Sve primetnije raslojavanje medju osnovcima

Ma da, a kad diplomira red je da mu se kupi barem avion, da ne ide na posao autom, kao svi ostali smrtnici. :lol:

ma ne covece!
idealno bi bilo da se uopste ne ide u skolu. tu i tamo kupi se neka diploma po potrebi... kad vec ima, jel', pa ako diploma ne pomogne onda tu i tamo malo splavovi... ono kao... kola se ukradu, samo po potrebi, naravno... pa zezanje, covece, ludilo... ma super...

jasno mi je da se uopste ne razumemo. jasno mi je da ja necu odustati od svog stava da kolicina novca nije ni u kakvoj srazmeri kolicini pameti. ni direktnoj ni obrnutoj. neko ko misli da jeste - ima problem, ali to nije moj problem.
sad u trecem razedu srednje skole imam decaka koji je apsolutni genije i u tome se svi nastavnici slazu. ima veoma skupe stvari i kako poznajem celu njegovu porodicu znam da ce mu kupiti kola kad napuni 18. (ali mu nece praviti "proslavu punoletstva" za 300 ljudi) ima sve petice od pocetka skole i puno drugara koji ga vole.
u istom tom razredu imam dve devojcice koje su prosecne po ocenama i sposobnostima (jedna je cak dosta losa, ali je skromna i "fino vaspitana"), nemaju skupe stvari, ali bi zivote dale za cecu. za odlazak na njen koncert bi roditelji morali da pozajme pare ako nemaju...
prazna glava i pun novcanik - glupost koju je izmislio neko ko ima potrebu da se tesi. nekada jeste tako, ali generalizovanje :bljak:
imam i ja slucaj lika koji je bio isto uvek odlican i vukovac a zauzvrat je od roditelja dobijao sve a oni i nisu bili bas imucni
dobio i kola za 18.ti al ne lezi vraze momak oce i motor i to ni manje ni vise nego hondu CBR 500
naravno nije im svejedno,ubedjuju ga,lako se gubi glava s toga,ali decko je pokazao uspeh tu nema price
elem nije zaginuo srecom,al u pitanju je taj princip- uspeh=nagrada=dil

@elektrika - u skoro svakom postu pise da polovina kupuje skupe telefone da bi prikrili ili praznu glavu ili nepokazivanje ljubavi na pravi nacin, a druga polovina jer su jos gluplji slepi sledbenici.
ja sam sigurna da iz prve grupe nisu svi glupi, a da je druga grupa zanemarljivo mala.

U kapitalizmu STATUS znaci MOC.

I to mora da se pokaze drugima od najranijih dana.

Da se ima SKUPLJA STVAR.

Ko to ne moze - moze biti sam andjeo Gavrilo - nista mu ne vredi.

Zato vase dete u prvom razredu osnovne mora biti najbolje obuceno, imati najskuplji mobilni, biti u svemu naj-naj.

Ako zelite da ga DRUSTVO CENI i POSTUJE !

Ko to nema taj NIJE NIKO, taj je beda i ...chusma.....

ma ne covece!
idealno bi bilo da se uopste ne ide u skolu. tu i tamo kupi se neka diploma po potrebi... kad vec ima, jel', pa ako diploma ne pomogne onda tu i tamo malo splavovi... ono kao... kola se ukradu, samo po potrebi, naravno... pa zezanje, covece, ludilo... ma super...

U pravu si...treba ga nagraditi jer uopšte želi ići u školu i izvršavati sve obaveze kao i ostali njegovi vršnjaci.... ajd ćao... :cao:

U kapitalizmu STATUS znaci MOC.

I to mora da se pokaze drugima od najranijih dana.

Da se ima SKUPLJA STVAR.

Ko to ne moze - moze biti sam andjeo Gavrilo - nista mu ne vredi.

Zato vase dete u prvom razredu osnovne mora biti najbolje obuceno, imati najskuplji mobilni, biti u svemu naj-naj.

Ako zelite da ga DRUSTVO CENI i POSTUJE !

Ko to nema taj NIJE NIKO, taj je beda i ...chusma.....

Изналупао си се за 10.

neverovatno je kol'ko se povrsno cita ono sto se napise.
decak koga sam pomenula da ce dobiti auto za 18. bi taj auto dobio i da je los djak. jednostavno ta porodica tako zivi, i gle cuda - pametni su. i posteni. da li bi sad oni trbali da se solidarisu sa siromasnim komsijama, jer ce ovako oterati komsije i rodjake u dugove?

cela ova tema vredja i decu i roditelje. deca su sigurno pametnija od onoga kako je ovde predstavljeno.

svi koji su pisali na temi su se (indirektno) izjasnili da njihova deca ne vrednuju zivot kroz materijalno. niko nije napisao - ja moram da kupim... zato sto AB ima.
od svih ljudi koje poznajemo, koliko je tih kojima je pokazivanje skupih stvari vazno?

Zuji Zolja a koliko porodica poznaješ kojima kupovina s5 telefona i gubljenje/lomljenje istog nije problematična stavka u budžetu? Ja ni jednu. Ovde niko ne govori da biti bogat znači biti lenj i glup. Novac pruža bolje šanse za obrazovanje i napredak. Ovde raspravljamo o roditeljima koji novac koriste na po dete loš način. Ok, ti imaš da detetu kupiš skup telefon. Ali molim te objasni mi koji će đavo detetu u osnovnoj školi skup telefon? Ili tablet?
Skupe stvari dete ograničavaju i sputavaju. Ako ga obučeš u pantalone od 500e gledaćeš da se ne isprlja ili iscepa. A dete bi da trči, skače, igra se u pesku. Tim lonama si mu učinila magareću uslugu. Kao što preskupe štraplice ili benkice nemaju svrhu. Beba ih preraste za par meseci.
Niko ovde ne etiketira dobrostojeće porodice. Potrebu za dokazivanje kroz materijalne stavke mnogo više videh kod ljudi sromnih primanja. Poenta je naučiti dete da to što mu pružiš ceni, bez obzira da li najskuplje čudo tehnike ili lopta kod Kineza i da pojmi da su se mama i tata namučili zaradivši mu taj isti poklon. Isto tako ne vidim svrhu da se zadužuješ ili grcaš da bi tvoje dete bilo skupo obučeno. Telefon, računar, tv i sl. su stavke koje valjda dolaze iza knjiga, časova stranih jezika, sporta, kreativnih radionica. Pa čak je bitnije i da ode na Kopaonik sa drugom decom da se druži no da ostane kod kuće uz novi playstation. Zar ne?
Naši potomci uče kroz nas, upijaju naše stavove i način života. Ako smo i sami materijaisti i dete će svet gledati kroz valutu. Želja za novcem sve je jača u Srbiji, zato što su protevi veliki a mogućnosti male. I zbog toga se sve više dete posmatra kao izvor zarade. Pa imamo audicije za Zvezde Granda na koje maloletnici dolaze u pratnji roditelja, izbore za Elit i miss, časove tenisa da bi dete bilo novi Nole ili fudbala da bi ga jednog dana skupo prodali i tako će cela porodica biti obezbeđena. Trgujemo decom kao robom. I smatramo da je to ok.
A nije. Tužno je.

Sad kad se vratim u prošlost setim se koliko mi je zabavno bilo pravljenje figurica od plastelina sa mamom ili kolača sa bakom. Sa ove vremenske distance shvatam koliko su moji bližnji bili meni posvećeni. A sada kada dođeš u goste beba gleda crtać na tv-u, drugo dete zuri u tablet a mama i tata "drkaju" telefon.

Poslednja izmena:
Sve primetnije raslojavanje među osnovcima
07. septembar 2014 • 23:25 > 23:42 | Novosti
Pre samo nekoliko decenija, deca u Srbiji razlikovala su se po tome da li su dobri ili loši đaci, a danas se uspeh meri finansijskim aršinima.

Društveno raslojavanje među osnovcima i srednjoškolcima sve je veće i uočljivije. "Posle samo dva dana provedena u školi posle letnjeg raspusta, moj sin desetogodišnjak izrazio je želju da više ne nosi mobilni telefon. Bila sam iznenađena takvom odlukom pošto je uvek tražio da ga ima u džepu. Na moje insistiranje da mi obrazloži svoju odluku, odgovorio je da ga je sramota jer svi imaju skupe telefone, a njegov nije čak ni tač skrin", ispričala je Biljana Golubović, majka učenika četvrtog razreda.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Kada naslednici dođu kući sa takvom pričom, većina roditelja se dovija da deci obezbedi ulaznicu u društvo vršnjaka. Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

Da li je to moguće u ovako postavljenom društvenom modelu?

"Problem je što nejednakost postaje posledica socijalnog pritiska na roditelje i decu, pri čemu se statusni simboli koriste da bi se ostvarila posebna privilegija. Čak i bez novca ili sa primanjima od 20.000-30.000 dinara mame i tate nastoje da prate modne diktate, koji postaju socijalni diktati, samo da im dete ne bi bilo izopšteno iz vršnjačke grupe. Zadužuju se da bi mu kupili najnoviji model mobilnog telefona jer će ono u suprotnom biti šikanirano pošto nije u trendu", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Jankovićeva navodi da je napravljen paralelni sistem vrednosti u kome imati znači biti, odnosno, ako imate vi ste čovek, ako nemate obeleženi ste kao nesposobnjaković.

Prema njenom mišljenju, potrebno je sprovesti kampanju kroz javna glasila u kojoj će se veličati skromnost kao vrlina, a ne kao hendikep. Naglasiti da su oskudno znanje i vaspitanje nedostatak, da je važno biti skroman, ali čestit, dostojanstven i pametan. Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

"Ne mogu profesorke da dolaze u školu u suknji kao kaiš, jer teško da tako obučene mogu nekoga da nauče da je skromnost vrlina. Deca bi trebalo da budu deca, a ne starlete", naglašava psiholog.

Merica Buj Bjelogrlić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa decom, kao psihološkinja i kao direktorka OŠ "Olga Petrov" iz Padinske Skele, tvrdi da se razlike među učenicima sve češće ne mogu prevazići.

"Oni koji imaju manje osećaju se i manje vrednim, pa pokušavaju da se dokažu negativnim ponašanjem, tuku se da bi bar na neki način postali glavni. Takva situacija se nikako ne može sprečiti jer je podržana od strane roditelja. Mame i tate, umesto da ih nagrade kada zasluže, rade to unapred i nastaje problem jer deca ne shvataju šta je pravi sistem vrednosti", smatra Buj Bjelogrlić.

Veliki problem nastavnicima zadaje korišćenje mobilnih telefona na času. U tim situacijama, kaže direktorka Buj Bjelogrlić, nastavnik po zakonu sme samo da zamoli dete da ga ostavi, ali ako on ne želi, ne možete mu ništa.

"Dešavalo se da inspekcija dođe u školu pošto je nastavnik oduzeo telefon na času, jer se oduzimanjem narušava privatnost učenika. Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih", zaključuje ona.

http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Sve-primetnije-raslojavanje-medu-osnovcima.html

Mi i dalje imamo osnovne skole, gde svako moze da se upise bilo gde.....

Doci ce vreme kada ce se znati u koju skolu tacno ide koja "kasta".
To je prirodni sled dogadjaja.

Da ne duzim... Slazem se da ima niskog sloja stanovnistva, koji jos uvek jedu parizer za dorucak, i pije se gajba piva na dan.... a jako je vazno da se ima najnoviji touch.screen telefon.
To je takav sistem vrednosti..nacin zivota.

Oni malo produhovljeniji ce ulagati u obrazovanje svoje dece, dobre privatne skole ili vrtice, gde se od malena uce strani jezici i lepo ponasanje.
Zatim putovanja itd....

Roditelji koji mogu da priuste svojoj deci i jedno i drugo i trece, su 1% stanovnostva.

Da ne duzim... Slazem se da ima niskog sloja stanovnistva, koji jos uvek jedu parizer za dorucak, i pije se gajba piva na dan.... a jako je vazno da se ima najnoviji touch.screen telefon.

Oni malo produhovljeniji ce ulagati u obrazovanje svoje dece, dobre privatne skole ili vrtice, gde se od malena uce strani jezici i lepo ponasanje.
Zatim putovanja itd....

Roditelji koji mogu da priuste svojoj deci i jedno i drugo i trece, su 1% stanovnostva.

1 -То време је већ почело.

2 -Да, у праву си. Ја сам такво детињство и одрастање имала, моја деца већ не.

1 -То време је већ почело.

2 -Да, у праву си. Ја сам такво детињство и одрастање имала, моја деца већ не.

Pa dobro je sto vreme nije jos doslo.... Tj, ako ti se ne svidja skola u koju tvoje dete ide, mozes da ga prebacis u drugu, bez problema, i besplatno.

U Americi, dete ide u najblizu osn. skolu, osim ako placa privatne ( koje su po 15 000$ za godinu i vise)

Ko ima love da kupi ili iznajmi stan u boljem delu grada, ici ce sa kulturnom decom..
ko moze sebi da priusti stan u nekom losijem delu - deca ce mu odrastati u gete kulturi, losem kvalitetu nastave itd...

У неке извикане школе долазе основци из свих делова града, колима их довозе.

Ваљда није отмено ићи у неку ОШ у Борчи или у Вишњичкој Бањи, шта да ти кажем. :mrgreen:

Iskreno, razumem te roditelje... Razlika je ogromna.
Prigradska naselja imaju sasvim neku drugu kulturu od ljudi iz centra.. ili blize centru.

Nedavno sam zvala jednu osn.skolu u centru ( ne moram da kazem koju,nije bitno),
htela sam da pitam da li je moguce u Srbiji da deca ne pohadjaju osn. skolu, vec da budu ucena kod kuce, pa da polazu ispite na kraju.
Sekretarica te skole je otvorila ustav, i izdiktirala mi tacno koji zakon, koja tacka govori o tome.. i kako je to uredjeno u nasoj zemlji.

Dakle - kultura. Tako nesto necu doziveti od sekretarice u nekoj progradskoj skoli. ;)

Zuji Zolja a koliko porodica poznaješ kojima kupovina s5 telefona i gubljenje/lomljenje istog nije problematična stavka u budžetu? Ja ni jednu. Ovde niko ne govori da biti bogat znači biti lenj i glup. Novac pruža bolje šanse za obrazovanje i napredak. Ovde raspravljamo o roditeljima koji novac koriste na po dete loš način. Ok, ti imaš da detetu kupiš skup telefon. Ali molim te objasni mi koji će đavo detetu u osnovnoj školi skup telefon? Ili tablet?
Skupe stvari dete ograničavaju i sputavaju. Ako ga obučeš u pantalone od 500e gledaćeš da se ne isprlja ili iscepa. A dete bi da trči, skače, igra se u pesku. Tim lonama si mu učinila magareću uslugu. Kao što preskupe štraplice ili benkice nemaju svrhu. Beba ih preraste za par meseci.
Niko ovde ne etiketira dobrostojeće porodice. Potrebu za dokazivanje kroz materijalne stavke mnogo više videh kod ljudi sromnih primanja. Poenta je naučiti dete da to što mu pružiš ceni, bez obzira da li najskuplje čudo tehnike ili lopta kod Kineza i da pojmi da su se mama i tata namučili zaradivši mu taj isti poklon. Isto tako ne vidim svrhu da se zadužuješ ili grcaš da bi tvoje dete bilo skupo obučeno. Telefon, računar, tv i sl. su stavke koje valjda dolaze iza knjiga, časova stranih jezika, sporta, kreativnih radionica. Pa čak je bitnije i da ode na Kopaonik sa drugom decom da se druži no da ostane kod kuće uz novi playstation. Zar ne?
Naši potomci uče kroz nas, upijaju naše stavove i način života. Ako smo i sami materijaisti i dete će svet gledati kroz valutu. Želja za novcem sve je jača u Srbiji, zato što su protevi veliki a mogućnosti male. I zbog toga se sve više dete posmatra kao izvor zarade. Pa imamo audicije za Zvezde Granda na koje maloletnici dolaze u pratnji roditelja, izbore za Elit i miss, časove tenisa da bi dete bilo novi Nole ili fudbala da bi ga jednog dana skupo prodali i tako će cela porodica biti obezbeđena. Trgujemo decom kao robom. I smatramo da je to ok.
A nije. Tužno je.

Sad kad se vratim u prošlost setim se koliko mi je zabavno bilo pravljenje figurica od plastelina sa mamom ili kolača sa bakom. Sa ove vremenske distance shvatam koliko su moji bližnji bili meni posvećeni. A sada kada dođeš u goste beba gleda crtać na tv-u, drugo dete zuri u tablet a mama i tata "drkaju" telefon.

na prvi deo sam vec odgovorila u prethodnim postovima. ne poznajem decu koja lome skupe telefone. bilo je par slucajeva kradje, ali su bili pronadjeni i vraceni, najveci problem je bio sto lopovi budu kaznjeni samo opomenom.
a za boldovano - apsolutno svu decu koju JA poznajem su sa mamom ili bakom mesila kolacice. sa mamom, tatom ili tetkom pravila figurice od plastelina... i jos uvek tako rastu deca.
ako odes negde u goste gde deca gledaju tv, a roditelji telefone to je znak da u toj kuci nisi pozeljna. (mislim, jeste primitivno da ljudi to ne mogu da kazu na lepsi nacin, ali nekad verovatno tako mora). bar bih ja tako protumacila.

Iskreno, razumem te roditelje... Razlika je ogromna.
Prigradska naselja imaju sasvim neku drugu kulturu od ljudi iz centra.. ili blize centru.

Nedavno sam zvala jednu osn.skolu u centru ( ne moram da kazem koju,nije bitno),
htela sam da pitam da li je moguce u Srbiji da deca ne pohadjaju osn. skolu, vec da budu ucena kod kuce, pa da polazu ispite na kraju.
Sekretarica te skole je otvorila ustav, i izdiktirala mi tacno koji zakon, koja tacka govori o tome.. i kako je to uredjeno u nasoj zemlji.

Dakle - kultura. Tako nesto necu doziveti od sekretarice u nekoj progradskoj skoli. ;)

Kultura zaposlenih ne ovisi o sredini gdje je škola smještena. Ili je imaju ili nemaju. Ovdje se radi o profesionalizmu dotične osobe, koja zna kako treba obavljati ono za šta je plaćena.

Kultura zaposlenih ne ovisi o sredini gdje je škola smještena. Ili je imaju ili nemaju.
Ovdje se radi o profesionalizmu dotične osobe, koja zna kako treba obavljati ono za šta je plaćena.

Praksa pokazuje drugacije...

A kako dolazi do toga ?

Da li paze koga zaposljavaju? Mozda po preporuci?
Mozda se vise ljudi prijavljuju za to radno mesto, pa oni odaberu najboljeg?
Da li mozda vole da zaposle osobe koje su i same zavrsile tu skolu?

Mozda sve po malo....

Praksa pokazuje drugacije...

A kako dolazi do toga ?

Da li paze koga zaposljavaju? Mozda po preporuci?
Mozda se vise ljudi prijavljuju za to radno mesto, pa oni odaberu najboljeg?
Da li mozda vole da zaposle osobe koje su i same zavrsile tu skolu?

Mozda sve po malo....

У централним и најбољим школама се не запошљавају најбољи, него они са најбољим везама или највише новца да то плате.

И у пракси је то обично пропорционално обрнуто квалитету.

Тако да те школе неће још дуго бити елитне и најбоље.

У принципу, најбитније је да дете у школи стекне знање, за културу сам задужена ја (то се зове и домаће васпитање).

И радије бих да ми неко уз вику заврши посао, него да ме на најљубазнији могући начин откачи.

У централним и најбољим школама се не запошљавају најбољи, него они са најбољим везама или највише новца да то плате.

Moje iskustvo je da se vodi racuna o ugledu skole,
i zato se biraju najbolji, najprofesionalniji, i oni koji odgovaraju za imidz i ugled te skole.
To je ulaganje na duze staze,i mislim da su nadredjeni svesni toga....

Moje iskustvo je da se vodi racuna o ugledu skole,
i zato se biraju najbolji, najprofesionalniji, i oni koji odgovaraju za imidz i ugled te skole.
To je ulaganje na duze staze,i mislim da su nadredjeni svesni toga....

Ако живиш у Србији, онда је до краја.

Ако си ван, онда је до државе :zcepanje:

Zatim putovanja itd....

оооодавно у Србијици постоје приватне школе:rtfm:

хтели су"демократију", технократију,"напредак",....:bye:

"знање"(полузнање,натуцање,...)језика је ооодавно усвојено помодарство, малограђанштина"зна":lol:и по неколико страних језика

да,да,да науче лепо да лажу и да се кезе(показују зубе):kez:

:roll:тим путовањима најчешће показују једну од новијих појава...синдром"МАРКО ПОЛО":whistling:

-

Back