Sve primetnije raslojavanje medju osnovcima

carromanov

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
333
Sve primetnije raslojavanje među osnovcima
07. septembar 2014 • 23:25 > 23:42 | Novosti
Pre samo nekoliko decenija, deca u Srbiji razlikovala su se po tome da li su dobri ili loši đaci, a danas se uspeh meri finansijskim aršinima.

Društveno raslojavanje među osnovcima i srednjoškolcima sve je veće i uočljivije. "Posle samo dva dana provedena u školi posle letnjeg raspusta, moj sin desetogodišnjak izrazio je želju da više ne nosi mobilni telefon. Bila sam iznenađena takvom odlukom pošto je uvek tražio da ga ima u džepu. Na moje insistiranje da mi obrazloži svoju odluku, odgovorio je da ga je sramota jer svi imaju skupe telefone, a njegov nije čak ni tač skrin", ispričala je Biljana Golubović, majka učenika četvrtog razreda.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Kada naslednici dođu kući sa takvom pričom, većina roditelja se dovija da deci obezbedi ulaznicu u društvo vršnjaka. Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

Da li je to moguće u ovako postavljenom društvenom modelu?

"Problem je što nejednakost postaje posledica socijalnog pritiska na roditelje i decu, pri čemu se statusni simboli koriste da bi se ostvarila posebna privilegija. Čak i bez novca ili sa primanjima od 20.000-30.000 dinara mame i tate nastoje da prate modne diktate, koji postaju socijalni diktati, samo da im dete ne bi bilo izopšteno iz vršnjačke grupe. Zadužuju se da bi mu kupili najnoviji model mobilnog telefona jer će ono u suprotnom biti šikanirano pošto nije u trendu", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Jankovićeva navodi da je napravljen paralelni sistem vrednosti u kome imati znači biti, odnosno, ako imate vi ste čovek, ako nemate obeleženi ste kao nesposobnjaković.

Prema njenom mišljenju, potrebno je sprovesti kampanju kroz javna glasila u kojoj će se veličati skromnost kao vrlina, a ne kao hendikep. Naglasiti da su oskudno znanje i vaspitanje nedostatak, da je važno biti skroman, ali čestit, dostojanstven i pametan. Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

"Ne mogu profesorke da dolaze u školu u suknji kao kaiš, jer teško da tako obučene mogu nekoga da nauče da je skromnost vrlina. Deca bi trebalo da budu deca, a ne starlete", naglašava psiholog.

Merica Buj Bjelogrlić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa decom, kao psihološkinja i kao direktorka OŠ "Olga Petrov" iz Padinske Skele, tvrdi da se razlike među učenicima sve češće ne mogu prevazići.

"Oni koji imaju manje osećaju se i manje vrednim, pa pokušavaju da se dokažu negativnim ponašanjem, tuku se da bi bar na neki način postali glavni. Takva situacija se nikako ne može sprečiti jer je podržana od strane roditelja. Mame i tate, umesto da ih nagrade kada zasluže, rade to unapred i nastaje problem jer deca ne shvataju šta je pravi sistem vrednosti", smatra Buj Bjelogrlić.

Veliki problem nastavnicima zadaje korišćenje mobilnih telefona na času. U tim situacijama, kaže direktorka Buj Bjelogrlić, nastavnik po zakonu sme samo da zamoli dete da ga ostavi, ali ako on ne želi, ne možete mu ništa.

"Dešavalo se da inspekcija dođe u školu pošto je nastavnik oduzeo telefon na času, jer se oduzimanjem narušava privatnost učenika. Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih", zaključuje ona.

http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Sve-primetnije-raslojavanje-medu-osnovcima.html

Sve primetnije raslojavanje među osnovcima
07. septembar 2014 • 23:25 > 23:42 | Novosti
Pre samo nekoliko decenija, deca u Srbiji razlikovala su se po tome da li su dobri ili loši đaci, a danas se uspeh meri finansijskim aršinima.

Društveno raslojavanje među osnovcima i srednjoškolcima sve je veće i uočljivije. "Posle samo dva dana provedena u školi posle letnjeg raspusta, moj sin desetogodišnjak izrazio je želju da više ne nosi mobilni telefon. Bila sam iznenađena takvom odlukom pošto je uvek tražio da ga ima u džepu. Na moje insistiranje da mi obrazloži svoju odluku, odgovorio je da ga je sramota jer svi imaju skupe telefone, a njegov nije čak ni tač skrin", ispričala je Biljana Golubović, majka učenika četvrtog razreda.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Kada naslednici dođu kući sa takvom pričom, većina roditelja se dovija da deci obezbedi ulaznicu u društvo vršnjaka. Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

Da li je to moguće u ovako postavljenom društvenom modelu?

"Problem je što nejednakost postaje posledica socijalnog pritiska na roditelje i decu, pri čemu se statusni simboli koriste da bi se ostvarila posebna privilegija. Čak i bez novca ili sa primanjima od 20.000-30.000 dinara mame i tate nastoje da prate modne diktate, koji postaju socijalni diktati, samo da im dete ne bi bilo izopšteno iz vršnjačke grupe. Zadužuju se da bi mu kupili najnoviji model mobilnog telefona jer će ono u suprotnom biti šikanirano pošto nije u trendu", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Jankovićeva navodi da je napravljen paralelni sistem vrednosti u kome imati znači biti, odnosno, ako imate vi ste čovek, ako nemate obeleženi ste kao nesposobnjaković.

Prema njenom mišljenju, potrebno je sprovesti kampanju kroz javna glasila u kojoj će se veličati skromnost kao vrlina, a ne kao hendikep. Naglasiti da su oskudno znanje i vaspitanje nedostatak, da je važno biti skroman, ali čestit, dostojanstven i pametan. Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

"Ne mogu profesorke da dolaze u školu u suknji kao kaiš, jer teško da tako obučene mogu nekoga da nauče da je skromnost vrlina. Deca bi trebalo da budu deca, a ne starlete", naglašava psiholog.

Merica Buj Bjelogrlić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa decom, kao psihološkinja i kao direktorka OŠ "Olga Petrov" iz Padinske Skele, tvrdi da se razlike među učenicima sve češće ne mogu prevazići.

"Oni koji imaju manje osećaju se i manje vrednim, pa pokušavaju da se dokažu negativnim ponašanjem, tuku se da bi bar na neki način postali glavni. Takva situacija se nikako ne može sprečiti jer je podržana od strane roditelja. Mame i tate, umesto da ih nagrade kada zasluže, rade to unapred i nastaje problem jer deca ne shvataju šta je pravi sistem vrednosti", smatra Buj Bjelogrlić.

Veliki problem nastavnicima zadaje korišćenje mobilnih telefona na času. U tim situacijama, kaže direktorka Buj Bjelogrlić, nastavnik po zakonu sme samo da zamoli dete da ga ostavi, ali ako on ne želi, ne možete mu ništa.

"Dešavalo se da inspekcija dođe u školu pošto je nastavnik oduzeo telefon na času, jer se oduzimanjem narušava privatnost učenika. Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih", zaključuje ona.

http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Sve-primetnije-raslojavanje-medu-osnovcima.html

Moja deca idu u skolu gde je cetvrtina cigana, tako da kolikogod da je raslojavanje, opet je manji nego u nekim fensi skolama blize centru. Ne shvatam roditelje koji upisuju decu u skole za koje su culi da su na dobrom glasu samo zato sto su to culi, a covek nema za sta da ih uvati - znaci obicna su gologuzija.

Sto neceg manje ima, u ovom slucaju novca, to vise vredi. Ako imas novca, ti si uspesan, ti si neko.
Ja sam u srednju isao sa Nokiom 3310 kada su touchscreenovi i sl. bili popularni i niko mi nije rekao nista. Trenerke sa pijace, patike od 2000 kod Kineza, malo busne, ali ne lose. Posle toga sam dobio neke na poklon ne znam od nekog rodjaka, bile mu male, a meni malo velike, ali nosilo se.

Dva posto nisam mario da li ce neko da misli da sam klosar, siromasan ili sta vec. I to treba uciti decu, da vrednosi nisu u markiranoj odeci, sa kim se druzis i koliko si cool, vec kakav si covek unutra.
Para nema, to stoji, kriza, ali sto neko vise vredi sto mu mama i tata lekari, advokati ili gastabajteri i on nosi mobilni od 500 eur, a ovome oba roditelja rintaju i ne mogu da skupe 500 eur zajedno?
Sutra ce taj siromasni klinac da bude vredan i posten mladic, da ima neke vrednosti i za jedno 10ak godina videce koliko je sva ta buka oko telefona i odece glupa i smesna.

Ne znam, mene su oduvek ucili da se ljudi tako dokazuju, "imam mobilni, najnoviji, 500 eur" (sad sam kao faca, cool), a poprilicno sam siguran da retko koje dete sa markiranom odecom i telefonom od 500 eur je dobro, vredno, lepo vaspitano i pametno, a ne neko bahato deriste.

pocelo je sa patikama i trenerkama
al je tad bilo teze kupiti trenerku i patike nego danas smart telefon
i sad kao taj tip imao vise od mene sto sam nosio no name nesto
deca budza tada su skolovana preko jer nije bilo privatnog skolstva
al vidi ovo bilo je izolovanih slucajeva u socijalizmu samo nekako naivnije a i nije bio in taj ego trip nego neko zajednistvo

Шта мислите о овоме? Ја имам мобилни од осам хиљада а детету у петом основне купљен (и украден, нормално) мобилни од 330 евра. :confused:

Pripadnici Policijske uprave istražuju slučaj kradje skupocenog mobilnog telefona učenice petog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Vranju Nine M.

Mobilni telefon vredan 330 evra, kojim su roditelji učenicu nagradili za odličan uspeh, nestao je za vreme trajanja fizičkog vaspitanja.

Kada su se učenici iz sale za fizičko vaspitanje vratili u učionicu, zatekli su razbacane stvari.

Direktor “Vukove škole” Saša Ivković rekao je da ovo nije prvi slučaj krađje đačkih stvari i da je učenicima zabranjeno da na nastavu dolaze sa mobilnim telefonima.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/493643/Ucenici-ukraden-skupoceni-mobilni

Poslednja izmena od moderatora:
e5n-190743.jpg

Шта мислите о овоме? Ја имам мобилни од осам хиљада а детету у петом основне купљен (и украден, нормално) мобилни од 330 евра. :confused:

Па и нека је украден.

Купиће тата и мама нови, не брини.

Него, мене занима да ли тај мобилни пише домаћи, васпитава, контролише, шта он ради за 330 или 1000 евра?

Овај свет је одлепио, људи.

И мојој ћерки сам рекла да се не обазире на то шта ће јој у школи рећи скоројевићка деца, и да за себе мора да се избори памећу и резултатима у школи, не марком мобилног и патика.

И мораће да схвати, јер ја да бацам паре на те глупости, немам намеру.

Радије ћу је одвести на неко лепо путовање.

dobice kolko sutra novi
liku skinuli patike od 200 maraka i sutra doso u novim
gledas ga cereka se a roditelji ili bolidi ili placu od muke
kad bio minut razgovora nekoliko maraka lik razgovara i ne gleda na vreme i bene zinule vau
a tatica placa racun i sve,al jbg tad nisu bile privatne skole il su tek pocinjale
to ti je sindrom vlaha gastarbajtera,da svi vide a tamo manji od makovog zrna

Па и нека је украден.

Купиће тата и мама нови, не брини.

Него, мене занима да ли тај мобилни пише домаћи, васпитава, контролише, шта он ради за 330 или 1000 евра?

Овај свет је одлепио, људи.

И мојој ћерки сам рекла да се не обазире на то шта ће јој у школи рећи скоројевићка деца, и да за себе мора да се избори памећу и резултатима у школи, не марком мобилног и патика.

И мораће да схвати, јер ја да бацам паре на те глупости, немам намеру.

Радије ћу је одвести на неко лепо путовање.

Јасно. Са нагласком на оно подебљано. За те паре је могла да види неку европску престоницу.

Јасно. Са нагласком на оно подебљано. За те паре је могла да види неку европску престоницу.

Е, али и у вези тога лажу.

Дошла моја ћера у петак кући и каже "Замисли, мама, К. је пропутовала цео свет, чак је и у Кини била".

Први разред основне школе, прва недеља.

Зашто је било неопходно да то дете тако масно слаже, ничим изазвано, нити упитано?

Притом, знамо јој родитеље, они су Кину видели само у најближој кинеској робној кући :roll:

Блајби, родитељска глупост нема никакве везе са том сликовном поруком.

Skolovanje u dobrim privatnim skolama je VEOMA SKUPO.

Lecenje u privatnim klinikama je VEOMA SKUPO.

To moze da plati samo MALI PROCENAT ONIH NAJBOGATIJIH.

Ostatak od (80-90%) ce slati decu u drzavne skole koje nece imati ni stolice gde da sednu djaci i u drzavne bolnice gde ce biti troje pacijenata u istom krevetu.

TO JE KAPITALIZAM I DEMOKRATIJA U SIROMASNIM ZEMLJAMA:
:rtfm:

U Srbiji je takav sistem vrednosti da se iskljucivo covek ceni spram svog materijalnog statusa. Obrazovanje niko ne gleda, postenje , kulturu itd. Smatra se da su takve osobe budale. Klinci vec u osnovnoj vide, da onaj ko ima pare, kupice diplomu pa mu skola i ne treba, dobice radno mesto gde se nece nista cimati i na kraju bogati imaju uvek najlepse devojke dok siromasni mogu sve to samo da gledaju. Siromasna deca u Srbiji su osudjena na propast ma kolko pametna i talentovana bila.

Дошла моја ћера у петак кући и каже "Замисли, мама, К. је пропутовала цео свет, чак је и у Кини била".

Зашто је било неопходно да то дете тако масно слаже, ничим изазвано, нити упитано?

Притом, знамо јој родитеље, они су Кину видели само у најближој кинеској робној кући :roll:

Свашта, стварно.

U Srbiji je takav sistem vrednosti da se iskljucivo covek ceni spram svog materijalnog statusa. Obrazovanje niko ne gleda, postenje , kulturu itd. Smatra se da su takve osobe budale. Klinci vec u osnovnoj vide, da onaj ko ima pare, kupice diplomu pa mu skola i ne treba, dobice radno mesto gde se nece nista cimati i na kraju bogati imaju uvek najlepse devojke dok siromasni mogu sve to samo da gledaju. Siromasna deca u Srbiji su osudjena na propast ma kolko pametna i talentovana bila.

Питање је зашто паметан и нормалан свет допушта да полуобразовани шљам диктира тај и такав систем вредности.

Ја на тако нешто нисам никад пристала нити ћу.

Nije to samo u Srbiji tako.

To je u SVIM SIROMASNIM kapitalistickim zemljama tako!

U Srbiji je JOS DOBRO: jos GRICKATE socijalisticku zaostavstinu.

Kada toga nestane - e tada cete oswtiti sta znaci PRAVI LIBERALNI KAPITALIZAM!

Pa ko ziv - ko mrtav!

gde su slike sa tog putesetvija
ako ih nema na fejs profilu roditelja mrka kapa
putovanja nisu vise kulturnoedukativne prirode vec egzibionisticke
nije samo bitan telefon ko telefon vec i slike i kontakti u njemu
taj lik nosio ciglu telefon tada od soma i po maraka samo da mu stoji
i da pumpa racun od dve marke minut cisto da se vidi
sad je pricanje dzaba al aplikacije,slike,ko te dodo za prijatelja je ono sto ce ciniti razliku
a i ko ce s kim da sedi u klupi,kad tim pitanjem se bavi zuta stampa moz misliti
http://www.alo.rs/v-i-p/estrada/gocina-cerka-u-klupi-sa-sinom-nevene-adzemovic/66418

Питање је зашто паметан и нормалан свет допушта да полуобразовани шљам диктира тај и такав систем вредности.

Ја на тако нешто нисам никад пристала нити ћу.

Zato sto 90% ljudi tako razmislja, prihvatili su takav sistem vrednosti, postali beskrupulozni i izgubili ljudskost.

Zato sto 90% ljudi tako razmislja, prihvatili su takav sistem vrednosti, postali beskrupulozni i izgubili ljudskost.

Једно је размишљати а друго моћи живети у складу са тим системом вредности.

Човек који зарађује 350 евра НЕ МОЖЕ да купи детету телефон од 300 евра.

Back