nastoje da politički artikulišu ideje nacionalnog pokreta koji će se nazvati „Risorđimento“ i otpočnu borbu za njegovo potpuno ostvarenje. Veliku, zapravo centralnu ulogu tokom ujedinenja zemlje je imao Pijemont, veoma sličnu onoj koju je imala Pruska prilikom osnivanja Njemačke.

Sama italijanska riječ risorgimento u prevodu znaci vaskrsenje, i odjekuje gotovo religozno, pa je tako i sam političko–kulturni pokret vremenom dobijao značenje visokog individualnog i kolektivnog ideala. Dakle, vaskrsenje, buđenje, obnova postaju dežurne riječi i politički slogan nove nacionalno–patriotske ideologije koja je okrenuta budućnosti, ali koja se legitimno poziva na vrijednosti iz zajedničke prošlosti.

Prilicno nejasno i konfuzno ...

Radeci pitanja...naisao sam na neko nejasna...pa ako moze mala pomoc...

U drzavam starog Istoka vladar je imao neogranicenu vlast nad svojim podanicima i takva vlas se obicno nazivala
a) Tiranija
b) Diktatura
c) Oligarhija
d) Despotija

Isokrat je bio atinski
a) istoriar
b) filozof
c) vojskovodja
d) besednik

Rimski magistrat koji je imao pravo da iskljuci neugledne clanove iz rimskog senata zvao se:
a) pretor
b) kvestor
c) cenzor
d) narodni tribun

Proces usvajanja latinskog jezika i kulture koji je tokom trajanja Rimskog carstava pratio sirenje rimskog gradjanskog prava naziva se:
a) Helenizacija
b) Romanizacija
c) Latinizacija
d) Rusifikacija

Prapostojbina slovena nalazila se u:
a) Zakavkazju
b) Zakarpatju
c) Indiji

Srednjevekovna Bosna dozivela je vrhunac tokom vladavine
a) bana Kulina
b) Stjepana II Kotromanica
c) Tvrtka I Kotromanica
d) Stefana Ostoje

Najznacajniji srpski spomenik iz petnestog veka je
a) Nomokanon
b) Zakonopravilo
c) Rudarski zakonik
d) Dusanov zakonik

Kako su se zvali u tsrskom feudalnom sistemu posedi sultana i najvisih cinovnika:
a) Zijameti
b) Hasovi
c) Timari
d) Vakufi
Koji drustveni sloj je bio najvise ugnjetavana u Feudalnoj Francuskoj
a) Plemstvo
b) Svestenstvo
c) Treci stalez

Prva veca bitka u prvom srpskom ustanku bila je bitka na
a) Drlupi
b) Cokesini
c) Misaru
d) Ivankovcu

Proterivanje i progon lokalnog stanovnistva sa okupirane teritorije naziva se:
a) asimilacija
b) deportacija
c) ggenocid
d) rekvizicija

Najznacajniji pravac u evropskoj umetnosti medjuratne evrope bio je:
a) romanizam
b) realizam
c) nadrealizam
d) socrealizam

Jedinice crvene armije stupile su u kontatk 1944 god. sa jedinicama NOVJ na:
a) Moravi
b) Savi
c) Dunavu

Hvala unapred

Radeci pitanja...naisao sam na neko nejasna...pa ako moze mala pomoc...

U drzavam starog Istoka vladar je imao neogranicenu vlast nad svojim podanicima i takva vlas se obicno nazivala
a) Tiranija
b) Diktatura
c) Oligarhija
d) Despotija

Isokrat je bio atinski
a) istoriar
b) filozof
c) vojskovodja
d) besednik

Rimski magistrat koji je imao pravo da iskljuci neugledne clanove iz rimskog senata zvao se:
a) pretor
b) kvestor
c) cenzor
d) narodni tribun

Proces usvajanja latinskog jezika i kulture koji je tokom trajanja Rimskog carstava pratio sirenje rimskog gradjanskog prava naziva se:
a) Helenizacija
b) Romanizacija
c) Latinizacija
d) Rusifikacija

Prapostojbina slovena nalazila se u:
a) Zakavkazju
b) Zakarpatju
c) Indiji

Srednjevekovna Bosna dozivela je vrhunac tokom vladavine
a) bana Kulina
b) Stjepana II Kotromanica
c) Tvrtka I Kotromanica
d) Stefana Ostoje

Najznacajniji srpski spomenik iz petnestog veka je
a) Nomokanon
b) Zakonopravilo
c) Rudarski zakonik
d) Dusanov zakonik

Kako su se zvali u tsrskom feudalnom sistemu posedi sultana i najvisih cinovnika:
a) Zijameti
b) Hasovi
c) Timari
d) Vakufi
Koji drustveni sloj je bio najvise ugnjetavana u Feudalnoj Francuskoj
a) Plemstvo
b) Svestenstvo
c) Treci stalez

Prva veca bitka u prvom srpskom ustanku bila je bitka na
a) Drlupi
b) Cokesini
c) Misaru
d) Ivankovcu

Proterivanje i progon lokalnog stanovnistva sa okupirane teritorije naziva se:
a) asimilacija
b) deportacija
c) ggenocid
d) rekvizicija

Najznacajniji pravac u evropskoj umetnosti medjuratne evrope bio je:
a) romanizam
b) realizam
c) nadrealizam
d) socrealizam

Jedinice crvene armije stupile su u kontatk 1944 god. sa jedinicama NOVJ na:
a) Moravi
b) Savi
c) Dunavu
Ovo sam siguran, da ne lupam ostalo. Uzgred, ovo sve ima u uxbenicima, pa proskitaj malo po knjizi...

Hvala puno za ovo, znam da ima u udzbenicima ali ima previse pitanja preko 1000 a ja nisam imao istoriju zadnje tri godine skolovanja, pa sam odvikao malo....radom mi je se ukazalo jos 3 pitanja...na koja ne znam odgovor...pa da zavrsim polako ovu istoriju :D...

Srednjevekovna srpska drzava je konacno pala pod tursku vlast:
1) 1389
2) 1459
3) 1463
4) 1521

U skoljnoj politici se kralj Aleksandar Karadjordjevic uglavnom oslanjao na:
1) Nemacku
2) Italiju
3) SSSR
4) Francisku

Hitler je dosao na vlast u Nemackoj 1933. i to:
1) drzavnim udarom
2) ilegalnom aktivnoscu
3) legalnim dobijanjem mandata kancelara
4) prevratom `kristalna noc`

Takodje sam odgovorio na neka pitanja oko kojih bas nisam 100% siguran pa ako moze samo neko da mi potvrdi odgovor, odnosno kaze ako postoji greska:

Poslednji rimski kralj po predanju zvao se:
1) Romul
2) Servije Tulije
3) Tarhvinije Stariji
4) Tarhvinije Oholi

Zakoni 12 tablica doneseni su u rimskoj drzavi:
1) 494 god. p.n.e.
2) Sredinom 5. veka p.n.e
3) sredinom 4. veka p.n.e

Sta su katari i albuzani u Francuskoj a bogumili na balkanu u srednjem veku
1) Crkveni red
2) Dualisticke jeresi
3) Crkvena inkvizicija
4) Viteski red

Prevlast katolicke crkve u Engleskoj pokusala je na povrati:
1) Elizabeta I
2) Elizabeta II
3) Marija Tjudor
4) Ana Bolen

Kandijski rat je rat izmedju Turske i:
1) Venecije
2) Rusije
3) Austrije
4) Persije

Mahatma Gandi je bio borac za nezavisnost Indije od:
1) Engleske vlasti
2) Francuske vlasti
3) Nemacke vlasi
4) Americke vlasti

Hvala puno, mnogo mi znaci ova pomoc.

Hvala puno za ovo, znam da ima u udzbenicima ali ima previse pitanja preko 1000 a ja nisam imao istoriju zadnje tri godine skolovanja, pa sam odvikao malo....radom mi je se ukazalo jos 3 pitanja...na koja ne znam odgovor...pa da zavrsim polako ovu istoriju :D...

Srednjevekovna srpska drzava je konacno pala pod tursku vlast:
1) 1389
2) 1459
3) 1463
4) 1521

U skoljnoj politici se kralj Aleksandar Karadjordjevic uglavnom oslanjao na:
1) Nemacku
2) Italiju
3) SSSR
4) Francisku

Hitler je dosao na vlast u Nemackoj 1933. i to:
1) drzavnim udarom
2) ilegalnom aktivnoscu
3) legalnim dobijanjem mandata kancelara
4) prevratom `kristalna noc`

Takodje sam odgovorio na neka pitanja oko kojih bas nisam 100% siguran pa ako moze samo neko da mi potvrdi odgovor, odnosno kaze ako postoji greska:

Poslednji rimski kralj po predanju zvao se:
1) Romul
2) Servije Tulije
3) Tarhvinije Stariji
4) Tarhvinije Oholi:tick:

Zakoni 12 tablica doneseni su u rimskoj drzavi:
1) 494 god. p.n.e.
2) Sredinom 5. veka p.n.e:tick:
3) sredinom 4. veka p.n.e

Sta su katari i albuzani u Francuskoj a bogumili na balkanu u srednjem veku
1) Crkveni red
2) Dualisticke jeresi:tick:
3) Crkvena inkvizicija
4) Viteski red

Prevlast katolicke crkve u Engleskoj pokusala je na povrati:
1) Elizabeta I
2) Elizabeta II
3) Marija Tjudor:tick:
4) Ana Bolen

Kandijski rat je rat izmedju Turske i:
1) Venecije:tick:
2) Rusije
3) Austrije
4) Persije

Mahatma Gandi je bio borac za nezavisnost Indije od:
1) Engleske vlasti:tick:
2) Francuske vlasti
3) Nemacke vlasi
4) Americke vlasti

Hvala puno, mnogo mi znaci ova pomoc.
Nema na čemu:bye:

Evo mene! :)
Priključujem se ekipici. :)
Za početak - je l' može neko da mi preporuči neku knjigu o istoriji Japana? Može da bude pisana kao roman, a može da bude baš čisto sa podacima - samo da ih bude što više! Godina, događaja, svega! Ili može i neki sajt, bilo šta (ako imate za neku drugu naciju, može i to)!

Imaš knjigu ,, Šogun " , ne znam tačno ko ju je napisao, ali znam da je prevod delimično uradila ambasada Japana u Beogradu. U obliku je romana, a radnja počinje od 1600. godine.

Хтео сам да представим другачије виђење историје од ове званичне и модератор ми даде казнени поен због величања нацизма. Које глупости! Има да се жалим суду за непоштовање људских права у Стразбуру. Вреди покушати.

Back