Na Re: Etničke mape Balkana po drugi put se autor teme upušta sa mnom, kao moderatorom, u raspravu oko veličine fotografije, odnosno skeniranih mapa, insistirajući na tome da širina i visina dokumenta na Forumu Krstarica nije definisana.
Ja do sada nisam tražio da se fotografije edituju na odredjene dimenzije, već, radi lake preglednosti strana i da korisnici strane ne bi skrolovali na horizontalnoj skrol-traci kako bi videli sadržaj pojedinih poruka, fotografije koje su preširoke, stavljao sam u SPOILER-tag.
Pravila o dimenzijama fotografija koje se objavljuju na Forumu Krstarice definisana su na dva mesta.
1.
Odgovorite na temu
Priložite datoteke – dugme
Uredi priloge
2.
Forum Umetnost i kultura, podforum Fotografije
Re:
P R A V I L A
DIMENZIJE FOTOGRAFIJE:
Maximalna veličina fotografije koja se kači je 800 pixela po dužoj strani. Možete kačiti i thumbnailove ukoliko želite, to je već stvar ličnog izbora.
U Photoshopu: idite na meni, Image Image Size i pojaviće vam se dialog box. Opcije "Scale styles", "Constrain proportions" i "Resample image" (na "Bicubic" po defaultu) držite uključene, i ukucajte 800 pixela po dužoj strani.
U ACDSee-u: idite na meni, Modify Resize (ili Enhance Resize) i pojaviće vam se dialog box. Opciju "Preserve aspect ratio" (ili "Maintain aspect ratio") držite uključenu (na "Original" po defaultu), pod "Resizing filter" (ili "Resampling filter") opcijom izaberite "'Bicubic", i ukucajte 800 pixela po dužoj strani.
VELIČINA FAJLA:
Zbog članova koji imaju slabiju internet konekciju ova stavka je vrlo važna za sve članove podforuma:
U Photoshopu: idite na meni, File Save for Web i pojaviće vam se dialog box. U opcijama u gornjem desnom uglu izaberite sledeće:
- Preset: JPEG High
- Progressive i ICC Profile opcije - isključene
- Optimized opcija - uključena
- Quality: 60
- Blur: 0
- Matte: ništa
Nakon ovog, u donjem levom uglu će se pojaviti koliko je fotografija teška. Ukoliko to ne prelazi 200kb i ako ste zadovoljni izgledom fotografije, idite na Save.
U ACDSee-u: idite na meni, File Save As i pojaviće vam se dialog box. Izaberite gde hoćete da snimite fotografiju i pod kojim imenom, i idite na 'Options', nakon čega će vam se pojaviti drugi dialog box. U opcijama izaberite sledeće:
- Image quality: 60
- Progressive i Optimize Huffman codes opcije - isključene
- Component sampling: default
- Smoothing: 0
Idite na OK, pa Save. Proverite da li fotografija izgleda dobro i koje je težine u kb, ako nije došlo do gubitka u detaljima, i ako ne prelazi 200 kb, onda je sve u redu.
U temi P R A V I L A, na pdf Fotografija ima još korisnih informacija koje mogu da pomognu kolegama koji nemaju iskustva.
Link
Da ne bi bilo neumesnih rasprava, molim da ubuduće poštujemo ova pravila.
Dva su razloga za to:
Prvi je, ukoliko se upotrebi neki (obično) ćirilični znak sa nestandardne tastature.
Drugi, najčešći: posle znaka interpunkcije se ne kuca razmak (nije mi jasno kako promakne najduži taster, a može da se kuca i levim i desnim palcem.
Evo, primer:
трговаца,лекара, професора,адвоката...у
Softver ovako otkucano "vidi" kao jednu reč. Medjutim, nije programiran da ispiše reč od 38 slovnih znakova. Ovde sam morao da otkucam razmak ispred reči "profesor", da bi se pojavio i ostatak ovog posta, a inače, kada tog razmaka nema, post se "završava" pre ovog pasusa.
I zato kažnjava tako kako kažnjava.
Jer, kada je otkucano ovako:
трговаца, лекара, професора, адвоката... у, problema nema!