Сјајан текст, баш сликовито приказује тај нестали свет и начин живота толико различит од данашњег. Мени је то веома фасцинантно.
Ја сам доста читао о томе, па сам се сетио да ово постоји на нету. Ако успем још нешто да нађем послаћу.

Такозване Демократе:
„Радио Слободна Европа”, уредник Миљан Кошетић, време: 18 часова, 3. мај 1999, када је НАТО пакт са нашег неба сејао смрт, убијао децу и жене, бомбардовао болнице и фабрике, „Слободна Европа” преноси:

„Српски опорбени политичар Зоран Ђинђић изјавио је у интервјуу за данашњи број израелског дневника ”Харец„ да ће Милошевић за два, три тједна прихватити НАТО-ове захтеве, наводећи да је то последица страшних удара НАТО-а које, како је рекао, треба наставити.”
„Milo Đukanović i Zoran Djindjic:
”Не смете потписати мировни споразум док је милошевић на власти„:
”If the war ends with a signature on a peace agreement and the same political leadership remains in power, with Slobodan Milosevic at the helm, the tragedy and violence will continue.„

http://www.hri.org/news/balkans/rferl/1999/99-05-10.rferl.html#20
https://archive.fo/jMBlU

17. Maj 1999 Zoran Djindjic: ”Ako se zivotna situacija naroda u Srbiji pogorsa i ako se unisti energetski sistem države, Milosevic će morati da potpise sve sto zahtevate. (Izrealski list „Haaerz”)

Zoran Djindjic: „Jugoslavija se mora bombardovati” ,,samo nastavite da bombardujete popustice oni''' (Der Spiegel 20/1999)

Члан дс-а „Срби су најгори народ”
KRALJEVO - Član Demokratske stranke Mile Korićanac izjavio je da su „Srbi posle Hitlera najgori narod u prošlom veku”.
http://arhiva.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/januar/29-30/V-13-29012005.shtml

26. Maj 1999 Djindjic ponavlja svoj poziv na bombardovanje Jugoslavije i izjavljuje „Ja sam najomrazenija osoba u Srbiji” (nemacki dnevnik na ZDF).

Dokle se genocid sprovodio nad Srbima preko drine. dsovci su histericno kao i sada urlikali da se srbima preko drine ne sme pomoći.
micunovic:„srbi nemaju šta da traže preko drine”!

Djindjic:„Kome je u politici do postenja, neka ide u crkvu”

Bojan Stanojevic:„Ne može 200.000 Srba koliko živi na kosovu, da odlucuje o sudbini ostalih osam miliona”.

Ко није осудио запад поводом шиптарина који је у шпигелу сведочио да је запад дао план за мартовски погром? тадић

Ко је кукао и викао убице, кољачи, манијаци, кад су шкорпиони убили војнике злочиначке муслиманске армије, а на позив приказивања геноцида над Србима Истина, није дошао нити је дао коментар о свим покланим Српским цивилима и војницима у том документарцу? тадић.

Ко је подржао да се шиптари који су клали Србе пусте из затвора на слободу? тадић.

Ево како то изгледа на примеру Србије, у осмој години „демократског” загрљаја. Трендови су много гори него за време рата и санкција.

Према подацима Републичког статистичког завода, 1995. године у Србији је рођено 86 236 деце. Исте године је умрло 93 933 људи. Разлика је негативна – 7 697. Године 2005. у Србији је рођено 70 997 деце, а умрло је 106 771 људи. Негативна разлика је – 35 774! Тај тренд из године у годину расте. Србија сада губи пола процента становништва годишње! У периоду 2000-2005. разлика бројева рођених и умрлих је – 161 181! Много више него у свим ратовима 90-их. По подацима удружења „Опстанак” (о томе не постоје званичне статистике), у Србији се годишње изврши 200 000 абортуса! А то је 50 на 1000 жена у репродуктивном узрасту, што је једна од највиших стопа на свету. По проценама Светске банке, око 11% становништва Србије живи у апсолутној беди, док је још око 33% у сиромаштву или на ивици сиромаштва. 40% радно способног становништва је сасвим незапослено, а око 20% је запослено у „неформалном сектору”, што укупно чини око 60%.„ -Преузето из књиге Слободна Србија.
-------------------------------------------------
Такозване Демократе ДОС су се показали дефинитивно као антисрпски фашисти

„Радио Слободна Европа”, уредник Миљан Кошетић, време: 18 часова, 3. мај 1999, када је НАТО пакт са нашег неба сејао смрт, убијао децу и жене, бомбардовао болнице и фабрике, „Слободна Европа” преноси:
„Српски опорбени политичар Зоран Ђинђић изјавио је у интервјуу за данашњи број израелског дневника ”Харец„ да ће Милошевић за два, три тједна прихватити НАТО-ове захтеве, наводећи да је то последица страшних удара НАТО-а које, како је рекао, треба наставити.”

”If the war ends with a signature on a peace agreement and the same political leadership remains in power, with Slobodan Milosevic at the helm, the tragedy and violence will continue.„

17. Мај 1999 Зоран Ђинђић: ”Ако се зивотна ситуација народа у Србији погорса и ако се унисти енергетски систем државе, Милосевиц ће морати да потписе све сто захтевате. (Изреалски лист „Haaerz”)

Зоран Ђинђић: „Југославија се мора бомбардовати” ,,само наставите да бомбардујете попустиће они''' (Der Spiegel 20/1999)

Члан дс-а „Срби су најгори народ”
КРАЉЕВО - Члан Демократске странке Миле Корићанац изјавио је да су „Срби после Хитлера најгори народ у прошлом веку”.
http://arhiva.kurir-info.co.yu/Arhiva/2005/januar/29-30/V-13-29012005.shtml

26. Мај 1999 Ђинђиц понавља свој позив на бомбардовање Југославије и изјављује „Ја сам најомразенија особа у Србији” (немацки дневник на ЗДФ).

Докле се геноцид спроводио над србима преко дрине. дсовци су хистерицно као и сада урликали да се србима преко дрине не сме помоћи:
Мићуновић:„срби немају шта да траже преко дрине”!

Бојан Станојевић:„Не може 200.000 Срба колико живи на косову, да одлучује о судбини осталих осам милиона”.

ПОД ОКУПАЦИЈОМ И У ВЛАСТИ НАТО (ЕУ): Како је Борис Тадић уништио Војску Србију

Ко није осудио запад поводом шиптарина који је у Немачком Шпигелу сведочио да је запад дао план за мартовски погром? Тадић

Дс и њихови партнери неће да сарађују са Владом РС Крајине у прогонству
РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
ВЛАДА У ПРОГОНСТВУ
11.080 З е м у н, Магистратски трг 3, Тел. 3077-028, vladarsk@yubc.net
Бр. 739/08 – 23. април 2008.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
Господин Борис Тадић

Поштовани господине Председниче,
У овом тешком тренутку – кад Европска унија и САД покушавају да окончају злочиначку намеру о отцепљењу, од Србије, Косова и Метохије, Влада и Скупштина Републике Српске Крајине у прогонству вас уверавају да су српски народ и Република Србија у смртном загрљају чланица Европске уније и НАТО-а од 1990. године и да тај смртни загрљај неће нестати ни текућим присиљавањем чланица УН да признају „државу Косово”.
Време је, иако прилично одоцнело, да схватимо да ЕУ и САД имају непријатељске намере према српском народу и српским државама. Коначно, кад је и Хрватска објавила да признаје „државу Косово”, било би више него кратковидо кад бисмо (ми Срби) представљали политику САД и ЕУ као добронамерну.
Због света овога, запрепастила нас је Ваша изјава, објављена у дневном листу „Правда” – Београд, на страни 4. Изразили сте став да жртве уморених Срба, Рома и Јевреја треба заборавити и да би било штетно покретати против Републике Хрватске међународни судски поступак – ради обештећења и наплате ратне штете за тако масовно убијање цивила ова три народа - у систему концентрационих логора „Јасеновац” и на другим стратиштима, широм данашње Републике Хрватске и данашње Босне и Херцеговине.
Како новине наводе, рекли сте да би тај судски поступак пореметио међудржавне односе у овом делу Европе, што је потпуно погрешан закључак, јер нестабилност на нашем подручју је последица чињенице да извршиоци злочина из Другог светског рата у Независној Држави нису кажњени и зашто наследница НДХ, Република Хрватска, није платила ратну одштету. Наравно, поред Републике Хрватске за ове тешке злочине сносе одговорност и наследнице окупаторских држава: Савезна Република Немачка и Република Италија.
Треба да имате у виду да је Савезна Република Немачка обештетила јеврејске жртве и обештетила чланице Савезника из Другог светског рата, па то није пореметило међудржавне односе у Европи. Напротив, праведна осуда СР Немачке за злочине геноцида је учврстила сарадњу и разумевање међу европским и прекоморским државама. Таква правда ће против Републике Хрватске, Савезне Републике Немачке и Републике Италије – за невино побијене људе на територији Независне Државе Хрватске учврстити и међудржавне односе у овом подручју, а неће их погоршати, како Ви претпостављате.
Подсећам Вас да, по међународном праву, злочини геноцида не застаревају.
С обзиром да Ваше службе не желе да сарађују са Скупштином и Владом РС Крајине у прогонству, ово писмо има карактер отвореног.
http://www.srpskilist.net/saopstenja-vlade-rsk/saopstenje-21

Тадић и Дулић нису спречени да посете Хрвате и да им се улизују. За Крајишке Србе немају ни минут. Дулић у Холандији попљувао Србе, у хрватској је нагласио да мора се хрватима у Србији помоћи у свему. Тадић се састаје месићем, ни реч о стотинама хиљда отетих Српских кућа и станова и Српске индустрије.

Оливер Дулић потврдио да је антисрпско дно дна у Холандији
Дулић је изјавио на трибини у Холаднији да су Срби починили највише злочина. Кад су га питали у Србији шта је, рекао је Југословен и Хрват. Титово антисрпство помешано са усташтвом је дошло до пуног изражаја у Холандији. Највеће етничко чишчење у Европи после другог светског рата, Олују, није споменуо ни у хрватској кад је био, где је нагласио да о хрватима у Србији мора се итекако бринути.

http://www.kurir-info.co.yu/clanak/kurir-12-04-2008/pljuvacina

Registra.;6378068:

Страшно је да ви црвено црни хоћете да не помогнемо Србима на Косову да се бране против шиптарског тероризма, највеће етничко чишчење у Европи после другог светског рата, Олују, подржавате. Харадинај и Тачио који су Србима вадили органе за продају.

Ко је кукао и викао убице, кољачи, манијаци, кад су шкорпиони убили војнике злочиначке муслиманске армије, а на позив приказивања геноцида над Србима Истина, није дошао нити је дао коментар о свим покланим Српским цивилима и војницима у том документарцу? тадић.

Ко је подржао да се шиптари који су клали Србе пусте из затвора на слободу? тадић.
Ко је игнорисао 50 покланих Српских села на најзверскији начин, и масовна силовања на девојчице и жене, па их после зверски поклали, све Српско поклали у 50 Српских села око Сребренице:

Са каквим правом "демократе" опозиција хоће да смени Вучића? Дос је дао изјаве као Павелић, Месић и Туђман. Колико год критике се имало против Вучића, то је ништа у односу на ДОС, који бих опет да владају ово што је остало од Србије.

Da li je Djindjic ovo stvarno rekao?Vec 20 godina se govori da je to rekao.Nemogu da vjerujem da je to istina.Djindjica nikada nisam simpatisao ali mi je bilo zao sto je ubijen.
Дефинитивно изјавио, неки линкови још раде,а може и да се докаже и без линкова. Има сведока.

Da li je Djindjic ovo stvarno rekao?Vec 20 godina se govori da je to rekao.Nemogu da vjerujem da je to istina.Djindjica nikada nisam simpatisao ali mi je bilo zao sto je ubijen.
Djindjic je tesko djubre od coveka. Svercer i izdajnik.. Pogledaj klipove Ducija Simonovica koji ga je dobro znao..

Дефинитивно изјавио, неки линкови још раде,а може и да се докаже и без линкова. Има сведока.
... а онда је Дачић сам од себе (после Ђинђића) изјавио да је "интервју" подметачина. То не постоји.

... а онда је Дачић сам од себе (после Ђинђића) изјавио да је "интервју" подметачина. То не постоји.
Итекако постоји, и још много антисрпских изјава. Ово дефинитивно није подметачина:
https://archive.fo/jMBlU
Доказ постоји да је Ђинђиђ и Мило изјавио. Покриј се ушима.

Poslednja izmena:
Mislim da je to malčice urbana legenda, ili barem da je izjavio doslovno te reči tako koje se citiraju, ali jedna stvar mora da se ima na umu: ako jeste nešto slične prirode izjavio, to ne treba apsolutno nikome ko poznaje istoriju i politiku da bude iznenađujuće. U sukobima političke prirode, a posebno onih ratne, ne preza se od svih raspoloživih sredstava, jer se razmišlja u kontekstu savladavanja neprijatelja po svaku moguću cenu.

Za vreme postojanja druge Jugoslavije, svi antikomunisti su se gomilali na jednu stranu, bez obzira na to što se rukovao brat ubijenog u Jasenovcu sa onim ko ga je ubio. Za vreme Drugog svetskog rata, podržavani su Saveznici u ideji da se bombarduje Srbija. Partizani su sarađivali sa Nemcima, a četnici sa ustašama, uključiv i poznatim zločincima (ne samo bivšim, već tada i aktuelnim).

Politika je jedna strašno prljava pozornica, a svako ko je iznenađen da jedan državnik Srbije izgovori ovako nešto ne doživljava je realno, već romantičarski. Istorija je prepuna svesnog žrtvovanja pojedinih ljudi kako bi se stvorili neki uslovi; Amerika je slične poteze preduzimala protiv sopstvenih građana prilikom ulaska u oba Svetska rata. Verujem i da će istorija 1990-ih pokazati sve i svašta; što vezano za Miloševića, što njihove.

I ovaj koji aktuelno vlada Srbijom, početkom 2000-ih godina bio je u aktivnim kontaktima sa zapadnjačkim obaveštajcima. Proto-naprednjaci u SRS obećavali su da će se primiriti i čekati u opoziciji bez preuzimanja vlasti dok se ne reše neka krupnija pitanja, iliti dok Kosovo i Crna Gora ne proglase nezavisnost, te budu uhapšeni poslednji haški begunci.

Svako ko misli da u politici stvari funkcionišu drugačije, živi u iluziji vezano za zemlju i svet kojem pripada.

Da li je neko citao ovu knjigu i sta misli o njoj, posto se spremam da je citam ? :think:
39-540708416b.jpg

40-493ec11441.jpg

Poslednja izmena:
.zanima me da uradim ove testove ali ne znam da li se isplati jer koliko znam "cist" sam balkanac i srbin. kakve su rezultate imali ljudi sa foruma ako je neko radio? da li je ovo pouzdano?.
Pa pouzdani su. Najbolje bi bilo da uradiš test, pa evo ja ću ti posle sve rastumačiti i detaljno pomoći oko razumevanja svega toga.

.zanima me da uradim ove testove ali ne znam da li se isplati jer koliko znam "cist" sam balkanac i srbin. kakve su rezultate imali ljudi sa foruma ako je neko radio? da li je ovo pouzdano?.
Najbolje prvo da izabereš kompaniju preko koje ć3š raditi, ja sam sve radio preko FTDNA, mada ima kompanija koje za iste pare pružaju više usluga.
Mislim da je najbolje na 23

kakve rezultate si imao. jel bilo neceg sto nisi ocekivao. 23andme nema za srbiju valjda.
Baci pogled koja od kompanija bi ti u sklopu cene testirala i Y dna, znam da to Ftdna ne radi.
Znači ili 23 ili myHeritage.

Uh, šta znam..Ja sam u principu dobio rezultate kakve sam očekivao. Jedino što nisam očekivao je da mi na svakom računaču pokaže 100% evropsko poreklo. Šta znam, negde sam uvek mislio otičiće 1-2% procenta negde van Evrope.
Blago povišen procenat ,,slovenske" genetike je tipičan za moj kraj, iako to tada nisam znao, ali sam onako amaterski predpostavljao obzirom na kontinuitet fenotipa sa svih strana( koje pamtim), a da mi ulaze u direktno poreklo.

Поздрав свима

Занима ме ваше мишљење о модерним ауторима историјских књига. Конкретно о делима објављених у 21-ом веку.
Лука Мичета, Синиша Мишић и Марко Алексић између осталих се налазе међу популарнијим ауторима на домаћим онлајн књижарама.

Питање је просто:
Вреди ли читати дела тих и осталих модерних аутора, или је најбоље придржавати се старије литературе?

Ценим да су нове књиге само препричане и лепо упаковане старије књиге, али можда грешим.

Прочитај све па види. Не треба се ограничавати, право истраживање је да се сазна оно што нијесмо знали прије. Увијек се море наћи неки нови занимљив податак који баца ново свјетло на догађаје.

Нијесам читао ништа од овије које си навео, причам уопштено на основу искуства.

Интерпретација неког догађаја често, зависно од овога или онога, разликује се и код сами директни учесника а камоли некога посље 100 или стотина година.
И кад се читају забиљешке итд. од прије 30 година, треба имати на уму многе ствари а поготово "Неће ку рва никад рећи да је ку рва!".

Поздрав свима

Занима ме ваше мишљење о модерним ауторима историјских књига. Конкретно о делима објављених у 21-ом веку.
Лука Мичета, Синиша Мишић и Марко Алексић између осталих се налазе међу популарнијим ауторима на домаћим онлајн књижарама.

Питање је просто:
Вреди ли читати дела тих и осталих модерних аутора, или је најбоље придржавати се старије литературе?

Ценим да су нове књиге само препричане и лепо упаковане старије књиге, али можда грешим.
Лука Мичета је коректан, може да се чита али ништа ново, али Марко Алексић (Српски витешки код) је јако интересантна књига (барем мени), за нека основна сазнања о средњовековном оружју, шлемовима итд.

Лука Мичета је коректан, може да се чита али ништа ново, али Марко Алексић (Српски витешки код) је јако интересантна књига (барем мени), за нека основна сазнања о средњовековном оружју, шлемовима итд.
Искрено, видео сам да Алексићева књига ''Српске Земље Пре Немањића'' долази у књижаре, па сам делом и због тога отворио ову тему.
Можда се баш и одлучим да наручим. :)

Хтео бих да прочитам мало о историји Дубровника...
Наишао сам на књигу: ''Историја Дубровачке Републике'' - Лујо Војновић.
Занима ме има ли ко да препоручи ову књигу? Колико је објективна и детаљна?
Има ли шта друго и квалитетније можда?

Sanctification of the Temple of Glory in Skopje / Osvećenje hrama slave u Skoplju
Osvećenje hrama slave u Skoplju
Jedan od poslednjih filmova o kralju Aleksandru Karađorđeviću prikazivanih u 1934, godini njegove tragične smrti. Zadužbina kralja Aleksandra, spomen crkva Sv. Arhanđela Mihaila sa kosturnicom – Hramom Slave koja se nalazi ispod cele površine crkve, podignuta 1928. godine, a ikonopisana je tokom 1933. kopijama najznamenitijih fresaka srpskih srednjevekovnih manastira. U kosturnici su sahranjeni posmrtni ostaci tri hiljade i dvesta srpskih ratnika iz Stare i Južne Srbije, pripadnika Vardarskog, Bregalničkog, Kosovskog i Ibarskog puka. Film prati dolazak kralja Aleksandar u Skoplje, i njegovo prisustvo na osvećenju crkve i pomenu poginulima, koje je vršio patrijarh srpski Varnava.

Sanctification of the Temple of Glory in Skopje / Osvećenje hrama slave u Skoplju
Osvećenje hrama slave u Skoplju
Jedan od poslednjih filmova o kralju Aleksandru Karađorđeviću prikazivanih u 1934, godini njegove tragične smrti. Zadužbina kralja Aleksandra, spomen crkva Sv. Arhanđela Mihaila sa kosturnicom – Hramom Slave koja se nalazi ispod cele površine crkve, podignuta 1928. godine, a ikonopisana je tokom 1933. kopijama najznamenitijih fresaka srpskih srednjevekovnih manastira. U kosturnici su sahranjeni posmrtni ostaci tri hiljade i dvesta srpskih ratnika iz Stare i Južne Srbije, pripadnika Vardarskog, Bregalničkog, Kosovskog i Ibarskog puka. Film prati dolazak kralja Aleksandar u Skoplje, i njegovo prisustvo na osvećenju crkve i pomenu poginulima, koje je vršio patrijarh srpski Varnava.
Да ли је сачуван овај храм до данас?

Back