Promakla ti je poenta, a možda se i nisam dovoljno jasno izrazila. Živinske cevaste kosti, mlevene ili ne, mogu gadno da im povrede creva, a živina koju mi kupujemo je toliko ustajala da ne može po kvalitetu (i koncentraciji salmonele) ni da priđe onome što oni sami ulove. Love i moji, ono pre dve godine kad je bila gadna zima, pojeli su par kosova, ne mogu to nikako da im oprostim, a ništa mi nije jezivije od zvuka krcanja mišijih kostiju koje već skoro svakodnevno čujem. Vecina mačaka ne podnosi gluten, kvasac, mleko, dakle, ni ostatak bolda ne dolazi u obzir. Mogu oni to da vole do preksutra, tačno znam da je Blondi prosjačila mleko i sir kod komšija po prolivu koji momentalno dobije. I decu volimo, a oni vole čips i smoki, pa im ne dajemo to svakodnevno da jedu jer znamo da im činimo medveđu uslugu.
Pa sad, nisam htela o hrani ali evo sta je mislim.
Pazila sam da im mlevene kosti uvek dam zive, nisu krte kao kuvane ili pecene. Mada zadnjih meseci im i ne kupujem ( kupovala sam inace vise od godinu dana redovno u Agrozivu, ali to je pakovanje od 5kg smrznutih, pa delimicno otkravljujem da mogu da podelim na porcije i pakujem a to je gnjavaza) jer sam otkrila gde mogu da kupim zivinske glave, ledja , kosti od belog mesa na kojima i mesa ima dosta i to uvek sveze. A te kosti nisu cevaste. A da je ustajala, pa to zavisi gde covek kupuje, zena kod koje kupujem je samo 3x nedeljno na pijaci, ima svezu robu, cak na tezgi odvaja po potrebi meso sa kostiju - znaci sveze je. A macke koje su slobodne i naucile da uhvate sebi i pticu naucile su da pojedu kosti i ne bude im nista. A za svaki slucaj uvek zivotinjama prvo dam nesto drugo za jelo da ne " navale" gladni na kosti pa da samo gutaju
Mleko: kazu da macke ne mogu da vare laktozu, ali samo neke i da se to vidi po tome da li su dobile proliv. Prvo moje nisu imale proliv, gledala sam, drugo ja licno mleko koristim samo za kolace, mozda 2-3 litra mesecno ili cak i manje pa macke dobiju ono sto preostane, znaci retko.Ali zasto i ne bi ako nemaju problema? Vidim da se preporucuje jogurt ali moje bas i ne vole Posto ja cesto pijem surutku, kozju, svezu, to dobiju cesce.
Opet kazes
vecina macaka ne podnosi gluten - znaci ne sve zar ne ?
Ja mislim da se sva prica oko toga sta macke ( i psi ) smeju da jedu zavrsi sa tim da su samo granule pravi izbor. kao svega u njima ima . A prave se od navodno svezeg mesa, sto ne verujem, vec je vecina od zivotinjskog brasna ( znaci iz kafilerija) i to nekad samo nekoliko postotka tog " mesa" .Sta je ostatak? Soja ( koja je gmo uglavnom,) , kukuruz ili pirinac ? Cak i da jeste tacno sve sto pise u sastavu tih granula da je ta hrana cak sastavljena od cistog dehidriranog teleceg bifteka sa dodatkom tacno u onim proporcijama u kojima pise svih ostalih vitamina i kalcijuma koji su potrebni dehidrirana hrana opet ne bi bila zdrava za konstantnu upotrebu iz prostog razloga sto je to koncentrat odnosno mislim da nije zdravo da zivotinja bude time hranjena. Sve je to marketing, pa sta su macke i psi vekovima jeli dok neko nije smislio granule? I sve vise ima onih ( strucnjaci ) koji govore da su nam zivotinje koje se hrane suvom hranom sve bolesnije
Kad sam prethodno napisala da dobijaju ostatke od jela sta je tu lose? Moja porodica vec 7-8 godina ne koristi margarin, pudinge, zacine tipa vegete, supe iz kesica, slag, beli hleb, salame, pastete, virsle i drugo suhomesnato, razne slane i slatke grickalice, ni gazirane ni tzv. vocne sokove...( jedino od " kupovne" hrane koristimo cokoladu

). Mleko, vec sam rekla, zbog sluzi koju stvara u organizmu koristim retko za kolace a sir jos redje takodje za pitu ili burek. Kad kupim hleb kupujem iskljucivo bez aditiva ali i pravim u mini pekari inegralni hleb ( od ovsenog i psenicnog brasna) sa zrnevljem: susamom, lanom, suncokretom, bundevom...Kuvam od svezeg povrca pa dobijaju i sargarepicu i supu od povrca i bundevu sa prosom... makarone koristim jednom nedeljno i vole kad dobiju sto ostane. Mislim da se mi u kuci dosta zdravo hranimo pa samim tim i oni sve sto dobiju od ostataka moze samo da im bude dobro jer je sveze skuvano, dosta povrca ima a ne koristimo jake zacine tipa ljuta paprika ili biber ali zato koristimo kurkumu, djumbir...
Ali svako odlucuje za svoju macku kako ce je hraniti,