Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hvala ti puno na odgovoru...i sto me nisi napala kao neki...
zanima me da li macke za razliku od kucica nauce same da idu na pesak ili ne?

I na tome mora da se radi. Ja sam sa jednim macetom koje je kod mene bilo samo u gostima, na cuvanju, imala problem sto je sama odabrala mesto koje nije bilo bas zgodno i to smo prevazisli tako sto sam joj tu stavila kutiju sa posipom (nikako obican pesak sa gradilista, pun je mikroorganizama i ko zna jos cega) i postepeno je pomerala prema mestu koje sam ja odabrala, tako da ne primeti neku veliku razliku. U medjuvremenu sam primenila ono sa vodom i sircetom da bi se izvukao miris... Ma sve je to vec negde opisano detaljno.

...hvala u svakom slucaju...
a ja cuo negde da su macke mnogo ciste zivotinje, i mislio da treba samo da im kupis onaj pesak sto mirise :D:D:D i da one same shvate!

Mačke jesu čiste životinje i uglavnom bez problema nauče da koriste posip. One instiktivno imaju potrebu da svoje fekalije zatrpavaju, tako da brzo skapiraju čemu služi. Mačići kad se prvi put susretnu sa posipom, moguće je da će probati i da ga njopnu, ali ubrzo shvate da nije za jelo već šta mu je prava namena.:)

Bitno je da je mačiji toalet na mirnom i neprometnom mestu, jer mace ne vole da ih uznemiravaju , i da se redovno čisti. Odstupanje od navedenog je uglavnom psihološke prirode, ako je maca pod stresom zbog promene životnog prostora, ulaska novog člana u porodicu.....ili ako ima problema dok piški/kaki ( upala, kolitis, zatvor) onda se dešava da izbegava toalet jer ga povezuje sa osećajem bola. Svi ovi problemi bi trebalo da nestanu kad se i zdravstvena smetnja otkloni, ili u prvom slučaju maca adaptira na promenu koja ju je uznemirila.

Neke mace ne vole jake mirise, npr. posip sa mirisom lavande neće svaka sa oduševljenjem da prihvati. Sada ima u prodaji posipa u vidu piljevine, koja ima prirodniji miris pa bi i maci trebala biti ok.

Slučaj mace u gostima mi liči na stres zbog promene prostora, mimi`s mom je imala strpljenja i razumevanja i na adekvatan način postupila. Mimi`s mom, super si!

Pa sta cu, morala sam da je vaspitam ako mislim da je udomim. Sve je naucila osim da nisu svi psi strasni i zli ali dobro, jedna lokalna ih nije ozbiljno shvatila i... Recimo samo da nije imala srece kao Sekretaricin Zile. Torente, gde si nasao taj fenomenalni slideshow?

Machkic
tvoj i moj su u nekom rodu
sigurno

imgp9138uk3.jpg

i voli da spava sedeci

imgp9146al7.jpg

Joj sto swatk gleda....www

Јооој, како су слатки! Лосми, у праву си, углавном се завуку негде где нико не може да дође до њих. Вероватно није нашла такси до породилишта па се задесила ту где јесте (пих, што сам духовита:roll:).

Moja Gabrijela je prestala da se krije kad je stekla previse poverenja u ljude, bilo joj je vazno samo da nadje dovoljno udobnu prostirku. Mozda je to slucaj i sa ovom macom. A moja Zaza se macila u Gizmovoj kucici i tu odgajala macice. Posle nekog vremena bi mojoj pokojnoj babi dosadilo da gleda kako Gizmo kisne ispred kucice da ne bi smetao Zazi i macicima, nestajali su bez traga.

Male maceeeee:D
E a znate sta se meni desilo kad sam imala sijamsku macku. Omacila je macice koji nisu bilil sijamski nego mesanci i pojela ih:shock:Jedno smo spasili ali je i ono ubrzo uginulo.
Ja sam bila mala,znate koji sam sok dozivela.
Jel to normalno? Jel ste culi za neki takav slucaj?
P.S. od tada imam samo macore

Čula sam za takav slučaj:(:(:(, nažalost, moguće je da im je nešto falilo, pa ih je zato spasila.
Nema to veze sa karakterom.
I šta je posle bilo sa tom macom?
Koliko je živela? Kako ste se ponašali prema njoj?

--
I ono za posip, mace uvek znaju gde treba da obave nuždu, samo ih ljudi ponekad zbunjuju...

Mozda su oni uginuli pa ih je ona "uklanjala"? To je nagon koji im je ostao od divljih rodjaka i u divljini ima dve osnovne namene-prva je da se ne traci energija a druga da se spreci da se neka druga zivotinja "ostrvi" na macice. To je radila i sijamka mog muza. To poslednje leglo je bilo od lokalnog alfe, jedne ogromne crne macorcine koje se cak i moj Gizmo bojao. (Vodili smo je kod rasnog macka ali izgleda da se njoj vise svidjao njegov brat kog je malo pre toga otrovao zavidljivi komsija tako da nije ostala skotna sa doticnim plavookim.) Od tih petoro, samo su dva prezivela, ja sam se zgrazavala tako kad nadjem polupojedeno mace na stepenistu prema podrumu... Mislim da je i to dosta doprinelo Sasinoj odluci da je odnese u selo a macice (ta dva prezivela) sto dalje od nje, u mackarski kraj.

ova crna tackica pored mame je malo mace a i jedno je tu na njoj lize ga:)

Možda je mučenici neko otkrio sklonište pa nije stigla da nađe drugo, daj šta daš! :)
Moja maca se omacila jednom na terasi u kutiji koju smo za to i namenili a drugi put u ormanu!!!!!???? Daaaaa, kad smo videli da je vrag odneo šalu izbacili smo stvari i ubacili njeno ćebence i bilo je il tu ili nigde! Tvrdoglavija stvorenja od mačaka nisam videla! :) Ali meni je mačija trudnoća fenomenalna, samo je posmatraš kako istražuje i svuda se zavlači i nađe nekoliko štekova, pa ih obilazi i to uvek izokola kao da niko ne provali! Pa onda kad počne da se maci sve se odvija tako spokojno i tiho, uživala sam da gledam kako okupa svako mače pa kad se osuši postane pufna! :D

Česmovaču ili vodu vodu, mislim da nema urogenitalnih problema pa nismo probali odmenjsku ili prolom :D
Da se ne lažemo, jeste moja ali je razmažena do bola! Npr. otvorimo kesicu whiskasa, sipaš pola, ona pojede koliko joj je dovoljno i ćao zdravo, nema šanse da više onjuši to što je otvoreno... A jede ko vrabac! Mada ne vidim da je nešto mršava, čak zavisno od perioda ume da dobije stomak (ko ja i mama :)) Pogledaću za tu Profilum hranu, novac stvarno nije problem... Dolazi u obzir samo ako imaju hranu u onim kesicama kao gulašići jer moja Miličica granule samo bledo gleda, imam osećaj kao da nema pojma šta bi trebala s njima da radi... Mada, sad sam se setila da ona svakodnevno pase i macinu travu tako da verovatno i odatle crpi nešto tečnosti...

daj vise sta se tu toliko brinete o vodi.daj joj kuvanu hranu koju i mi jedemo pa ces da vidis kako se pije voda

macina trava...5 puta sam kupovala u pet shopovima i vet apotekama macinu travu posadim je i nikada ali nikada mi nije nikla :( ne znam sta da radim,gde da je drzim,koliko da je zalivam,da li skroz da je potopim vodom?posto mi ona nikako ne uspeva pocela sam da dodajem gashi one granule sa travom,specijalne,ali ipak verujem da je sama trava za mace zdravija...kako da nikne,postajem ocajna?

Kako nije nikla? Gde si je drzala? Ja sam proslog leta posadila neku staru macinu travu (stajala je bar dve godine, pa je rok istekao navodno) u improvizovanu saksiju napravljenu od najlon kese i novina (sa zemljom) u kosarici, i super je nikla, jedino sto ju je moj macak slabo jeo. :roll:

drzala sam je na prozoru u onoj ciniji u kojoj sam je i kupila,plasticna cini mi se...e sada prodavcice su mi rekla da je potpim u vodu i odlijem visak i da svaki dan zalivam...jednom se ubudjala,jednom je krenula da nice i stala a ostala 3 puta nije ni pocela....

Ma nemoj uopste da je potapas u vodu, verovatno zbog toga nije uspevala, zasadi je kao svaku drugu biljku. Znaci seme raspes po celoj saksiji (kolika god da je) ravnomerno, stavis mali sloj zemlje preko, i zalijes, ali ne mnogo. I onda svaki sledeci dan zalivas po malo, ne treba puno, i posle recimo dve nedelje bi trebalo da pocne da nice.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back