Sve primetnije raslojavanje medju osnovcima

Да, сиромаштво оставља трагове. Боље рећи комплексе.

То су они који деци купују мобилне од 330 евра.

dobro...ti smatras na to aj da kazem duhovno siromastvo, ali i materijalno siromastvo ostavlja tragove i komplexe, jer tu se radi i o uskarcaivanju detinjstva, barem bezbriznog detinjstva, na neki nacin.

dobro...ti smatras na to aj da kazem duhovno siromastvo, ali i materijalno siromastvo ostavlja tragove i komplexe, jer tu se radi i o uskarcaivanju detinjstva, barem bezbriznog detinjstva, na neki nacin.

На материјално сам и мислила.

Оскудева као дете па после претерује са својим дететом. Зна како се осећао.

Napisah kilometarski post ali mi nestade u akciji.

Elem, iz nekog razloga pod "pružiti detetu" i odreći se zarad deteta smatra se ići u probušenim cipelama da bi dete imalo tablet (koji mu by the way ne treba). Za to sam da se detetu pruži dodatno obrazovanje, muzička škola, sport, časovi crtanja, stranih jezika i sl, nešto što će mu koristiti i fizički i intelektualno. Za to sam da mu se priušti zdrav obrok i boravak u prirodi. Ljudi generalno nemaju novca i to je činjenica ali za šetnju u parku nije potreban novac. Ako nemaš za pozorište možeš pozajmiti knjigu iz biblioteke (u dečijim bibliotekama je članarina uglavnom besplatna) i pročitati mu neku lepu priču ili pesmicu. A zatim sa njim diskutovati o pročitanom. Već pisah o jednoj mami koja je dovodila sina od 5 godina u biblioteku da mu čita knjigu o vitezovima koje je on obožavao jer nije imala novca za knjigu (izdanje Mono&Manjana od nekih 50e) a knjiga nije mogla da se iznosi. Dok je ista čamila pocepana na polici moje druagrice jer njena deca ne vole da čitaju ali vole da cepaju.

Sa druge strane razvijamo kreativnost dece puštajući ih da rade kao im je volja. Pa piške u pampers dok žele, doje dok im ne dosadi, hranimo ih do srednje škole. Red, rad i disciplina je model vaspitanja koji se smtra zastarelim. Sad je aktuelno dati detetu prava ali niko ne govori o obavezama. I dete ne snosi odgovornost ni za šta. Ako krešti po restoranu živahno je. Ako se popiški na plaži, šta će kad je malo. Ako ne ume da piše, kriva je učiteljica koja ga nije naučila. Potom loši nastavnici, teško gradivo i nezainteresovani profesori. Nepoložen ispit je odgovornost korumpiranog ili kretenskog profesora. Tražimo odgovornost u svima osim u sebi i sopstvenom lošem vaspitanju.
Odgajamo prinčeve i princeze koji smtraju da se svet okreće oko njih i da će mama i tata rešiti sve. I ništa nije dovoljno dobro za njega. Praksa je glupost. Stažiranje nepotrebno. Volontiranje gubljenje vremena a rad u kafiću ili trafici ponižavajući. Za našeg potomka je samo direktorsko mesto i velika plata. A dokle se ne zaposli i postane direktor mama i tata će rmbačiti za piće sa društvom, krpice i letovanje sa devojkom.

Materijalne stvari ne mogu djetetu nadomjestiti ljubav i pažnju, mogu samo odvući pažnju od unutarnje praznine koju taj nedostatak ljubavi odnosno pažnje izaziva, a na taj način i razviti ovisnost o materijalnom.
Ličnost djeteta se formira od najranijih dana, a tako i odnos prema materijalnom, pri čemu roditelji moraju postaviti granicu na relaciji potrebe i želje.
Roditelji griješe jer kroz želju da im dijete ne bude izolirano od druge djece, ulaze u začaran krug materijalizma i nadilaženje vlastitih mogućnosti, što opet marketinški stručnjaci znaju jako dobro iskoristiti.

Materijalne stvari ne mogu djetetu nadomjestiti ljubav i pažnju, mogu samo odvući pažnju od unutarnje praznine koju taj nedostatak ljubavi odnosno pažnje izaziva, a na taj način i razviti ovisnost o materijalnom.
Ličnost djeteta se formira od najranijih dana, a tako i odnos prema materijalnom, pri čemu roditelji moraju postaviti granicu na relaciji potrebe i želje.
Roditelji griješe jer kroz želju da im dijete ne bude izolirano od druge djece, ulaze u začaran krug materijalizma i nadilaženje vlastitih mogućnosti, što opet marketinški stručnjaci znaju jako dobro iskoristiti.

Tacno...deca kao ciljna grupa za uvaljivanje raznih produkata nisu danas za zanemariti....naprotiv.
A ima istine i u onom sto su neki napisali da roditelji cesto nadoknadjuju sve sto su sami propustili, sto nisu mogli da imaju itd.

Tacno...deca kao ciljna grupa za uvaljivanje raznih produkata nisu danas za zanemariti....naprotiv.
A ima istine i u onom sto su neki napisali da roditelji cesto nadoknadjuju sve sto su sami propustili, sto nisu mogli da imaju itd.

Da, s jedne strane žele zadovoljiti svoju bolesnu ambiciju ili čak taštinu, a s druge strane svoje slobodno vrijeme koje bi trebali posvetiti djeci zamjenjuju materijalnim poklonima. I onda čitam statuse na fb takvih majki, koje svima obznanjuju koliko vole svoju djecu, da im kupuju najskuplje modele mobitela i sl., jer to njeno mazunče zaslužuje....šta reći, osim da je jako žalosno.

Napisah kilometarski post ali mi nestade u akciji.

Elem, iz nekog razloga pod "pružiti detetu" i odreći se zarad deteta smatra se ići u probušenim cipelama da bi dete imalo tablet (koji mu by the way ne treba). Za to sam da se detetu pruži dodatno obrazovanje, muzička škola, sport, časovi crtanja, stranih jezika i sl, nešto što će mu koristiti i fizički i intelektualno. Za to sam da mu se priušti zdrav obrok i boravak u prirodi. Ljudi generalno nemaju novca i to je činjenica ali za šetnju u parku nije potreban novac. Ako nemaš za pozorište možeš pozajmiti knjigu iz biblioteke (u dečijim bibliotekama je članarina uglavnom besplatna) i pročitati mu neku lepu priču ili pesmicu. A zatim sa njim diskutovati o pročitanom. Već pisah o jednoj mami koja je dovodila sina od 5 godina u biblioteku da mu čita knjigu o vitezovima koje je on obožavao jer nije imala novca za knjigu (izdanje Mono&Manjana od nekih 50e) a knjiga nije mogla da se iznosi. Dok je ista čamila pocepana na polici moje druagrice jer njena deca ne vole da čitaju ali vole da cepaju.

Sa druge strane razvijamo kreativnost dece puštajući ih da rade kao im je volja. Pa piške u pampers dok žele, doje dok im ne dosadi, hranimo ih do srednje škole. Red, rad i disciplina je model vaspitanja koji se smtra zastarelim. Sad je aktuelno dati detetu prava ali niko ne govori o obavezama. I dete ne snosi odgovornost ni za šta. Ako krešti po restoranu živahno je. Ako se popiški na plaži, šta će kad je malo. Ako ne ume da piše, kriva je učiteljica koja ga nije naučila. Potom loši nastavnici, teško gradivo i nezainteresovani profesori. Nepoložen ispit je odgovornost korumpiranog ili kretenskog profesora. Tražimo odgovornost u svima osim u sebi i sopstvenom lošem vaspitanju.
Odgajamo prinčeve i princeze koji smtraju da se svet okreće oko njih i da će mama i tata rešiti sve. I ništa nije dovoljno dobro za njega. Praksa je glupost. Stažiranje nepotrebno. Volontiranje gubljenje vremena a rad u kafiću ili trafici ponižavajući. Za našeg potomka je samo direktorsko mesto i velika plata. A dokle se ne zaposli i postane direktor mama i tata će rmbačiti za piće sa društvom, krpice i letovanje sa devojkom.

nemam repke
:ok:

citajuci ovu temu, coveku se nametne nekoliko zakljucaka:
1. ako ti kojim slucajem pare nisu nikakav problem i nisu ti vazne u zivotu, ipak ne smes kupovati detetu skupe stvari jer roditelji koji imaju manje para svom detetu ne mogu da objasne da je sasvim normalno da neko ima manje, a neko vise!
2. ako vasem detetu neko ukrade skup predmet, nemate pravo da se ljutite niti smete to da prijavite, jer ako ste kupili jednom mozete opet.
3. ako ne vaskrsnemo TITA mozemo svi kolektivno da se samoubijemo, jer nam definitivno nema spasa.
4. roditelji koji imaju novca su idioti koji ne umeju da pokazu ljubav.

moje misljenje o ovome je da - ko ne moze da objasni detetu da neko ima, a neko nema... da su razlike u imovini normalne treba da potrazi strucnu pomoc i za sebe i za dete.

Nije problem, kupuj mu skupe stvari, ali mu objasni da onaj koji se oblači u kineskim šopovima ne vredi manje od njega koji ima na sebi markiranu robu i da takvu djecu, čiji roditelji nemaju mogućnosti, ne omalovažava.
Nauči ga da zna cijeniti rad i da jednog dana ne bude "imela" koja će živjeti na roditeljskoj grbači i jedva čekati da ti isti roditelji zauvijek sklope oči da bi mogli podijeliti ono za što su se roditelji mučili cijeli život. Nauči ga da bude čovjek.

1. ako ti kojim slucajem pare nisu nikakav problem i nisu ti vazne u zivotu, ipak ne smes kupovati detetu skupe stvari jer roditelji koji imaju manje para svom detetu ne mogu da objasne da je sasvim normalno da neko ima manje, a neko vise!
2. ako vasem detetu neko ukrade skup predmet, nemate pravo da se ljutite niti smete to da prijavite, jer ako ste kupili jednom mozete opet.
3. ako ne vaskrsnemo TITA mozemo svi kolektivno da se samoubijemo, jer nam definitivno nema spasa.

moje misljenje o ovome je da - ko ne moze da objasni detetu da neko ima, a neko nema... da su razlike u imovini normalne treba da potrazi strucnu pomoc i za sebe i za dete.

Ништа, онда нека у средњу школу иде Аудијем, добијеним за малу матуру.

Nije problem, kupuj mu skupe stvari, ali mu objasni da onaj koji se oblači u kineskim šopovima ne vredi manje od njega koji ima na sebi markiranu robu i da takvu djecu, čiji roditelji nemaju mogućnosti, ne omalovažava.
Nauči ga da zna cijeniti rad i da jednog dana ne bude "imela" koja će živjeti na roditeljskoj grbači i jedva čekati da ti isti roditelji zauvijek sklope oči da bi mogli podijeliti ono za što su se roditelji mučili cijeli život. Nauči ga da bude čovjek.

Svaka tebi cast sto se trudis da objasnis nekome ko je izvrnuo reci drugim forumasima i doneo neke nebulozne zakljucke. Treba za to imati volje. ;)

Ништа, онда нека у средњу школу иде Аудијем, добијеним за малу матуру.

:rotf:

Е па ниси у праву!

Примитивно је куповати детету од 10, 11 година мобилни телефон у вредности српске просечне зараде ЧАК ИАКО ТО МОЖЕШ.

Није добро за дете, разумеш!!!

Шта ће да тражи са осамнаест?
:hahaha:не,није то"примитивизам",деца треба да се забављају,едукују и буду"слободна":whistling:
немојте бити љубоморни на имућне и остале"сналажљивце":klap:

стан,кућу,куЈву,хемију за раст тела,кола,мотор(двоточкаш), базен,тетовИРИЈаже,...:think:

po mom misljenju nije problem razlika u tome ko sta i koliko moze da kupi, nego sto stvarno ne vidim poentu u kupovanju najskupljih uredjaja deci koja im niti trebaju niti mogu da ih koriste za ono sta sta treba. jes mos misliti razvice dete traume ako ne bude sa najnovijeg modela samsunga, iphone ili cega god vec mogo da drka igrice na casu. missim meni su moji, ma koliko mogli da mi priuste nesto vrlo jasno predstavljali situaciju kroz jednostavna pitanja: da li ti to stvarno treba, za sta ti treba, na koji nacin ce popraviti kvalitet tvog zivota, da li to zelis zbog sebe ili drugih itd....i zakljucak je uglavnom bio da mi nesto i ne treba, a ako mi je zaista trebalo i svi bismo dosli do tog zakljucka to se onda i kupovalo. glup primer, ali kad su sva deca u moje vreme imala lutku lepe brene a ja kukala qqq ocu i ja ocu i ja :sad2: i moji mi lepo rekli i objasnili zasto nece da mi kupe tu lutku, ja jos malo insistirala i sve se zavrsilo tako sto sam zavrsila sa tim, nasla drugu zanimaciju i danas mi je vise nego drago sto su moji znali da mi kazu ne i da prave prioritete i usadjuju neke vrednosti. najlakse je kupi pa kud puklo. osim toga sta zna dete o vrednosti telefona od 300-400 eura? koju vrednost za njega ima taj novac? ok ima dece koja su prirodno stedljiva ali gomila njih nije i samo trazi jos jos jos....za njega je to igracka i nema predstavu koliko je truda ili rada ulozeno u to nesto sto mu se kupilo pa ce isto tako bez problema da izgubi taj isti telefon ili ga ne cuva pa ce da ga pokradu. meni posebno ta pomama za telefonima nije jasna, svakih sest meseci novi...kupis jedan da ti valja i koristis ga dok se ne raspadne, telefon ne sluzi da se istices medj drustvom nego da zoves, saljes poruke, komuniciras itd...dobro ovi novi telefoni imaju jos dosta korisnih funkcija ali i dalje vecina njih - deci nisu potrebne.

sad se setih price mog decka, kako je ko klinac uvek mrzeo bozic jer su se tad razmenjivali pokloni i deca se kurcila ko je sta i koliko dobio i eto kao dolazi is skromne porodice pa je naravno uvek bilo dece koji su dobijali vise. i to je normalno, kad si mali nije ti pravo sto neko nesto ima a ti nemas ali realno takav ce ti biti i ostatak zivota pa bolje da naucis pre nego kasnije :lol:...i posle kad mi je pricao o tome kako su ga odgajali roditelji shvatih da je njegova porodica zapravo bila daleko normalnija i racionalnija te je i od njega napravila coveka koji zna da radi, zaradi i ceni novac i trud a ne da mu najveci uspeh u zivotu bude to sto je za bozic dobio najveci poklon ili u ovom slucaju najnoviji telefon. i generalno meni je to zdrav odnos prema deci - preneti im vrednosti a ne bombardovati stvarima od vrednosti koje ce sutra uzimati zdravo za gotovo ko da su im sa neba pali.

to stoji. ali ovde kao sto vidis niko ne omalovazava one koji se oblace po kineskim radnjama, vec one koji imaju malo vise.
meni je zaista sve jedno, ali imam potrebu uvek da se pobunim protiv svake mrznje i raznih lazi.
ako ce neko da otplacuje telefon na kredit, zasto to mene treba da bude briga? iz straha da ce i moje dete traziti isto?

to stoji. ali ovde kao sto vidis niko ne omalovazava one koji se oblace po kineskim radnjama, vec one koji imaju malo vise.
meni je zaista sve jedno, ali imam potrebu uvek da se pobunim protiv svake mrznje i raznih lazi.
ako ce neko da otplacuje telefon na kredit, zasto to mene treba da bude briga? iz straha da ce i moje dete traziti isto?

Ствар је у томе што је куповина скупих апарата једнака бацању пара у бунар. Колико јој је потрајао тај мобилни?

Што се тиче одеће и обуће, кинеске радње су последња варијанта.

Ствар је у томе што је куповина скупих апарата једнака бацању пара у бунар. Колико јој је потрајао тај мобилни?

Што се тиче одеће и обуће, кинеске радње су последња варијанта.

razumem sta govoris, ali i dalje ne razumem zasto bi se mesala bilo kome u raspodelu NJEGOVOG novca.

Ja sam misljenja da djeci uopste ne treba dati pristup internetu a narocito drustvenim mrezama medjutim pitanje je koliko je to danas borba sa vjetrenjacama. Napravljen je civilizacijski iskorak u komunikaciji i ne mozes se praviti da se nista ne desava. Tehnologija tacnije telefon iz teme je dio te price.

Ja sam misljenja da djeci uopste ne treba dati pristup internetu a narocito drustvenim mrezama medjutim pitanje je koliko je to danas borba sa vjetrenjacama. Napravljen je civilizacijski iskorak u komunikaciji i ne mozes se praviti da se nista ne desava. Tehnologija tacnije telefon iz teme je dio te price.

И моји су имали телефоне, али најјефтиније. Да може да се јави или да одговори на позив, шта ћеш више.

И да није велика штета ако га изгубе. Нормално. :mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:

Ne, nema mržnje, više prezir prema svima onima kojima glava služi samo da bi imali šta nositi na ramenu,jer kakvo mišljenje da imam o ljudima koji će ući u debeli minus ili čak kredit da bi pod krinkom ljubavi prema djetetu liječili neke svoje komplekse? Pričamo o svrsi kupovine skupih stvari, a kao što vidiš, ovdje svrha nije potreba, već pokazivanje, dokazivanje, način da se stekne neko mjesto u društvu. A djeca ko djeca, vide jedni od drugih i naravno da će poželjeti što ima i netko drugi ako mu na vrijeme nisi objasnila da njegova vrijednost nije u tome šta ima na sebi i kakve uređaje koristi, već da mu vrijednost ovisi o djelima i mislima....a to ćeš mu najbolje pokazati vlastitim primjerom, jer djeca uče od roditelja, upijaju roditeljsko ponašanje.

Prije nekoliko dana razgovaram sa čovjekom, s kojim inače poslovno surađujem. Kaže, kupuje novi traktor, od 150 ks, Fendt...kao prvo, znam koliko ima zemlje i da mu je traktor te snage sasvim neekonomičan...a onda počne kukati kako mora u veliki kredit jer nema para...kažem što ne kupiš nešto jeftinije kad već kupuješ, Kubotu ili nešto slično, sasvim pouzdana mašina za manje pare...a on me pogleda i kaže šta bi mislili o njemu, svi bi ga ismijavali u okolici jer svatko tko imalo vrijedi ima Fendta ili John Deer-a... Vidiš, o tome pričam, selo ili grad, svi bolujemo od iste bolesti. Kupujemo ono što nam ne treba za pare koje nemamo, zato jer to ima i netko drugi. Postali smo robovi potrošačkog društva i svoje taštine.

jasno mi je da se uopste ne razumemo. jasno mi je da ja necu odustati od svog stava da kolicina novca nije ni u kakvoj srazmeri kolicini pameti. ni direktnoj ni obrnutoj. neko ko misli da jeste - ima problem, ali to nije moj problem.
sad u trecem razedu srednje skole imam decaka koji je apsolutni genije i u tome se svi nastavnici slazu. ima veoma skupe stvari i kako poznajem celu njegovu porodicu znam da ce mu kupiti kola kad napuni 18. (ali mu nece praviti "proslavu punoletstva" za 300 ljudi) ima sve petice od pocetka skole i puno drugara koji ga vole.
u istom tom razredu imam dve devojcice koje su prosecne po ocenama i sposobnostima (jedna je cak dosta losa, ali je skromna i "fino vaspitana"), nemaju skupe stvari, ali bi zivote dale za cecu. za odlazak na njen koncert bi roditelji morali da pozajme pare ako nemaju...
prazna glava i pun novcanik - glupost koju je izmislio neko ko ima potrebu da se tesi. nekada jeste tako, ali generalizovanje :bljak:

jasno mi je da se uopste ne razumemo. jasno mi je da ja necu odustati od svog stava da kolicina novca nije ni u kakvoj srazmeri kolicini pameti. ni direktnoj ni obrnutoj. neko ko misli da jeste - ima problem, ali to nije moj problem.
sad u trecem razedu srednje skole imam decaka koji je apsolutni genije i u tome se svi nastavnici slazu. ima veoma skupe stvari i kako poznajem celu njegovu porodicu znam da ce mu kupiti kola kad napuni 18. (ali mu nece praviti "proslavu punoletstva" za 300 ljudi) ima sve petice od pocetka skole i puno drugara koji ga vole.
u istom tom razredu imam dve devojcice koje su prosecne po ocenama i sposobnostima (jedna je cak dosta losa, ali je skromna i "fino vaspitana"), nemaju skupe stvari, ali bi zivote dale za cecu. za odlazak na njen koncert bi roditelji morali da pozajme pare ako nemaju...
prazna glava i pun novcanik - glupost koju je izmislio neko ko ima potrebu da se tesi. nekada jeste tako, ali generalizovanje :bljak:

Сад ти мешаш бабе и жабе. Нико не каже да је новац = примитивизам и немање = култура.

Глупо је куповати скупе ствари које превазилазе годиште и моћ расуђивања. Исто као да керу ставиш смарагдну огрлицу.

Ma da, a kad diplomira red je da mu se kupi barem avion, da ne ide na posao autom, kao svi ostali smrtnici. :lol:

Back