Sve primetnije raslojavanje medju osnovcima

Зољо, мислим да је овај текст прави за нашу тему

http://www.detinjarije.com/prvi-skolski-dan-u-finskoj-umesto-firmirane-za-daka-polovna-garderoba/

ok
sve jedno koji tekst, htela sam pokazati o cemu se moze razmisljati kad se pomenu skola i novac u istoj recenici. kada bi nastavnici imali obaveze i ovlastenja kao u pomenutim tekstovima telefoni ne bi bili tema. kod nas se nastavnici tretiraju kao gradjani drugog reda (kao i svi koji su zavrsili visoke skole) i to nikome ne smeta.
ovde je ocigledno nesto drugo tema, a ja nemam stomak o tome da diskutujem.
(jutros sam imala priliku da cujem kako mama dok drzi sincica za ruku prica drugarici kako je sinova uciteljica "prosta" i kako ona sumnja da ce "ta" decu ista nauciti. sincic se debilno kezi i vec veruje da je pametniji od uciteljice... to je verovatno ta kategorija gde je dete uvek na prvom mestu za zahteve, a na poslednjem za obaveze...)

amLzRBj_460s.jpg

Formiranja sopstvenog stila oblacenja koji je odraz necije licnosti.

Uniformisanost ima svojih pozitivnih strana i u socijalnom smislu kao osecaj pripadnost,a da ne govorim da ta kreativnost o kojoj ti pricas ide preko novca roditelja,koji,uzgred nemaju.

http://www.prijemniispiti.com/slider/srednjoskolci-prihvatili-uniforme/

uniforme01.jpg

Srednjoškolci prihvatili uniforme
apr 03, 2014

Ne malo iznenađenje prolaznika izazvali su belocrkvanski srednjoškolci koji su se ovih dana pojavili na ulicama obučeni u uniforme sa znakom ovdašnje Gimnazije i Ekonomske škole izvezenim na džepu.

Direktor škole Zoran Živković nije siguran da li uniforme nose učenici još neke škole u Srbiji, ali zna da u okruženju sigurno nema nijedne.

Ideja da srednjoškolci nose uniformu potekla je od direktora, učenički parlament je prihvatio, sproveo anketu među učenicima, razgovarano je i sa roditeljima, i pred kraj prvog polugodišta krenulo se u realizaciju. Učenici su i nacrtali model po kome su urađene, a roditelji su ih platili. Sve sakoe sa vezenim znakom škole na yepu izradila je domaća konfekcija, a svaki je urađen po meri učenika koji će ga nositi.

Ovih dana najzad su svi učenici, osim matruranata, dobili svoje uniforme i nose ih. Oni koji u školu dođu bez sakoa biće vraćeni kući. Učenici prvog razreda gimnazije Milica Lukić i Luka Tucović kažu da im je uniforma udobna, da nema razlika među učenicima, svi su isti. Sa druge strane, imaju osećaj pripadnosti, jer se razlikuju od učenika drugih škola.

Učenici su zaključili da bi nošenje uniforme trebalo da prihvate i druge škole, a direktor Živković je kodeks oblačenja uveo i za profesore, tako da se, kako je rekao, u školu ne može dolaziti u iscepanim farmerkama i majici i sličnoj garderobi.

Mi smo bili SOCIJALISTICKA zemlja,a to je korak do komunizma ali nije komunizam.

Isti k´*rac... i DDR je bila Demokratische Deutsche Republik, a niti su bili demokrate, niti republika...a i ovo da su bili Nemci je diskutabilno....s´obzirom koliko nemica su silovane od okupatora iz Rusije itd. Ima tu svega, mrzi me da pisem sad.

Pusti ti to sta smo zvanicno bili. Komunjare su odnele pobedu (tako im pale karte posle WW II) i onda su jahali 50 godina. Zao mi je ako imas oca, dedu itd. koji su bili deo te masinerije....ipak to nije razlog da se porice komunisticka istorija Srbije.

Sve primetnije raslojavanje među osnovcima
07. septembar 2014 • 23:25 > 23:42 | Novosti
Pre samo nekoliko decenija, deca u Srbiji razlikovala su se po tome da li su dobri ili loši đaci, a danas se uspeh meri finansijskim aršinima.

Društveno raslojavanje među osnovcima i srednjoškolcima sve je veće i uočljivije. "Posle samo dva dana provedena u školi posle letnjeg raspusta, moj sin desetogodišnjak izrazio je želju da više ne nosi mobilni telefon. Bila sam iznenađena takvom odlukom pošto je uvek tražio da ga ima u džepu. Na moje insistiranje da mi obrazloži svoju odluku, odgovorio je da ga je sramota jer svi imaju skupe telefone, a njegov nije čak ni tač skrin", ispričala je Biljana Golubović, majka učenika četvrtog razreda.

Ovakvi slučajevi nisu retkost. Kada naslednici dođu kući sa takvom pričom, većina roditelja se dovija da deci obezbedi ulaznicu u društvo vršnjaka. Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

Da li je to moguće u ovako postavljenom društvenom modelu?

"Problem je što nejednakost postaje posledica socijalnog pritiska na roditelje i decu, pri čemu se statusni simboli koriste da bi se ostvarila posebna privilegija. Čak i bez novca ili sa primanjima od 20.000-30.000 dinara mame i tate nastoje da prate modne diktate, koji postaju socijalni diktati, samo da im dete ne bi bilo izopšteno iz vršnjačke grupe. Zadužuju se da bi mu kupili najnoviji model mobilnog telefona jer će ono u suprotnom biti šikanirano pošto nije u trendu", kaže psiholog Aleksandra Janković.

Jankovićeva navodi da je napravljen paralelni sistem vrednosti u kome imati znači biti, odnosno, ako imate vi ste čovek, ako nemate obeleženi ste kao nesposobnjaković.

Prema njenom mišljenju, potrebno je sprovesti kampanju kroz javna glasila u kojoj će se veličati skromnost kao vrlina, a ne kao hendikep. Naglasiti da su oskudno znanje i vaspitanje nedostatak, da je važno biti skroman, ali čestit, dostojanstven i pametan. Dobar način je, navodi ona, i uvođenje uniformi u škole u čijem kreiranju bi mogla da učestvuju i sama deca.

"Ne mogu profesorke da dolaze u školu u suknji kao kaiš, jer teško da tako obučene mogu nekoga da nauče da je skromnost vrlina. Deca bi trebalo da budu deca, a ne starlete", naglašava psiholog.

Merica Buj Bjelogrlić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa decom, kao psihološkinja i kao direktorka OŠ "Olga Petrov" iz Padinske Skele, tvrdi da se razlike među učenicima sve češće ne mogu prevazići.

"Oni koji imaju manje osećaju se i manje vrednim, pa pokušavaju da se dokažu negativnim ponašanjem, tuku se da bi bar na neki način postali glavni. Takva situacija se nikako ne može sprečiti jer je podržana od strane roditelja. Mame i tate, umesto da ih nagrade kada zasluže, rade to unapred i nastaje problem jer deca ne shvataju šta je pravi sistem vrednosti", smatra Buj Bjelogrlić.

Veliki problem nastavnicima zadaje korišćenje mobilnih telefona na času. U tim situacijama, kaže direktorka Buj Bjelogrlić, nastavnik po zakonu sme samo da zamoli dete da ga ostavi, ali ako on ne želi, ne možete mu ništa.

"Dešavalo se da inspekcija dođe u školu pošto je nastavnik oduzeo telefon na času, jer se oduzimanjem narušava privatnost učenika. Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih", zaključuje ona.

http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Sve-primetnije-raslojavanje-medu-osnovcima.html

:eek:

Isti k´*rac... i DDR je bila Demokratische Deutsche Republik, a niti su bili demokrate, niti republika...a i ovo da su bili Nemci je diskutabilno....s´obzirom koliko nemica su silovane od okupatora iz Rusije itd. Ima tu svega, mrzi me da pisem sad.

Pusti ti to sta smo zvanicno bili. Komunjare su odnele pobedu (tako im pale karte posle WW II) i onda su jahali 50 godina. Zao mi je ako imas oca, dedu itd. koji su bili deo te masinerije....ipak to nije razlog da se porice komunisticka istorija Srbije.
Moj deda je ubijen od komunista jer je bio cetnik.
Ne poricem postojanje komunisticke partije ali nase drustveno uredjenje nije bilo komunisticko,kao ni sto danas nije demokratsko.

Moj deda je ubijen od komunista jer je bio cetnik.
Ne poricem postojanje komunisticke partije ali nase drustveno uredjenje nije bilo komunisticko,kao ni sto danas nije demokratsko.

Ubili su ga komunisti, koji su posle dosli na vlast. AVNOJ, Jajce, partizani, marami, zakletve, Tito, 1. maj.... sve su to simboli komunizma. Ne mozes reci da drustvo nije bilo komunisticki uredjeno kada je decenijama vladala jedna jedina partija (=KPJ), koja nije stedela svoje kriticare (bili su hrabri oni ljudi, koji bi smeli da kazu bilo sta na njihov racun, a kamoli da se politicki angazuju protiv njih).

Paravan socijalizma je koristila i NSDAP (National-sozialistische deutsche Arbeiterpartei), pa tako i komunisti...sto ne menja cinjenicu da se u oba slucaja radi o totalitarnim politickim sistemima.

Uostalom, ne menja sustinu da li cemo pricati o komunizmu ili socijalizmu (koji je bio sastavni deo komunistickog sistema). Za vreme Tita je velika vecina blejala po fabrikama...svi su bili zaposleni, iako je retko ko stvarno radio. Plate su bile fine, vecina je bez problema mogla da ide na godisnje odmore, lepo se zivelo bez preteranog luksuza. Racun za taj lagodan zivot i socijalni mir je dosao posle kada se saznalo kako se voljeni drug Tito prilicno zaduzio da bi drzao ovce na broju. :mrgreen:

O demokratiji u danasnjoj Srbiji ne moramo da pricamo. Zemlju upravljaju marionete, svi mediji su pod kontrolom.
Mnogi ljudi kazu da zive losije nego za vreme druga Tita i Jugoslavije. Hleb i igre u obliku sigurnog posla u drzavnoj firmi, redovnog letovanja na moru itd. ne postoje vise. Razumem te ljude donekle...

Ubili su ga komunisti, koji su posle dosli na vlast. AVNOJ, Jajce, partizani, marami, zakletve, Tito, 1. maj.... sve su to simboli komunizma. Ne mozes reci da drustvo nije bilo komunisticki uredjeno kada je decenijama vladala jedna jedina partija (=KPJ), koja nije stedela svoje kriticare (bili su hrabri oni ljudi, koji bi smeli da kazu bilo sta na njihov racun, a kamoli da se politicki angazuju protiv njih).

Paravan socijalizma je koristila i NSDAP (National-sozialistische deutsche Arbeiterpartei), pa tako i komunisti...sto ne menja cinjenicu da se u oba slucaja radi o totalitarnim politickim sistemima.

Uostalom, ne menja sustinu da li cemo pricati o komunizmu ili socijalizmu (koji je bio sastavni deo komunistickog sistema). Za vreme Tita je velika vecina blejala po fabrikama...svi su bili zaposleni, iako je retko ko stvarno radio. Plate su bile fine, vecina je bez problema mogla da ide na godisnje odmore, lepo se zivelo bez preteranog luksuza. Racun za taj lagodan zivot i socijalni mir je dosao posle kada se saznalo kako se voljeni drug Tito prilicno zaduzio da bi drzao ovce na broju. :mrgreen:

O demokratiji u danasnjoj Srbiji ne moramo da pricamo. Zemlju upravljaju marionete, svi mediji su pod kontrolom.
Mnogi ljudi kazu da zive losije nego za vreme druga Tita i Jugoslavije. Hleb i igre u obliku sigurnog posla u drzavnoj firmi, redovnog letovanja na moru itd. ne postoje vise. Razumem te ljude donekle...
kakva zabluda.
sistem u kome je "ono sto je tvoje, to je i tvoje i moje, a ono sto je moje je samo moje" je daleko od komunizma, a po tom sistemu se zivelo u sfrj. kako se zvala partija je jedno, a sistem sasvim drugo. niko nam nije kriv sto su nasi preci dozvolili da drzavom upravljaju cobani i zanatlije, pa narod i dan danas misli da je to najbolje. tuga.
sa druge strane, da smo stvarno imali komunizam verovatno bi bilo jos gore.

kakva zabluda.
sistem u kome je "ono sto je tvoje, to je i tvoje i moje, a ono sto je moje je samo moje" je daleko od komunizma, a po tom sistemu se zivelo u sfrj. kako se zvala partija je jedno, a sistem sasvim drugo. niko nam nije kriv sto su nasi preci dozvolili da drzavom upravljaju cobani i zanatlije, pa narod i dan danas misli da je to najbolje. tuga.
sa druge strane, da smo stvarno imali komunizam verovatno bi bilo jos gore.

Rekoh vec...socijalizam i to onakav kakav je primenjivan u vecini komunistickih drzava. Znam ja da Jugoslavija nije pripadala ni jednom bloku, da je bila nesto izmedju...ali je ipak uredjenje drzave i sistem vise licilo na "Istok".
Da li je zabluda tih ljudi koji kukaju za tim vremenima ili nije - ne znam. Ali to je sta oni subjektivno osecaju i misle. Ja nisam to vrednovao niti ocenjivao na bilo koji nacin. Samo kazem sta ljudi kazu i kako osecaju. I kazem da ih razumem. Mogao si da blenes po citav dan u nekoj firmi koja dobije dve nardzbine za robu u toku cele godine i lepo si ziveo. Danas i kad zapnes kod tamo nekog privatnika, dobijes 20.000 dinara sa kojima ne mozes nista. J*bi ga...

Rekoh vec...socijalizam i to onakav kakav je primenjivan u vecini komunistickih drzava. Znam ja da Jugoslavija nije pripadala ni jednom bloku, da je bila nesto izmedju...ali je ipak uredjenje drzave i sistem vise licilo na "Istok".
Da li je zabluda tih ljudi koji kukaju za tim vremenima ili nije - ne znam. Ali to je sta oni subjektivno osecaju i misle. Ja nisam to vrednovao niti ocenjivao na bilo koji nacin. Samo kazem sta ljudi kazu i kako osecaju. I kazem da ih razumem. Mogao si da blenes po citav dan u nekoj firmi koja dobije dve nardzbine za robu u toku cele godine i lepo si ziveo. Danas i kad zapnes kod tamo nekog privatnika, dobijes 20.000 dinara sa kojima ne mozes nista. J*bi ga...

Velika je razlika izmedju socijalizma i komunizma.

Komunizam je BESKLASNO drustvo, a socijalizam to nije.

Komunizam NE PODRAZUMEVA da svi ljudi IMAJU ISTO, kako je to zapad podlo pokusao da uvali komunizamu.

Bivsa Jugoslavija je po mnogo cemu vise licila na zapad nego na istok.

Velika je razlika izmedju socijalizma i komunizma.

Komunizam je BESKLASNO drustvo, a socijalizam to nije.

Komunizam NE PODRAZUMEVA da svi ljudi IMAJU ISTO, kako je to zapad podlo pokusao da uvali komunizamu.

Bivsa Jugoslavija je po mnogo cemu vise licila na zapad nego na istok.

Hahahaha.... pa da, naveo sam vec... idealizovanje vodje u raznim oblicima, pionirske marame i statue Lenjina po skolama, radne akcije, bratstvo i jedinstvo itd. itd. Sve to jako, ali bas jako, lici na Zapad (osim ako i Venecuelu ne ubrajas u Zapad, onda o.k.). :rotf:

Upravo to ti i pricam: nije bilo klasa tj. bilo je skroz malo izuzetaka...vecina je bila ista, imala isto. ;)

za tim vremenima kukaju samo oni koji su davno otisli u inostranstvo pa sad nemaju gde da dodju na jeftinu klopu i da se razbacuju svojim "tesko stecenim imetkom" uglavnom na nekom gradilistu. ko je tada ziveo u jugi zna da je svaka plata morala da se zaradi.

Psiholozi smatraju da je to velika greška i da bi decu odmalena trebalo učiti pravim vrednostima.

ne da ih nece nauciti pravim vrednostima, nego dete ima da navuce komplexe dozivotno i da se seca, kada odrasate, kako je bilo u odnosu na druge siromasno.

Naša deca su prezaštićena i rastu u ljude koji misle da se sve vrti oko njih

aj sto deca misle, nego i roditelji dece misle da s esvet vrti oko njihove dece. koliko se secam toga nije bilo u toj meri nekada. brinuli su roditelji za decu, ali na drugaciji nacin.

aj sto deca misle, nego i roditelji dece misle da s esvet vrti oko njihove dece. koliko se secam toga nije bilo u toj meri nekada. brinuli su roditelji za decu, ali na drugaciji nacin.

Индустрија опреме за бебе згрће грдну лову. Убеди ти данашње родитеље да дете не мора да има све најбоље и најскупље.

za tim vremenima kukaju samo oni koji su davno otisli u inostranstvo pa sad nemaju gde da dodju na jeftinu klopu i da se razbacuju svojim "tesko stecenim imetkom" uglavnom na nekom gradilistu. ko je tada ziveo u jugi zna da je svaka plata morala da se zaradi.

Ne, jer je za ljude iz inostranstva sve tu i dalje smesno jeftino (ali eto mene licno ne privlaci previse da dolazim tu i tu provodim svoje slobodno vreme, ima mnogo lepsih i zanimljivijih destinacija). A kukaju mnogi...kukali su mi i ljudi u Srbiji, a kukali i ovi u Hrvatskoj cija se ocekivanja kroz samostalnu drzavu i nisu bas ispunila. Elem, vecina mladih i sposobnih sa prostora bivse Jugoslavije gleda da kidne odatle. Valjda i to dovoljno govori.
Moji nisu bili baustelci, a i da jesu - ne bih se toga stideo. Nijednog postenog posla covek ne mora da se stidi. Nemam nameru da vise odgovaram na gluposti i bedne provokacije.

Cao. :bye:

Индустрија опреме за бебе згрће грдну лову. Убеди ти данашње родитеље да дете не мора да има све најбоље и најскупље.

beba i ne mora...ne trebaju joj npr. nova kolica, sta zna beba.:lol: ali gde naci meru izmedju zahteva koje postavlja drustvo i toga da to ne postane trcanje za trendom drustva. ipak mi zivimo u materijalnom svetu, siromastvo ostavlja tragove itekako. upoznah lika koji je danas uspesan u svojoj struci i to vrlo uspesan, a na fax je isao s adve kosulje. vrlo je arogantan i prepotentan, dal bi bio takav da je imao nesot bolje uslove za zivot tjah dal bi se ublazila ta karakterna crta? mozda sve zavisi od karaktera sa koje god strane da si.

- - - - - - - - - -

nije to samo do dece...sedi negde u neki kafic, kafanu, jednom se obuci bas lepo, drugi put obicno, opusteno skroz....i usluga ce biit bolja ako si lepo obucena.

beba i ne mora...ne trebaju joj npr. nova kolica, sta zna beba.:lol: ali gde naci meru izmedju zahteva koje postavlja drustvo i toga da to ne postane trcanje za trendom drustva. ipak mi zivimo u materijalnom svetu, siromastvo ostavlja tragove itekako. upoznah lika koji je danas uspesan u svojoj struci i to vrlo uspesan, a na fax je isao s adve kosulje. vrlo je arogantan i prepotentan, dal bi bio takav da je imao nesot bolje uslove za zivot tjah dal bi se ublazila ta karakterna crta? mozda sve zavisi od karaktera sa koje god strane da si.

Да, сиромаштво оставља трагове. Боље рећи комплексе.

То су они који деци купују мобилне од 330 евра.

Back